Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αντίστροφη μέτρηση για την επίσημη έναρξη της προεκλογικής «μάχης» – Περιοδείες, κόντρες, σχεδιασμοί

Στον αστερισμό της προεκλογικής περιόδου εισέρχεται και επίσημα σε λίγες ώρες η χώρα, καθώς ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί στις 11:00 το πρωί του Σαββάτου στην πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, για να ζητήσει διάλυση της Βουλής.

Με μηνύματα συστράτευσης των «γαλάζιων», αλλά και κινήσεις διεύρυνσης πέρα από τα τείχη της Νέας Δημοκρατίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε τις Μυκήνες, το Ναύπλιο, τη Μεγαλόπολη και την Καλαμάτα.

Στη Μεσσηνία και σε εκδήλωση για την υπογραφή της σύμβασης για τον οδικό άξονα νοτιοδυτικής Πελοποννήσου, Κυριάκος Μητσοτάκης και Αντώνης Σαμαράς, μέσω της κοινής παρουσίας τους, εξέπεμψαν μήνυμα ενότητας πριν τις κάλπες.

«Αυτό το έργο διακόπηκε γιατί κάποιοι ήθελαν να κάνουν “ΣΥΡΙΖΑ channel”. Το έργο ξεκίνησε από κυβέρνηση που έριξε ΣΥΡΙΖΑ και Χρυσή Αυγή» σημείωσε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.

«Αυτά τα έργα, τα υλοποιεί η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ. Η δική μας παράταξη των μεγάλων έργων δείχνει το δρόμο της ελπίδας, της προκοπής και της ανάπτυξης» ανέφερε ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Με εκπεφρασμένο το στόχο της αυτοδυναμίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι το τέλος επιτηδεύματος θα σβήσει μέσα στην επόμενη τετραετία. Παράλληλα, επιτέθηκε στον Αλέξη Τσίπρα για το σενάριο μιας κυβέρνησης των ηττημένων, με τη συμμετοχή ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ και ΜέΡΑ25.

«Δεν πιστεύω ούτε μία λέξη από αυτά τα οποία λέει ο κ. Τσίπρας. Εάν τα κουκιά βγαίνουν, μην έχετε καμία αμφιβολία ότι θα επιχειρήσει μια τέτοιου είδους “πολιτική τερατογένεση”, παρακάμπτοντας το πρώτο κόμμα και προσπαθώντας να σχηματίσει μία κυβέρνηση, προσέξτε τώρα, με πρωθυπουργό τον Τσίπρα, υπουργό Οικονομικών πάλι τον Βαρουφάκη, ενδεχομένως κυβερνητικό εκπρόσωπο τον Αντώναρο. Δεν ξέρω τι άλλο μπορούμε να δούμε», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Το σχέδιο προοδευτικής διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και η ανάγκη για συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων απέναντι στην απειλή της ακροδεξιάς, βρέθηκαν στην ατζέντα της συνάντησης του πρόεδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα με τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς, στην έδρα του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος στο Βερολίνο.

«Είχα την ευκαιρία να παρουσιάσω το σχέδιό μου για μια προοδευτική κυβέρνηση στην Ελλάδα που θα αναλάβει το δύσκολο έργο της ανάταξης της οικονομίας και της στήριξης της κοινωνίας. Που θα επαναφέρει στην Ελλάδα τους κανόνες του κράτους δικαίου και θα αφήσει πίσω τις πελατειακές πρακτικές της διαφθοράς και της αναξιοκρατίας. Ένα σχέδιο που στόχο έχει τη μείωση των ανισοτήτων» ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

Ο Αλέξης Τσίπρας κρατάει στην πρώτη γραμμή τη θέση του για κυβέρνηση συνεργασίας από την πρώτη Κυριακή, εάν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα.

«Πιστεύω ότι οι προοδευτικές δυνάμεις μπορούν να δώσουν διέξοδο και οι εκλογές που έχουμε μπροστά μας στην Ελλάδα είναι μια τέτοια μάχη, ανάμεσα στην πρόοδο και την συντήρηση. Και η αλλαγή που θα έρθει στην Ελλάδα θα είναι μια σημαντική εξέλιξη για όλη την Ευρώπη» σημείωσε.

Οι δημόσιες τοποθετήσεις των κκ. Μητσοτάκη και Τσίπρα μπαίνουν στο στόχαστρο της κ. Τσαπανίδου και του κ. Οικονόμου αντίστοιχα.

