Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Α. Πελώνη: Η ανθρώπινη δυστυχία δεν μπορεί να μπει στο πολιτικό ζύγι (audio)

Επαναλαμβάνοντας το μήνυμα του πρωθυπουργού του περασμένου Σεπτεμβρίου, από το βήμα του ΟΗΕ προς τον τουρκικό λαό που έλεγε «δεν είμαστε εχθροί, είμαστε γείτονες», η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, υπογράμμισε στη διάρκεια της εκπομπής «Το GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα, πως «στο επίπεδο αυτό δεν μπορούμε να μη συνδράμουμε, να μη βοηθήσουμε, να μη δηλώσουμε τη συμπαράστασή μας, τα συλλυπητήριά μας».

«Η ανθρώπινη δυστυχία – διότι είναι μια μεγάλη καταστροφή – δεν μπορεί να μπει στο πολιτικό ζύγι» τόνισε η κ. Πελώνη, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8. «Είναι μια ανείπωτη ανθρώπινη τραγωδία με πάρα πολλά θύματα. Νομίζω ότι είναι το αυτονόητο. Πολιτικά ίσως να μην είναι λόγω της έντασης που υπάρχει στις σχέσεις των δύο χωρών, όχι με ευθύνη της ελληνικής πλευράς. Έχουμε πει σε όλους τους τόνους επανειλημμένα ότι εμείς επιδιώκουμε ανοιχτά κανάλια επικοινωνίας με τη γειτονική χώρα σε όλα τα επίπεδα, από το χαμηλότερο μέχρι το ανώτατο. Είμαστε γειτονικές χώρες, είμαστε δύο λαοί που ζούμε πλάι πλάι» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με την επικοινωνία του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο, η κ. Πελώνη, σημείωσε ότι «η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός έχει επανειλημμένα πει σε όλους τους τόνους, ότι υπό κανονικές συνθήκες δεν θα έπρεπε να αποτελεί είδηση μια επικοινωνία του με τον Τούρκο πρόεδρο». «Είμαστε γείτονες, είμαστε καταδικασμένοι από τη γεωγραφία να ζούμε πλάι πλάι σε όλες τις συνθήκες.  Αυτή είναι μια συνθήκη που δεν αλλάζει. Ο πρωθυπουργός δήλωσε από το πρωί, η Ελλάδα δήλωσε από πολύ νωρίς την ετοιμότητά της να συνδράμει την Τουρκία με ό,τι χρειαστεί. Υπήρξε σχετική ανάρτηση του πρωθυπουργού στα σόσιαλ μίντια, υπήρξε άμεση κινητοποίηση, είμαστε από τις πρώτες χώρες που έστειλαν εκεί την ομάδα τους. Η ελληνική ομάδα της ΕΜΑΚ είναι στην πληγείσα περιοχή και επιχειρεί υπό τις οδηγίες του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, ο οποίος αντιλαμβάνομαι ότι συντονίζει και τις επιχειρήσεις εκεί σε ό,τι αφορά τη βοήθεια που έρχεται από άλλες χώρες» προσέθεσε.

Ερωτηθείσα τι ειπώθηκε μεταξύ του κ. Μητσοτάκη και του κ. Ερντογάν, η κ. Πελώνη ανέφερε ότι «υπήρξε επικοινωνία από το πρωί και επιχειρησιακά και διπλωματικά και προέκυψε αυτή η επικοινωνία όπου ο πρωθυπουργός δήλωσε αυτά που είχε δηλώσει νωρίτερα και δημοσίως, τη συμπαράσταση της κυβέρνησης και του ελληνικού λαού στον τουρκικό λαό για αυτή την τραγωδία και ότι η Ελλάδα προσφέρεται για όποια άλλη βοήθεια ζητηθεί να συνδράμει».

«Ευχαρίστησε ο κ. Ερντογάν, υπήρξε και σχετική ανακοίνωση. Μίλησε και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Υπήρξαν και οι σχετικές ευχαριστίες από την τουρκική πρεσβεία δημοσίως χθες πάλι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τα μηνύματα αλληλεγγύης και για την άμεση βοήθεια και συμπαράσταση» συμπλήρωσε η κ. Πελώνη.

Στο ερώτημα κατά πόσο θα μπορούσε αυτή τη επικοινωνία να ανοίξει ένα “παράθυρο” διαλόγου μεταξύ των δύο πλευρών, η κ. Πελώνη, επανέλαβε ότι δεν είναι η ελληνική κυβέρνηση εκείνη που “ανατίναξε” τις γέφυρες επικοινωνίας. «Είμαστε συνεπείς στη θέση μας ότι πάντα θέλουμε ανοικτούς διαύλους και στη θέση ότι παρά τις διαφορές που μπορεί να υπάρχουν, δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει πεδίο συνεργασίας σε επίπεδα πιο χαμηλά, όχι της λεγόμενης υψηλής πολιτικής. Το πεδίο των φυσικών καταστροφών, θα μπορούσε να είναι ένα τέτοιο πεδίο. Έχουμε επανειλημμένα ταχθεί υπέρ των επαφών μεταξύ των λαών και παραμένει η θέση μας ότι η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, που θέλει δύο βέβαια, είναι προς όφελος και θα είναι προς όφελος των δύο λαών» τόνισε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΠΟΨΕΙΣ

Του Αριστείδη Ζαννίκου Την 28-9-2023, ημερομηνία εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ναυτιλίας, (ναυτικοί μας, καλά ταξίδια και καλή επάνοδο στα σπίτια σας), στο αμφιθέατρο του...

ΧΙΟΣ

Το Εργατικό Κέντρο Χίου εκφράζει τη θλίψη του για το θάνατο του Γιώργου Ρωμανιά. Ο Γιώργος Ρωμανιάς φίλος του Εργατικού Κέντρου Χίου συνέβαλε καθοριστικά με...

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Ο ολυμπιονίκης και πρώην πρόεδρος του ΟΑΚΑ Πέτρος Γαλακτόπουλος, μίλησε για το θέμα που έχει προκύψει με τα στέγαστρα Καλατράβα στην εκπομπή «Σαββατοκύριακο από τις...

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζεται η περιοδεία της παράταξης «Σύμπραξη Δημιουργίας για τη Νέα Χίο». Την Κυριακή (1/10) ο Σταμάτης Κάρμαντζης και υποψήφιοι του συνδυασμού...

Advertisement