Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βορίδης: Παναγιωτόπουλος- Δένδιας να παραμείνουν στην θέση τους – Να επιστραφούν τα χρήματα από τις συμβάσεις βουλευτών με το δημόσιο (audio)

«Κατ’ αρχήν θα πρέπει να επιστραφούν τα χρήματα στο δημόσιο», απάντησε ο Υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης στο σχετικό ερώτημα που του τέθηκε από τον Θάνο Σιαφάκα, στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας», αναφορικά με τις εταιρείες βουλευτών που έκαναν συμβάσεις με το δημόσιο, όπως στην περίπτωση του κ. Χειμάρα. Εξηγώντας νομικά την παραπάνω τοποθέτησή του, είπε πως το Σύνταγμά μας λέει ότι οι βουλευτές οι οποίοι συμβάλλονται με το ελληνικό Δημόσιο εν τη ευρεία έννοια, αυτό περιλαμβάνει δηλαδή και οργανισμούς Τοπικής αυτοδιοίκησης και νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου του Δημοσίου και νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, έχουν ποινή εκπτώσεως από το βουλευτικό αξίωμα και είναι άκυρες οι συμβάσεις. Επομένως κατ’ αρχήν θα πρέπει να επιστραφούν τα χρήματα, σημείωσε ο κ. Βορίδης, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι η ακυρότητα των συμβάσεων, ειδικώς όταν είναι αμφοτεροβαρείς συμβάσεις, όπως μια σύμβαση πωλήσεως, η ακύρωση γεννά αμοιβαία υποχρέωση επιστροφής, δηλαδή πρέπει να επιστρέψει κάποιος τα πράγματα που έχει λάβει και να πάρει πίσω τα χρήματα που έχει δώσει.

Σε σχέση με το ζήτημα των επικείμενων εκλογών, ο κ. Βορίδης διαβεβαίωσε ότι το υπουργείο είναι πάντα έτοιμο για τις εκλογές και ως προς τον χρόνο διεξαγωγής τους παρέπεμψε στον πρωθυπουργό, που τον προσδιορίζει μετά την αρχή του Απριλίου.

Ερωτηθείς εάν για λόγους εθνικούς εθνικής ασφαλείας θα πρέπει να παραμείνουν στις θέσεις τους ο κ. Δένδιας και ο κύριος Παναγιωτόπουλος, ο κ. Βορίδης επισήμανε πως ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός έχει την υποχρέωση να συγκροτήσει μια κυβέρνηση της ευρύτερων δυνατών συναινέσεων και της μέγιστης δυνατής αποδοχής και στο έργο του αυτό, υποθετικά, θα διαβουλευθεί με τις πολιτικές δυνάμεις και τα κόμματα. «Επειδή πράγματι είναι σε μεγάλη έξαρση η τουρκική προκλητικότητα και επιθετικότητα, για αυτές τις 20-25 μέρες θεωρώ ότι δεν θα δημιουργηθεί οποιοδήποτε πολιτικό ζήτημα εάν παρέμεναν στη θέση τους ο Νίκος Δένδιας και Νίκος Παναγιωτόπουλος, δηλαδή οι άνθρωποι που χειρίζονται τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής και της Εθνικής Άμυνας και εξασφαλίζουν τη συνέχεια και τη δυνατότητα πολιτικών αποφάσεων» τόνισε.

Επιπλέον, ο κ. Βορίδης, επανέλαβε την θέση του κόμματος ότι αν δεν υπάρξει αυτοδυναμία στην πρώτη εκλογική αναμέτρηση, ο πρωθυπουργός θα καταθέσει την διερευνητική εντολή.

«Έχουμε πει το εξής και είναι η θέση μας αυτή, ότι κατά τη γνώμη μας αποτελεσματική, ταχεία, επαρκή διακυβέρνηση διασφαλίζουν οι αυτοδύναμες μονοκομματικές κυβερνήσεις. Οι κυβερνήσεις συνεργασίας είναι πολύ πιο σύνθετα και δύσκολα εγχειρήματα με πολλές εσωτερικές αντινομίες και αντιφάσεις στην κυβέρνηση, οι οποίες δυσκολεύουν το κυβερνητικό αποτέλεσμα, άρα η ΝΔ έχει ξεκαθαρίσει ότι η προτεραιότητά της είναι οι κυβερνήσεις αυτοδυναμίας, οι μονοκομματικές κυβερνήσεις, σε αντίθεση με την προσέγγιση την οποία έχει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος φαίνεται ότι καταρχήν, επειδή ψήφισε την απλή αναλογική, επιλέγει το μοντέλο των κυβερνήσεων συνεργασίας» συμπλήρωσε ο Υπουργός.


