Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημοσκόπηση aftodioikisi.gr: Μάχη Ριζόπουλου – Καχριμάνη για την περιφέρεια Ηπείρου

Δημοσιεύθηκε το α΄ μέρος της δημοσκόπησης του aftodioikisi.gr για την Ήπειρο, που αφορά τα πολιτικά κόμματα, τους βουλευτές και την Περιφέρεια.

Η έρευνα έθεσε το ερώτημα της πρόθεσης ψήφου στις περιφερειακές εκλογές του Οκτωβρίου δίνοντας μια λίστα δυνητικών υποψηφίων σε μια τέτοια αναμέτρηση. Ο σημερινός Περιφερειάρχης κ. Καχριμάνης συγκέντρωσε το 27% των προτιμήσεων, ποσοστό που αντιστοιχεί και στα παραπάνω ευρήματα, ενώ εκ των υπολοίπων υποψηφίων που δόθηκαν στην έρευνα φαίνεται να ξεχωρίζει η υποψηφιότητα του κ. Ριζόπουλου με 20%.

Σημειώνεται ότι ο κ. Ριζόπουλος είχε συμμετάσχει και στις εκλογές του 2019 ως ανεξάρτητος υποψήφιος και είχε συγκεντρώσει το 10% των ψήφων.

Πίνακας 18. Σε περίπτωση που βρεθούν αντιμέτωποι για την Περιφέρεια Ηπείρου  οι παρακάτω υποψήφιοι, εσείς ποιον θα επιλέγατε;

Στην έρευνα δόθηκε και το υποθετικό ερώτημα επιλογής ψήφου σε δεύτερο γύρο των περιφερειακών εκλογών με υποψηφίους τους κ.κ. Καχριμάνη και Ριζόπουλο. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, το αποτέλεσμα δείχνει πως είναι ανοιχτό, καθώς ο κ. Καχριμάνης καταγράφηκε στο 34% και ο κ. Ριζόπουλος στο 32% (βλ. Πίνακα 19).

Η σχεδόν συμμετρική κατανομή των προτιμήσεων μεταξύ των δύο υποψηφίων οφείλεται κατά βάση στη χαμηλή συσπείρωση των ψηφοφόρων της ΝΔ του 2019 γύρω από τον κ. Καχριμάνη, καθώς μόνο ένας στους δύο δηλώνουν ότι θα τον στηρίξουν το 2023 έναντι του κ. Ριζόπουλου. Από την άλλη πλευρά, ο κ. Ριζόπουλος κερδίζει το 42% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ του 2019 και το 32% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ του 2019.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι σημαντικό τμήμα του δείγματος (30%) αρνούνται να επιλέξουν μεταξύ των δύο αντιπάλων και δηλώνουν ότι θα προτιμούσαν κάποιον άλλον υποψήφιο.

Πίνακας 19. Και σε περίπτωση που στον δεύτερο γύρο των εκλογών για την Περιφέρεια Ηπείρου βρεθούν αντιμέτωποι οι κ.κ. Καχριμάνης και Ριζόπουλος, εσείς ποιον από τους δύο θα επιλέγατε;

Παρουσίαση ευρημάτων έρευνας του aftodioikisi.gr στην Περιφέρεια Ηπείρου Απρίλιος 2023 (α ́μέρος)

Μεθοδολογικές παρατηρήσεις

Η έρευνα στόχευσε στην καταγραφή των στάσεων και δυνητικών εκλογικών συμπεριφορών κατοίκων της Περιφέρειας Ηπείρου στις βουλευτικές και στις περιφερειακές εκλογές του 2023, οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι –κατά δήλωσή τους– στη συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια.

Για την έρευνα χρησιμοποιήθηκε κλειστό ερωτηματολόγιο που συμπληρώθηκε διαδικτυακά από το κοινό αναφοράς κατόπιν σχετικής πρόσκλησης στα μέσα κοινωνικής. Για τη συμπλήρωσή του χρησιμοποιήθηκε η  πλατφόρμα Google Forms και το ερωτηματολόγιο παρέμεινε διαθέσιμο στο κοινό για χρονικό διάστημα πέντε ημερών, από 20 έως 24 Απριλίου 2023.

Συγκεντρώθηκαν συνολικά 1650 ερωτηματολόγια, δείγμα το οποίο δεν δύναται θεωρητικά να είναι αντιπροσωπευτικό λόγω της συγκέντρωσής του με χρήση της δειγματοληψίας ευχέρειας (convenience sampling). Σημειώνεται ότι το δείγμα σταθμίστηκε ως προς την δηλωθείσα ψήφο στις εκλογές του 2019.

