Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέος γύρος αντιπαράθεσης Μητσοτάκη – Τσίπρα για το σενάριο «κυβέρνησης με ψήφο ανοχής»

Με περιοδείες και ανοιχτές ομιλίες σε Αττική και περιφέρεια, στην πρώτη γραμμή του προεκλογικού αγώνα, οι πολιτικοί αρχηγοί είναι σε πλήρη δραστηριότητα μέχρι το ορόσημο της Κυριακής 21 Μαΐου.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης ανταλλάσσουν πυρά, με το βλέμμα στο μετεκλογικό τοπίο και βασικό σημείο διαφωνίας το σχέδιο «Δήμητρα» του Μέρα25 για κλείσιμο των τραπεζών.

«Θέλουν να ξανακάνουν τα ίδια που έκαναν το 2015. Να κλείσουμε την πόρτα σε όλα τα σενάρια καταστροφής της χώρας», ήταν το μήνυμα του πρωθυπουργού, που περιόδευσε σε Σχηματάρι, Θήβα και Λιβαδειά. Ο ίδιος πρόσθεσε:

«Αυτοί οι οποίοι θέλουν να μας κυβερνήσουν μην έχοντας μάθει τίποτα από τα κολοσσιαία λάθη τα οποία διέπραξαν το 2015, ο κύριος Βαρουφάκης ο οποίος αποτελεί αναπόσπαστο συστατικό της Προοδευτικής διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, είναι ο ίδιος που μας είπε πριν από λίγες μέρες σε δείγμα αυταρέσκειας και αλαζονείας ότι δεν υπάρχει πρόβλημα να κλείσουν οι τράπεζες και να βγούμε από το ευρώ, θα πληρώνεστε όλοι με Δήμητρες λέει. Σταματήστε να παίζετε Μονόπολη με τις ζωές μας και με τις καταθέσεις των Ελλήνων ως εδώ με αυτές τις σαχλαμάρες οι οποίες είναι και επικίνδυνες γιατί όλα αυτά τα σχέδια εξακολουθούν να υπάρχουν στο μυαλό τους και θα τα εμποδίσουμε με ισχυρή Δημοκρατία από την πρώτη Κυριακή των εκλογών».

Το σχέδιο «Δήμητρα» του ΜέΡΑ 25 απέρριψε ο Αλέξης Τσίπρας, που κρατάει στην πρώτη γραμμή το σχηματισμό κυβέρνησης προοδευτικής συνεργασίας.

«Η κυβέρνηση συνεργασίας σε όλη την Ευρώπη που γίνονται σε μία προγραμματική βάση συμφωνημένη. Δε μπορεί σε καμία κυβέρνηση συνεργασίας αυτός που θα έχει τρία ή 4% να βάλει τους όρους του. Πριν από λίγες μέρες ήμουνα με τον καγκελάριο Σολτς. Πιστεύετε ότι με δέχτηκε για να συζητήσουμε την προοπτική μιας προοδευτικής κυβέρνησης στη χώρα, εάν ήξερε ότι στόχος μας είναι να υιοθετήσουμε τέτοιες προτάσεις; Δεν θέλω των προτέρων αποκλείσω κανέναν αυτό που θέλω με έμφαση να τονίσω είναι ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι για να στηριχθεί η κυβέρνηση είτε με τη συμμετοχή κάποιου είτε και με την ανοχή του» ανέφερε.

Επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη εξαπέλυσε ο Νίκος Ανδρουλάκης, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό για fake news.

«Για τον κ. Μητσοτάκη και το επικοινωνιακό του επιτελείο κάθε μέρα είναι Πρωταπριλιά. Ενώ έχουμε ξεκαθαρίσει ότι δεν υπάρχει κανένα σενάριο συγκυβέρνησης με τον κ. Βαρουφάκη και τους πρωταγωνιστές της δραχμής, αυτός συνεχίζει να διασπείρει fake news προσπαθώντας να τρομοκρατήσει τους πολίτες» σημείωσε ανάμεσα σε άλλα.