«Ο κ. Τσίπρας επαναλαμβάνει κατά γράμμα όσα έκανε και το 2014. Περιφέρεται ανά την Ευρώπη, συκοφαντώντας και δυσφημώντας την Πατρίδα του, κινούμενος από προσωπικό μένος για τον Πρωθυπουργό και εργαλειοποιώντας τα πάντα στο όνομα των εντυπώσεων στο φανατικό του κοινό» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

«Ο κ. Μητσοτάκης έχει ήδη κατανοήσει ότι τελειώνει ο χρόνος του. Και τρέμει την επερχόμενη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ που θα φέρει την αλλαγή με κυβέρνηση Προοδευτικής συνεργασίας. Μιλά για τερατογένεση αλλά τέρας είναι η κυβέρνηση των παρακολουθήσεων, της ακρίβειας και των πλειστηριασμών. Δηλαδή η δίκη του κυβέρνηση» δηλώνει η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πόπη Τσαπανίδου.

Με αφορμή την θλιβερή επέτειο της 21ης Απριλίου, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης επισκέφθηκε τις φυλακές του Ωρωπού, συνοδευόμενος από τον Γρηγόρη Λαμπράκη, γιο του μεγάλου αγωνιστή Δημοκρατίας, που θα καταλάβει και την τελευταία τιμητική θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας.

Από τη Νέα Φιλαδέλφεια, έθεσε το δίλημμα των εκλογών για το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής τονίζοντας: «Δε μπαίνουμε στο παιχνίδι της πόλωσης με το διχασμό και το ψηφιακκό παρακράτος…όσο χτυπάνε το ΠΑΣΟΚ, τόσο το ΠΑΣΟΚ θα δυναμώνει».

Ενίσχυση του ΚΚΕ εντός και εκτός Βουλής ζητεί ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

«Ούτε συμμετοχή, ούτε ανοχή, ούτε στήριξη σε αντιλαϊκή κυβέρνηση. Είτε με πρώτο κόμμα τη ΝΔ, είτε με πρώτο κόμμα το ΣΥΡΙΖΑ, είτε μονοκομματική είτε με κυβ συνεργασίας με άλλους πρόθυμους, θα είναι αντιλαϊκή» τονίζει.

Πυρά στον πρωθυπουργό εξαπολύει ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο στελέχη του να μεταπηδήσουν στη ΝΔ.

«Τον συμβουλεύουμε να δει αριστερά και δεξιά του, στο τέρας που ο ίδιος δημιούργησε που λέγεται ΝΔ, το οποίο έχει πολυμορφία, απολιτίκ καταστάσεις, και μάλιστα Φρανκενστάιν πολιτικούς από το ΠΑΣΟΚ και άλλα μορφώματα μεταπήδησαν στη ΝΔ» επισήμανε.

Από τη Ρόδο όπου περιόδευσε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης απέρριψε κάθε πιθανότητα μετεκλογικής συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Δεν υπάρχει πιθανότητα ούτε ψήφου εμπιστοσύνης από το ΜΕΡΑ25 σε κανέναν από αυτούς ούτε κανένα είδος ανοχής. Θα πάμε και θα ψηφίσουμε σε όλους ΟΧΙ», σημειώνει.

Την ίδια ώρα, μία αναφορά για τις τράπεζες από τον εκπρόσωπο Τύπου του ΜέΡΑ25 Έρικ Μιλτιάδη Έντμαν μπαίνει στο στόχαστρο της κυβέρνησης. Ακολουθεί ο διάλογος με δημοσιογράφο σε τηλεοπτική του συνέντευξη:

  • Δ: Να βγούμε από την Ευρωζώνη θέλετε;
  • Ε: Δεν επιδιώκουμε κάτι τέτοιο. Αυτό το οποίο επιδιώκουμε είναι κάποιες αυτονόητες πολιτικές.
  • Δ: Που μπορεί να φέρουν το κλείσιμο των τραπεζών…
  • Ε: Οι οποίες μπορούν να έρθουν σε αντίθεση με τα προστάγματα των Βρυξελλών.
  • Δ: Άρα μπορεί να κλείσουν τις τράπεζες…
  • Ε: Υπάρχει αυτή η πιθανότητα. Για αυτό θα είμαστε προετοιμασμένοι.

«Η χώρα δεν αντέχει «δεύτερη φορά στη συμφορά». Η κάλπη της 21ης Μαΐου πρέπει να κόψει την όρεξη σε όσους θέλουν να ολοκληρώσουν τη ζημιά που δεν κατάφεραν να κάνουν το 2015» τονίζει ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος.

Τον πήχη για το ΠΑΣΟΚ έθεσε ο υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Παύλος Χρηστίδης, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Τις επόμενες μέρες, οι πολιτικοί αρχηγοί αναμένεται να «πυκνώσουν» τις περιοδείες και τις δημόσιες εμφανίσεις τους.