Πρόθεση ψήφου στις βουλευτικές εκλογές του 2023

Ως προς την πρόθεση ψήφου στις επόμενες βουλευτικές εκλογές του 2023, η έρευνα κατέγραψε συμμετρική μείωση των ποσοστών και των δύο μεγάλων κομμάτων ως αποτέλεσμα μιας μάλλον χαμηλής συσπείρωσής τους (της τάξης του 65%-70%) με συνέπεια η διαφορά μεταξύ τους να μένει στα ίδια επίπεδα με αυτά στα οποία καταγράφηκε το 2019 (3.5% έναντι 8.5% στην επικράτεια). Βασικός ωφελημένος από αυτή τη μείωση καταγράφεται να είναι το ΠΑΣΟΚ, το οποίο κερδίζει περίπου 6% των ψηφοφόρων της ΝΔ του 2019 και περίπου 10% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ του 2019, με συνέπεια να αυξάνει την ήδη πιο αυξημένη από τον μέσο όρο στην επικράτεια επιρροή του στην Ήπειρο κατά 30% περίπου. Σημειώνεται ότι οι εισροές των δύο
μεγάλων κομμάτων από το ένα στο άλλο είναι της τάξης του 5%-6% και αλληλοαναιρούνται.

Εκ των τριών μικρότερων κοινοβουλευτικών κομμάτων (ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜΕΡΑ25), το ΚΚΕ και το ΜΕΡΑ25 εμφανίζουν μη αμελητέα αύξηση στα ποσοστά τους σε σύγκριση με το 2019, ενώ η Ελληνική Λύση καταγράφεται σταθερή (5.5% για το ΚΚΕ, 2.0% για την Ελληνική Λύση και 3.5% για το ΜΕΡΑ25).

Αξιοσημείωτο είναι το ποσοστό που καταγράφηκε στην παρούσα μέτρηση για το Εθνικό Κόμμα του κ. Ηλία Κασιδιάρη (5.0%), καθώς το κόμμα εμφανίζει υπερδιπλασιασμό του ποσοστού που συγκέντρωσε η Χρυσή Αυγή στη συγκεκριμένη περιφέρεια το 2019. Στην έρευνα καταγράφηκε και ποσοστό 2.0% για το κόμμα των κ.κ. Τζήμερου και Κρανιδιώτη και 1.0% για το κόμμα των κ.κ. Εμφιετζόγλου και Μπογδάνου.

Παρατηρείται μια τάση κυριαρχίας του κόμματος του κ. Κασιδιάρη επί των υπολοίπων κομμάτων του ακροδεξιού χώρου. Δεδομένης της πιθανής απαγόρευσης συμμετοχής του κόμματος αυτού στις εκλογές της 21ης Μάϊου ωστόσο, είναι πιθανό να υπάρξει μια ανακατανομή των δυνάμεων των υπολοίπων κομμάτων του χώρου, ακόμα και αν οι περισσότεροι υποστηρικτές του Εθνικού Κόμματος «Έλληνες» επιλέξουν την αποχή.

Αναφορικά με τις διαφοροποιήσεις ανά δημογραφική ομάδα, παρατηρείται υπεροχή της ΝΔ στις ενδιάμεσες και στις μεγαλύτερες ηλικίες, ενώ μεταξύ των ψηφοφόρων 17-34 ετών τα δύο μεγαλύτερα κόμματα καταγράφονται ισόπαλα. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι παρότι η ΝΔ υπερέχει σε όλες τις κατηγορίες μόρφωσης, όμως οι επιδόσεις και των δύο κομμάτων είναι αισθητά χαμηλότερες στην κατηγορία των πτυχιούχων πανεπιστημίου (24.0% για τη ΝΔ και 21.0% για τον ΣΥΡΙΖΑ), κατηγορία στην οποία εμφανίζει πολύ υψηλό ποσοστό το ΠΑΣΟΚ (15.0%).

Αναφορικά με τα πιο μικρά κόμματα, αξιοσημείωτη είναι η διαφοροποίηση της απήχησης του κόμμα του κ. Κασιδιάρη ανά ηλικιακή κατηγορία, καθώς το κόμμα συγκεντρώνει το 8.5% του δείγματος ηλικίας 17-34 ετών, ποσοστό που το κατατάσσει σε απόσταση αναπνοής ακόμα και από την τρίτη θέση στη συγκεκριμένη κατηγορία ερωτωμένων. Επισημαίνεται τέλος ότι το ποσοστό αδιευκρίνιστης ψήφου καταγράφεται υψηλότερο του μέσου όρου στις γυναίκες, στις μικρότερες ηλικίες και στους αποφοίτους λυκείου.

