Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μηταράκης: Δημιουργήσαμε βάσεις ανάπτυξης για τη Χίο – Μιλάμε με έργα και πράξεις

Στον ραδιοφωνικό σταθμό «Αλήθεια» και στην εκπομπή «Καλημέρα Χίος» με τους δημοσιογράφους Ειρήνη Αναγνώστου και Γιάννη Τζούμα, φιλοξενήθηκε το πρωί της Δευτέρας (13/03) ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου και Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στη Χίο, κ. Νότης Μηταράκης.

Ο κ. Μηταράκης τοποθετήθηκε για τα μεγάλα έργα ανάπτυξης συντελούνται στη Χίο, ενώ αναφέρθηκε και στο πρόβλημα λειψυδρίας που αντιμετωπίζει το νησί της Χίου. Παράλληλα, ο κ. Μηταράκης, αναφέρθηκε και στην τραγωδία των Τεμπών, που συγκλόνισε τη χώρα αλλά και στις επερχόμενες εκλογές.

Αναλυτικά οι τοποθετήσεις του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου και Βουλευτή Χίου, κ. Νότη Μηταράκη:

Για την τραγωδία στα Τέμπη: «Ακόμα παραμένουμε συγκλονισμένοι από τα γεγονότα στα Τέμπη, όπου χάθηκαν ανθρώπινες ζωές. Ήταν πολλαπλό το ανθρώπινο λάθος αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπήρξαν δυσλειτουργίες. Υπήρχαν συστήματα στο σταθμό της Λάρισας τα οποία δεν λειτούργησαν. Στην πολιτική πρέπει να είμαστε χρήσιμοι, όχι ευχάριστοι. Ο οποιοσδήποτε να ήταν Υπουργός Μεταφορών θα είχε υποβάλει την παραίτησή του σε αντίθεση με άλλα κόμματα».

Αναφορικά με τις εκλογές στη Χίο: «Ως προς το θέμα των εκλογών ήταν ξεκάθαρη η θέση όλων μας. Μετά την τραγωδία κανείς δεν είναι σε θέση να σκεφτεί κάτι τέτοιο. Συνταγματικά οι εκλογές γίνονται 30 μέρες μετά τη διάλυση της Βουλής. Η ουσία είναι πως η κυβέρνηση ετοιμάζεται για εκλογές επειδή τελειώνει η θητεία. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, στη Χίο, θα προσπαθήσουν να δημιουργήσουν ένα τοξικό κλίμα. Εγώ θα πω το εξής. Δεν θα μπω σε τέτοιο κλίμα. Η δική μου στρατηγική είναι να μιλήσω με έργα, τι υποσχεθήκαμε και τι έγινε. Τι, εγώ και η Νέα Δημοκρατία προσβλέπουμε για τη νέα τετραετία.

Για την υποψηφιότητα του Σταύρου Μιχαηλίδη: Ήμασταν μαζί στη βασιλόπιτα της ΝΟΔΕ, μίλησε για την στήριξή του στον κύριο Μητσοτάκη. Αν έχει κάποια ενημέρωση πως δεν θα είναι υποψήφιος, δεν την έχει από εμένα. Από το 2019 και μετά υπάρχει υποχρεωτική ποσόστωση στα ψηφοδέλτια. Πρέπει υποχρεωτικά να είναι δυο άντρες και δυο γυναίκες. Αυτή τη θέση το 2019 την είχε ο κύριος Μιχαηλίδης και η άλλη ήταν δική μου, επειδή ήμουν εκλεγμένος. Η Νέα Δημοκρατία ξεκινά από το μηδέν το ψηφοδέλτιο. Μου έκανε κακή εντύπωση μια δήλωση του κύριου Μιχαηλίδη πως κόψαμε τον Μουσουρούλη, ο οποίος δεν έχει εκφράσει καμία πρόθεση. Είναι αλαζονικό να θεωρείς πως πρέπει να είσαι υποψήφιος. Το 2019 κέρδισα εύκολα. Αν κατέβαινε ο κύριος Μιχαηλίδης και έχανε τι θα έκανε; Θα έβαζε διαρκώς; Έχω κατέβει και έχω εκλεγεί τρεις φορές. Είμαι υποψήφιος επειδή με ψηφίζει ο κόσμος. Έχω βαρύτερη ευθύνη και για την γενικότερη πορεία της Νέας Δημοκρατίας. Δεν με αφορά τι θα κάνει ο κύριος Μιχαηλίδης».