Το χρονοδιάγραμμα ενόψει των εκλογών

Οι «σταθμοί» του Σαββατοκύριακου ενόψει των εκλογών έχουν ως εξής:

Σάββατο

  • Συνάντηση Κ. Μητσοτάκη – Κ. Σακελλαροπούλου στο Προεδρικό Μέγαρο
  • Τηλεοπτικό μήνυμα Κ. Μητσοτάκη
  • Θυροκόλληση Προεδρικού Διατάγματος για τη διάλυση της Βουλής

Κυριακή

  • Ορκωμοσία νέου κυβερνητικού εκπροσώπου
  • Ορκωμοσία υπηρεσιακού υπουργού Εσωτερικών

Σε Χαλκιδική, Μουδανιά και Θέρμη το Σάββατο ο Τσίπρας – Ακολουθούν Κως και Κρήτη

Το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ θα αναδεικνύει μέχρι την κάλπη ο πρόεδρος του κόμματος Α. Τσίπρας στην επικοινωνία του με τους πολίτες.

Στον πυρήνα του προγράμματος βρίσκονται οι προτάσεις για την ανακούφιση των νοικοκυριών από την ακρίβεια, τα χρέη, την προστασία από τους πλειστηριασμούς, τους υψηλούς λογαριασμούς και την αισχροκέρδεια που έχει την σφραγίδα Μητσοτάκη σύμφωνα με την Κουμουνδούρου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ όπως τονίζεται, θα επιμείνει στα ανοίγματα στις προοδευτικές δυνάμεις απέναντι στη δεξιά, στη βάση προγραμματικών συγκλήσεων. Ταυτόχρονα επισημαίνουν και τα μηνύματα της επίσκεψης Τσίπρα στο Βερολίνο στις επαφές που είχε και ειδικά αυτή με τον καγκελάριο Σόλτς για συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων στην Ευρώπη.

Για τις μετεκλογικές συνεργασίες υπογραμμίζουν ότι ο προοδευτικός και δημοκρατικός κόσμος δεν θα δώσει δεύτερη ευκαιρία στον κ. Μητσοτάκη. Με τον κ. Τσίπρα να ζητά την πρώτη ευκαιρία να κυβερνήσει και να εφαρμόσει το πρόγραμμα του χωρίς Σόιμπλε και ΔΝΤ, όπως λέει.

Ο κ. Τσίπρας θα επιμείνει και στην τηλεμαχια με τον κ. Μητσοτάκη. Αν και όπως τονίζουν από το επιτελείο του κόμματος, ο πρωθυπουργός την αποφεύγει, γιατί δεν τολμά να αντιπαρατεθεί με τον Α. Τσίπρα, για να μπορέσουν οι πολίτες να συγκρίνουν πρόγραμμα και θέσεις.

Το δίλημμα των εκλογών, όπως το θέτει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν είναι απλά ΣΥΡΙΖΑ ή ΝΔ, είναι αλλαγή ή Μητσοτάκης. Δημοκρατία ή Μητσοτάκης.

Αύριο Σάββατο, όπου θα προκηρυχθούν επίσημα οι εκλογές θα βρεί τον κ. Τσίπρα στη Χαλκιδική και τα Μουδανιά.

Το απόγευμα της ίδιας μέρας, όπως μετέδωσε ο πολιτικός συντάκτης της ΕΡΤ Γιάννης Φασουλάς, θα μιλήσει στη Θέρμη, τη Δευτέρα στην Κω, ακολουθεί η Κρήτη και μέχρι την 21η Μαΐου ο κ. Τσίπρας θα έχει «οργώσει» το σύνολο της χώρας.

Πηγή: ΕΡΤ | Δημήτρης Γκάτσιος, Γεωργία Σκιτζή, Γιάννης Φασουλάς

www.ertnews.gr

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Οι πιο γρήγορες πτήσεις διαρκούν από 2 έως 20 λεπτά στον αέρα, με μία από αυτές να πραγματοποιείται πάνω από τα νερά του Αιγαίου....

ΧΙΟΣ

Ο Δήμος Χίου ενημερώνει ότι στα πλαίσια του έργου «Βελτίωση Ασφαλείας Οδών Δήμου Χίου», θα ξεκινήσει εργασίες στις παρακάτω οδούς: Α) Τμήμα της οδού...

ΧΙΟΣ

ΣΑΒΒΑΤΟ – ΚΥΡΙΑΚΗ 27-28/4/2024 SATURDAY – SUNDAY 27-28/4/2024 ΚΑΡΥΕΣ ΧΙΟΣ – KARIES VILLAGE CHIOS  Ημέρα  Δράση  Ώρα  Τοποθεσία Πέμπτη 25/4/2024  Συνέντευξη Τύπου  12:00  Αίθουσα...

ΧΙΟΣ

Ανακοίνωση ΠΕΣ-ΝΑΤ Χίου για την εργατική Πρωτομαγιά Με ιδιαίτερη ικανοποίηση διαβάσαμε την απόφαση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (Π.Ν.Ο) και των Ναυτεργατικών Σωματείων για την...

Advertisement