Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προεκλογικός «πυρετός»: Σφοδρά πυρά αντάλλαξαν Μητσοτάκης και Τσίπρας – «Ανεβάζουν στροφές» οι αρχηγοί

Η πολιτική αντιπαράθεση οξύνεται. Μηνύματα έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την περιοδεία του σε Ναύπακτο, Μεσολόγγι και Αγρίνιο. Ο ίδιος κάλεσε τους πολίτες να κρίνουν αντικειμενικά τις προηγούμενες κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε ότι στις εκλογές «ψηφίζουμε και για κυβέρνηση και για υποψήφιο Πρωθυπουργό» και επανέφερε το σενάριο περί πολιτικής τερατογένεσης με κυβέρνηση ηττημένων.

«Γυρνάμε από χωριό σε χωριό, από πόλη σε πόλη, για να μεταφέρουμε το μήνυμα της νίκης. Αλλά κυρίως να μιλήσουμε για το αύριο της πατρίδας μας και για το ποιο τελικά είναι το μεγάλο στοίχημα των εκλογών της 21ης Μαΐου» ανέφερε μεταξύ άλλων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε τους πολίτες να συγκρίνουν τις δύο τελευταίες 4ετίες και επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ θυμίζοντας τις ημέρες του 2015. «Θα τινάξει την μπάνκα στον αέρα;  Θα ξανά οδηγήσει τη χώρα σε νέα μνημόνια; Ποιος μπορεί να πιστέψει πραγματικά σήμερα ότι η ελληνική οικονομία αντέχει ένα πρόγραμμα 70 δισεκατομμυρίων; Γιατί τόσα στοιχίζουν όλα αυτά τα οποία σας τάζει ο κ. Τσίπρας. “Άρες – μάρες κουκουνάρες”», επισήμανε.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην τηλεμαχία των πολιτικών αρχηγών η οποία ορίστηκε για τις 10 Μαΐου, υπογραμμίζοντας: «Ας πάμε όλοι μαζί να συζητήσουμε και να πέσουν και οι μάσκες γιατί στο debate θα είμαστε όλοι μαζί οι πολιτικοί αρχηγοί. Και να έρθουν να εξηγήσουν τα υπόλοιπα κόμματα πώς ακριβώς αντιλαμβάνονται αυτή την Προοδευτική διακυβέρνηση την κυβέρνηση των ηττημένων που κάποιοι θέλουν να δρομολογήσει».

Ειδική αναφορά έκανε και στις μετεκλογικές συνεργασίες κάνοντας λόγο για πολιτικές τερατογενέσεις, και επαναλαμβάνοντας το στόχο για αυτοδυναμία. Ειδικότερα, τόνισε:

«Θα είμαστε οι νικητές για να κλείσουμε επίσης κάθε χαραμάδα, κάθε πόρτα, κάθε παράθυρο σε ενδεχόμενες “πολιτικές τερατογενέσεις”, που μπορούν να προκύψουν από κυβερνήσεις συνεργασίας χωρίς το πρώτο κόμμα. Ακούω τον κ. Τσίπρα να λέει ότι: “δεν με ενδιαφέρει να κάνω κυβέρνηση ηττημένων”. Δεν πιστεύω ούτε μία λέξη από αυτά τα οποία λέει. Εάν τα κουκιά έβγαιναν, κάλλιστα θα μπορούσαν να συνασπιστούν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, το ΜέΡΑ25 του κ. Βαρουφάκη και της
“Δήμητρας”, με την ανοχή του ΚΚΕ».

Αιχμές άφησε και για τον Νίκο Ανδρουλάκη κάνοντας λόγο για «πρωθυπουργό Kinder – έκπληξη».

«Κάποια από αυτά τα οποία ακούω -ειδικά από το ΠΑΣΟΚ- ότι θα ψηφίσετε αλλά δε θα προκύψει Πρωθυπουργός ο Μητσοτάκης ή ο Τσίπρας, αν επιλέξετε τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά θα προκύψει λέει Πρωθυπουργός κάποιος άγνωστος “Χ”. “Kinder” έκπληξη είναι ο Πρωθυπουργός, δεν σας τον λέω, τον ξέρω εγώ αλλά θα τον προτείνω μετά τις εκλογές; Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά» ανέφερε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για μείωση ΦΠΑ για την επόμενη τετραετία με προϋπόθεση τη δημοσιονομική ισορροπία. «ΦΠΑ μπορεί κάποια στιγμή να μειωθεί, μόνο όμως όταν είμαστε σίγουροι ότι αυτό δεν τινάζει στον αέρα τη δημοσιονομική σταθερότητα» είπε.

