Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ερώτηση από ευρωομάδα ΣΥΡΙΖΑ στην Κομισιόν για την ανυπαρξία μόνιμου φορέα διερεύνησης σιδηροδρομικών ατυχημάτων στην Ελλάδα

Ερώτηση στην Κομισιόν «για την ανυπαρξία στην Ελλάδα ανεξάρτητου και μόνιμου φορέα διερεύνησης σιδηροδρομικών ατυχημάτων», κατέθεσε η ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, «σε συνέχεια του τραγικού και πολύνεκρου σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη».

Η ερώτηση, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αναφέρεται στο άρθρο 22 της Οδηγίας 2016/798 για την ασφάλεια των σιδηροδρόμων, το οποίο ορίζει ότι «κάθε κράτος-μέλος εξασφαλίζει ότι τα ατυχήματα και τα συμβάντα διερευνώνται από μόνιμο φορέα». Ο φορέας αυτός είναι «λειτουργικά ανεξάρτητος από την εθνική αρχή ασφάλειας, από τον Οργανισμό και από οποιονδήποτε ρυθμιστικό φορέα για σιδηρόδρομους».

Στην Ελλάδα, επισημαίνεται στην ερώτηση, δεν υπάρχει σήμερα ανεξάρτητος και μόνιμος φορέας όπως ορίζει η παραπάνω Οδηγία, δεδομένου ότι «η σύσταση του Εθνικού Οργανισμού Διερεύνησης Αεροπορικών και Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων και Ασφάλειας Μεταφορών (ΕΟΔΑΣΑΑΜ) νομοθετήθηκε τον Ιανουάριο του 2023 με τον νόμο 5014/2023, αλλά ο φορέας αυτός δεν έχει τεθεί ακόμη σε λειτουργία».

Παράλληλα, με τον ίδιο νόμο, «η ελληνική κυβέρνηση κατάργησε την προϋπάρχουσα Επιτροπή Διερεύνησης Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων και Συμβάντων (ΕΔΙΣΑΣ), την οποία είχε ορίσει με τον νόμο 4632/2019 ως τον αρμόδιο φορέα διερεύνησης ατυχημάτων, κατά την ενσωμάτωση στο εθνικό δίκαιο της Οδηγίας».

Στην ερώτηση σημειώνεται ότι μετά το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε τη σύσταση “Ειδικής Επιτροπής” για τη διερεύνηση των αιτιών που προκάλεσαν τη τραγωδία.

Κατόπιν αυτών, «οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ρωτούν την Κομισιόν «εάν είχε ενημερωθεί από την ελληνική κυβέρνηση για την κατάργηση της ΕΔΙΣΑΣ και μάλιστα, πριν καταστεί λειτουργικός ο ΕΟΔΑΣΑΑΜ, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει αυτή τη στιγμή μόνιμος και αξιόπιστος φορέας διερεύνησης δυστυχημάτων, όπως αξιώνει η Οδηγία».

Ζητούν επίσης «να απαντήσει η Κομισιόν εάν διασφαλίζεται η ορθή εφαρμογή της Οδηγίας, δεδομένου ότι δεν υπάρχει μόνιμος και αξιόπιστος φορέας διερεύνησης ατυχημάτων».

Επιπλέον, ζητούν «η Κομισιόν να ενημερώσει εάν οι ελληνικές αρχές έχουν ζητήσει τη συνδρομή της, καθώς και του Οργανισμού Σιδηροδρόμων της Ε.Ε., για την παροχή εμπειρογνωμοσύνης ή/και τη διενέργεια τεχνικών επιθεωρήσεων, αναλύσεων ή/και αξιολογήσεων».

Την ερώτηση συνυπογράφει σύσσωμη η Ευρωομάδα ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, η Έλενα Κουντουρά, συντονίστρια της LEFT στην επιτροπή Μεταφορών και Τουρισμού TRAN, ο Δημήτρης Παπαδημούλης, αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Κώστας Αρβανίτης, Αλέξης Γεωργούλης, Πέτρος Κόκκαλης και Στέλιος Κούλογλου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Μηταράκης: Πιο αισιόδοξος μετά την επίσκεψη του κ. Ταχιάου  Ταχιάος: Όλοι οι φορείς της Χίου να συμπράξουν στην εκτέλεση των έργων Επίσκεψη στα μεγάλα...

ΧΙΟΣ

Επιστολή προς τον Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών κ. Ταχιάο έστειλε ο Δικηγορικός Σύλλογος Χίου με αφορμή την επίσκεψή του στο νησί της Χίου. Αναλυτικά...

ΧΙΟΣ

Ξεκάθαρο μήνυμα προς τους  εργολάβους  ότι η Κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιτρέψει πλέον καμία ολιγωρία στα υπό εκτέλεση έργα στο νησί της Χίου, έστειλε...

ΧΙΟΣ

Σε συνέχεια των επιτυχημένων δεντροφυτεύσεων που πραγματοποιήθηκαν το περασμένο τρίμηνο, το Κοινωφελές Ίδρυμα “Μαρία Τσάκος”– Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης, προχωρά στην τέταρτη...

Advertisement