Το μοναδικό αντίπαλο δέος στην επόμενη αντιλαϊκή κυβέρνηση θα είναι το ΚΚΕ δήλωσε ο ΓΓ της ΚΕ του κόμματος Δημήτρης Κουτσούμπας.

«Αρχίζουν σιγά-σιγά να ανασκευάζονται οι πολύ “απόλυτες” αρνητικές τοποθετήσεις, τόσο από τη ΝΔ, όσο και από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ. Άλλωστε, η αντικειμενική βάση για να σχηματιστεί κυβέρνηση στις 22 Μαΐου, ανάμεσα σε κάποια από αυτά τα κόμματα ή άλλους πρόθυμους συγκυβερνήτες, υπάρχει» επισήμανε.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος, τονίζει:

«Έτσι και ψηφίσουν οι ψηφοφόροι ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ είναι δεδομένο, κύριε Μητσοτάκη, ότι ψηφίζοντας ΝΔ θα βγει Ανδρουλάκης. Ψηφίζοντας ΣΥΡΙΖΑ θα βγει Ανδρουλάκης. Ψηφίζοντας Ανδρουλάκη θα βγουν οι άλλοι δύο. Αυτό το λέμε εδώ και πάρα πολύ καιρό».

Χωρίς να διαψεύδει τα απότοκα του σχεδίου «Δήμητρα», ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης κάνει λόγο για «δαιμονοποίησή» του από τους πολιτικούς του αντιπάλους, σημειώνοντας:

«Έχετε ακούσει τη δαιμονοποίηση ότι ο Βαρουφάκης θα μας κλείσει τις τράπεζες. Για να μην μάθει ο κόσμος εκεί έξω, οι νεοδημοκράτες πώς τους λεηλατούν, πώς αισχροκερδούν κόντρα στον δικό τους κόσμο».

Μιλώντας στο «Πρώτο Πρόγραμμα», ο εκπρόσωπος Τύπου του ΜέΡΑ25 Έρικ Έντμαν, υπεραμύνθηκε του σχεδίου «Δήμητρα», εξηγώντας, μάλιστα, τον τρόπο λειτουργίας του, ως εξής:

«Δεν έχουμε κανένα απολύτως φετίχ με τα νομίσματα. Για εμάς, το νόμισμα πρέπει να είναι υπηρέτης του ανθρώπου και όχι ο άνθρωπος υπηρέτης του νομίσματος.

(…) Δημιουργείται (σ.σ. με το σχέδιο) ένας δημοσιονομικός χώρος που μέσα “στο ζουρλομανδύα του ευρώ” δεν υπάρχει. Αυτές είναι πολιτικές, αυτονόητες και απλές».

Την Τετάρτη η παρουσίαση του σχεδίου διακυβέρνησης της ΝΔ

Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα αύριο στην παρουσίαση του κυβερνητικού προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Αιχμές του σχεδίου για την περίοδο 2023-2027 θα είναι:

Οι αυξήσεις στους μισθούς για κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα
Η αξιοπρεπής δημόσια υγεία
Το καλύτερο κράτος και το αποτελεσματικό δημόσιο
Η στήριξη της νέας γενιάς

Επιπροσθέτως, θα είναι η συνέχιση της εθνικής πολιτικής στα θέματα των εξωτερικών σχέσεων, της ασφάλειας και της μετανάστευσης.

Συνέντευξη Μητσοτάκη: «Καμία συζήτηση για σενάριο κυβέρνησης ανοχής – Στόχος η αυτοδυναμία»

Στη συνέντευξή του στον τηλεπτικό σταθμό ALPHA, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποκάλυψε ότι η οικονομική στρατηγική της επόμενης τετραετίας θα αφαιρεί περαιτέρω βάρη από την πλάτη των πολιτών, μέσω, π.χ. της περαιτέρω μείωσης των εργοδοτικών εισφορών, τουλάχιστον κατά μία μονάδα.

«Θέλω να ανέβουν οι μισθοί κατά 25% και ο κατώτατος μισθός να προσεγγίσει τα 1.000 ευρώ στο τέλος της τετραετίας», σημείωσε ο πρωθυπουργός. Ο ίδιος προανήγγειλε αλλαγές στο σύστημα των ευρωεκλογών και επαναφορά της λίστας.