Ο Πρωθυπουργός συμμετείχε σε εκδήλωση αποκατάστασης του ελαιώνα Άμφισσας, ο οποίος επλήγη από πυρκαγιά τον Ιούλιο του 2022 όπου και φύτεψε συμβολικά μια ελιά. Έδωσε το παρόν και στα εγκαίνια του ανακαινισμένου Μουσείου στο Μεσολόγγι, ο οποίος συνοδευόμενος από την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, έκοψε την κορδέλα και έδωσε το έναυσμα προκειμένου η νέα έκθεση να δοθεί στη διάθεση του κοινού.

Συνεχίζει τις περιοδείες ο Μητσοτάκης – Οι θέσεις για το debate

Αποφασισμένη να μην αφήσει κανένα περιθώριο σε εγκληματικές οργανώσεις να εισέλθουν στη Βουλή εμφανίζεται η κυβέρνηση και για τον λόγο αυτό κατατέθηκε ενώπιον του Α1 Τμήματος του Αρείου Πάγου υπόμνημα από τη Νέα Δημοκρατία κατά της ανακήρυξης του «Εθνικού Κόμματος – Ελληνες» στις ερχόμενες εκλογές.

Το υπόμνημα συνοδεύεται από υλικό τεκμηρίωσης 300 σελίδων και δύο ηλεκτρονικούς δίσκους μεγάλης χωρητικότητας με οπτικοακουστικό υλικό που αποδεικνύουν τη δράση του Ηλία Κασιδιάρη ως πραγματικού αρχηγού του κόμματος.

Από τη ΝΔ σημειώνουν ότι αποτελεί χρέος κάθε δημοκρατικού πολιτικού σχηματισμού και κάθε πολίτη να προστατεύει την δημοκρατία από τους εχθρούς της.

Ταυτόχρονα κι ενώ οι περιοδείες συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό αφού μας χωρίζουν τρεις εβδομάδες από τις εκλογές, ο πρωθυπουργός κινείται σε τρεις βασικούς άξονες απευθυνόμενος προς τους πολίτες. Οι δυο αφορούν στην οικονομία.
Κατά πρώτον η δέσμευση για καλύτερους μισθούς μέσα στην επόμενη 4ετια και κατά δεύτερον η μείωση των φόρων. Στην αιχμή της ρητορικής του βρίσκεται και η δέσμευση για καλύτερη δωρεάν και δημόσια υγεία για όλους.

Τέλος, όσον αφορά στα debete, ότι ο πρωθυπουργός θυμίζει σε κάθε ευκαιρία πως υπάρχουν κανόνες που διέπουν τα debates και πρέπει να συμμετέχουν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί.

Τονίζει ότι έχει μεγάλη σημασία στην απλή αναλογική να καθίσουν όλοι σε ένα τραπέζι και να εξηγήσουν ποια είναι αυτή η «προοδευτική διακυβέρνηση».

Τσίπρας στη Χίο για την κρισιμότητα της ψήφου

Δριμεία επίθεση στον πρωθυπουργό, ο οποίος, όπως είπε, «εκφοβίζει, τρομοκρατεί και εκβιάζει τους εργαζόμενους», εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας από τη Χίο. «Οι εκλογές με απλή αναλογική θα βγάλουν κυβέρνηση» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και προειδοποίησε ότι χαλαρή ψήφος σημαίνει διαιώνιση του δράματος που ο λαός έζησε τέσσερα χρόνια τώρα.

«Στην κάλπη της 21ης Μαΐου το δίλημμα είναι Μητσοτάκης η αλλαγή. Κι εμείς πιστεύουμε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών έχει αποφασίσει: αλλαγή και μια προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας που θα στησουν ξανά κοινωνία και οικονομία στα πόδια τους» είπε.

«Οι εκλογές με απλή αναλογική δεν είναι εκλογές χαλαρής ψήφου, γιατί οι εκλογές αυτές θα βγάλουν κυβέρνηση.  Άρα χαλαρή ψήφος σημαίνει Μητσοτάκης, αισχροκέρδεια, αδικία, διαιώνιση των μεγάλων ανισοτήτων, διαιώνιση του δράματος που ζήσαμε τέσσερα χρόνια τώρα. Πρέπει όλοι και ιδίως οι νέοι να έχουν στο μυαλό τους ότι η πιο ισχυρή ψήφος διαμαρτυρίας είναι αυτή που θα πονέσει το κατεστημένο, είναι η ψήφος που θα κάνει το καθεστώς Μητσοτάκη να ηττηθεί. Και ήττα του Μητσοτάκη και της ΝΔ σημαίνει νίκη του ΣΥΡΙΖΑ» σημείωσε.

