Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα μηνύματα του έγκλειστου Κασιδιάρη – Στις 20 Απριλίου συνεδριάζει το πειθαρχικό Συμβούλιο

Στον Άρειο Πάγο περνά το ζήτημα του μορφώματος του καταδικασμένου Χρυσαυγίτη, Ηλία Κασιδιάρη, ενώ στις 20 Απριλίου συνεδριάζει το πειθαρχικό Συμβούλιο να εξετάσει τις συνομιλίες του, όσο ήταν έγκλειστος.

Με καταληκτική ημερομηνία την 5η Μαϊου θα συνεδριάσει η ολομέλεια του Α1 τμήματος του Αρείου Πάγου, σε μια διαδικασία που θα είναι κεκλεισμένων των θυρών, προκειμένου να αποφασίσει για τη νομιμότητα η μη της συμμετοχής των κομμάτων στις εκλογές.

Η ακριβής ημερομηνία της διάσκεψης των δικαστών θα εξαρτηθεί από το πότε θα θυροκολληθεί το προεδρικό διάταγμα.

Τα σενάρια μετά την παραίτηση του Χ. Τζανερίκου

Τρία είναι τα σενάρια μετά την παραίτηση του αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου, Χρήστου Τζανερίκου. Είτε ο αριθμός των δικαστών να παραμείνει δέκα, με ισοδύναμη ψήφο για όλους, ο αριθμός των δικαστών να παραμείνει δέκα, με ισοδύναμη ψήφο για όλους είτε να οριστεί και άλλο μέλος ή να παραιτηθεί ένας από τους υφιστάμενους δικαστές.

Όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στην εκπομπή της Ελεονώρας Μελέτη: «Έχει πολύ μεγάλη σημασία να μπορούμε εμείς σε κοινοβουλευτικό επίπεδο να υψώνουμε αναχώματα στη συμμετοχή εγκληματικών οργανώσεων που κρύβονται πίσω από τον μανδύα πολιτικών κομμάτων, να τους απαγορεύσουμε τη συμμετοχή στις εκλογές. Εμείς κάναμε το καθήκον μας. Ψηφίσαμε τις διατάξεις, τώρα η ευθύνη περνάει στη δικαιοσύνη και είμαι απόλυτα σίγουρος ότι η δικαιοσύνη θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων».

Την αποχή από την επίμαχη ψηφοφορία επίλεξε ο ΣΥΡΙΖΑ, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση για θεσμικές ακροβασίες και ερασιτεχνισμούς.

Η εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πόπη Τσαπανίδου, δήλωσε ότι: «Διαχρονικά είμαστε κατά του φασισμού. Η κυβέρνηση επέμεινε να κατεβάσει τη δική της πρόταση για την οποία προειδοποιούσαμε ότι είναι επικίνδυνη, ότι αφήνει παραθυράκια».

Ο Γιάννης Οικονόμου από την πλευρά του είπε πως: «Η στάση του είναι πολιτικά ύποπτη, δεν είναι απλώς μεμπτή».

Αιχμές σε Μητσοτάκη και Τσίπρα για το κόμμα Κασιδιάρη άφησε ο Νίκος Ανδρουλάκης, παρότι το ΠΑΣΟΚ ψήφισε την τροπολογία.

«Ο μεν κ. Μητσοτάκης τρία χρόνια ενώ έχει καταδικαστεί η Χ.Α. επέτρεπε να κάνουν προεκλογική εκστρατεία και ήρθε στο παρά πέντε να νομοθετήσει και ο κ. Τσίπρας δεν έχει το θάρρος να ψηφίσει το νόμο που θα εμποδίσει τη συμμετοχή των ακροδεξιών φονιάδων στις επερχόμενες εθνικές εκλογές θέλοντας προφανώς να ψαρέψει ψήφους 12:26:18 Εμείς στεκόμαστε αξιακά θεσμικά», τόνισε.

Την αντιπαράθεση κυβέρνησης – ΣΥΡΙΖΑ πυροδοτεί δήλωση του πρώην αντιπροέδρου του Αρείου, Πάγου Χρήστου Τζανερίκου, ο οποίος υποστηρίζει ότι λίγα μόλις 24ωρα πριν από την κατάθεση της επίμαχης τροπολογίας εκτός από τον κύριο Γεραπετρίτη τον προσέγγισε και άλλος κυβερνητικός παράγοντας.

