Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Μπλόκο» στο κόμμα Κασιδιάρη – Πολιτικές έριδες για την τροπολογία της κυβέρνησης (video)

Στη Βουλή στρέφουν το βλέμμα τους τα πολιτικά κόμματα, καθώς την ερχόμενη Τρίτη συζητείται και ψηφίζεται η τροπολογία που μπλοκάρει την εκλογική κάθοδο του κόμματος Κασιδιάρη και άλλων ομοειδών πολιτικών σχηματισμών στις εκλογές.

Η τροπολογία θα εισαχθεί για συζήτηση και ψήφιση στην ολομέλεια, ενώ διευκρινίζεται ότι η διάταξη ισχύει για όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις και για τις δημοτικές εκλογές.

Η εν λόγω διάταξη αποκλείει τη συμμετοχή στις εκλογές  σε εγκληματικές οργανώσεις και πρόσωπα που εμφανίζονται ως πολιτικά κόμματα.

Η κυβέρνηση, επιδιώκει ευρύτερες συναινέσεις, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει να υπάρξει απαγορευτικό σε κόμματα με ρατσιστικό και νεοναζιστικό λόγο.

Η εν λόγω κυβερνητική τροπολογία:

  • Δεν «βαφτίζει» ιδεολογικά κίνητρα
  • Δεν βάζει τον Δικαστή στο να ερμηνεύσει ποιο είναι το ιδεολογικό κίνητρο
  • Δεν μπαίνει το Δικαστήριο στη λογική μιας ερμηνείας, που θα αναζητούσε τα καταστατικά και τους σκοπούς των κομμάτων

«Η ρύθμιση λέει με απλά λόγια ότι όποιος έχει καταδικαστεί -έστω και πρωτόδικα- για εγκληματική οργάνωση, δεν μπορεί να είναι αρχηγός, πραγματικός ή εικονικός, ενός κόμματος που θα διεκδικήσει την ψήφο του ελληνικού λαού. Η Βουλή ψηφίζει και η ερμηνεία είναι στη Δικαιοσύνη, στον Άρειο Πάγο, που θα συνεκτιμήσει μια σειρά από πράγματα» αναφέρει σχετικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

«Η τροπολογία της κυβέρνησης αφήνει το πρόβλημα να παραμένει, δηλαδή είναι ευρύτατη, είναι ασαφής, αφήνει περιθώρια έτσι ώστε στο μέλλον να παρερμηνευτεί. Δεν υπάρχει ρητή αναφορά, όπως θα δούμε, περιλαμβάνει το σχέδιο το οποίο καταθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ, έτσι ώστε να αποκλείονται πολύ συγκεκριμένα με σαφέστατο τρόπο οτιδήποτε έχει να κάνει με ναζιστικό και ρατσιστικό χαρακτήρα» σημειώνει μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πόπη Τσαπανίδου.

«Μια διάταξη που θα έλεγε τα κόμματα που μέλη τους εμφορούνται από ρατσιστικά κίνητρα ή ναζιστικές πράξεις θα ήταν ανοικτή πρόταση και θα δημιουργούσε συνθήκες που θα άνοιγαν τον ασκό του Αιόλου. Εμείς θέλουμε να κλειδώσουμε τις πραγματικές εγκληματικές οργανώσεις μην συμμετέχουν οι εγκληματικές οργανώσεις και όχι κυνήγι αναζήτησης ιδεολογίας των κομμάτων» αναφέρει σχετικά στον ρ/σ Parapolitika FM ο υπουργός επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης.

Το ΠΑΣΟΚ δηλώνει θετικό στο σκοπό της ρύθμισης ωστόσο αναμένει το επιστημονικό συμβούλιο της Βουλής να αποφανθεί επί της συνταγματικότητας της τροπολογίας. «Να συμβάλλουν όλα τα κόμματα του συνταγματικού τόξου» λέει η γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Ευαγγελία Λιακούλη.

Για επικίνδυνες γενικεύσεις κάνει λόγο ο το ΚΚΕ, σημειώνοντας: «Με τη γενικόλογη αναφορά σε καταδίκες κι αδικήματα- κάτω από τις οποίες μπορεί εύκολα να «στεγαστεί» η απαράδεκτη θεωρία των δύο άκρων που, στο όνομα του ολοκληρωτισμού, εξισώνει τον φασισμό με τη ριζοσπαστική και κομμουνιστική ιδεολογία και δράση».

Η Ελληνική Λύση κρατά κλειστά μέχρι στιγμής τα χαρτιά της για τη στάση που θα κρατήσει, ενώ τη Δευτέρα έχει συγκληθεί σύσκεψη της κοινοβουλευτικής της ομάδας για τα περί συνταγματικότητας της κυβερνητικής διάταξης.

Για τον δήθεν αποκλεισμό των νεοναζί από τις εκλογές μιλά το ΜέΡΑ25, με τον βουλευτή του κόμματος Κρίτωνα Αρσένη να επισημαίνει: «Δεν υπάρχει αναφορά σε φαινόμενα φασισμού και ρατσισμού».

Πηγή: ΕΡΤ | Ρεπορτάζ: Γεωργία Σκιτζή

www.ertnews.gr

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Μήνυμα Δημάρχου Χίου κ. Ιωάννη Μαλαφή για τη Θύελλα Χαλκειούς Θερμά συγχαρητήρια στους παίκτες, τον προπονητή, τον Πρόεδρο και όλα τα μέλη του διοικητικού...

ΕΛΛΑΔΑ

Ενα απίστευτο ατύχημα σημειώθηκε το πρωί της Τρίτης 16/04 στην Π.Ε.Ο Κορίνθου – Άργους, στην Κόρινθο, όταν γερανός φορτηγού χτύπησε σε γέφυρα, με αποτέλεσμα...

ΧΙΟΣ

Στο πλαίσιο της Αξιολόγησης σχολικών μονάδων και στον άξονα Σχέσεις σχολείου – οικογένειας εκπονήθηκε Σχέδιο Δράσης για το Γυμνάσιο Κάμπου με θέμα: ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΩΝ...

ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Συνελήφθησαν, κατά το προηγούμενο πενθήμερο σε Λέσβο, Χίο και Σάμο, από αστυνομικούς του Τμήματος Τροχαίας Μυτιλήνης, του Αστυνομικού Τμήματος Πλωμαρίου, του Τμήματος Τροχαίας Χίου...

Advertisement