Σε ρόλο Καμμένου ο Ανδρουλάκης για τον ΣΥΡΙΖΑ

«Βεβαίως μένει λίγο να αποδειχθεί και στην πράξη τι εννοεί ο καθένας. Διότι, για παράδειγμα, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ θέτει το ζήτημα της προοδευτικής διακυβέρνησης και στην προοδευτική διακυβέρνηση, περιγράφει την εν δυνάμει κυβερνητική συνεργασία του Κομμουνιστικού Κόμματος, του κόμματος του κ. Βαρουφάκη και του κόμματος του κ. Ανδρουλάκη του ΠΑΣΟΚ, τότε στην πραγματικότητα εισπράττει αμέσως ένα όχι από το Κομμουνιστικό Κόμμα και βλέπω ότι πλην του κ. Βαρουφάκη, ο κ. Ανδρουλάκης δεν αποσαφηνίζει τη θέση του, άρα στην πραγματικότητα αυτό είναι το περιβάλλον που σαν κυβερνητική πρόταση έρχεται να σταθεί απέναντι στην πρόταση της ΝΔ για την αυτοδύναμη κυβέρνηση. Δηλαδή, δύο βασικές λογικές θα αναμετρηθούν στις επόμενες εκλογές, η προοδευτική διακυβέρνηση και η αυτοδύναμη κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας, η κυβέρνηση Τσίπρα-Βαρουφάκη, ενδεχομένως Ανδρουλάκη και η κυβέρνηση της ΝΔ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την κυβέρνησή του. Άρα λοιπόν, εδώ το τοπίο είναι αρκετά καθαρό και εμείς επιμένουμε, πέρα από τους λόγους ιδεολογικού και προγραμματικού προσανατολισμού που προφανώς χωρίζει χάος τις δύο προτάσεις, πέρα από τις μνήμες που η διακυβέρνηση Τσίπρα-Βαρουφάκη μας φέρνει το 2015, το 2018, το 2017 μας φέρνει όλη αυτή τη μνήμη, αλλά εδώ στο ρόλο Καμμένου πια ως κυβερνητικού εταίρου, φαίνεται να υπάρχει ο Ανδρουλάκης για να συμπληρωθεί το παζλ, γιατί αλλιώς δεν βγαίνουν καθόλου τα νούμερα» προσέθεσε ο κ. Βορίδης. «Αυτός είναι ο εν δυνάμει κυβερνητικός εταίρος του κ. Τσίπρα. Πριν ήταν ο κ. Καμμένος στη θέση αυτού του κυβερνητικού εταίρου που τώρα δεν υπάρχει στο κοινοβούλιο, έρχεται να προστεθεί ο κ. Ανδρουλάκης» είπε χαρακτηριστικά.

«Δεν υπάρχει περίπτωση» αντίστοιχα για την ΝΔ, να πάρει αυτόν τον ρόλο ο κ. Βελόπουλος, ξεκαθάρισε ο κ. Βορίδης απαντώντας σε σχετική ερώτηση «γιατί η κυβέρνηση της ΝΔ θα είναι αυτοδύναμη», είπε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα ο κ. Βορίδης, είπε πως πρόκειται για ένα υποθετικό σενάριο που τίθεται στο τραπέζι, ενώ στην πραγματικότητα, ανέφερε, αυτό δεν είναι λογικό να συμβεί για τον εξής λόγο. Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Υπουργός, τα τελευταία έξι χρόνια έχει διαμορφωθεί μια δημοσκοπική εικόνα από όλες τις εταιρείες που δείχνουν τρία πράγματα πολύ σταθερά, ότι πρώτη έρχεται η ΝΔ με μία καθαρή διαφορά από 5 έως 10 μονάδες, η χαμηλότερη ήταν 5,5 μονάδες διαφορά, η πιο μεγάλη ήταν 10,5 διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ και με ένα νούμερο το οποίο είναι από το 33 ως 36 σε επίπεδο αναγωγής των ψηφοδελτίων. Αν αυτά είναι τα αποτελέσματα, περιέγραψε ο κ. Βορίδης και εφόσον, είπε όλες οι εταιρείες μετρήσεων δεν κάνουν κάποιο θεαματικό σφάλμα, μέσα σε αυτό το εύρος των μετρήσεων, παίρνοντας τα δυσμενέστερα αποτελέσματα, οι εκλογές θα βγάλουν πρώτη την ΝΔ με το χαμηλότερο αποτέλεσμα που δείχνουν όλες οι μετρήσεις, με 5 μονάδες διαφορά και με 33 ή 34 στην πρώτη αναμέτρηση.

