Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με το «βλέμμα» στις εκλογές: Ζυμώσεις και εσωτερικές διεργασίες για την κατάρτιση των ψηφοδελτίων

Η αντίστροφη μέτρηση προς τις διπλές κάλπες θέτει σε ετοιμότητα τα κομματικά επιτελεία. Στην κυβέρνηση, η κοινωνική ατζέντα και η Οικονομία αναμένεται να βρεθούν στην «πρώτη γραμμή», ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση εξαπολύει «πυρά» για την ακρίβεια και την ενεργειακή κρίση. Πυρετώδεις είναι οι διεργασίες στα κόμματα και για την κατάρτιση των ψηφοδελτίων, με στόχο να είναι έτοιμα έως τα τέλη Ιανουαρίου.

Με τον πολιτικό «γρίφο» του 2023, την Κυριακή, δηλαδή των εκλογών, να αναμένει την απάντησή του δια στόματος Κυριάκου Μητσοτάκη, κυβέρνηση και αντιπολίτευση λαμβάνουν θέσεις μάχης, με τους μηχανισμούς να ανεβάζουν σταδιακά «στροφές».

«Αντιλαμβανόμενοι το πλαίσιο της επόμενης εκλογικής αναμέτρησης – το γεγονός δηλαδή ότι για να προκύψει μία κυβέρνηση σταθερή, συμπαγής, μια κυβέρνηση σαν κι αυτή που πρέπει να έχει μία χώρα σαν την Ελλάδα στο περιβάλλον διεθνούς αστάθειας, θα χρειαστούν δύο εκλογικές αναμετρήσεις – από την Άνοιξη και μετά είναι πιθανόν να ξεκινήσουν οι διαδικασίες των εκλογών», είπε χαρασκτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Οι προεκλογικές περιοδείες του Κυρ. Μητσοτάκη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προετοιμάζεται για το επόμενο «κύμα» των περιοδειών του, με πρώτο σταθμό την Κομοτηνή και την Αλεξανδρούπολη.

Παράλληλα, η ατζέντα των κοινωνικών θεμάτων καταλαμβάνει πρωταγωνιστική θέση. Ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε το πρωί το «Σπίτι του Παιδιού» στο Παλαιό Φάληρο, τον ειδικά διαμορφωμένο χώρο που διαθέτει για πρώτη φορά η Ελλάδα, όπου διεξάγεται η κατάθεση ανηλίκων που έχουν πέσει θύματα σοβαρών εγκλημάτων. «Είναι πολύ σπουδαίο αυτό που κάνετε. Ήθελα πολύ να έρθω να δω τον χώρο γιατί έχω δει πόση πρόοδο έχουμε κάνει, ειδικά στα ζητήματα της παιδικής Δικαιοσύνης. Πώς μπορεί ένα παιδί να έρχεται σε έναν τέτοιο χώρο, φιλικό που δεν παραπέμπει σε τίποτα σε Αστυνομικό Τμήμα ή σε άλλη δομή», σημείωσε μεταξύ άλλων.

Σε εξέλιξη βρίσκεται και η συγκρότηση των «γαλάζιων» ψηφοδελτίων. Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Γιάννης Μπρατάκος, ο γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας, Παύλος Μαρινάκης και ο στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη, Θανάσης Νέζης «τρέχουν» τις προεπιλογές των υποψηφιοτήτων, προκειμένου να καταθέσουν το προσεχές διάστημα τις προτάσεις τους στον πρωθυπουργό.

Σειρά διαδοχικών συσκέψεων στην Κουμουνδούρου

Σειρά διαδοχικών συσκέψεων «σηκώνει αυλαία» στην Κουμουνδούρου, υπό τον Αλέξη Τσίπρα. Στο επίκεντρο η στρατηγική του κόμματος, την οποία «τρέχουν» το Εκτελεστικό Γραφείο και η Επιτροπή Πολιτικού Σχεδιασμού. Η μεσαία τάξη, οι νέοι και οι ειδικές κοινωνικές ομάδες αποτελούν προτεραιότητα για τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ την ερχόμενη εβδομάδα η Πολιτική Γραμματεία, «κλειδώνει» τα ψηφοδέλτια, με τις υποψηφιότητες να έχουν επεξεργαστεί.

