Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Η Τουρκία παίζει με τον ανθρώπινο πόνο στο μεταναστευτικό για πολιτικούς λόγους

Κυριάκος Μητσοτάκης: Το μήνυμα ότι η Ελλάδα έχει θωρακίσει τα σύνορά της και θα συνεχίσει να το κάνει με την επέκταση του φράχτη στον Έβρο έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην εκδήλωση με θέμα: «3 χρόνια Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου – 3 χρόνια αποτελεσματική διαχείριση της Μεταναστευτικής Κρίσης» που διεξήχθη το πρωί της Τρίτης (17/1), στο Ζάππειο Μέγαρο.Ο πρωθυπουργός παράλληλα επέκρινε την Τουρκία για τη στάση της στο μεταναστευτικό κατηγορώντας την για παιχνίδια με τον ανθρώπινο πόνο για εθνικούς και πολιτικούς λόγους ενώ παράλληλα ζήτησε να υπάρξει καλύτερη εφαρμογή της κοινής δήλωσης που υπέγραψε η Άγκυρα με την Ευρωπαϊκή Ένωση το 2016.

Ο κ. Μητσοτάκης, τέλος, αναφέρθηκε και στον ρόλο των ΜΚΟ, ορισμένες εκ των οποίων, όπως είπε, επιδίδονται σε ανθελληνική προπαγάνδα κάνοντας ειδική αναφορά στην υπόθεση της «μικρής Μαρίας» στον Έβρο και το συγγνώμη που ποτέ δεν ζήτησαν «κάποιοι στην πατρίδα αφού τη διέσυραν».

Κυριάκος Μητσοτάκης Μετατρέψαμε το μεταναστευτικό σε παράσημο εθνική ευθύνης

Ξεκινώντας την ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι «υπάρχουν πολλά πεδία που να δείχνουν ότι η Ελλάδα έχει γυρίσει στο αύριο και ειδικά στο μεταναστευτικό όπου άλλαξαν όλα. Το χάος διαδέχθηκε το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου»

«Θωρακίσαμε τα σύνορα στον Έβρο και αυτά που τάχα δεν υπήρχαν υψώθηκαν επιτέλους στη θάλασσα του Αιγαίου ενώ τα αίσχη της Μόριας και της Ειδομένης έδωσαν τη θέση τους σε σύγχρονες δομές» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

«Μετά την αποτελεσματική άμυνα που υψώσαμε ακολουθήθηκε ένα πολύ σημαντικό έργο που αποτυπώνεται στην καθημερινότητα» τόνισε ο πρωθυπουργός και παρέθεσε τα εξής στοιχεία.

– το 2022 μπήκαν στην Ελλάδα 17.000 ενώ το 2015 πάνω από 900.000
– το 2015 το 75% των παράνομων εισόδων στην ΕΕ ήταν στην Ελλάδα, πέρσι ήταν το 5%
– ταυτόχρονα ανέπνευσαν τα νησιά μας. 40.000 βρισκόντουσαν στα νησιά του Αιγαίου το 2019 και τώρα είναι μόλις 5.000.
– υποχώρησε ο συνολικός αριθμός μεταναστών σε δομές. Από τους 92.000 υποχωρήσαμε σε κάτι λιγότερους από 15.000 που είναι σε κλειστές δομές που και αυτές μειώνονται καθώς ήταν 121 το 2019, 33 είναι σήμερα με τις εκτάσεις να αποδίδονται στις τοπικές κοινωνίες».

«Η Ελλάδα πρωταγωνιστεί με μέθοδο και τόλμη στην απειλή του μεταναστευτικού. Κρατά ασφαλή τα σύνορα στις μεταναστευτικές ροές και τους άθλιους δουλεμπόρους. Γι’ αυτό επεκτείνει τον φράχτη στον Έβρο αλλά προστατεύει και την αξιοπρέπεια όσων περνούν τα σύνορα. Κάντε σύγκριση της αθλιότητας του καταυλισμού στη Σάμο που είχε σχεδιαστεί για να φιλοξενεί 1.000 και έφτασε να φιλοξενεί 7.000 με τη σύγχρονη δομή που δημιουργήθηκε με ευρωπαϊκούς πόρους».

«Για την Ελλάδα αποτελεί προτεραιότητα η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Η αυστηρή και δίκαιη προστασία των συνόρων προστατεύει τις ανθρώπινες ζωές» σημείωσε, επίσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όπως ανέφερε, δε, «την ίδια ώρα που η Ελλάδα δεχόταν πιέσεις από την Τουρκία εμείς υψώσαμε το χέρι για να φιλοξενήσουμε γυναίκες από το Αφγανιστάν για να τις προστατεύσουμε από τους Ταλιμπάν. Όπως φιλοξενήσαμε και εκατοντάδες πρόσφυγες από τον πόλεμο στην Ουκρανία».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στο θέμα της ευρωπαϊκής συνεργασίας τονίζοντας ότι η αντιμετώπιση του προβλήματος πρέπει να είναι πανευρωπαϊκή «αν και έχουν γίνει βήματα».