Σχετικά με το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας στη Χίο: «Το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας, αν τους πάρουμε έναν έναν και τους αντιπαραβάλουμε με τα αντίστοιχα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, είναι πιο αξιόπιστο. Όταν ανακοινωθούν τα ψηφοδέλτια το 2023, οι άνθρωποι που τα απαρτίζουν θα είναι άνθρωποι μορφωμένοι, με καριέρα. Η Νέα Δημοκρατία έχει πάντα ισχυρά ψηφοδέλτια, με προσωπικότητες. Πάντα τα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας έχουν αξιόλογες προσωπικότητες».

Για το μεταναστευτικό: «Πριν 4 χρόνια το μεταναστευτικό ήταν στα πρώτα προβλήματα, τώρα δεν είναι καν στην δεκάδα. Η πραγματικότητα είναι πως στη Χίο πλέον περπατάς και δεν βλέπεις σκηνές. Είχα διευκρινίσει πως η ΒΙΑΛ από τις 7000 θα πήγαινε στις 1500 και σήμερα μένουν 300 άτομα. Είναι άδεια η ΒΙΑΛ. Θα κλείσει όταν υπάρξει εναλλακτικός σχεδιασμός».

Για το λιμάνι της Χίου και τις δηλώσεις του λιμενάρχη: «Την ανάγκη εκσυγχρονισμού τη συζητάμε. Υπάρχει master plan, ενώ η κοινωνία της Χίου συμφωνεί πως το λιμάνι χρειάζεται αλλαγές. Πρέπει να προτάξουμε την ασφάλεια. Αν το λιμάνι αντιμετωπίζει θέματα, θα το δουν οι ειδικοί. Υπάρχει μια άποψη του λιμενάρχη, αλλά πρέπει να δούμε το θέμα. Σε ένα δημοκρατικό πολίτευμα η τοπική αυτοδιοίκηση έχει γνώμη για τα τοπικά ζητήματα. Εννοείται πως η ασφάλεια είναι πάνω από όλα. Ήδη από χθες έχω επικοινωνήσει με τον κύριο Πλακιωτάκη για να λυθεί το ζήτημα. Πρέπει να λυθεί το πρόβλημα.

Αναφορικά με την ΔΕΥΑΧ και το θέμα του νερού: «Το θέμα του νερού είναι ένα θέμα που απασχολεί τη Χίο χρόνια. Για το θέμα της ΔΕΥΑΧ, εγκρίνονται κονδύλια και για άμεση αφαλάτωση. Το Κόρης Γεφύρι θα ολοκληρωθεί το 2023. Νομίζω πως η λύση των αφαλατώσεων γίνεται δεδομένη στη νησιωτική Ελλάδα, ενώ και τα φωτοβολταϊκά καλύπτουν σε μεγάλο βαθμό τις ανάγκες. Προχωράει η αφαλάτωση στο Κοντάρι. Το νερό θα είναι ένα από τα μεγάλα ζητήματα των επόμενων δεκαετιών».

Αναφορικά με τα έργα στη Χίο: Στην περίοδο 19-23 στο θέμα των επενδύσεων υπάρχει μια τετραετία για τις ενέργειες που γίνανε στα μεγάλα μας έργα. Το αεροδρόμιο για αρχή, είναι σε φάση εκτέλεσης, όχι στα χαρτιά. Είναι ασυνήθιστο σε μια τετραετία να έχεις κάνει όλα τα βήματα και να εκτελείς έργο. Το τελωνείο επίσης. Το Κόρης Γεφύρι ολοκληρώνεται. Το δικαστικό μέγαρο ήταν παρατημένο. Στο Μεταναστευτικό μιλάμε με έργο.

