Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προεκλογικός μαραθώνιος στο δρόμο για την κάλπη (video)

“Οι πολίτες δεν επιλέγουν μόνο κόμμα αλλά και πρωθυπουργό”, δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θέτοντας εκ νέου τα διλήμματα της κάλπης. Ο πρωθυπουργός σε συνάντηση με παραγωγούς στο Μέγαρο Μαξίμου ανακοίνωσε την καταβολή αποζημιώσεων και ενισχύσεων σε αγρότες και κτηνοτρόφους ύψους 155 εκατ. ευρώ.

Από την Σκεπαστή Αγορά της Καλλιθέας, ο Αλέξης Τσίπρας, αφού συνομίλησε με πολίτες και επαγγελματίες, σχολίασε πως οι πολίτες βλέπουν τις τιμές να ανεβαίνουν, χαρακτηρίζοντας το φετινό Πασχαλινό τραπέζι ως το ακριβότερο όλων των προηγούμενων ετών.

Με τον προεκλογικό μίτο να ξετυλίγεται σταθερά, έχοντας ορόσημο την κάλπη της 21ης Μαΐου, κυβέρνηση και κόμματα της αντιπολίτευσης χαράσσουν στρατηγική θωράκισης της παραδοσιακής βάσης τους, αλλά και διεύρυνσης σε νέα κοινά.

Χαρακτηρίζοντας χρέος της πολιτείας τη διαρκή στήριξη της κοινωνίας, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνέντευξή του στο Mega, ανέδειξε το διακύβευμα της επερχόμενης αναμέτρησης: «Πιστεύω ότι στο μυαλό των πολιτών, αυτόματα μπορούν να κρίνουν και να συγκρίνουν τι πέτυχε η Ελλάδα την προηγούμενη τετραετία επί του κ. Τσίπρα και τι πέτυχε επί των δικών μου ημερών (cut) Οι πολίτες δεν επιλέγουν μόνο κόμμα, επιλέγουν και υποψήφιο Πρωθυπουργό. Και για αυτό και δημιούργησε μια σύγχυση όλη αυτή η στάση του ΠΑΣΟΚ για τον περιβόητο «άγνωστο Χ», για το τρίτο πρόσωπο που μπορεί να προταθεί ως πρωθυπουργός».

Η συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη κινήθηκε και σε προσωπικό τόνο. Μίλησε για τη μάχη που δίνουν οι αδελφές του με τον καρκίνο, για τη σύζυγο, τους γονείς και τα παιδιά του, ενώ αναφέρθηκε στην τραγωδία των Τεμπών: «Βέβαια και αισθάνθηκα μεγάλη πίεση και ιδιωτικά μπορεί και να έκλαψα και άφησα τα αισθήματά μου -όχι, θα έλεγα, να κυριαρχήσουν πάνω στη λογική μου και πάνω στην ανάγκη να πρέπει να αντιμετωπίζω την κρίση. Το κάθε παιδί είναι διαφορετικό. Προσπαθώ, πάντα, είμαστε πολύ ανοιχτή οικογένεια, μιλάμε πολύ για τα προσωπικά μας ζητήματα. Μοιράζονται τα παιδιά τις σκέψεις τους, αλλά δεν τους λέω τη γνώμη μου, αλλά μου αρέσει πολύ να περνάω χρόνο με τους συντρόφους τους. Μου λείπουν οι γονείς μου και πάντα όταν είμαι στην Κρήτη -συνήθως στον ελάχιστο ελεύθερο χρόνο μου παίρνω το ποδήλατό μου και κάνω μία βόλτα- πάντα σταματώ στο νεκροταφείο και αφήνω ένα λουλούδι».

«Στο κοινοβούλιο περιμέναμε τον πρωθυπουργό, σε τηλεοπτικό μαγκαζίνο τον είδαμε. Να λέει ότι “ιδιωτικά μπορεί και να έκλαψε για τα Τέμπη”, αλλά να μην απαντά στο γιατί συνέβη η τραγωδία»., σχολίασε η Πόπη Τσαπανίδου, εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Οι καταβολές αποζημιώσεων και έκτακτων ενισχύσεων για τη ζωική και φυτική παραγωγή της χώρας βρέθηκαν στο επίκεντρο σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η εικόνα των αποζημιώσεων και ενισχύσεων

-155 εκ. ευρώ οι αποζημιώσεις-έκτακτες ενισχύσεις μέχρι τις 10 Μαΐου.