Σε μια περίοδο διεθνούς αστάθειας το μεταναστευτικό μετατρέπεται σε στοίχημα διαρκείας, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε με ειδική αναφορά στην Τουρκία:  «Δυστυχώς οι εξ ανατολών γείτονές μας συχνά μετατρέπουν τον ανθρώπινο πόνο σε μοχλό εξυπηρέτησης εθνικών και πολιτικών σκοπιμοτήτων. Οι σαφείς αποφάσεις της ΕΕ αποδυναμώνονται όταν δεν εφαρμόζονται. Η Άγκυρα οφείλει να τηρεί τα συμφωνηθέντα και να συμμορφωθεί με την κοινή δήλωση με την ΕΕ του 2016. Υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης στη συνεργασία Ελλάδας-Τουρκίας για το μεταναστευτικό».

«Πρέπει να δούμε τον ρόλο ΜΚΟ που δεν επιτελούν τον ρόλο τους. Στο εθνικό μητρώο εγκρίθηκαν 81 ΜΚΟ αλλά απορρίφθηκαν αρκετές. Πρέπει να αποκαλύπτονται όσοι επωφελούνται με ύποπτα παιχνίδια σε τόσο λεπτά ζητήματα. Είναι κάτι που αποκαλύφθηκε πρόσφατα όταν κάποιοι έστησαν ανθελληνική πλεκτάνη με δήθεν θύματα σε ελληνικό έδαφος. Ένα ψέμα που διήρκησε επί εβδομάδες που αποδείχθηκε προπάγανδα με ανύπαρκτη τη μικρή Μαρία που δήθεν πέθανε από τσίμπημα σκορπιού» είπε ακόμα ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

«Σημειώνω ότι αν και διεθνή μέσα ενημέρωσης βρήκαν έστω και αργά το θάρρος να ανασκευάσουν τα ρεπορτάζ τους κάποιοι στην πατρίδα μας δεν είχαν το σθένος να ζητήσουν μια απλή συγγνώμη αφού διέσυραν τη χώρα με fake news».

«Ο υπουργός μου είχε πει όταν του ανέθεσα την αποστολή του αυτή ότι πολλοί θα στοιχημάτιζαν ότι δεν θα άντεχε ούτε έναν μήνα, το λέω αυτό γιατί θέλω να θυμηθείτε την ασφυκτική πίεση που βρεθήκαμε το 2020. Και όμως τα καταφέραμε να μετατρέψουμε το άγος του μεταναστευτικού σε παράσημο εθνικής ευθύνης» είπε κλείνοντας ο πρωθυπουργός την ομιλία του.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Το «ευχαριστώ» σε όσους κρατούν Θερμοπύλες

Παράλληλα τόνισε ότι «θέλω να πω ευχαριστώ στους ένστολους της συνοριοφυλακής αλλά κυρίως στους άνδρες και τις γυναίκες του Λιμενικού και τα ίδια εύσημα πρέπει να αποδώσουμε σε όσους βρίσκονται νυχθημερόν στα ίδια σύνορα του Έβρου. Ένα ευχαριστώ και στα στελέχη που αγκαλιάζουν τους μετανάστες και φροντίζουν για την ενσωμάτωσή τους που θα είναι μεγάλη πρόκληση την επόμενη τετραετία».

«Έχουμε κάνει πολλά σε αυτόν τον τομέα αλλά αν μπορούμε να πούμε με συνέπεια “το είπαμε και το κάναμε” είναι αυτός του μεταναστευτικού» κατέληξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Η ανάρτηση του Βουλευτή Χίου κ. Νότη Μηταράκη για την έκτακτη ενίσχυση της ΕΤΑΧ «Ευχαριστούμε τον Υπουργό Λευτέρη Αυγενάκη και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που ανταποκρίθηκαν...

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Εξέφρασαν τις απορίες τους, κατέθεσαν τις προτάσεις τους και έθεσαν στον αρμόδιο αντιδήμαρχο Τουρισμού κ. Γιώργο Χριστάκη τους προβληματισμούς τους για την ανάπτυξη του...

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Στο γραφείο του υποδέχθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου κ. Παντελής Βρουλής τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Αντιστράτηγο Γεώργιο Κωστίδη, συνοδευόμενο από τον Διοικητής της...

ΑΠΟΨΕΙΣ

Του Αριστείδη Ζαννίκου Η προτομή του (που την προσπερνούμε αδιάφορα) ευρίσκεται στον μικρό προαύλιο χώρο αριστερά της εξωτερικής σκάλας που οδηγεί στην αίθουσα εκδηλώσεων...

Advertisement