Πίνακας 1. Πρόθεση ψήφου στην Περιφέρεια Ηπείρου

*το ποσοστό αντιστοιχεί στη Χρυσή Αυγή για το 2019

Πίνακας 2. Πρόθεση ψήφου ανά δημογραφική κατηγορία στην Περιφέρεια Ηπείρου

Δημοτικότητα προσώπων που δραστηριοποιούνται πολιτικά στις τέσσερις εκλογικές περιφέρειες της Ηπείρου

Η έρευνα κατέγραψε επίσης την πρόθεση σταυροδοσίας για τους υποψηφίους βουλευτές των τριών μεγαλύτερων κομμάτων σε κάθε μία από τις τέσσερις εκλογικές περιφέρειες της Ηπείρου (Ιωαννίνων, Άρτας, Πρέβεζας, Θεσπρωτίας). Το ενδιαφέρον εστιάζεται στην πολυεδρική περιφέρεια Ιωαννίνων, όπου η πιθανότητα εκλογής βουλευτή του ΠΑΣΟΚ μοιάζει σημαντική, με συνέπεια τη μείωση των εδρών της ΝΔ από 4 ακόμα και σε 2, καθώς και στην περιφέρειαΘεσπρωτίας, η οποία έχει πλέον γίνει μονοεδρική, με συνέπεια την αύξηση του ανταγωνισμού μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για την κατάκτηση της μιας πλέον έδρας της περιφέρειας.

Στις διεδρικές της Άρτας και της Πρέβεζας, το ενδιαφέρον είναι μικρότερο, καθώς ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται
να εκλέξουν από έναν βουλευτή σε κάθε περιφέρεια.

Πρέβεζας

Στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ δεν καταγράφεται σαφές προβάδισμα για κάποιον από τους υποψηφίους, καθώς οι κ.κ. Γιαννάκης και Κυριάκης, αμφότεροι υποψήφιοι και το 2019, μοιράζονται σχεδόν συμμετρικά τους σταυρούς του κόμματος.

Το ελαφρύ προβάδισμα του κ. Κυριάκη δεν εκτιμάται ως στατιστικά σημαντικό δεδομένου του μικρού δείγματος ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ στον νομό Πρέβεζας. Σημειώνεται πάντως ότι ο κ. Γιαννάκης είχε επικρατήσει το 2019 συγκεντρώνοντας περίπου το 44% των σταυρών του κόμματος έναντι του κ. Κυριάκη που τότε συγκέντρωσε περίπου το 38% των σταυρών (βλ. Πίνακα 9).

Πίνακας 9. % σταυρών επί των ψήφων της ΝΔ για καθέναν υποψήφιο Πρέβεζας

Στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ καταγράφεται σαφές προβάδισμα του σημερινού βουλευτή του κόμματος κ. Μπάρκα, ο οποίος είχε εκλεγεί και το 2019 κερδίζοντας περίπου του 50% των σταυρών του κόμματος (βλ. Πίνακα 10).

Πίνακας 10. % σταυρών επί των ψήφων του ΣΥΡΙΖΑ για καθέναν υποψήφιο Πρέβεζας

Η αποτύπωση των προτιμήσεων των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ για τους υποψηφίους του κόμματος είναι απολύτως ενδεικτική δεδομένου του πολύ μικρού δείγματος ψηφοφόρων του κόμματος στο ήδη περιορισμένο δείγμα ψηφοφόρων της περιφέρειας Πρέβεζας.

Όπως φαίνεται και στον Πίνακα 11 παρακάτω, ο κ. Δημητρίου φαίνεται να προηγείται των συνυποψηφίων του, όμως δεδομένου ότι η περιφέρεια είναι διεδρική και το ΠΑΣΟΚ έχει μηδαμινή πιθανότητα να βρεθεί μεταξύ των δύο πρώτων κομμάτων που θα λάβουν και τις έδρες της περιφέρειας.