«Τη στιγμή που ο κόσμος δεν μπορεί να βγάλει το μήνα, κάθε πέντε μέρες σχεδόν βρίσκουμε έναν κυβερνητικό βουλευτή μπλεγμένο σε κάποιο σκάνδαλο με δημόσιο χρήμα», υποστήριξε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Ο Ν. Ανδρουλάκης στην Κωνσταντινούπολη

Την Πατριαρχική Μεγάλη του Γένους Σχολή και το Ζωγράφειο Λύκειο, επισκέφτηκε ο Νίκος Ανδρουλάκης, στο πλαίσιο της διήμερης παρουσίας του στην Κωνσταντινούπολη. «Κάποιοι άνθρωποι δίνουν καθημερινά τιτάνιο αγώνα και έχουμε χρέος να στηρίξουμε τους καθηγητές, τους σχολάρχες και τους μαθητές. Για εμάς, είναι πρώτη προτεραιότητα να συνεχίσει να χτυπά δυνατά η καρδιά του Ελληνισμού εδώ, να υπάρχουν τα σχολεία μας,  ο πολιτισμός και η κουλτούρα μας», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ.

Στο πρόβλημα με τις ελλείψεις φαρμάκων εστιάζει την κριτική του το ΚΚΕ. «Οι προτάσεις τόσο της κυβέρνησης της ΝΔ, όσο και του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων κομμάτων, δεν αμφισβητούν στο ελάχιστο την προφανή και βασική αιτία του προβλήματος, που είναι το φάρμακο-εμπόρευμα και η “ελεύθερη” αγορά της ΕΕ».

Το Γραφείο Τύπου της Ελληνικής Λύσης ανακοίνωσε: «Η φτωχοποίηση των Ελλήνων για να θησαυρίσει το «καρτέλ» ενέργειας, συνιστά συνειδητή επιλογή της ΝΔ».

Γ. Βαρουφάκης: Να αποσυρθεί το προεδρικό διάταγμα για τους ηθοποιούς

Με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος-Ακροάματος συζήτησε ο Γιάνης Βαρουφάκης, τονίζοντας: «Το δίκαιο αίτημά σας να δικαιωθεί άμεσα… Να υπάρχει απόσυρση του προεδρικού διατάγματος».

Το κλίμα ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση αναμένεται να οξυνθεί στο δρόμο προς τις κάλπες.

Ρεπορτάζ: Δημήτρης Γκάτσιος | ΕΡΤ

www.ertnews.gr

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Παρουσιάστηκε η νέα πεζοπορική διαδρομή της Χίου «Λιθί-Αγιάσματα», μία διαδρομή 92 χιλιομέτρων η οποία βρίσκεται πλέον στη φάση της οριστικής της ολοκλήρωσης. Δημοσιογράφοι από το...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το Piaggio Style Center δημιούργησε ένα μοντέλο στο οποίο οι συλλέκτες έχουν ήδη στραμμένο το βλέμμα τους επειδή θα κατασκευαστεί σε περιορισμένο αριθμό για...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το δεύτερο μοντέλο που κατασκευάζεται στην πλατφόρμα Large Architecture της Mazda μετά το CX-60, το νέο CX-80 είναι το πιο ευρύχωρο αυτοκίνητο που διαθέτει...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Η Kosmocar- Volkswagen παρουσιάζει τα “Volkswagen Deals” και καθιστά την απόκτηση κάθε ετοιμοπαράδοτου μοντέλου Volkswagen πιο εύκολη από ποτέ. Με το πρόγραμμα “Volkswagen Deals”,...

Advertisement