Για το πολιτικό του μέλλον: Οι αιρετοί έχουμε θητείες. Κανείς δεν παραμένει για πάντα. Ο καθένας πρέπει να έχει το όριο του και να ξέρει πότε θα ζήσει τον ιδιωτικό του βίο. Θεωρώ πως την περίοδο 23-27 θα έχουμε πολύ δουλειά να κάνουμε. Ως Έλληνες πιστέψαμε πως λύσαμε πολλά προβλήματα και τα Τέμπη ήρθαν να μας δείξουν πόσα άλυτα ζητήματα παραμένουν. Στη Χίο κάναμε έργα. Λύσαμε το μεταναστευτικό, κλειδώσαμε τον ΦΠΑ, Γίνονται ιδιωτικές επενδύσεις. Όλα αυτά δημιουργούν βάσεις ανάπτυξης. Είδαμε ένα πεντάστερο ξενοδοχείο. Θέλουμε ποιοτικό τουρισμό. Ήρθε μια τράπεζα νέα. Η ανάπτυξη που θέλω για τη Χίο είναι ο τουρισμός, είναι η ανάπτυξη της ναυτιλίας αλλά και της ποιοτικής ζωής. Πρέπει να κρατήσουμε τα νέα παιδιά στο νησί. Από τα νοσοκομεία της Περιφερειακής Ελλάδος, το νοσοκομείο της Χίου θεωρείται από τα καλύτερα. Η Κυβέρνηση έχει επενδύσει σε αυτό το νοσοκομείο».

Σχετικά με την τράπεζα στη Silicon Valey: «Φαίνεται πως οι επενδύσεις που έκανε με ομόλογα δεν της βγήκε. Η αύξηση των επιτοκίων σε όλο τον κόσμο θα δημιουργήσει πίεση στα κόκκινα δάνεια. Είναι μια επίπτωση του μεγάλου ενεργειακού πληθωρισμού που θα έχει απόνερα».

Για το αν θα είναι Υπουργός στη νέα κυβέρνηση: «Καταρχήν το εάν είναι δεδομένο πως θα είμαι στην επόμενη κυβέρνηση, θα το κρίνει ο πρωθυπουργός. Όπως είπα προχθές, είναι μια εποχή για ταπεινότητα και έργα. Απαιτεί ο κόσμος περισσότερα από εμάς από ότι στο παρελθόν. Ζητούν περισσότερα από εμάς και αυτό πρέπει να κάνουμε την περίοδο 23-27. Μετά από ένα τέτοιο δυστύχημα υπάρχει μια ανασφάλεια. Η κρατική μηχανή λειτούργησε άμεσα μετά από όσα έγιναν».

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης υποδέχτηκε σήμερα φοιτητές δημοσιογραφίας από το Πολιτικό ίδρυμα  Konrad – Adenauer Stiftung (KAS) της Γερμανίας, κατόπιν αιτήματος των...

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Ανακοίνωση ΛΑΣ Δήμου Χίου Δεν περιμέναμε τίποτα το διαφορετικό από το δήμαρχο της Χίου στο ταξίδι του στις ΗΠΑ, προσκαλεσμένος της ομογένειας , από...

ΧΙΟΣ

Ανακοίνωση Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Χίου ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΣΤΙΣ 24 ΑΠΡΙΛΗ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΠΟΥ “ΚΑΤΑΡΓΕΙ” 113 ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΑΡΤΗ! ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΝΑ...

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Μαθητές και καθηγητές από το 3ο Γυμνάσιο Χαλανδρίου «Γιώργος Σεφέρης» υποδέχτηκε σήμερα 24 Απριλίου 2024 ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου Παντελής Βρουλής στο κτήριο της ΠΕ...

Advertisement