«Πόσο θεσμικές είναι οι παρεμβάσεις κυβερνητικών παραγόντων, που ζήτησαν να βοηθήσω, για να αποκλειστεί το κόμμα Έλληνες, υποσχόμενοι μετά την αφυπηρέτησή μου, να αξιοποιηθώ ενδεχομένως σε Αρχές!», είπε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της ΝΔ, διέψευσε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς Τζανερίκου περί παρέμβασης της κυβέρνησης στη δικαιοσύνη.

Το γραφείο τύπου του ΣΥΡΙΖΑ από την άλλη ισχυρίζεται πως: «Ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί για ακόμη μία φορά να κάνει τον ανήξερο. Οφείλει να απαντήσει. Ποιος είναι ο ανώτατος κυβερνητικός παράγοντας που έκανε αυτή την ευθεία παρέμβαση τάζοντας ανταλλάγματα για μια δικαστική απόφαση; Τον γνωρίζει προσωπικά; Ή μήπως τον κοιτάζει στον καθρέφτη κάθε πρωί;»

20 Απριλίου συνεδριάζει το πειθαρχικό Συμβούλιο

Στις 20 Απριλίου αναμένεται να συνεδριάσει εκ νέου το πειθαρχικό Συμβούλιο των φυλακών Δομοκού, με τη συμμετοχή του εισαγγελέα που εποπτεύει τις φυλακές, προκειμένου να εξετάσει τις τηλεφωνικές συνομιλίες του Ηλία Κασιδιάρη, όπως προβλέπει ο κανονισμός των φυλακών.

Τότε θα δούμε, αν θα επιβληθούν σε βάρος του πειθαρχικές κυρώσεις και αν ναι, τι είδους θα είναι αυτές.

Κατά την σημερινή συνεδρίαση δεν υπήρξε απόφαση καθώς, μέσω του συνηγόρου του ο καταδικασμένος πρώην βουλευτής, θέλει να υποβάλει υπόμνημα με τις θέσεις του.

Ζητούμενο είναι να διαπιστωθεί εάν ο Ηλίας Κασιδιάρης, έχει παραβιάσει την απόφαση του Συμβουλίου που είχε βγει τον Οκτώβρη του 2021, σύμφωνα με την οποία οι μόνες επικοινωνίες που του επιτρέπονται είναι με το κοινόχρηστο καρτοτηλέφωνο των φυλακών με τον δικηγόρο του και με στενούς συγγενείς του για θέματα προσωπικά, οικογενειακά, νομικής φύσεως που αφορούν την υπόθεσή του και τίποτε άλλο.

Την ίδια ώρα ο Πρόεδρος του ΔΣΑ ζήτησε από τον Πρόεδρο των Πειθαρχικών Συμβουλίων, να προβεί σε προκαταρκτική έρευνα για μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου της Επικράτειας που έχουν ενδεχομένως υποπέσει σε πειθαρχικά παραπτώματα.

Να ερευνηθεί δηλαδή αν κάποιος δικηγόρος συνέδραμε στην δημοσίευση δηλώσεων του Ηλία Κασιδιάρη, σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Με αφορμή τον φετινό εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων (18/5) με θέμα «Μουσεία, Εκπαίδευση και Έρευνα», το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) οργανώνει διαδραστικό...

ΧΙΟΣ

Το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χίου ανακοινώνει τα στατιστικά στοιχεία διακίνησης επιβατών και οχημάτων προς το λιμένα Χίου, κατά την περίοδο της Μεγάλης Εβδομάδας του έτους...

ΧΙΟΣ

Με στόχο να τιμήσει την Ημέρα της Μητέρας, ο Σύλλογος Τριτέκνων Χίου διοργανώνει εκδήλωση την Κυριακή 19 Μαΐου 2024 και ώρα 18:30 στην πλατεία...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Ο τρίτος γύρος του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Αναβάσεων και Ιστορικών Αυτοκίνητων, επιστρέφει και πάλι στη γνωστή διαδρομή από το Λιμάνι μέχρι την πόλη της Κύμης,...

Advertisement