Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Α. Γεωργιάδης: “Καλάθι” για όσο χρειαστεί – Φέτος δεν θα υπάρξουν εκπτώσεις μαϊμού – 7% μεσοσταθμικά οι ανατιμήσεις (audio)

Με «πάρα πολύ υψηλές προσδοκίες» ξεκινούν οι φετινές χειμερινές εκπτώσεις, οι οποίες θα είναι πραγματικές και όχι πλασματικές, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα.

Οι υψηλές προσδοκίες προκύπτουν και από το γεγονός ότι μέχρι στιγμής «η κίνηση στα καταστήματα κατά την εορταστική περίοδο πήγε εξαιρετικά καλά, δεν πήγε απλώς καλά», όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης, ο οποίος επιβεβαιώνοντας ότι τα καταστήματα έκαναν τζίρο κοντά στα 3,5 δις, υπογράμμισε ότι ξεπέρασαν και το 2019, «το οποίο είναι εντυπωσιακό».

«Οι εκπτώσεις από σήμερα μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου έχουν μία μεγάλη διαφορά από όλες τις εκπτώσεις που έχουμε ζήσει μέχρι σήμερα. Το Υπουργείο Ανάπτυξης και Εμπορίου έχει ψηφίσει έναν νόμο ο οποίος τίθεται από σήμερα σε ισχύ, ο οποίος λέει ότι δεν μπορεί ένα κατάστημα απλώς να αναγράφει την προηγούμενη τιμή και την έκπτωση. Ως προηγούμενη τιμή, ως τιμή αναφοράς δηλαδή, πρέπει να έχει τη χαμηλότερη τιμή για το προϊόν αυτό, των τελευταίων 30 ημερών. Θέλουμε να αποφύγουμε τις περιπτώσεις εκείνες που κάποιοι έμποροι ανέβαζαν την τιμή προχθές ή μια βδομάδα πριν, για να την κατεβάσουν σήμερα στην τιμή που είχαν πριν από 10 μέρες» ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης, ξεκαθαρίζοντας ότι στις φετινές εκπτώσεις δεν θα υπάρξουν εκπτώσεις μαϊμού.

Παράλληλα, ο Υπουργός επισήμανε, ότι εάν κάποιος καταναλωτής, έχοντας κάνει έρευνα αγοράς, διαπιστώσει ότι κάποιος έμπορος προσπαθεί να λειτουργήσει παραπλανητικά κατά την διενέργεια των εκπτώσεων,  θα μπορεί να προχωρήσει σε ηλεκτρονική καταγγελία στον σχετικό ιστότοπο του υπουργείου Ανάπτυξης, προκειμένου κατόπιν να ελεγχθεί το κατάστημα από κλιμάκια της ΔΙΜΕΑ, που θα επιβάλλουν αμέσως το ανάλογο πρόστιμο. «Θέλουμε να οικοδομήσουμε μία υγιή σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ των καταναλωτών και των εμπόρων. Αυτή είναι μια πρωτοβουλία που έχει τη στήριξη και των εμπορικών συλλόγων, καθώς οι κακοί έμποροι βλάπτουν και τους συναδέλφους τους αθέμιτα και πιστεύω ότι με αυτόν τον τρόπο θα πετύχουμε στις φετινές εκπτώσεις να έχουμε και τις πιο πραγματικές εκπτώσεις όλων των εποχών. Είναι άλλη μια πρωτοβουλία του Υπουργείου Εμπορίου μέσα στις δύσκολες εποχές του πληθωρισμού για να πιέσουμε τις τιμές προς τα κάτω» είπε ο κ. Γεωργιάδης, υπενθυμίζοντας ότι για τον ίδιο σκοπό υπάρχει και η γραμμή 1520.

Μάλιστα, επισήμανε ότι ανάλογα με την παράβαση, τα πρόστιμα ξεκινούν από τα 1.000 ευρώ  και μπορεί να φτάσουν μέχρι και το 1 εκατομμύριο.

«Σκοπός μας είναι να πετύχουμε τις πιο πραγματικές εκπτώσεις των τελευταίων ετών και αυτό να έχει επίπτωση και στον πληθωρισμό. Διότι οι καλές εκπτώσεις θα μετρήσουν και στον πληθωρισμό και την αποκλιμάκωσή του» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης. Ακόμα πρόσθεσε πως οι μεγάλες εκπτώσεις δεν είναι σε όλα τα προϊόντα, αφορούν κυρίως στην ένδυση και υπόδηση, όπου σύμφωνα με τον Υπουργό, φέτος θα γίνουν εντυπωσιακές εκπτώσεις.

Από την άλλη πλευρά, ο κ. Γεωργιάδης, αναφέρθηκε και στις ανατιμήσεις που έχουν ήδη ξεκινήσει σε διάφορα προϊόντα, σε γαλακτοκομικά, κρέατα, απορρυπαντικά και είναι της τάξεως του 5% με 10%.

