Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Από το βήμα του ΟΗΕ η απάντηση Μητσοτάκη στο επιθετικό παραλήρημα του Ερντογάν – Αντιδράσεις και από τα κόμματα

Εμμένει στην επιθετική ρητορική η Άγκυρα. Ξεπερνώντας κάθε προηγούμενο, ο Ταγίπ Ερντογάν εξαπέλυσε χθες από το βήμα των Ηνωμένων Εθνών δριμύτατη ολομέτωπη επίθεση κατά της Ελλάδας για το προσφυγικό, τα δικαιώματα των μουσουλμάνων στη Θράκη και την κυριαρχία στο Αιγαίο. Η Αθήνα, ωστόσο δεν υιοθετεί την εμπρηστική ρητορική και εντείνει τις διπλωματικές διεργασίες με στόχο τη διεθνοποίηση της προκλητικής τακτικής που ακολουθεί η Άγκυρα. Για χυδαία προπαγάνδα με ανυπόστατους ισχυρισμούς μίλησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισημαίνοντας ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός θα απαντήσει από το βήμα του ΟΗΕ.

Χθες η απάντηση της Αθήνας στο παραλήρημα Ερντογάν ήταν άμεση και σε υψηλούς τόνους, δια του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια: «Η Τουρκία δεν δικαιούται να ομιλεί. Πρέπει να σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και να επανέλθει το συντομότερο στο χώρο της λογικής». Επεσήμανε ότι «η Τουρκία η οποία εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό θέτοντας σε κίνδυνο δεκάδες χιλιάδες ανθρώπινες ζωές, έρχεται να κατηγορήσει την Ελλάδα ακόμη και για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, χρησιμοποιώντας μάλιστα ψεύδη στοιχεία τα οποία έχουν απαντηθεί εδώ και δέκα ημέρες».

Σε δηλώσεις του πριν από λίγο στην ΕΡΤ, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης ανέφερε πως υπάρχει αυξανόμενη πίεση και καταγράφεται σχεδόν διπλάσια αύξηση των περιστατικών εισόδου μεταναστών στη χώρα, σε σχέση με το 2020. Ο κ. Πλακιωτάκης υπογράμμισε πως η Τουρκία εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό για να πετύχει γεωπολιτικές επιδιώξεις στην περιοχή.

«Η Ελλάδα δεν τρομοκρατείται, δεν εκφοβίζεται «και προφανώς δεν αμαυρώνεται από τις ασυναρτησίες από τα ανυπόστατα πράγματα που ειπώθηκαν από το βήμα της γενικής συνέλευσης (του ΟΗΕ) χθες», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου σχολιάζοντας στην τηλεόραση του Σκαϊ την ομιλία Ερντογάν στη Νέα Υόρκη.

Τόνισε πως από τον Τούρκο πρόεδρο έγινε μια πρωτόγνωρη προσπάθεια διασποράς fake news, πλήρους διαστρέβλωσης της πραγματικότητας και χυδαία προπαγάνδα, με τελείως ανυπόστατους ισχυρισμούς σε αντίθεση με αυτό που πραγματικά συμβαίνει.

«Αυτό που πραγματικά συμβαίνει είναι ότι η Τουρκία συστηματικά παραβιάζει διεθνείς συνθήκες που ή ίδια έχει υπογράψει, εργαλειοποιώντας τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, κάνοντας ”πλάτες” -μη λέω και λίγα, σε λαθροδιακινητές που βάζουν ανθρώπους σε βάρκες και κινδυνεύει η ζωή τους, σε αντίθεση με το ελληνικό κράτος που σώζει ανθρώπινες ζωές και που φυλάει ως οφείλει τα σύνορα της Ελλάδας και της Ευρώπης», σημείωσε ο κ. Οικονόμου.

Ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα αφήσει τίποτα αναπάντητο στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ την Παρασκευή.

Θύμισε επίσης πως ο Ερντογάν μίλησε στον ΟΗΕ σε ένα δυσμενές για εκείνον πλαίσιο όπου: έχουμε άρση του εμπάργκο προς την Κύπρο για την πώληση όπλων, «και οι Τούρκοι ακόμα περιμένουν», υπάρχουν συνεχείς οι δηλώσεις αξιωματούχων ότι πρέπει να γίνονται απολύτως σεβαστά τα σύνορα, η εθνική κυριαρχία, οι διεθνείς συνθήκες, αναβαθμίζεται διαρκώς η γεωπολιτική και η γεωστρατηγική ισχύς της χώρας μας, γεγονός «που προβληματίζει την άλλη πλευρά».