-Σχεδόν 1 δις ευρώ το σύνολο των αποζημιώσεων την περίοδο 2020-2023 από τον ΕΛΓΑ.

-Συνολικά 1,8 δις ευρώ οι αποζημιώσεις-ενισχύσεις-έκτακτες πληρωμές την προηγούμενη τριετία.

Ο Κ. Μητσοτάκης τόνισε πως: «Στη διάρκεια αυτής της τετραετίας οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι ένιωσαν το έμπρακτο ενδιαφέρον της πολιτείας. Και παρά τις μεγάλες δυσκολίες που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε, ο κόσμος της περιφέρειας διαπίστωσε πολλές πρωτοβουλίες, για να γίνουν καλύτερες οι συνθήκες παραγωγής της διακίνησης των προϊόντων».

Τους τόνους έναντι της κυβέρνησης ανέβασε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο οποίος επισκέφθηκε τη Σκεπαστή Αγορά της Καλλιθέας, συνομιλώντας με καταναλωτές και καταστηματάρχες. Στο επίκεντρο οι τιμές στο πασχαλινό τραπέζι: «Το Πασχαλινό τραπέζι φέτος θα είναι το ακριβότερο όλων των προηγούμενων ετών. Πρέπει να μπει ένα τέλος σε αυτή την κατηφόρα. Οι ειρωνείες για “αρνί Porsche” και για πολιτικές που στην πραγματικότητα διευκολύνουν μονάχα τα μεγάλα σούπερ μάρκετ, τις μεγάλες αλυσίδες, είναι μη αποδεκτές πια και από τους καταναλωτές αλλά και από τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες. Πρέπει να μπει ένα τέλος».

«Ενώ οι τιμές ανεβαίνουν, η αγοραστική δύναμη για τη μεσαία τάξη και τους αδύναμους, μειώνεται διαρκώς», δήλωσε ο κ. Τσίπρας και έκανε λόγο για «Γολγοθά των πολιτών». Όπως είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία: «Έρχεται η Ανάσταση και ελπίζω να έρθει πολύ σύντομα και η Ανάσταση που αφορά τον μικρομεσαίο, τον εργαζόμενο, τον μισθωτό. Μια προοδευτική κυβέρνηση μπορεί να σταθεί δίπλα στον πολίτη. Εύχομαι και ελπίζω, είμαι βέβαιος, με την κρίση του λαού ότι αυτό θα είναι το τελευταίο Πάσχα που το τραπέζι στο σπίτι θα είναι τόσο φτωχό, το τελευταίο Πάσχα που θα αισθάνονται τόσο μόνοι οι πολίτες απέναντι στις καθημερινές δυσκολίες και στην ακρίβεια».

«Όλα όσα λέει ο κ. Τσίπρας συγκροτούν ένα νέο πακέτο μέτρων που υπερβαίνει κατά πολύ το περιβόητο, το αξέχαστο πρόγραμμα Θεσσαλονίκης που κόστιζε περίπου 10 δις. ευρώ και τελικά αντί να εφαρμοστεί μας οδήγησε σε ένα τρίτο αχρείαστο μνημόνιο», απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιτρέπει στα ισχυρά οικονομικά συμφέροντα να κερδοσκοπούν εις βάρος του ελληνικού λαού, υπογράμμισε ο Νίκος Ανδρουλάκης που επισκέφθηκε τη Δημοτική Αγορά του Πειραιά. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: «Στις επερχόμενες εθνικές εκλογές έχει ο ελληνικός λαός την ευκαιρία να στηρίξει το ΠΑΣΟΚ και τη δημοκρατική παράταξη για να έχουμε πραγματικά μία απόφαση αλλαγής, μια νέα σελίδα δικαιοσύνης και προοπτικής για όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες».

Τη Βαρβάκειο Αγορά επισκέφθηκε κλιμάκιο του ΚΚΕ, προβάλλοντας το αίτημα για ουσιαστική ενίσχυση του λαϊκού εισοδήματος και ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου επικρατείας, βουλευτής Θανάσης Παφίλης, δήλωσε: «Το σύνθημα που έλεγαν και λένε ακόμα εργαζόμενοι και επαγγελματίες «Εργατιά χωρίς λεφτά, μαγαζιά χωρίς δουλειά» επιβεβαιώνεται με δραματικό τρόπο κυριολεκτικά».

