Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δίαυλοι επικοινωνίας Ελλάδας & Τουρκίας- Σε θερμό κλίμα η συνάντηση Μηταράκη – Σοϊλού

Τις σεισμόπληκτες περιοχές της Τουρκίας επισκέφθηκαν ο Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο Νότης Μηταράκης. Ο υπουργός Άμυνας πέταξε με τον Χουλουσί Ακάρ πάνω από το σεισμόπληκτο Χατάι και είδε το μέγεθος της καταστροφής. «Στην Ελλάδα να βλέπετε έναν καλό γείτονα», είπε σε πληγέντες ο υπουργός Μετανάστευσης.

Ακόμα μια κίνηση στην αλυσίδα των εκατέρωθεν χειρονομιών προς εμπέδωση της θετικής ατμόσφαιρας στις ελληνο-τουρκικές σχέσεις, αυτή τη φορά με τους υπουργούς Άμυνας και Μετανάστευσης Νίκο Παναγιωτόπουλο και Νότη Μηταράκη να επισκέπτονται τις σεισμόπληκτες περιοχές στην ευρύτερη περιοχή των Αδάνων.

Νίκος Παναγιωτόπουλος και Χουλουσί Ακάρ επιθεώρησαν την κατάσταση από αέρος, ενώ είχαν και τετ α τετ στο Συντονιστικό Κέντρο της Αντιόχειας, με τον Έλληνα υπουργό να υπενθυμίζει ότι η Ελλάδα έσπευσε άμεσα και θα συνεχίσει να βοηθά την Τουρκία ν’ αντιμετωπίσει τις συνέπειες του σεισμού.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος: «Οι τραγωδίες και οι φυσικές καταστροφές αυτού του μεγέθους είναι πέρα και πάνω από οποιοδήποτε πρόβλημα, οποιαδήποτε διαφορά μεταξύ μας και θα μπορούσαν να λειτουργήσουν σαν μοχλοί που μειώνουν την ένταση και βέβαια ο τελικός στόχος είναι εφόσον συντρέχουν οι απαραίτητες προϋποθέσεις- και θα πρέπει να εργαστούμε γι’ αυτό- η δημιουργία κλίματος σταθερότητας και συνεργασίας μεταξύ των χωρών μας».

Επιθυμία της Τουρκίας είναι η δημιουργία ενός ασφαλούς περιβάλλοντος ειρήνης και ευημερίας ανέφερε μεταξύ άλλων ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ, μιλώντας πάντως για ύπαρξη προβλημάτων και διαφορών: «Με τη δημιουργία περιβάλλοντος μόνιμης συνεργασίας, εμείς θέλουμε το Αιγαίο και η Μεσόγειος να αποτελέσουν θάλασσα φιλίας».

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης συναντήθηκε με τον Τούρκο Υπουργό Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού, ενώ επισκέφθηκε καταυλισμό προσφύγων στα σύνορα με τη Συρία, υπογραμμίζοντας ότι η Τουρκία μπορεί να βλέπει στην Ελλάδα έναν καλό γείτονα: «Είναι μια επίσκεψη φιλίας της Ελλάδας προς την Τουρκία και προσωπικά στον φίλο μου Σουλεϊμάν Σοϊλού. Και η διπλή επίσκεψη μαζί με τον υπουργό Άμυνας δείχνει την προσήλωση της Ελλάδας, αλλά και της Τουρκίας στις σχέσεις καλής ειρηνικής γειτονίας».

Από την πλευρά του ο Σουλεϊμάν Σοϊλού δήλωσε: «Θεωρούμε την σημερινή επίσκεψη ως ένα σημαντικό σύμβολο της φιλίας μεταξύ των δυο χωρών».

Η διάρκεια, αλλά και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της αποκλιμάκωσης στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο είναι ένας απ’ τους παράγοντες που θα κρίνουν την έκβαση της αναβάθμισης των τουρκικών F-16, σύμφωνα με έκθεση του Κογκρέσου.
«Οι περιφερειακές αντιπαραθέσεις Τουρκίας- Ελλάδας αποτελούν ακόμα έναν παράγοντα για το Κογκρέσο. Οι αμερικανικές μεταφορές όπλων μπορεί να επηρεάσουν την ισορροπία των δυνάμεων μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας. Η συνεργασία Ηνωμένων Πολιτειών και Ελλάδας έχει διευρυνθεί», επισημαίνει η Επιτροπή Μελετών Κογκρέσου.

Μιλώντας στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Αναντολού, ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης διαπιστώνει τη συνεισφορά της λεγόμενης θετικής ατζέντας στο συναινετικό κλίμα που επικρατεί στις ελληνο-τουρκικές σχέσεις.

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Στo νησί της Χίου έρχεται το δεύτερο κρουαζιερόπλοιο για την φετινή τουριστική σεζόν. Πρόκειται για το κρουαζιερόπλοιο «Star Clipper», το οποίο αναμένεται να φθάσει...

ΧΙΟΣ

Ανακοίνωση ΚΚΕ Χίου Στην πρόσφατη αναφορά που κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ την επιστολή της Περιφερειακής Ομοσπονδίας Β. Αιγαίου ΑμεΑ, ζητώντας να διερευνηθούν οι...

ΧΙΟΣ

Στo λιμάνι της Χίου έδεσε το κρουαζιερόπλοιο «Star Clipper», το οποίο έφτασε το πρωί της Τρίτης (27/5) και θα παραμείνει στο νησί της Χίου...

ΑΠΟΨΕΙΣ

Γράφει ο Βασίλης Μυριαγκός Κάθε Κράτος είναι προικισμένο με διάφορα φυσικά αγαθά τα οποία οφείλει να αξιοποιεί. Υπάρχουν χρυσός, διαμάντια, πρώτες ύλες, σπάνιες γαίες,...

Advertisement