Κάλεσε δε την αξιωματική αντιπολίτευση να προβληματιστεί μετά τη χθεσινή ομιλία Ερντογάν αλλά και τις εξελίξεις με τη ΜΚΟ που αναγνώρισε ότι οι πρόσφυγες στον Έβρο δεν ήταν σε ελληνικό έδαφος.

Την ίδια ώρα ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κ. Γιώργος Κατρούγκαλος σημειώνει ότι απέναντι στην επιθετικότητα της Τουρκίας οι πολιτικές δυνάμεις είναι ενωμένες. Χαρακτήρισε απαράδεκτες και προκλητικές τις δηλώσεις Ερντογάν στον ΟΗΕ και πρόσθεσε ότι αναγκαίο είναι να εισπράττει κόστος η Τουρκία για την επιθετική της συμπεριφορά, δεν αρκούν οι λιγότερο ή περισσότερο θετικές δηλώσεις των εταίρων μας.

«Ο Ερντογάν βρίσκεται εκτός πλαισίου και δεν θα σταματήσει εκεί. Δεν θα τον αφήσουμε να το τολμήσει. Η εθνική ενότητα είναι δεδομένη», ανέφερε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Ανδρέας Λοβέρδος, μιλώντας στην ΕΡΤ.

«Το παραλήρημα Ερντογάν στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, όπου πρόβαλε όλο το φάσμα των διεκδικήσεων της τουρκικής άρχουσας τάξης σε βάρος Ελλάδας και Κύπρου, δεν μπορεί να ερμηνευτεί ούτε σαν προεκλογική τακτική, ούτε ως προϊόν δήθεν απομόνωσης της Τουρκίας», ανέφερε το ΚΚΕ.

«Με τις δολοφονικές επαναπροωθήσεις προσφύγων και μεταναστών από τις ελληνικές αρχές στα σύνορα μας, που κατ’ επανάληψη έχουμε καταγγείλει, η ελληνική κυβέρνηση δίνει “τροφή” στον Ερντογάν να διασύρει τη χώρα μας διεθνώς», τονίζει με ανακοίνωσή του το ΜέΡΑ25, σημειώνοντας πως «κάτι τέτοιο έκανε για άλλη μία φορά ο Τούρκος Πρόεδρος από το βήμα του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών». «Τελικά Μητσοτάκης και Ερντογάν ενισχύουν ο ένας τον βαρβαρισμό του άλλου», υπογραμμίζει το ΜέΡΑ25.

Για «ευθεία απειλή απέναντι στο ελληνικό έθνος» μιλά η Ελληνική Λύση, προσθέτοντας ότι «είχε προειδοποιήσει ότι η «παθητική στάση» απέναντι στην βάρβαρη Τουρκία ήταν εγκληματικό λάθος με ασύμμετρες συνέπειες στην εθνική μας ασφάλεια». Προσθέτει δε ότι «είχε ξεκαθαρίσει και τον ύποπτο ρόλο ορισμένων ΜΚΟ, πολιτικών προσώπων και ιδιωτών που διέδιδαν την τουρκική προπαγάνδα περί «ελληνικών εγκλημάτων κατά προσφύγων» και καταλήγει πως «κύρια ευθύνη φυσικά βαρύνει την κυβέρνηση που προκλητικά αφήνει ύποπτες ΜΚΟ να δρουν ανεξέλεγκτα», ενώ κάνει λόγο και για «τη δράση μίας «Πέμπτης Φάλαγγας» που προωθεί ευθέως τα συμφέροντα της Τουρκίας εντός των τειχών».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Μηταράκης: Πιο αισιόδοξος μετά την επίσκεψη του κ. Ταχιάου  Ταχιάος: Όλοι οι φορείς της Χίου να συμπράξουν στην εκτέλεση των έργων Επίσκεψη στα μεγάλα...

ΧΙΟΣ

Επιστολή προς τον Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών κ. Ταχιάο έστειλε ο Δικηγορικός Σύλλογος Χίου με αφορμή την επίσκεψή του στο νησί της Χίου. Αναλυτικά...

ΧΙΟΣ

Ξεκάθαρο μήνυμα προς τους  εργολάβους  ότι η Κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιτρέψει πλέον καμία ολιγωρία στα υπό εκτέλεση έργα στο νησί της Χίου, έστειλε...

ΧΙΟΣ

Σε συνέχεια των επιτυχημένων δεντροφυτεύσεων που πραγματοποιήθηκαν το περασμένο τρίμηνο, το Κοινωφελές Ίδρυμα “Μαρία Τσάκος”– Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης, προχωρά στην τέταρτη...

Advertisement