Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ – Μηταράκης: Υλοποιούμε ακόμη μία δέσμευσή μας

Ολοκληρώθηκε στις 31η Δεκεμβρίου 2022 το πρόγραμμα φιλοξενίας αιτούντων άσυλο σε αστικά διαμερίσματα «ΕΣΤΙΑ», το οποίο συνέβαλε, τα χρόνια της μεταναστευτικής κρίσης, στην αντιμετώπισης στεγαστικών αναγκών.

Το πρόγραμμα «ΕΣΤΙΑ» ολοκλήρωσε επιτυχημένα τον στόχο του με την αγαστή συνεργασία 25 εταίρων υλοποίησης, δημοτικών αρχών και μη κυβερνητικών οργανώσεων σε όλη την Ελλάδα, έχοντας φιλοξενήσει από τη μετάβασή του στην ευθύνη του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, πάνω από 90.000 αιτούντες άσυλο. Συνέβαλε καθοριστικά στην αποσυμφόρηση του πληθυσμού των νησιών, καθώς και στην φροντίδα ευπαθών κατηγοριών αιτούντων διεθνή προστασία, όταν η χώρα μας δεχόταν άνευ προηγουμένου μεταναστευτικές πιέσεις.

Το πρόγραμμα «ΕΣΤΙΑ» ξεκίνησε το 2015 με στόχο την αποσυμφόρηση των δομών που υπήρχαν διάσπαρτες σε όλη τη χώρα. Αρχικά, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες συνεργάστηκε με την ελληνική Κυβέρνηση, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις για την υλοποίηση του προγράμματος Στήριξης Έκτακτης Ανάγκης για την Ένταξη και τη Στέγαση – «ΕΣΤΙΑ», με την συγχρηματοδότηση του Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η διαχείριση του προγράμματος στέγασης του «ΕΣΤΙΑ» περιήλθε εξολοκλήρου υπό την ευθύνη των ελληνικών αρχών στο τέλος του 2020, και το πρόγραμμα παροχής οικονομικής βοήθειας την 1η Οκτωβρίου του 2021.
Ο μεγαλύτερος αριθμός διαμενόντων που έχει καταγραφεί ήταν τον Μάιο του 2020, με 22.769 άτομα, σε 4.597 μονάδες στέγασης/διαμερίσματα (25.508 κλίνες) ενώ τον τελευταίο μήνα λειτουργίας του προγράμματος φιλοξενούνταν 1.843 άτομα. Αξίζει να σημειωθεί πως τον Απρίλιο του 2022, όταν και ανακοινώθηκε ο τερματισμός του «ESTIA», 12.684 άτομα βρίσκονταν στις δομές του προγράμματος.

Το πρόγραμμα έφτασε να μετρά 3.700 διαμερίσματα σε όλη την Ελλάδα με το 60% από αυτά να βρίσκεται εντός της Αττικής. Η σταδιακή μείωση των θέσεων του ΕΣΤΙΑ εντός του 2022, σηματοδότησε την ολοκλήρωση της αναβάθμισης των δομών φιλοξενίας του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, που πλέον διαθέτουν την κατάλληλη υποδομή και είναι σε θέση να παράσχουν με επάρκεια όλες τις υπηρεσίες που προβλέπει το ενωσιακό δίκαιο.

Θυμίζουμε ότι στην χώρα λειτουργούν σήμερα 33 δομές φιλοξενίας.

Δήλωση του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότη Μηταράκη:

«Καθώς έχει μειωθεί δραστικά ό αριθμός των αιτούντων ασύλου στη χώρα μας, έχουν επιταχυνθεί οι διαδικασίες, και καθώς έχουν βελτιωθεί σημαντικές οι συνθήκες ασφάλειας και διαβίωσης στις δομές φιλοξενίας, πλέον το πρόγραμμα φιλοξενίας «ΕΣΤΙΑ» σε αστικά διαμερίσματα ολοκλήρωσε την αποστολή του. Καταφέραμε να ανταπεξέλθουμε στις προκλήσεις που παρουσιάστηκαν και παράλληλα να παρέχουμε στους διαμένοντες ανθρώπινες συνθήκες φιλοξενίας. Οι λιγοστοί δικαιούχοι του προγράμματος μεταφέρθηκαν πλέον σε δομές σύγχρονες στις οποίες υπάρχει πληθώρα διαθέσιμων θέσεων.

Η ολοκλήρωση του προγράμματος ESTIA, αποδεικνύει πως πλέον το Μεταναστευτικό είναι υπό έλεγχο. Προστατεύουμε πλέον τα σύνορά μας, εφαρμόζοντας μια δίκαιη αλλά αυστηρή πολιτική για το ποιοι θα περάσουν στην Ελλάδα μην αφήνοντας αυτή την απόφαση στα χέρια των λαθροδιακινητών οι οποίοι εμπορεύονται τον ανθρώπινο πόνο. Σεβόμαστε και ενισχύουμε με κάθε τρόπο τις τοπικές κοινωνίες, ειδικά στις νησιωτικές, που σήκωσαν και άντεξαν τα βάρη του Μεταναστευτικού που δημιουργήθηκαν από την πολιτική των ανοιχτών συνόρων του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία έφερε αθρόες ροές μεταναστών.

Συνεχίζουμε δυναμικά. Συνεχίζουμε με όραμα, με σχέδιο και σταθερότητα, υλοποιώντας τις δεσμεύσεις μας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Στις 30 και 31 Μαρτίου 2024 θα παρουσιαστεί στο Ομήρειο και ώρα 20:30 η καινούργια παραγωγή της θεατρικής ομάδας της «Βοκαριάς Νενήτων» με το έργο «Ο...

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Την δέσμευση ότι ο Δήμος Χίου θα συμβάλει επικουρικά όπου μπορεί για να ολοκληρωθούν τα έργα που υλοποιούνται στο νησί μας από το Υπουργείο...

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Τό ἀπόγευμα τοῦ Σαββάτου 30ῆς Μαρτίου 2024 καί ὥρα 17.30, στόν Ἱ. Ναό Ἁγίων Ἀναργύρων Ἐγκρεμοῦ θά τελεσθεῖ Ἀρχιερατικός Ἑσπερινός, χοροστατοῦντος τοῦ Σεβ. Μητροπολίτου...

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Με αφορμή την επίσκεψη του Υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών κ. Νίκου Ταχιάου στο Φράγμα «Κόρης Γεφυρι» θέλησε να τοποθετηθεί ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου κ. Παντελής...

Advertisement