Ο Αλέξης Τσίπρας απηύθυνε κάλεσμα στους νέους να πάνε στην κάλπη και να στηρίξουν τον ΣΥΡΙΖΑ. Εστρεψε δε τα πυρά του στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Ο μόνος τρόπος για να μην ψηφίσουν κάτι διαφορετικό από τη ΝΔ, για να μη δώσουν στήριξη στην αλλαγή, για να μη δώσουν ισχυρό μήνυμα στην κάλπη ψηφίζοντας ΣΥΡΙΖΑ για να αλλάξει η ζωή τους, είναι να τους στερήσει τη δυνατότητα να πάνε να ψηφίσουν, όπως έκανε για 250.000 εποχικούς εργαζόμενους που δεν τους δίνει τη δυνατότητα να πάνε στην κάλπη» τόνισε.

Με αφορμή βίντεο στο διαδίκτυο, στο οποίο όπως ανέφερε ο κ. Τσίπρας, εργοδότης επιχείρησης εκβίαζε εργαζόμενους, ενώ βρισκόταν δίπλα του ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδη, άσκησε σφοδρή κριτική στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Ο κ. Μητσοτάκης εκφοβίζει, τρομοκρατεί, εκβιάζει τους εργαζόμενους που τους έβαλε να δουλεύουν σε καθεστώς εργασιακής ζούγκλας, γαλέρας. Κατήργησε το 8ωρο, την υποχρέωση να πληρώνονται υπερωρίες, τις συλλογικές συμβάσεις. Και θέλει τώρα, βάζοντας ασυνείδητους εργοδότες, να εκβιάζει τους εργαζόμενους να ψηφίσουν την αφεντιά του, τη ΝΔ. Είναι χαμένος ο κόπος».

Ακόμη, για την κατάργηση της άθλιας και ανήθικης, όπως τη χαρακτήρισε, Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, δεσμεύτηκε ο Αλέξης Τσίπρας, με ισχύ από τις εξετάσεις του Ιουνίου, με μια από τις πρώτες, όπως είπε νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα πάρει η προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας.

«Ανεβάζει στροφές» ο ΣΥΡΙΖΑ με τα νέα του σποτ

Τα τρία πρώτα τηλεοπτικά του σποτ για τις εκλογές της 21ης Μαΐου έδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στην δημοσιότητα.

Με τίτλο “Ως εδώ. Στις 21 Μαΐου ψηφίζουμε ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία” τα σποτ επικεντρώνονται στα προβλήματα της καθημερινότητας των πολιτών και τα οποία το κόμμα έχει θέσει στο επίκεντρο του προγράμματος του για την προοδευτική διακυβέρνηση.

Στο πρώτο σποτ εμφανίζεται γιατρός που επιστρέφει στο σπίτι του αργά το βράδυ, εξαντλημένος από τις πολλές ώρες στο νοσοκομείο. Ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει να αναδείξει ότι υπάρχει έλλειψη προσωπικού και ότι παρά τα διαδαγματα της πανδημίας η Δημόσια Υγεία δεν στηρίζεται.

Στο δεύτερο σποτ εμφανίζεται μικρομεσαίος επιχειρηματίας, με πολλά χρέη ο οποίος έχει αποφασίσει να κλείσει την επιχείρησή του και διστάζει να το ανακοινώσει στην υπάλληλό του ενώ την ίδια ώρα κινδυνεύει να χάσει το σπίτι του σε πλειστηριασμό.

Στο τρίτο σποτ εμφανίζεται ένας αγρότης, ο οποίος δυσκολεύεται να πουλήσει την παραγωγή του και βρίσκεται στο σημείο όπου σκέφτεται να εγκαταλείψει την γη του και εξηγεί το πρόβλημα λέγοντας χαρακτηριστικά “αφού κάνουν πλάτη στους μεγάλους”.

Και τα τρία σποτ καταλήγουν ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση για άλλα τέσσερα χρόνια και τονίζουν την ανάγκη ότι “κάτι πρέπει να αλλάξει”. Τα σποτ κλείνουν με τη φράση “Ως εδώ” και στη συνέχεια “21η Μαΐου ψηφίζουμε ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία”.

