Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παγκόσμια ημέρα κατά του καρκίνου του μαστού: Τα μηνύματα των πολιτικών

Παγκόσμια ημέρα πρόληψης κατά του καρκίνου του μαστού είναι η σημερινή και η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας καλεί για ευαισθητοποίηση.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, σε μήνυμά της στο Facebook αναφέρθηκε στη σημαντική αυτή ημέρα που συμπίπτει με την επέτειο του θανάτου της Φώφης Γεννηματά, “αυτής της γενναίας, μαχητικής, αξιοπρεπούς προσωπικότητας που αποχαιρετίσαμε πέρυσι με τόση θλίψη. Μιας γυναίκας που βίωσε την πολύχρονη συμπόρευση με την ασθένεια χωρίς να χάσει την ψυχική δύναμη και την πνευματική ακεραιότητά της και κατάφερε να αντιτάξει στην προδοσία του σώματος συνεπή και ακατάβλητη δράση” τόνισε και αναφέρθηκε στη συνάντησή της με έξι γυναίκες που βίωσαν εμπειρίες ανάλογες με την δική της με την ίδια δύναμη, αντοχή και τόλμη: Η δημοσιογράφος Μάγια Τσόκλη, η συγγραφέας Ρέα Βιτάλη, η μαραθωνοδρόμος Μαρία Πολύζου, η αθλητικογράφος Έλενα Μπουζαλά, η φωτογράφος Ολυμπία Κρασαγάκη και η ποιήτρια Δανάη Σιώζιου.

Οι τέσσερις πρώτες ξεπέρασαν την δοκιμασία τους, οι δύο τελευταίες βρίσκονται σε θεραπεία. Στη θερμή και ειλικρινή συζήτησή μας μετέφεραν την εμπειρία τους χωρίς δραματοποίηση αλλά και χωρίς εξωραϊσμούς, χωρίς να αποσιωπούν τις ώρες της αγωνίας και της κατάπτωσης, της απόγνωσης και της θλίψης, πάντοτε όμως αρνούμενες να εγκαταλειφθούν στην παραίτηση και τον αυτοοικτιρμό. Στη δύσκολη διαδρομή τους προς την ίαση, οι γυναίκες αυτές κατάφεραν να καταρρίψουν τα ταμπού που περιβάλλουν τον καρκίνο του μαστού και τις προκαταλήψεις που τον επιβαρύνουν, να απωθήσουν τον «μοχθηρό εποικιστή», όπως ονόμασε τον καρκίνο η Σούζαν Σόνταγκ, να μη του επιτρέψουν να τις πτοήσει και να τις ακυρώσει. Και όλες τους, μίλησαν για τη μεγάλη σημασία της πρόληψης, της έγκαιρης διάγνωσης, της άμεσης προσφυγής στην ιατρική βοήθεια, της εμπιστοσύνης στην επιστήμη. Ήταν μια ιδιαίτερη συνάντηση, με αισιόδοξο επιμύθιο: Ο καρκίνος του μαστού δεν είναι αήττητος, αλλά μπορεί να προληφθεί και, στις συντριπτικά περισσότερες περιπτώσεις, να αντιμετωπιστεί με επιτυχία. Αρκεί, εμείς οι γυναίκες, να παρακολουθούμε το σώμα μας, να μην αμελούμε την αυτοεξέταση, να μένουμε πιστές στο ετήσιο ραντεβού μας για μαστογραφία“.

«Η πρόληψη σώζει ζωές και χάρη στο πρόγραμμα Φώφη Γεννηματά έχουν σταλεί πάνω από 1 εκατ. sms για δωρεάν προληπτικές εξετάσεις σε γυναίκες ηλικίας από 50 έως 69 ετών» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ανήμερα της θλιβερής επετείου του θανάτου της Φώφης Γεννηματά αλλά και της παγκόσμιας ημέρας πρόληψης κατά του καρκίνου του Μαστού.

Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι 40.000 γυναίκες έχουν ήδη κάνει χρήση αυτής της δωρεάν παροχής και σε πάνω από 2.000 έχουν εντοπιστεί κακοήθειες. «Πρέπει να ενθαρρύνουμε όλες τις γυναίκες άνω των 50 να κάνουν χρήση αυτών των δωρεάν εξετάσεων» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

«Παγκόσμια Ημέρα Πρόληψης κατά του Καρκίνου του Μαστού: Στηρίζουμε την πρόληψη και τα προγράμματα έγκαιρης διάγνωσης», αναφέρει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε ανάρτησή του στο twitter. «Η μάχη κατά του καρκίνου του μαστού μπορεί να κερδηθεί και θα κερδηθεί, όπως έχει ήδη έχει συμβεί για εκατομμύρια γυναίκες σε ολόκληρο τον κόσμο», προσθέτει.

«Η Παγκόσμια Ημέρα Πρόληψης κατά του Καρκίνου του Μαστού στις 25 Οκτωβρίου μας υπενθυμίζει πόσο σημαντική είναι η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση για την αντιμετώπιση της νόσου», αναφέρει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης σε ανάρτησή του στο twitter. «Ενημέρωση – Πρόληψη – Θεραπεία», προσθέτει.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε πράξη τη δωρεάν πρόσβαση όλων των καρκινοπαθών -και των ανασφάλιστων- στη θεραπευτική φροντίδα. Και τη δωρεάν ψηφιακή μαστογραφία, με αίτημα της αείμνηστης Φώφης Γεννηματά», σημειώνει ο Αλέξης Τίπρας, ενώ συμπληρώνεται ένας χρόνος από το θάνατό της. «Επόμενο βήμα, μία ολιστική πολιτική για τον καρκίνο με δημόσιους πόρους» κατέληξε στο μήνυμά του ο κ. Τσίπρας.

«Ο καρκίνος του μαστού μπορεί να ιαθεί και είναι πλέον αναρίθμητα τα παραδείγματα που καθημερινά το αποδεικνύουν. Δεν ξεχνάμε πως η πρόληψη αποτελεί την ασπίδα μας στον πόλεμο εναντίον του καρκίνου» αναφέρει στο δικό της μήνυμα η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το Piaggio Style Center δημιούργησε ένα μοντέλο στο οποίο οι συλλέκτες έχουν ήδη στραμμένο το βλέμμα τους επειδή θα κατασκευαστεί σε περιορισμένο αριθμό για...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Η Kosmocar- Volkswagen παρουσιάζει τα “Volkswagen Deals” και καθιστά την απόκτηση κάθε ετοιμοπαράδοτου μοντέλου Volkswagen πιο εύκολη από ποτέ. Με το πρόγραμμα “Volkswagen Deals”,...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Καθώς ολοκληρώνεται η διαδικασία εξέλιξης πριν την έναρξη της μαζικής παραγωγής, η νέα BMW X3 υποβάλλεται στην τελική ρύθμιση όλων των συστημάτων ελέγχου πλαισίου...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Σχεδόν δύο χρόνια μετά τη θεμελίωση του εργοστασίου στη Ζίλινα, ξεκίνησε μια ιδιαίτερα επιτυχημένη παραγωγική πορεία και με αφορμή την επέτειο, η Kia κάνει...

Advertisement