Πίνακας 11. % σταυρών επί των ψήφων του ΠΑΣΟΚ για καθέναν υποψήφιο Πρέβεζας

Ιωαννίνων

Στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ καταγράφεται καθαρό προβάδισμα του Προέδρου της Βουλής κ. Τασούλα, ο οποίος ακολουθείται από την κα. Κεφαλά και τον κ. Αμυρά, εκλεγμένους βουλευτές του νομού, ενώ λίγο χαμηλότερα καταγράφεται ο κ. Κωνσταντόπουλος. Δεδομένης της πιθανότητας να εκλεγούν μόνο δύο βουλευτές, αντί για τους τέσσερις που είχαν εκλεγεί το 2019, η πορεία της σταυροδοσίας για την κα. Κεφαλά και τον κ. Αμυρά γίνεται εξαιρετικά ενδιαφέρουσα (βλ. Πίνακα 3).

Αναφορικά με διαφοροποιήσεις στην απήχηση των υποψηφίων ανά κοινωνικό-δημογραφική κατηγορία, ο κ. Τασούλας εμφανίζεται ισχυρότερος στα μεγαλύτερα ηλικιακά στρώματα και στους συνταξιούχους, ενώ ο κ. Αμυράς και η κα. Κεφαλά έχουν καλύτερες επιδόσεις στις μέσες και στις νεότερες ηλικίες.

Πίνακας 3. % σταυρών επί των ψήφων της ΝΔ για καθέναν υποψήφιο Ιωαννίνων

Στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνεται στην κορυφή το νέο πρόσωπο του ψηφοδελτίου, ο πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Αλμπάνης, ο οποίος προηγείται οριακά της βουλευτή του νομού κας. Τζούφη και του κ. Στέφου που ακολουθεί με μικρή διαφορά.

Δεδομένης της πιθανότητας εκλογής δύο βουλευτών στις εκλογές της 21ης Μαϊου, δεν είναι εφικτό να εκτιμηθεί ποιοι δύο από τους παραπάνω τρεις υποψηφίους θα πάρουν τελικά τις έδρες του κόμματος στην εκλογική αυτή περιφέρεια (βλ. Πίνακα 4).

Σημειώνεται ότι δεν παρατηρήθηκαν διαφορές στις προτιμήσεις για τους υποψηφίους του ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ διαφορετικών ομάδων, με την εξαίρεση των γυναικών που επέλεξαν πολύ συχνότερα την κα. Τζούφη.

Πίνακας 4. % σταυρών επί των ψήφων του ΣΥΡΙΖΑ για καθέναν υποψήφιο Ιωαννίνων

Στο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ δεν καταγράφεται σαφής υπεροχή κάποιου υποψηφίου, καθώς οι κ.κ. Δημητρίου, Μανταλόβας, και Γάτσιος συγκεντρώνουν σχεδόν το ίδιο ποσοστό σταυρών.

Με δεδομένη την πιθανότητα εκλογής βουλευτή από το ΠΑΣΟΚ στην περιοχή, ιδιαιτέρως στην περίπτωση που το ΠΑΣΟΚ πετύχει σημαντική άνοδο της δύναμής του, όπως καταγράφεται στην παρούσα έρευνα, η εξέλιξη της σταυροδοσίας μεταξύ των τριών αυτών υποψηφίων καθίσταται σημαντική.

Σημειώνεται ότι στις εκλογές του 2019, οπότε και ήταν και πάλι υποψήφιοι οι κ.κ. Γάτσιος και Μανταλόβας, ο πρώτος είχε λάβει περίπου το 33% των σταυρών του κόμματος και ο δεύτερος περίπου το 29% των σταυρών, ένας συσχετισμός δυνάμεων εύκολα ανατρέψιμος στην κάλπη της 21ης Μαϊου (βλ. Πίνακα 5).

Πίνακας 5. % σταυρών επί των ψήφων του ΠΑΣΟΚ για καθέναν υποψήφιο Ιωαννίνων

Άρτας

Στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ καταγράφεται σαφές προβάδισμα για τον κ. Στύλιο, ο οποίος συγκεντρώνει το 36% των σταυρών του ψηφοδελτίου, ποσοστό αντίστοιχο με αυτό που συγκέντρωσε και στις εκλογές του 2019 όταν είχε επικρατήσει με μεγάλη διαφορά των συνυποψηφίων του και είχε κερδίσει την έδρα του κόμματος (βλ. Πίνακα 6).

Πίνακας 6. % σταυρών επί των ψήφων της ΝΔ για καθέναν υποψήφιο Άρτας

Στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ καταγράφεται αντιστοίχως σαφές προβάδισμα της κας. Γεροβασίλη, η οποία συγκεντρώνει το 42% των σταυρών του κόμματος, ποσοστό ανάλογο αυτού που είχε πετύχει να συγκεντρώσει και το 2019. Ακολουθεί ο κ. Τσίρκας, ο οποίος είχε έρθει δεύτερος σε σταυρούς και στις εκλογές του 2019 με ανάλογο μάλιστα ποσοστό σταυρών (βλ. Πίνακα 7).