Έντονη η δραστηριότητα των πολιτικών αρχηγών

Έξι γυναίκες και εντονη παρουσία νεων προσώπων και εκπροσώπων του απόδημου ελληνισμού περιλαμβάνει το ψηφοδελτιο Επικρατειας του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ που ανακοινώθηκε το Σάββατο.

Επικεφαλής είναι ο Παναγιώτης Δουδωνής συνταγματολόγος του Γρ. πολιτικου σχεδιασμου και στην δευτερη θεση ο Δημητρης Μαντζος εκπροσωπος τυπου κομματος. Ακολουθεί στην τρίτη θέση η Ελένη Χρονοπούλου, νομική συμβουλος της Κομισιόν.

Την τελευταια τιμητικη θεση καταλαμβάνει ο πρωην υπουργος Νικος Χριστοδουλακης που εχει επιμεληθει το πρόγραμμα του κομματος.

Από την Κομοτηνή ο Νικος Ανδρουλάκης καλεσε τους πολιτες να δωσουν ισχυρη εντολη στο ΠΑΣΟΚ. Ασκώντας κριτική στην Κυβέρνηση της ΝΔ, καθώς μίλησε για υποκλοπές και σκάνδαλα χωρίς να παραλείψει από την άλλη να αναφερθεί στα σενάρια μετεκλογικών συνεργασιών ως εξής: «Στις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπάρχουν Κυβερνητικές Συνεργασίες στο Προσκήνιο» αφήνοντας έτσι ορθάνοιχτο το παράθυρο.

Την ενισχυση του ΚΚΕ για να αντιμετωπιστουν οι αντιλαικες πολιτικες ζητα ο ΓΓ της ΚΕ του κόμματος, Δημήτρης Κουτσούμπας.

«Η ψήφος καταδίκης στα κόμματα που κυβέρνησαν και κυβερνούν τη χώρα μπορεί να πιάσει τόπο μόνο αν δοθεί στο ΚΚΕ. Γιατί μόνο το ΚΚΕ προειδοποίησε έγκαιρα γι` αυτά που έρχονταν και είπε την αλήθεια όταν κάθε επίδοξος διαχειριστής έκανε ξεδιάντροπο εμπόριο ελπίδων» τόνισε.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος από την Πάτρα κάλεσε σε συστράτευση τα κόμματα που αποκλείστηκαν από την εκλογική διαδικασία.

«Είναι ανεπίτρεπτο να αφήνουμε τον Άρειο Πάγο να απορρίπτει κόμματα και είναι απαράδεκτο για τη δημοκρατία, η Νέα Δημοκρατία με νόμο δικό της να αποκλείει κομματικούς σχηματισμούς, γιατί δεν είναι της αρεσκείας της. Εμείς καλούμε τα κόμματα τα οποία αποκλείστηκαν από την εκλογική διαδικασία, να κάνουμε μετά τις 21 Μαΐου μία πανελλήνια συστράτευση των εθνικών πατριωτικών κομμάτων απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους που το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η καρέκλα, η μπίζνα και το χειρότερο να οδηγήσουν τη χώρα σε συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο» αναφέρει.

Από την Καβάλα ο Γιάνης Βαρουφάκης μίλησε για προπαγάνδα κατα του ΜέΡΑ25.

Πηγή: ΕΡΤ | Ρεπορτάζ: Γεωργία Σκιτζή, Γιώργος Παντελάκης, Γιάννης Φασουλάς

www.ertnews.gr

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία ο δεύτερος αγώνας του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Motocross, στα Τρίκαλα, με 195 συμμετοχές και πλήθος κόσμου – παρότι η βροχή που προηγήθηκε...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Η Ford Pro αποκάλυψε μια νέα επιλογή για το E-Transit με μπαταρία Extended Range, ενισχύοντας τις δυνατότητες του δημοφιλέστερου μεγάλου ηλεκτρικού van της Ευρώπης,...

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Στον Κωνσταντίνο Π. Καβάφη (Αλεξάνδρεια, 1863-1933) θα είναι αφιερωμένη η 14η ποιητική συνάντηση La Forza della Poesia που θα πραγματοποιηθεί 4-12 Μαΐου 2024, στην...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Η φιλοσοφία “form follows function” της AC Schnitzer, σύμφωνα με την οποία τα βελτιωτικά αξεσουάρ είναι κυρίως λειτουργικά και αποτελεσματικά, εκτός από ιδιαίτερα εντυπωσιακά,...

Advertisement