Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Μητσοτάκης από Γαύδο: «Η Ελλάδα δεν δέχεται υποδείξεις» – Αναλλοίωτη η τουρκική ρητορική

Ηχηρό μήνυμα προς την Τουρκία έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την Γαύδο όπου παραβρέθηκε γα τον εορτασμό των Θεοφανίων. «Δεν δεχόμαστε υποδείξεις για το πώς θα ασκήσουμε την κυριαρχία μας», δήλωσε ο πρωθυπουργός, με φόντο την κλιμακούμενη προκλητική ρητορική της Τουρκίας. Ο Χουλουσί Ακάρ δεν δίστασε να αντιστρέψει την πραγματικότητα – για μία ακόμη φορά -, για όσα συνέβησαν χθες στο Φαρμακονήσι, όπου τουρκική ακταιωρός παρενόχλησε το Λιμενικό.


Δίπλα στους ακρίτες της δύναμης ταχείας αντίδρασης στο νεοανεγερθέν φυλάκιο της Γαύδου, που αποτελεί το νοτιότερο προπύργιο της Ελλάδας και της Ευρώπης, βρέθηκε ο πρωθυπουργός, ο οποίος τάχθηκε απέναντι στον ρητορικό παροξυσμό της Άγκυρας αλλά και στην επαναφορά του casus belli, από την τουρκική ηγεσία.

«Εδώ η ελληνική σημαία κυματίζει στη Μεσόγειο. Θέλω να επαναλάβω εδώ από τη Γαύδο ότι η Ελλάδα δεν δέχεται υποδείξεις για το πώς θα ασκήσει την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Έχουμε αποδείξει ότι είμαστε δύναμη ειρήνης, αλλά ταυτόχρονα είμαστε και μια δύναμη αυτοπεποίθησης», δήλωσε αποφασιστικά ο πρωθυπουργός.

Με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο μπορούμε να λύσουμε τις διαφορές μας ειρηνικά

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην ανάδειξη της Ελλάδας ως ενεργειακό «παίκτη» στη Μεσόγειο, μιλώντας ταυτόχρονα και για την ανάγκη που υπάρχει τα προβλήματα με τις γειτονικές χώρες να επιλύονται στην βάση του Διεθνούς Δικαίου, «φωτογραφίζοντας» τη Λιβύη.

Μεταξύ άλλων, τόνισε: «Με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο μπορούμε να λύνουμε τις όποιες διαφορές μας ειρηνικά. Το έχουμε εξάλλου αποδείξει οριοθετώντας Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη με την Αίγυπτο και με την Ιταλία. Γνωρίζουμε, επίσης, ότι αυτός είναι ο δρόμος στον οποίο πρέπει να πορευτούμε προκειμένου να επιλύσουμε και τις όποιες άλλες διαφορές έχουμε με τους γείτονές μας».

Η Τουρκία πιστή στο δόγμα των προκλήσεων

Παράλληλα, ανήμερα των Θεοφανίων, η Τουρκία πιστή στο δόγμα των προκλήσεων ακόμη και στις μεγάλες θρησκευτικές εορτές, προχώρησε σε υπέρπτηση μη επανδρωμένου αεροσκάφους στα 19.000 πόδια, στο κέντρο του Αιγαίου, πάνω από την Κίναρο.

Σαφές μήνυμα εξέπεμψε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου μιλώντας σε ιπταμένους και μηχανικούς επιφυλακής στη Λήμνο. «Εύχομαι μια ήρεμη χρονιά, όσο γίνεται. Νιώθουμε ήσυχοι όταν είμαστε στα χέρια σας, με την Αεροπορία, το Ναυτικό και τον Στρατό που έχουμε».

Οι νέες απειλές του Ταγίπ Ερντογάν μπήκαν στο στόχαστρο του Γερουσιαστή Μενέντεζ.

«Οι συνεχείς απειλές του Ερντογάν κατά της Ελλάδας είναι εντελώς απαράδεκτη συμπεριφορά για τον ηγέτη μιας χώρας του ΝΑΤΟ. Αυτοί οι παράλογοι εκφοβισμοί πρέπει να σταματήσουν», δήλωσε σε ανάρτησή του στο Twitter, o Μπομπ Μενέντεζ.

Η Άγκυρα ωστόσο σκοπεύει να εκμεταλλευτεί μέχρι και τον λεγόμενο «πόλεμο της τσιπούρας» στο ανατολικό Αιγαίο, όπου τα πληρώματα των τουρκικών ακταιωρών εμφανίζονται προκλητικά απέναντι στους Έλληνες ψαράδες αλλά και τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος, τα οποία μάλιστα αναγκάστηκαν να κάνουν χρήση των όπλων τους ως προειδοποίηση, απέναντι στους επικίνδυνους ελιγμούς και την απόπειρα εμβολισμού του ελληνικού σκάφους.

Νέες απειλές Ακάρ: «Πυροβόλησαν τους ψαράδες μας – Καμία πρόκληση δεν θα μείνει αναπάντητη»

«Η Ελλάδα, άνοιξε πυρ κατά του αλιευτικού μας. Κάνει τα πάντα για εσωτερικούς πολιτικούς λόγους και αυξάνει την ένταση», ανέφερε προκλητικά, για ακόμη μία φορά ο Χουλουσί Ακάρ.

Στις αιτιάσεις Ακάρ, απάντησε ο Έλληνας υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, σημειώνοντας πως η Αθήνα κάνει την δουλειά της, ενισχύοντας τις Ένοπλες Δυνάμεις.

«Η Ελλάδα έχει εντείνει, θα έλεγα, το αποτύπωμά της σε επίπεδο αμυντικής διπλωματίας αλλά και σε επίπεδο αξιόμαχου και ετοιμότητας των Ενόπλων Δυνάμεων. Αν αυτό εκνευρίζει την Τουρκία, λυπούμαι αλλά προβλέπω μάλλον ότι ο εκνευρισμός αυτός θα ενταθεί γιατί θα γίνουν κι άλλα», είπε συγκεκριμένα ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Σε μια επιπλέον πρόκληση προχώρησε η γείτονα, με τον αντιπρόεδρο της τουρκικής κυβέρνησης Φουάτ Οκτάϊ νσ απειλεί για την πρόσφατη επίσκεψη του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ στην Ψέριμο, δηλώνοντας πως η Τουρκία θα πράξει ότι είναι αναγκαίο και δεν θα επιτρέψει ξανά τέτοιες εικόνες. Παράλληλα, η Τουρκία προχώρησε σε 65 παραβιάσεις.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Παρουσιάστηκε η νέα πεζοπορική διαδρομή της Χίου «Λιθί-Αγιάσματα», μία διαδρομή 92 χιλιομέτρων η οποία βρίσκεται πλέον στη φάση της οριστικής της ολοκλήρωσης. Δημοσιογράφοι από το...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το Piaggio Style Center δημιούργησε ένα μοντέλο στο οποίο οι συλλέκτες έχουν ήδη στραμμένο το βλέμμα τους επειδή θα κατασκευαστεί σε περιορισμένο αριθμό για...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το δεύτερο μοντέλο που κατασκευάζεται στην πλατφόρμα Large Architecture της Mazda μετά το CX-60, το νέο CX-80 είναι το πιο ευρύχωρο αυτοκίνητο που διαθέτει...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Η Kosmocar- Volkswagen παρουσιάζει τα “Volkswagen Deals” και καθιστά την απόκτηση κάθε ετοιμοπαράδοτου μοντέλου Volkswagen πιο εύκολη από ποτέ. Με το πρόγραμμα “Volkswagen Deals”,...

Advertisement