«Το ζήτημα δεν είναι να έκλαψε ή να μην έκλαψε ο πρωθυπουργός, γιατί ο καθένας πιστεύει ότι θέλει. Το ζήτημα είναι να προλάβεις πριν κλάψεις και να προλάβεις την εξέλιξη» σχολίασε ο Κυριάκος Βελόπουλος πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης Γραμματέας του ΜέΡΑ25δήλωσε: «Αυτή είναι η δυστοπική πατρίδα την οποία χτίζουν τα μνημονιακά κόμματα του “ναι σε όλα” των ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ».

Περιοδείες και πολιτικά επιχειρήματα

Στην ανάδειξη θέσεων, επιχειρημάτων, και προτάσεων στη βάση μιας θετικής για τους πολίτες προγραμματικής ατζέντας, στο επίκεντρο της οποίας βρίσκεται το πλάνο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ θα επιμείνει το επόμενο διάστημα ο Αλέξης Τσίπρας. Αυτός είναι ο βασικός λόγος για τον οποίο επιδιώκει να αντιπαρατεθεί ευθέως, με επιχειρήματα όπως τονίζει με τον Κυριάκο Μητσοτάκη αν και στην Κουμουνδούρου δεν πιστεύουν ότι ο κ. Μητσοτάκης θα συναινέσει σε ντιμπέιτ των δύο. Στην αξιωματική αντιπολίτευση λένε ότι ο κ. Μητσοτάκης αντιθέτως επιχειρώντας να κρύψει την αδυναμία του να έρθει σε ευθεία αντιπαράθεση με τον Αλέξη Τσίπρα, χρησιμοποιεί τακτική “καμουφλάζ”, γι’ αυτό και εμφανίζεται να επιμένει σε τηλεμαχία μόνο και με τους υπόλοιπους αρχηγούς.

Ο κ. Τσίπρας, όλο το επόμενο διάστημα, πεντέμιση πλέον εβδομάδες έως την εθνική κάλπη θα συνεχίσει τις περιοδείες ανά την Ελλάδα, αλλά και τις επισκέψεις του μέσα στο Λεκανοπέδιο, περιοχή με περιοχή ακόμα και γειτονιά με γειτονιά, συνομιλώντας με τους πολίτες, μισθωτούς, ελ. επαγγελματίες, συνταξιούχους, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η μεσαία τάξη και οι αδύναμοι, στην καθημερινότητά τους, συζητώντας μαζί τους τις προτάσεις που φέρνει το σχέδιο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο συμπυκνώνεται στο τετράπτυχο: αύξηση μισθών, μείωση τιμών, ρύθμιση χρεών και δίκαιο αποτελεσματικό κράτος δίπλα στον πολίτη.

Ρεπορτάζ: Δημήτρης Γκάτσιος, Γιώργος Παντελάκης

Πηγή: ΕΡΤ

www.ertnews.gr

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης υποδέχτηκε σήμερα φοιτητές δημοσιογραφίας από το Πολιτικό ίδρυμα  Konrad – Adenauer Stiftung (KAS) της Γερμανίας, κατόπιν αιτήματος των...

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Ανακοίνωση ΛΑΣ Δήμου Χίου Δεν περιμέναμε τίποτα το διαφορετικό από το δήμαρχο της Χίου στο ταξίδι του στις ΗΠΑ, προσκαλεσμένος της ομογένειας , από...

ΧΙΟΣ

Ανακοίνωση Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Χίου ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΣΤΙΣ 24 ΑΠΡΙΛΗ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΠΟΥ “ΚΑΤΑΡΓΕΙ” 113 ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΑΡΤΗ! ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΝΑ...

ΧΙΟΣ

Σύλλογος Δικαστικών Υπαλλήλων Χίου και Δικηγορικός Σύλλογος Χίου συμμετείχαν ενεργά στην κινητοποίηση που έλαβε χώρα το πρωί της Τετάρτης 24 Απριλίου 2024, έξω από...

Advertisement