«Είναι ανατιμήσεις που έχουν να κάνουν με όλη την αύξηση του πληθωρισμού το τελευταίο τρίμηνο του έτους. Το τελευταίο τρίμηνο δεν είχαμε καθόλου ανατιμήσεις και όλη η πίεση η πληθωριστική που μαζεύτηκε σε διάφορα προϊόντα Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο αποτυπώνεται στις αυξήσεις που θα κάνουν οι εταιρείες και κάνουν τον Ιανουάριο. Θα έλεγα ότι έχουμε μια μεσοσταθμική αύξηση της τάξεως του 7%» σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης.

Ερωτηθείς ποια μπορεί να είναι η πορεία των τιμών εάν λήξει ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο κ. Γεωργιάδης εμφανίστηκε βέβαιος ότι με αυτή την εξέλιξη θα πέσουν οι τιμές. «Ήδη ο πληθωρισμός υποχωρεί. Ο πληθωρισμός μας τον μήνα Σεπτέμβριο ήταν πάνω από 12%, το μήνα Δεκέμβριο είναι κάτω από 8. Η διαφορά είναι πάνω από 4 μονάδες. Είναι 12,1 με 7,6. Είναι μεγάλη η πτώση του πληθωρισμού και είναι ταχύτερη η αποκλιμάκωση από το αναμενόμενο» προσέθεσε και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα συνεχιστεί αυτή η πτωτική τάση.

«Το βασικό πρόβλημα του πληθωρισμού ήταν η ενέργεια και παραμένει. Όμως με την ενέργεια έχει συμβεί κάτι που κανείς μας δεν μπορούσε να προβλέψει στην αρχή αυτού του χειμώνα. Ο εξαιρετικά καλός καιρός σε όλη την Ευρώπη που είχε ως αποτέλεσμα τη μεγάλη μείωση της ζήτησης στην κατανάλωση φυσικού αερίου από όλη την Ευρώπη. Δηλαδή οι Ευρωπαίοι αγόρασαν από Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, γέμισαν τις αποθήκες φυσικού αερίου, έκαναν εκστρατείες στον πληθυσμό τους να μην ξοδεύουν και να μην ανεβάζουν τον θερμοστάτη, οπότε μείωσαν πολύ την κατανάλωση σε φυσικό αέριο και ήρθε μετά ο καλός καιρός που έδωσε την ευκαιρία σε όλους τους καταναλωτές να ανοίγουν πολύ λιγότερες ώρες την ημέρα τη θέρμανση. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα η ζήτηση στο φυσικό αέριο τελικά να είναι μισή από αυτή που αναμενόταν. Γεμάτες αποθήκες, μισή ζήτηση, μπήκε το πλαφόν στο φυσικό αέριο που ήταν η τελική σφαίρα που σκότωσε όλη την προσπάθεια του Πούτιν να εκβιάσει την Ευρώπη με το πετρέλαιο και ξαφνικά το φυσικό αέριο έχει γυρίσει τώρα σε πολύ χαμηλές τιμές. Αυτό αργά η γρήγορα θα έχει επίπτωση στην τιμή της κιλοβατώρας. Αν συνεχιστεί δηλαδή η καλοκαιρία άλλον ένα μήνα μετά πια σιγά σιγά μπαίνουμε στην άνοιξη, θα έρθει η καλοκαιρία από μόνη της» ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης.

Όσο αφορά στο καλάθι του νοικοκυριού, αυτό θα κρατήσει όσο χρειαστεί, υπογράμμισε ο Υπουργός Ανάπτυξης, ξεκαθαρίζοντας πάντως πως δεν μπορεί να είναι ένα μόνιμο μέτρο, αλλά αποτελεί έναν έκτακτο μηχανισμό για τον πληθωρισμό.

Σε σχέση με τον πληθωρισμό, ο κ. Γεωργιάδης, ανέφερε πως εάν το 2023 μεσοσταθμικά κλείσει γύρω στο 5,5-6% θα είναι μια πολύ καλή επίδοση για την χώρα μας, η οποία, τόνισε, «έχει πετύχει κάτι που είναι οξύμωρο και όχι εύκολο».