Πίνακας 7. % σταυρών επί των ψήφων του ΣΥΡΙΖΑ για καθέναν υποψήφιο Άρτας

Η αποτύπωση των προτιμήσεων των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ για τους υποψηφίους του κόμματος είναι απολύτως ενδεικτική δεδομένου του πολύ μικρού δείγματος ψηφοφόρων του κόμματος στο ήδη περιορισμένο δείγμα ψηφοφόρων της περιφέρειας Άρτας.

Όπως φαίνεται και στον Πίνακα 8 παρακάτω, ο κ. Γκόγκας δείχνει ο πιθανότερος να συγκεντρώσει τις περισσότερες ψήφους στο κόμμα, ένα αποτέλεσμα που ωστόσο δεν θα του επιτρέψει την εκλογή, δεδομένου ότι η περιφέρεια είναι διεδρική και το ΠΑΣΟΚ έχει μηδαμινή πιθανότητα να βρεθεί σε μία από τις δύο πρώτες θέσεις.

Πίνακας 8. % σταυρών επί των ψήφων του ΠΑΣΟΚ για καθέναν υποψήφιο Άρτας

Θεσπρωτίας

Στη μονοεδρική πλέον περιφέρεια Θεσπρωτίας, η ΝΔ είχε επικρατήσει με διαφορά περίπου 10 μονάδων, η οποία ωστόσο δείχνει να περιορίζεται στο 3%, μια διαφορά που καθιστά αμφίρροπη την εξέλιξη της αναμέτρησης στη συγκεκριμένη περιφέρεια.

Σημειώνεται ότι ανεξαρτήτως της τελικής κατανομής των δυνάμεων των κομμάτων στην επικράτεια, στις
μονοεδρικές περιφέρειες η έδρα κερδίζεται από το κόμμα που πρωτεύει στο τοπικό επίπεδο της περιφέρειας.

Επομένως, μοιάζει αυτήν τη στιγμή δύσκολη η πρόβλεψη του βουλευτή που θα εκλεγεί στη Θεσπρωτία. Πάντως στο εσωτερικό των ψηφοδελτίων των δύο κομμάτων, οι προτιμήσεις φαίνεται να κατανέμονται πολύ καθαρά υπέρ των δύο νυν βουλευτών, των κ.κ. Γιογιάκα (ΝΔ) και Κάτση (ΣΥΡΙΖΑ).

Στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ καταγράφεται υπεροπλία του σημερινού βουλευτή κ. Γιογιάκα, ο οποίος λαμβάνει το 60% των σταυρών στην παρούσα έρευνα, ενώ και το 2019 είχε καταγραφεί να λαμβάνει σχεδόν το 72% των σταυρών της ΝΔ (βλ. Πίνακα 12).

Πίνακας 12. % σταυρών επί των ψήφων της ΝΔ για καθέναν υποψήφιο Θεσπρωτίας

Στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ καταγράφεται σαφές προβάδισμα του σημερινού βουλευτή του κόμματος κ. Κάτση, ο οποίος λαμβάνει το 41% των σταυρών, ενώ και το 2019 είχε καταγραφεί να λαμβάνει το 53% των σταυρών του ΣΥΡΙΖΑ (βλ. Πίνακα 13).

Πίνακας 13. % σταυρών επί των ψήφων του ΣΥΡΙΖΑ για καθέναν υποψήφιο Θεσπρωτίας.

Η αποτύπωση των προτιμήσεων των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ για τους υποψηφίους του κόμματος είναι απολύτως ενδεικτική δεδομένου του μικρού δείγματος ψηφοφόρων του κόμματος στο ήδη περιορισμένο δείγμα ψηφοφόρων της περιφέρειας Θεσπρωτίας Φλώρινας.

Όπως φαίνεται και στον Πίνακα 14 παρακάτω, η κα. Τάτση δείχνει η πιθανότερη να συγκεντρώσει τις περισσότερες ψήφους στο κόμμα, ένα αποτέλεσμα που ωστόσο δεν θα του επιτρέψει την εκλογή, δεδομένου ότι η περιφέρεια είναι μονοεδρική και το ΠΑΣΟΚ έχει μηδαμινή πιθανότητα να επικρατήσει στην περιφέρεια.

