Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έβρος – μαρτυρία: Με μέικ απ και λίγη τροφή στο στόμα σκηνοθέτησαν τον θάνατο της «μικρής Μαρίας»

Στην πλήρη περιγραφή της σκηνοθεσίας του δήθεν θανάτου της «μικρής Μαρίας» στη νησίδα του Έβρου, τον Αύγουστο του 2022, προχώρησε Σύρος υπήκοος, ο οποίος μετείχε στην προσπάθεια των 38 προσφύγων να περάσουν από την Τουρκία στην Ελλάδα.

Μιλώντας στην Καθημερινή της Κυριακής, ο Σύρος -ο οποίος φέρεται να έχει δώσει αναλυτική κατάθεση για την υπόθεση στην διεύθυνση Αλλοδαπών Θεσσαλονίκης- είπε ότι μετά από μία αποτυχημένη προσπάθεια να περάσουν σε ελληνική έδαφος και αφού έμειναν 10 ημέρες σε τουρκική νησίδα στον Έβρο περιμένοντας το «σήμα» του διακινητή για να επιχειρήσουν ξανά τη διάβαση του ποταμού, η «περίφημη» Μπαϊντά, ο ρόλος της οποίας δεν έχει ακόμα ξεκαθαριστεί, τους μετέφερε μια ιδέα του: να βάψουν ένα παιδί έτσι ώστε να φαίνεται νεκρό από τσίμπημα σκορπιού για να προκαλέσουν διεθνή συγκίνηση, προκειμένου να πετύχουν τον σκοπό τους.

«Η Μπαϊντά έφερε το μικρό κορίτσι, τη Μαρία, δίπλα στο δένδρο όπου καθόμουν», αναφέρει ο Σύρος και προσθέτει:«Ο πατέρας και η μητέρα του ήταν λίγο πιο μακριά. Το ξάπλωσε στο έδαφος, του έβαψε λίγο το χέρι και το πόδι και του έβαλε λίγο φαγητό δίπλα στα χείλη ώστε να μοιάζει πεθαμένο. Μετά το φωτογράφησε με το κινητό και έστειλε τις φωτογραφίες. Δεν ξέρω πού».

Μάλιστα, ο Σύρος πρόσφυγας σημειώνει ότι στη συνέχεια, έπλυναν τη μικρή και της έκοψαν τα μαλλιά ώστε να μην μοιάζει με το παιδί στην γνωστή φωτογραφία και την δασκάλεψαν να ανταποκρίνεται στο νέο όνομα που της έδωσαν: Μάγια…

Ο μάρτυρας αναφέρει ότι η μικρή Μαρία επιλέχθηκε από τον διακινητή για τον ρόλο του «θύματος» επειδή η οικογένειά της του είχε δώσει τα λιγότερα χρήματα για το πέρασμα στην Ελλάδα, ενώ σημειώνει ότι μόνον η Μπαϊντά είχε μαζί της power bank – άρα ήταν η μόνη που μπορούσε να επικοινωνεί με τον διακινητή. Μάλιστα, όταν ρωτήθηκε πώς βρέθηκε η Μπαϊντά να έχει πάνω της είδη μακιγιάζ ενώ η ομάδα των 38 αναγκαζόταν να κλέβει καρπούζια και καλαμπόκια για να τρέφεται πάνω στην τουρκική νησίδα, απαντά χαρακτηριστικά: «Δεν ξέρω να σου απαντήσω. Μπορώ όμως να πω με σιγουριά ότι τα χρησιμοποίησαν».

Ενδιαφέρον έχει ο λόγος για τον οποίον ο Σύρος αποφάσισε να μιλήσει: «Αργά ή γρήγορα, η αλήθεια θα μαθευόταν και τότε εγώ και οι άνθρωποί μου ενδεχομένως να αντιμετωπίζαμε πρόβλημα με δικαστήρια και άλλα», ανέφερε, ξεκαθαρίζοντας ότι «κανείς δεν μου είπε τι να πω».

