Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πράγα: Η τουρκική προκλητικότητα στην ατζέντα του πρωθυπουργού στη Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας

Για την κλιμάκωση της ακραίας ρητορικής της τουρκικής ηγεσίας, αλλά και για την πρόσφατη συμφωνία ανάμεσα στην Άγκυρα και την κυβέρνηση της Τρίπολης, καθώς και για το άκυρο τουρκολιβυκό μνημόνιο, θα ενημερώσει την Παρασκευή (7/10) ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην άτυπη Σύνοδο, τους “27” της Ε.Ε. Σήμερα (6/10) ο πρωθυπουργός θα συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, όπου θα δώσει το «παρών» και ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Κυβερνητικές πηγές έως χθες το βράδυ, τόνιζαν με νόημα πως δεν υπάρχουν ενδείξεις μέχρι αυτή τη στιγμή προς την κατεύθυνση μιας πιθανής συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν. Τα ίδια πρόσωπα εξηγούσαν ότι ο πρωθυπουργός θα συμπέσει στον ίδιο χώρο με τον Τούρκο πρόεδρο, εννοώντας στην Ολομέλεια, κατά την έναρξη της Συνόδου της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, ωστόσο, διευκρίνιζαν πως παραμένει ακόμη ασαφές αν καθ’ όλη τη διάρκεια της Συνόδου της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας σήμερα την Πέμπτη οι δύο ηγέτες θα συμπέσουν έχοντας αμφότεροι δικαίωμα λόγου.

Σύμφωνα με την ίδια γραμμή πληροφόρησης, κατά την εναρκτήρια Ολομέλεια της Συνόδου, διάρκειας περίπου μίας ώρας, αναμένεται να κάνει παρέμβαση μέσω τηλεδιάσκεψης ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι. Πρόκειται επίσης να μιλήσουν ο πρωθυπουργός της Τσεχίας, καθώς και οι πρωθυπουργοί του Ηνωμένου Βασιλείου, της Νορβηγίας και της Αλβανίας.

O πρωθυπουργός αναμένεται να υπογραμμίσει τους κινδύνους της τουρκικής συμπεριφοράς για την ασφάλεια και την σταθερότητα στην περιοχή εν μέσω μιας κρίσιμης συγκυρίας.

“Η Ελλάδα δεν κάμπτεται από την προκλητική ρητορική της Τουρκίας, είναι έτοιμη να υπερασπιστεί την επικράτειά της, τα κυριαρχικά της δικαιώματα και την ύπαρξή της”, διεμήνυσε από τη Βαρσοβία, ο ΥΠΕΞ, απαντώντας στις απειλές του Τούρκου υπουργού Άμυνας. Μετά τις ΗΠΑ, και το Βερολίνο ξεκαθάρισε ότι δεν αναγνωρίζει το μνημόνιο για τους υδρογονάνθρακες και τη χάραξη της ΑΟΖ, αναφέροντας ότι δύο κράτη δεν μπορούν να κάνουν συμφωνίες εις βάρος τρίτων.

Ο Ταγίπ Ερντογάν θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Αρμενίας ενώ σύμφωνα με γαλλικές διπλωματικές πηγές θα έχει συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο, αλλά αυτό δεν έχει επιβεβαιωθεί από την τουρκική πλευρά. Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια της ΕΡΤ, Αριάνα Φερεντίνου, χθες ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι η Ρωσία ετοιμάζεται να ανοίξει πάλι την πρεσβεία της στην Τρίπολη της Λιβύης, μετά από 9 χρόνια.

Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές προϊδεάζουν πως στο πλαίσιο της σημερινής Συνόδου της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, που διοργανώνει στην Πράγα η Τσεχική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι σε ένα από τα 4 θεματικά τραπέζια με αντικείμενο την Ενέργεια, την Οικονομία και την Κλιματική Αλλαγή συμπρόεδρος, καθώς όπως λένε επικαλούμενα τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από τις ευρωπαϊκές προσπάθειες για τη συγκράτηση των διεθνών τιμών του φυσικού αερίου, οι προσπάθειες του πρωθυπουργού βρίσκουν ολοένα και μεγαλύτερη ανταπόκριση στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με τις ίδιες πήγες, στο ίδιο τραπέζι θα μιλήσουν ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα, καθώς και οι πρωθυπουργοί της Ιταλίας, του Βελγίου, της Ιρλανδίας, της Βουλγαρίας, της Νορβηγίας και της Σερβίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης υποδέχτηκε σήμερα στην Περιφέρεια 57 μαθητές και 4 καθηγητές από το 2ο ΓΕΛ Καλυβίων, στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών...

ΧΙΟΣ

Ανακοίνωση Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Χίου ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΣΤΙΣ 24 ΑΠΡΙΛΗ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΠΟΥ “ΚΑΤΑΡΓΕΙ” 113 ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΑΡΤΗ! ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΝΑ...

ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης υποδέχτηκε σήμερα φοιτητές δημοσιογραφίας από το Πολιτικό ίδρυμα  Konrad – Adenauer Stiftung (KAS) της Γερμανίας, κατόπιν αιτήματος των...

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Ανακοίνωση ΛΑΣ Δήμου Χίου Δεν περιμέναμε τίποτα το διαφορετικό από το δήμαρχο της Χίου στο ταξίδι του στις ΗΠΑ, προσκαλεσμένος της ομογένειας , από...

Advertisement