Παράλληλα, έδωσε το στίγμα που θα έχει το ψηφοδέλτιο επικρατείας της «γαλάζιας» παράταξης, το οποίο θα ανακοινωθεί μέσα στα επόμενα εικοσιτετράωρα.

«Άνθρωποι καταξιωμένοι με αποτύπωμα και έργο. Όχι κατ’ ανάγκη αναγνωρίσιμοι. Μπορείτε να δείτε πρόσωπα που θα χρειαστεί να τα γκουγκλάρετε και αυτό θα είναι το αποτύπωμα του ψηφοδελτίου Επικρατείας», είπε.

Ο πρωθυπουργός κράτησε στην πρώτη γραμμή το στόχο της αυτοδυναμίας. «Δεν υπάρχει περίπτωση να δεχτώ σενάριο που να μην έχει την πλειοψηφία της Βουλής. Δε συζητώ κανένα σενάριο για οποιαδήποτε κυβέρνηση ανοχής. Διεκδικώ αυτοδυναμία…Δε θα δεχτώ να μπω στο κυβέρνηση με κάποιον άλλον πρωθυπουργό. Δεν θα το δεχτεί το κόμμα μου», τόνισε.

Βολές υπήρξαν και για τις οικονομικές εξαγγελίες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. «Το πρόγραμμα του κ. Τσίπρα οδηγεί με μαθηματική βεβαιότητα σε μνημόνιο…Θα τίναζαν την μπάνκα στον αέρα», σημείωσε και δήλωσε ανοιχτός σε μία τηλεμαχία μόνο με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, στο δρόμο προς τις δεύτερες κάλπες.

Ο κ. Μητσοτάκης, συνεχίζοντας τις περιοδείες του στην περιφέρεια, θα βρεθεί την Πέμπτη στην Καβάλα και την Ξάνθη.

Μεταξύ άλλων, ανέφερε:

«Από αυτούς τους ανθρώπους φτάσαμε πολύ κοντά στην καταστροφή το 2015 και για αυτό είπα σήμερα ότι είναι αδιανόητο να παίζουν κάποιοι Μονόπολη με τις ζωές και τις καταθέσεις των πολιτών και ήρθε η ώρα να βάλουμε μία οριστική τέλεια σε όλα αυτά τα σενάρια. Διεκδικώ κοινοβουλευτική αυτοδυναμία. Ο κ. Τσίπρας τα έμπλεξε πάλι σήμερα και από κει που μίλησε για “κυβέρνηση νικητών” έκλεισε το μάτι στην κυβέρνηση ηττημένων. Σήμερα μιλάει για κυβέρνηση ανοχής και αυτό πιστοποιεί ότι δεν υπάρχει σήμερα άλλη πρόταση διακυβέρνησης».

(…) Περαιτέρω μείωση των εργοδοτικών εισφορών, τουλάχιστον κατά μία μονάδα. Θα αυξήσουμε το αφορολόγητο κατά χίλια ευρώ για τις οικογένειες με παιδιά. Μέχρι το 2027 να σβήσει το τέλος επιτηδεύματος (…) Θέλω να ανέβουν οι μισθοί κατά 25% και ο κατώτατος μισθός να προσεγγίσει τα 1.000 ευρώ στο τέλος της τετραετίας (…) Πιστεύω ότι πρέπει να αλλάξουμε το εκλογικό σύστημα και αυτή θα είναι η εισήγησή μου και η πρότασή μου μετά τις εκλογές. Να γυρίσουμε σε λίστα, όπως έχουμε λίστα στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας (…)

Ας δούμε τι θα γίνει μετά την πρώτη κάλπη, αλλά στην πρώτη κάλπη με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς. Ναι, γιατί στις δεύτερες κάλπες κάποιος θα πάρει το μπόνους, τότε υπάρχει λογική, αλλά όχι στην πρώτη κάλπη της απλής αναλογικής».

Δριμεία επίθεση Τσίπρα στην κυβέρνηση από τα Χανιά: «Σε πανικό ο Μητσοτάκης»

«Δώσαμε τη μάχη και βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια» ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του, από τα Χανιά.