Μηταράκης: Ένδεχομένως Έλληνας και όχι Τούρκος πίσω από την υπόθεση με τους 38 του Έβρου

Στην εκπομπή «Τώρα Μαζί» με τους δημοσιογράφους Ευλαμπία Ρέβη και Νίκο Σιαδήμα και τον τηλεοπτικό σταθμό OPEN, φιλοξενήθηκε το πρωί της Κυριακής (22/01) , ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ.Νότης Μηταράκης.

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου αναφέρθηκε εκτενώς στις τελευταίες εξελίξεις γύρω από την υπόθεση των «38» στον Έβρο και τη «νεκρή Μαρία» που δεν υπήρξε ποτέ, αποκαλύπτοντας πως ο ενορχηστρωτής της σκηνοθετημένης παράστασης ήταν Έλληνας!
Παράλληλα, ο κύριος Μηταράκης, ξεκαθάρισε πως δεν θα επαναληφθεί ξανά σκηνικό παρόμοιο με εκείνο του Μάρτιου του 2020 στον Έβρο, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «Η Ελλάδα δεν είναι πύλη εισόδου στην Ευρώπη».

Αναλυτικά οι τοποθετήσεις του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότη Μηταράκη:
Για το ρεπορτάζ της Καθημερινής και τον πρόσφυγα που αποκάλυψε τη σκηνοθετημένη υπόθεση της «μικρής Μαρίας» στον Έβρο: «Είναι μια σημαντική υπόθεση που δείχνει πως κάποιοι προσπαθούν οργανωμένα να επιτεθούν στην Ελλάδα. Από την πρώτη στιγμή ήταν εμφανές πως η οικογένεια που είχε φτάσει είχε 4 παιδιά και όχι 5. Με είχαν κατακρίνει ξένοι ανταποκριτές γιατί σχολίαζα μια υπόθεση που ήταν στη Δικαιοσύνη.
Το πρώτο που προκύπτει είναι πως δεν υπάρχει πέμπτο παιδί. Ακόμα περιμένουμε από τον κύριο Τσίπρα να παραδεχτεί πως έπεσε θύμα πλεκτάνης. Είναι καλό κύριε Τσίπρα να παραδεχόμαστε πως κάναμε λάθος. Ποιος ήταν ο διακινητής που ενορχήστρωσε όλο αυτό; Είναι πιθανό ο διακινητής να είναι Έλληνας και να εμπλέκονται Έλληνες στην υπόθεση. Είναι ένα θέμα ανοικτό. Επίσης προκύπτει πως ένας από τους 38, δεν υπάρχει στα έγγραφα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Φαίνεται δηλαδή, να μην υπάρχει στην κατάθεση των 2 ΜΚΟ, εκ των οποίων στην μια είναι επικεφαλής άνθρωπος του ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που σημαίνει πως πήγε στον Έβρο για να παίξει τον ρόλο ενορχηστρωτή. Δεν μιλάμε για μια προσπάθεια εξαπάτησης αλλά μια προσπάθεια για ένταση στον Έβρο. Αν είχαμε μπει υπό την πίεση των ξένων μέσων και της αντιπολίτευσης, σε τουρκικό έδαφος για να ψάξουμε τους 38, δυνητικά θα είχε συμβεί θερμό επεισόδιο και κάποιος να το εκμεταλλευτεί πολιτικά. Είναι εμφανές πως υπάρχει συνεργασία ανάμεσα σε Έλληνες και Τούρκων διακινητών. Χρειάστηκαν 14 ημέρες για να αποκαλυφτεί αυτή η σκευωρία στη Βουλή. Είναι ένα περιστατικό που αντιμετωπίστηκε με επιτυχία αλλά δείχνει πως κάποιοι πιέζουν την κυβέρνηση να ανοίξει τα σύνορα. Εμείς έχουμε καταστρέψει κυκλώματα λαθροδιακινητών και βλέπουμε συστηματικά ευρωβουλευτές της Αριστεράς, οι οποίοι το έχουν πάρει προσωπικό στόχο να ανοίξει η Ελλάδα τα σύνορα».