«Τότε τα πράγματα θα είναι ως εξής, το βράδυ των εκλογών. Θα έχουν κριθεί αυτά τα τρία ζητήματα. Θα έχει κριθεί ο πρώτος. Θα έχει κριθεί η διαφορά και η διαφορά θα είναι μη αναστρέψιμη, από την πρώτη στη δεύτερη Κυριακή, 5 μονάδες δεν αναστρέφονται και θα ξέρουμε ότι είναι προσδιορισμένη και η εγγύτητα στο 37,5%, το οποίο απαιτείται για τη δεύτερη Κυριακή. Στις πρώτες εκλογές είναι προφανές ότι δεν θα υπάρχει πια η προοδευτική διακυβέρνηση, διότι θα έχει ηττηθεί. Εφόσον πάνε έτσι τα πράγματα, το σενάριο αυτό και επομένως δεν θα μπορεί να κερδίσει, γιατί τις έδρες του πλειοψηφικού συστήματος θα τις πάρει ο πρώτος. Επομένως δεν υπάρχει προοδευτική διακυβέρνηση ως σενάριο και δεν υπάρχει και η προοπτική της νίκης. Άρα ένας ηττημένος ΣΥΡΙΖΑ χωρίς κυβερνητική πρόταση, με μία κυβερνητική πρόταση, την πρόταση της αυτοδύναμης κυβέρνησης της ΝΔ και πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Από αυτό λοιπόν είναι ξεκάθαρο ότι μπροστά σε αυτή την επιλογή, όταν μία θα είναι η κυβερνητική επιλογή, θεωρώ ότι θα εξασφαλίσει την απαραίτητη συσπείρωση προκειμένου να έχουμε αυτοδύναμη κυβέρνηση. Είναι λογικό παρακολούθημα από τις πρώτες εκλογές στις δεύτερες» ανέφερε ο κ. Βορίδης.

37% την πρώτη Κυριακή η ΝΔ

Ερωτηθείς ποιο εκτιμά πως θα είναι το ποσοστό που θα κερδίσει η ΝΔ στην πρώτη αναμέτρηση, ο Υπουργός, εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα ξεπεράσει το πάνω όριο των μετρήσεων, που δίνουν 35 36%, θεωρώντας πολύ πιθανό να φτάσει στο 37%.

Εξαιρετικά δύσκολη η συνεργασία με τον κ. Βελόπουλο

Σε σχέση με το αν είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο κυβερνητικής συνεργασίας της ΝΔ με το κόμμα του κ. Βελόπουλου, ο κ. Βορίδης επισημαίνοντας η ΝΔ έχει κάνει κυβέρνηση συνεργασίας στο παρελθόν, καθώς είναι ένα κόμμα το οποίο όταν χρειάστηκε και απαιτήθηκε έκανε κυβέρνηση συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, έκανε με τη ΔΗΜΑΡ.  Επομένως έχει αποδείξει, σημείωσε ο κ. Βορίδης, ότι την όποια εντολή λάβει η ΝΔ από τον ελληνικό λαό, εάν στις δεύτερες εκλογές είναι τέτοιο το εκλογικό αποτέλεσμα, «τότε προφανώς θα κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου να σχηματιστεί κυβέρνηση».

«Μου λέτε για τον Βελόπουλο, σας λέω ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος λέει ότι είναι απίθανο. Εγώ λέω ότι όσο καλοπροαίρετος και να είσαι, όσο ανοιχτός και όσο και να προσπαθήσεις να εκτελέσεις την εντολή αυτή του ελληνικού λαού, η πραγματικότητα είναι ότι με τον κ. Βελόπουλο η συνεργασία είναι απόλυτα δύσκολη» συμπλήρωσε.

Τέλος, ως προς το χρονοδιάγραμμα των εκλογών, ο κ. Βορίδης εξήγησε ότι θα πρέπει να υπολογίζεται κατ’ ελάχιστον ένα χρονικό όριο δύο μηνών από τη χρονική στιγμή της διαλύσεως της Βουλής μέχρι τις δεύτερες εκλογές.

«Από τη διάλυση της Βουλής θα πρέπει να μετράτε περίπου 21- 25 ημέρες μέχρι τις πρώτες εκλογές. Περίπου 15 ημέρες από τις πρώτες εκλογές μέχρι τη διάλυση της Βουλής που θα προκύψει και δεν θα μπορέσει να στηρίξει κυβέρνηση και επομένως την εκ νέου προκήρυξη εκλογών και άλλες περίπου 20 με 25 ημέρες για τις δεύτερες εκλογές. Γι’ αυτό λέω κατ’ ελάχιστον δύο μήνες από την προκήρυξη μέχρι και τις δεύτερες» περιέγραψε αναλυτικά ο Υπουργός Εσωτερικών.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΠΟΨΕΙΣ

Του Αριστείδη Ζαννίκου Την 28-9-2023, ημερομηνία εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ναυτιλίας, (ναυτικοί μας, καλά ταξίδια και καλή επάνοδο στα σπίτια σας), στο αμφιθέατρο του...

ΧΙΟΣ

Το Εργατικό Κέντρο Χίου εκφράζει τη θλίψη του για το θάνατο του Γιώργου Ρωμανιά. Ο Γιώργος Ρωμανιάς φίλος του Εργατικού Κέντρου Χίου συνέβαλε καθοριστικά με...

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Ο ολυμπιονίκης και πρώην πρόεδρος του ΟΑΚΑ Πέτρος Γαλακτόπουλος, μίλησε για το θέμα που έχει προκύψει με τα στέγαστρα Καλατράβα στην εκπομπή «Σαββατοκύριακο από τις...

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζεται η περιοδεία της παράταξης «Σύμπραξη Δημιουργίας για τη Νέα Χίο». Την Κυριακή (1/10) ο Σταμάτης Κάρμαντζης και υποψήφιοι του συνδυασμού...

Advertisement