Με αναφορά στο ριζίτικο τραγούδι “Πότε θα κάνει ξαστεριά” ξεκίνησε την ομιλία του σχολιάζοντας πως αυτό “σήμερα αναρωτιούνται εκατομμύρια συμπολίτες μας”.

“Σας φέρνω λοιπόν ένα μήνυμα από κάθε άκρη της Ελλάδας. Στις 21 Μαΐου θα κάνει ξαστεριά. Και την επομένη θα ξημερώσει μια νέα μέρα για τη δημοκρατία, τη δικαιοσύνη, την πατρίδα μας. Έρχεται η ξαστεριά της αλλαγής“, είπε χαρακτηριστικά, ενώ εξέφρασε “χαρά και συγκίνηση” που βρίσκεται στην Κρήτη γιατί “η Κρήτη είναι στο σώμα και το αίμα της ιστορίας μας“.

“Από τον Θέρισο μέχρι την εθνική αντίσταση, τους δημοκρατικούς αγώνες, την αντιδικτατορική πάλη, τα μεγάλα μέτωπα της αλλαγής, πρόσωπα, κόμματα, αγώνες και κατακτήσεις της δημοκρατικής παράταξης διατρέχονται από μια κόκκινη γραμμή. Τη γραμμή της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης. Αυτή η γραμμή διατρέχει σήμερα την ελληνική κοινωνία“, εξήγησε και υπογράμμισε πως “αυτή η γραμμή διατρέχει και το όραμα, το πρόγραμμα, τις πολιτικές, του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, της μεγάλης δύναμης της αλλαγής στις μέρες μας“.

“Θα ζήσουμε άλλα τέσσερα χρόνια κάτω από αυτό το σκληρό καθεστώς Μητσοτάκη; Άλλα τέσσερα χρόνια με τη χειρότερη Δεξιά της μεταπολίτευσης;“, διερωτήθηκε ξεκινώντας την ομιλία του και συνέχισε: “Θα ζήσουμε άλλα τέσσερα χρόνια γόνων, επιγόνων, ανηψιών, αυλικών και κολλητών, που μοιράζουν και μοιράζονται τα ιμάτια του λαού μας; ‘Αλλα τέσσερα χρόνια που το κράτος, το ρεύμα, η υγεία, η Παιδεία, το νερό, ο αέρας, η ανάσα της κοινωνίας, θα ανήκουν ή θα χαρίζονται στην ελίτ των προνομίων, της κερδοσκοπίας και του γαλάζιου κόμματος; Ή θα δώσουμε μια ευκαιρία στην αλλαγή; Στην πρόοδο; Στην εντιμότητα; Στο δίκαιο και αποτελεσματικό κράτος; Στη δημοκρατία και τη δικαιοσύνη; Μια ευκαιρία στην αξιοπρέπεια;”. “Αυτά είναι τα μεγάλα διλήμματα που έχουμε μπροστά μας“, τόνισε.

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Οι πιο γρήγορες πτήσεις διαρκούν από 2 έως 20 λεπτά στον αέρα, με μία από αυτές να πραγματοποιείται πάνω από τα νερά του Αιγαίου....

ΧΙΟΣ

Ο Δήμος Χίου ενημερώνει ότι στα πλαίσια του έργου «Βελτίωση Ασφαλείας Οδών Δήμου Χίου», θα ξεκινήσει εργασίες στις παρακάτω οδούς: Α) Τμήμα της οδού...

ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ένας στρατιωτικός οδηγός κατέγραψε αντιαεροπορικές συστοιχίες πυραύλων  του Iron Dome και έστειλε τις φωτογραφίες στο ψεύτικο  προφίλ μιας...

ΧΙΟΣ

ΣΑΒΒΑΤΟ – ΚΥΡΙΑΚΗ 27-28/4/2024 SATURDAY – SUNDAY 27-28/4/2024 ΚΑΡΥΕΣ ΧΙΟΣ – KARIES VILLAGE CHIOS  Ημέρα  Δράση  Ώρα  Τοποθεσία Πέμπτη 25/4/2024  Συνέντευξη Τύπου  12:00  Αίθουσα...

Advertisement