Για την εργαλειοποίηση του Μεταναστευτικού και τις τουρκικές προκλήσεις: «Είμαστε πάντα σε επιφυλακή. Περιστατικό μπορεί να προκύψει ωστόσο το ερωτηματικό είναι αν μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε. Ο σχεδιασμός, μετά από όσα έγιναν τον Μάρτιο του 2020, υπάρχει. Στόχος είναι να πέσουν οι τόνοι με την Τουρκία, ωστόσο εμείς ούτε θα επιτρέψουμε τώρα, ούτε την επόμενη 4ετία να υπάρξουν αυξημένες ροές. Η χώρα μας δεν είναι πύλη εισόδου πλέον για την Ευρώπη. Ελέγχουμε το μεταναστευτικό. Οι αφίξεις φτάνουν τις 16.000. Ελάχιστοι περνούν τα σύνορά μας. Το 2022 υπήρξαν 300.000 αποτροπές σε θάλασσα και στεριά. Περισσότεροι έφυγαν από τη χώρα, από όσους μπήκαν».

Για τις ροές τον Ιανουάριο και την πιθανότητα να δούμε ξανά όσα τον Μάρτιο του 2020: «Δεν θα δούμε ξανά Μάρτιο του 2020. Υπάρχει πίεση αλλά η δυνατότητά μας να προστατεύουμε τα σύνορά μας είναι ενισχυμένη και ελάχιστοι μπορούν να περάσουν. Βλέπουμε μια μονταζιέρα, που έχει ιδεολογικό και οικονομικό στόχο, όπως την περίοδο Τσίπρα».

Σχετικά με τις επισυνδέσεις: «Ο Καλογρίτσας λέει πως έδινα λεφτά με σακούλες στην τότε κυβέρνηση. Έχω ακούσει όλα τα δακρύβρεχτα από τον ΣΥΡΙΖΑ για τις ΜΚΟ και βλέπουμε άλλα. Η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, καλεί όποιον κρίνει. Με τη συνταγματική αναθεώρηση που έκανε η Νέα Δημοκρατία, μπορεί να συγκαλεί επιτροπές. Όταν υπάρχει μια ανοιχτή έρευνα για κάποιο λόγο, το να ενημερώσεις έναν εμπλεκόμενο άμεσα, τότε αυτόματα τινάζεις την έρευνα στον αέρα. Η ΑΔΔΑΕ, ορίζεται για να προστατεύει το απόρρητο των επικοινωνιών. Η άρση απορρήτου αφορά τις δικαστικές Αρχές και τους οργανισμούς Εθνικής Ασφάλειας Η ΑΔΔΑΕ, δεν είναι οργανισμός Εθνικής Ασφάλειας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Με 26 μετάλλια επέστρεψαν οι αθλητές του CHIOS KARATE ACADEMY από το διασυλλογικό κύπελλο καράτε ATTICA SOUTH CUP. 6 χρυσά,10 αργυρά και 10 χάλκινα...

ΧΙΟΣ

Πραγματοποιήθηκαν χθες, Τρίτη 18 Ιουνίου, με μεγάλη επιτυχία τα εγκαίνια της δράσης «Άρωμα Χίου» στο Σύνταγμα, που υλοποιεί το Επιμελητήριο Χίου για 3η συνεχή...

ΧΙΟΣ

Από το Τμήμα Τροχαίας Χίου διενεργείται προανάκριση για τροχαίο ατύχημα, που έλαβε χώρα χθες (17-06-2024) στο Βροντάδο της Χίου. Ειδικότερα και σύμφωνα με τα...

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Στην κυκλοφορία δίνεται και πάλι η οδός Ιωάννου Χρήστου την Πέμπτη 27 Ιουνίου 2024, με τον Διευθυντή Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Χίου κ. Κώστα...

Advertisement