«Στον πληθωρισμό πια είμαστε η πέμπτη χαμηλότερη χώρα στην Ευρωζώνη. Εμείς και η Κύπρος μοιραζόμαστε την πέμπτη θέση με το 7,6%. Είμαστε δηλαδή χαμηλά, 2 μονάδες κάτω από τον μέσο όρο της Ευρώπης, αρκετά χαμηλά. Όσον αφορά στην ανάπτυξη θα είμαστε πάνω από 6, υπερδιπλάσιο από την ανάπτυξη της Ευρωζώνης. Όταν έχεις υψηλότερη ανάπτυξη, κανονικά έχεις και υψηλότερο πληθωρισμό, διότι η ανάπτυξη πυροδοτεί τον πληθωρισμό. Εμείς επιτυγχάνουμε να έχουμε χαμηλό πληθωρισμό, υψηλή ανάπτυξη, αυτό είναι η οικονομική επιτυχία» είπε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς εάν θα επεκταθεί το καλάθι και σε άλλους κλάδους, ο κ. Γεωργιάδης, επισήμανε ότι δεν έχει καταλήξει ακόμη μια τέτοια συμφωνία και πως δεν επιθυμεί να γίνει κάτι τέτοιο μονομερώς και χωρίς να έχει εξαντληθεί ο διάλογος με τους εκπροσώπους των κλάδων αυτών. «Εγώ δεν παίρνω αποφάσεις απερίσκεπτα, χωρίς να σκεφτώ την επίπτωση που αυτό μπορεί να έχει σε μια επιχείρηση. Εγώ προσωπικά πιστεύω ότι εάν κάναμε το καλάθι του αρτοποιού, θα κέρδιζαν τα αρτοποιεία» ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης, λέγοντας όμως ότι το επιχείρημα που τίθεται από τον κλάδο είναι ότι μπορεί να οδηγήσει κάποιες επιχειρήσεις σε ζήτημα επιβίωσης. «Δεν θέλω να πάρω μία απόφαση που εμένα πολιτικά με εξυπηρετεί αλλά να οδηγήσω επιχειρήσεις στο κλείσιμο» προσέθεσε, σημειώνοντας ότι υπάρχει διαβούλευση και πως με την ομοσπονδία των κρεοπωλών ήταν πιο κοντά σε μια συμφωνία, όμως, κυρίως τα μικρότερα μέλη διαφώνησαν.
«Θα συνεχίσουμε την προσπάθεια. Πιστεύω ότι όσο περνάει ο καιρός ωριμάζει και στο δικό τους μυαλό. Το θεωρώ πολύ πιθανό» συμπλήρωσε ο κ. Γεωργιάδης.

«Αποδεδειγμένα το καλάθι του νοικοκυριού έχει κρατήσει τις τιμές σταθερές και προς τα κάτω 10 εβδομάδες, το οποίο ήταν αναπάντεχο. Σήμερα πια ξέρουμε ότι το 50% του τζίρου των σουπερμάρκετ γίνεται με προϊόντα από το καλάθι. Εγώ όταν ξεκίνησα το καλάθι είχα σκοπό ότι θα απευθύνεται στους ευάλωτους, δηλαδή με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, σε ένα ποσοστό 20%. Εδώ δεν αγοράζεται από τους ευάλωτους, αλλά από όλους. Δηλαδή αγοράζουν από το καλάθι, στον ΑΒ στην Εκάλη» τόνισε ο Υπουργός Ανάπτυξης.


Τέλος, όσο αφορά στο ζήτημα των γλυπτών του Παρθενώνα, ο κ. Γεωργιάδης, υπογράμμισε πως είναι ένα θέμα που απασχολεί πάρα πολύ αυτή την κυβέρνηση, η οποία έχει θέσει το ζήτημα του επαναπατρισμού των γλυπτών σε πολύ μεγάλη προτεραιότητα.

«Εάν πράγματι θέλουμε να επανενωθεί το μνημείο και να επανενωθούν τα γλυπτά του Παρθενώνα στο Μουσείο της Ακρόπολης, αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνον με συμφωνία μεταξύ της ελληνικής κυβερνήσεως, του Βρετανικού Μουσείου και της βρετανικής κυβέρνησης» σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης και ξεκαθάρισε πως δεν συνδέεται καθόλου με τις εκλογές. «Η προσπάθεια της κυβέρνησης για τα γλυπτά ξεκίνησε σχεδόν από την πρώτη μέρα που εξελέγη. Δεν συνδέεται με τις εκλογές. Τα ιερά γλυπτά του Παρθενώνος ανήκουν στον Ελληνισμό, αλλά και στην ανθρωπότητα, αποτελούν το απόλυτο σύμβολο του δυτικού πολιτισμού, μιλούν στην καρδιά του κάθε Έλληνα. Δεν μπορούμε να τα ευτελίζουμε βάζοντάς τα στην πολιτική επικαιρότητα του τρέχοντος χρόνου. Αυτά είναι αθάνατα, είναι πάνω από τον πολιτικό χρόνο που ενδιαφέρει εμάς» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Σας προσκαλούμε να τιμήσετε με την παρουσία σας τη συναυλία της Χορωδίας της Ενώσεως Αγιοπαρασκευουσίων Κρήνης Μικράς Ασίας, που παρουσιάζει ένα αφιέρωμα στην Άλωση...

ΧΙΟΣ

Η χορωδία του Εκπολιτιστικού και Μορφωτικού  Συλλόγου Λιβαδίων ‘ Ο ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΟΥΡΟΣ’  κατάφερε να αγγίξει όχι μόνο τις ψυχές αλλά και τα αυτιά όλων...

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη παρευρέθηκε, το Σάββατο 18 Μαΐου 2024, στην εκδήλωση για τη δημιουργία «Σχολής Πέτρας και Παραδοσιακών Μορφών Δόμησης» στην κοινότητα...

ΧΙΟΣ

Ανακοίνωση Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Χίου 24ΩΡΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ – ΤΡΙΤΗ 21 ΜΑΪΟΥ 2024 – ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ 11.00 ΤΟ ΠΡΩΙ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ Ο Σύλλογος...

Advertisement