Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πλεύρης στη Βουλή για τις ελλείψεις φαρμάκων: Δεν οφείλονται μόνο στις εξαγωγές

Συγκεκριμένα, στην απάντησή του στην επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτη Κουρουμπλή για τις «ελλείψεις και την κερδοσκοπία στον τομέα του φαρμάκου», o Θάνος Πλεύρης επισημαίνει:

«Το πρόβλημα της επάρκειας φαρμάκων εντοπίζεται αφενός στο σκέλος των παράλληλων εξαγωγών, (σ.σ. φθηνά φάρμακα στην Ελλάδα εξάγονται στο εξωτερικό σε ακριβότερες τιμές), ωστόσο, σύμφωνα με τον Θάνο Πλεύρη, κατά τη διάρκεια της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης αναδείχθηκαν και άλλοι παράγοντες».

Συγκεκριμένα, όπως είπε: «Υπάρχει απουσία πρώτων υλών σε μεγάλο βαθμό, καθώς επίσης και η απροθυμία παραγωγικής διαδικασίας, ειδικά σε φάρμακα που είναι χαμηλού κόστους και δεν αναφέρομαι στην Ελλάδα. Αναφέρομαι σε παγκόσμια επίπεδα και για αυτό η ιδιαιτερότητα είναι ότι αυτή τη φορά το πρόβλημα επάρκειας εντοπίζεται πρωτίστως σε φάρμακα χαμηλής αξίας και δεν εντοπίζεται πρωτίστως στα φάρμακα υψηλού κόστους που άλλες φορές συνέβαινε και αφορούσε κυρίως τις παράλληλες εξαγωγές όπως τις περιγράψατε».

Ο υπουργός Υγείας συνέχισε λέγοντας:

«Υπάρχουν νόμοι, που απαγορεύουν κατά περίπτωση τις εξαγωγές σε άλλες χώρες
Σύμφωνα με τον ίδιο, η κυβέρνηση προσπαθεί -όπου είναι δυνατόν- να υπάρχει απαγόρευση εξαγωγών σε άλλες χώρες. Από άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν μπορούμε να εισάγουμε φάρμακα και αυτό το πρόβλημα το υπουργείο προσπαθεί να το επιλύσει με εισαγωγές μέσω του ΙΦΕΤ.

Σε απόφαση που ελήφθη τον Σεπτέμβριο του 2022, που τροποποιεί απόφαση του Μαρτίου του 2022, ετέθησαν 79 φάρμακα σε απαγόρευση μέχρι νεωτέρας.

Όλο τον τελευταίο χρόνο με βάση την επάρκεια η οποία υπάρχει στα φαρμακεία και με ενημερώσεις τις οποίες λαμβάνουμε από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, ο ΕΟΦ προβαίνει σε απαγορεύσεις κυκλοφορίας, εξαγωγής των προϊόντων, τα οποία αναφέρονται στη λίστα. Η τελευταία αναφέρεται σε 79 προϊόντα, μάλιστα κατά τη διάρκεια που ισχύει η απαγόρευση δεν επιτρέπεται στις φαρμακαποθήκες ούτε να δημιουργήσουν απόθεμα.

Την τρέχουσα εβδομάδα, μάλιστα, ο Πρόεδρος του ΕΟΦ ο κ. Φιλίππου έχει νέα σύσκεψη με τους φαρμακευτικούς συλλόγους, ώστε να επικαιροποιηθεί η πρόσφατη απόφαση του Σεπτεμβρίου και η λίστα με τα φάρμακα που βρίσκονται υπό έλλειψη».

Απευθυνόμενος στον κ. Κουρουμπλή ο υπουργός Υγείας τόνισε:

«Έχετε μεγάλη γνώση στο κομμάτι και του φαρμάκου και γνωρίζετε ότι σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα των παράλληλων εξαγωγών, που συνδυάζεται με τις χαμηλές τιμές που έχουν τα φάρμακα στην ελληνική επικράτεια, ουσιαστικά είναι και θέμα φαρμακαποθηκών, όπου υπάρχει συνεχής έλεγχος και με τις απαγορεύσεις.

Δυστυχώς είναι θέμα και φαρμακείων, με τη λεγόμενη «σκούπα» να κρατώνται φάρμακα, καθώς επίσης είναι και θέμα φαρμακοβιομηχανίας υπό την έννοια ότι όταν βλέπουν ότι γίνεται παράλληλη εξαγωγή στα σκευάσματά τους προτιμούν να τροφοδοτούν την αγορά με το σταγονόμετρο».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΠΟΨΕΙΣ

Γράφει ο Γιαννης Ν. Παληός  Σε εξέλιξη βρίσκεται σήμερα  το «ξεσάλωμα» τραπεζών και των funds εις βάρος των σπιτιών μας. Την ώρα που οι...

ΧΙΟΣ

Στην απόρριψη του κυβερνητικού σχεδίου που αφορά την αναμόρφωση του δικαστικού χάρτη και την κατάργηση δεκάδων δικαστικών υπηρεσιών σ’ όλη τη χώρα, συντάσσεται και...

ΕΘΝΙΚΑ

Σύμφωνα με πηγές για το ΚΥΣΕΑ σχετικά με την συμμετοχή της Ελλάδας στην επιχείρηση «Aspides», η χώρα θα συμμετέχει με την φρεγάτα «Ύδρα» που...

ΕΘΝΙΚΑ

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σήμερα στις 10:00 θα προεδρεύσει στην τακτική συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου εθνικής ασφάλειας, στο Μέγαρο Μαξίμου.. Στις 12:30, ο Πρωθυπουργός...

Advertisement