Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ν. Μηταράκης: Η απουσία Ρουμανίας και Βουλγαρίας αποτελεί μειονέκτημα για τη ζώνη Σένγκεν

«Είναι πολύ δύσκολο σε αυτή τη φάση να προχωρήσουμε σε ένα χρονοδιάγραμμα, αλλά ελπίζω να λύσουμε την κρίση το 2023», δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης σχετικά με την ένταξη της Ρουμανίας στον χώρο Σένγκεν σε αποκλειστική συνέντευξη για την AGERPRES, την Τετάρτη, στο Βουκουρέστι.

Ερωτηθείς ποιο θα ήταν το ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα για μια νέα διεύρυνση του χώρου Σένγκεν, ο Έλληνας υπουργός είπε ότι «πρώτα από όλα πρέπει να συμφωνήσουμε στα συγκεκριμένα βήματα που πρέπει να γίνουν ώστε η Αυστρία και η Ολλανδία να εγκαταλείψουν το βέτο τους». Υπό αυτή την έννοια, διευκρίνισε, θα πραγματοποιηθούν αρκετές διμερείς συναντήσεις τις επόμενες εβδομάδες.

«Ελπίζουμε να κάνουμε μια ανακοίνωση στο άτυπο Συμβούλιο [Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων] στη Στοκχόλμη σχετικά με τα βήματα που έχουμε λάβει μέχρι στιγμής. Είναι πολύ δύσκολο σε αυτό το στάδιο να προωθήσουμε ένα χρονοδιάγραμμα, αλλά ελπίζω να λυθεί η κρίση το 2023», είπε ο κ. Μηταράκης στο AGERPRES σε συνέντευξή του που θα δημοσιευτεί την Τετάρτη.

Την περασμένη εβδομάδα, ο κ. Μηταράκης ξεκίνησε μια πρωτοβουλία για την υποστήριξη της ένταξης της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας στη ζώνη ελεύθερης κυκλοφορίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δήλωσε ότι η αποσύνδεση των αιτήσεων της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας για ένταξη στον χώρο Σένγκεν «θα ήταν πολύ δύσκολη και για τις δύο χώρες, τόσο πρακτικά όσο και πολιτικά».

«Θα σήμαινε ότι θα δημιουργηθούν σύνορα Σένγκεν μεταξύ Βουλγαρίας και Ρουμανίας για σύντομο χρονικό διάστημα, θα ήταν εξαιρετικά περίπλοκο, καθώς ο επανασχεδιασμός ολόκληρης της διαδικασίας Σένγκεν θα ήταν απαραίτητος για τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία», είπε.

Ο κ. Μηταράκης δήλωσε επίσης ότι κατανοεί πως υπάρχουν πρόσθετες ανησυχίες σχετικά με τη Βουλγαρία, «αλλά αυτές πρέπει να επιλυθούν και επιλύονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την προετοιμασία της απαραίτητης τεκμηρίωσης σχετικά με την εφαρμογή των αρχών του κράτους δικαίου σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ».

«Ως εκ τούτου, πιστεύω ότι θα μπορούσε να σημειωθεί πρόοδος και στην περίπτωση της Ολλανδίας και θα συναντήσω σύντομα τον Ολλανδό ομόλογό μου», είπε ο υπουργός.

Ερωτηθείς τι θα σήμαινε να μην ενταχθούν ούτε φέτος η Ρουμανία και η Βουλγαρία στον χώρο Σένγκεν, δεδομένου ότι οι δηλώσεις των επικεφαλής των θεσμικών οργάνων της ΕΕ δημιούργησαν για άλλη μια φορά έναν ορίζοντα προσδοκίας ως προς αυτό, είπε ότι «θα ήταν πολύ αρνητικό για τον ίδιο τον χώρο Σένγκεν».

«Πιστεύω ότι το γεγονός ότι αντιμετωπίσαμε προκλήσεις όλα αυτά τα χρόνια, όχι μόνο όσον αφορά τη μετανάστευση, καθιστά περισσότερο απαραίτητη την Ευρώπη, καθιστά απαραίτητη περισσότερη θεσμική και διαρθρωτική συνεργασία και η απουσία της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας αποτελεί μειονέκτημα για τον ίδιο τον χώρο Σένγκεν», δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου.

www.ertnews.gr

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Για τη νέα τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΥΑΧ για το έτος 2024 μίλησε στα τοπικά μέσα ο Πρόεδρος κ. Βασίλης Μυριαγκός, υπογραμμίζοντας ότι έχουν προκύψει...

ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Ο δημοσιογράφος Granit Sokolaj αποκάλυψε ότι υπάρχουν νεκρά ποντίκια και πουλιά στις αποθήκες αλευριού στην πόλη Φίερ. Ο Σοκολάι έκανε τα σχόλια στην εκπομπή...

ΕΘΝΙΚΑ

Με το χρόνο να μετρά αντίστροφα για την επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Αθήνα και τη διεξαγωγή του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας και...

ΧΙΟΣ

Σε ιατρική εταιρεία που εδρεύει στην Αθήνα αναθέτει η διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Χίου την ακτινοδιαγνωστική επιμελητεία του ακτινολογικού τμήματος στις ώρες των εφημεριών,...

Advertisement