Πίνακας 14. % σταυρών επί των ψήφων του ΠΑΣΟΚ για καθέναν υποψήφιο Θεσπρωτίας

Ικανοποίηση και προοπτική επανεκλογής Περιφερειάρχη Ηπείρου

Η έρευνα κατέγραψε επίσης τις απαντήσεις των ερωτηθέντων στο ερώτημα της ικανοποίησης από το έργο του σημερινού Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Καχριμάνη. Το ποσοστό εκείνων που δηλώνουν απολύτως ικανοποιημένοι φτάνει στο 25%, ενώ μερικώς ικανοποιημένοι δηλώνουν το 29% του δείγματος (βλ. Πίνακα 15).

Τα ποσοστά απόλυτης ικανοποίησης είναι υψηλότερα στην εκλογική περιφέρεια Ιωαννίνων, χωρίς ωστόσο τα ποσοστά μη ικανοποίησης να παρουσιάζουν σημαντική διαφορά από περιφέρεια σε περιφέρεια.

Πίνακας 15. Πόσο ικανοποιημένοι είστε από το έργο του σημερινού Περιφερειάρχη Ηπείρου;

Ο δείκτης ικανοποίησης μεταφράζεται και σε αντίστοιχη εκτίμηση για την αξία επανεκλογής του κ. Καχριμάνη. Όπως αποτυπώνεται και στον Πίνακα 16, το 27% των ερωτηθέντων δήλωσαν απολύτως σίγουροι ότι ο κ. Καχριμάνης θα πρέπει να επανεκλεγεί, ενώ το 53% αυτών δήλωσαν απολύτως σίγουροι ότι αυτό δεν πρέπει να συμβεί και το 18% επιφυλάχτηκαν να απαντήσουν.

Συμπεραίνεται ότι στο σύνολο του δείγματος ο κ. Καχριμάνης δύναται να συγκεντρώσει αθροιστικά ένα ποσοστό της τάξης του 35%-40% δυνητικών ψηφοφόρων του (όσων είναι σίγουροι ότι πρέπει να επανεκλεγεί και όσων δεν δηλώνουν ευθέως ότι δεν πρέπει να εκλεγεί), ποσοστό περίπου 20% χαμηλότερο από αυτό που συγκέντρωσε στις εκλογές του 2019 και το οποίο του εξασφάλισε την εκλογή από τον πρώτο γύρο στις εκλογές του 2019.

Με δεδομένο ότι παραπάνω από τους μισούς δεν είναι δεδομένοι υποστηρικτές του, η πιθανότητα εκλογής του από τον πρώτο γύρο είναι εξαιρετικά χαμηλή. Χαρακτηριστικό της μέτριας επίδοσής του είναι το γεγονός ότι ακόμα και μεταξύ των ψηφοφόρων της ΝΔ, η οποία τον είχε στηρίξει στις εκλογές του 2019, η βεβαιότητα για την ανάγκη επανεκλογής του διατυπώνεται μόνο από το 43% των ψηφοφόρων της ΝΔ του 2019, ενώ άλλοι τόσοι δηλώνουν ανοιχτά ότι δεν πρέπει να επανεκλεγεί (βλ. Πίνακα 17).

Πίνακας 16. Πιστεύετε ότι ο σημερινός Περιφερειάρχης Ηπείρου θα πρέπει να επανεκλεγεί στις προσεχείς εκλογές;

Πίνακας 17. Επανεκλογή Περιφερειάρχη Ηπείρου και ψήφος στις βουλευτικές εκλογές του 2019

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΠΟΨΕΙΣ

Γράφει η Ευγενία Γάλλου Πολλές φράσεις, προερχόμενες από τα δυνατά αφηγηματικά κείμενα των Ευαγγελίων και από την υψηλή ποίηση που χαρακτηρίζει την υμνολογία της Μ....

ΧΙΟΣ

Με αφορμή τη Γιορτή της Μητέρας, το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) οργανώνει το δημιουργικό εργαστήρι «Μάνα, μητέρα, μανούλα, μαμά!» για παιδιά, ηλικίας 6...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Με γνώμονα την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας και την ασφαλή διακίνηση των επιβατών, το Υπουργείο Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής εξέδωσε κατευθυντήριες οδηγίες προς τις ακτοπλοϊκές...

ΧΙΟΣ

Στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου ο Βουλευτής Χίου ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής κ. Σταύρος Γ. Μιχαηλίδης με αφορμή την έντονη δυσαρέσκεια των ναυτικών για τις αδικαιολόγητες...

Advertisement