Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μηταράκης για μεταναστευτικό: Ετερογενή συμφέροντα έχουν ως στόχο να ανοίξει η Ελλάδα τα σύνορά της

Στο ραδιόφωνο του Real FM 97,8 και στον Νίκο Χατζηνικολάου μίλησε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης το πρωί της Πέμπτης.

Ο κ. Μηταράκης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στις προκλητικές δηλώσεις του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και στις ανυπόστατες κατηγορίες που εξαπέλυσε κατά της Ελλάδας.  Ο κ. Μηταράκης ανέφερε πως «είναι ένα δεδομένο πως ο Ερντογάν προσπαθεί να χρησιμοποιήσει το μεταναστευτικό για να πετύχει μια διαπραγματευτική δύναμη απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το έκανε το 2016, όταν είχαμε τις πολύ μεγάλες ροές και τελικά επιβλήθηκε η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας , για την οποία η Τουρκία πήρε πολύ σημαντικά ανταλλάγματα και οικονομικά και πολιτικά. Σήμερα ευθυγραμμίζονται ετερογενή συμφέροντα που έχουν διαφορετικούς στόχους, αλλά μια κοινή συνισταμένη: Να ανοίξει η Ελλάδα τα σύνορά της, να ξαναβιώσουμε μεγάλες ροές και αυτό ικανοποιεί και αυτούς, οι οποίοι πολιτικά κερδίζουν από το μεταναστευτικό, αυτούς που βγάζουν λεφτά και είναι πάρα πολλοί στην απέναντι χώρα οι οποίοι βγάζουν λεφτά από το μεταναστευτικό και κατά περιπτώσεις και στη χώρα μας, ξέρετε η Ελληνική Αστυνομία έχει συλλάβει πάρα πολλούς διακινητές και εμπλεκόμενους, άνθρωποι που για ιδεολογικούς λόγους πιστεύουν στα ανοιχτά σύνορα, αλλά εδώ είναι δεδομένο ότι η χώρα μας δεν μπορεί να ξαναγίνει η πύλη εισόδου της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Στην συνέχεια ο Υπουργός Μετανάστευσης αναφέρθηκε και στην φύλαξη των συνόρων. Όπως είπε είναι δικαίωμα των κρατών να φυλάνε ενεργά τα σύνορα τους. «Το να φυλάς τα σύνορα είναι το νόμιμο» και πως η «Ελλάδα κινείται βάση του Διεθνούς Δικαίου».

Ο κ. Μηταράκης αναφέρει επίσης πως «η Τουρκία μας κατηγορεί για ένα περιστατικό το οποίο αν συνέβη, συνέβη καθαρά στα δικά της χωρικά ύδατα».

Αναφέρθηκε επίσης και στην υπόθεση των 38 μεταναστών στον Έβρο, που όπως είπε ο κ. Μηταράκης «αποδείχθηκε ότι όλη αυτή η ιστορία με το νεκρό παιδάκι δεν ίσχυε. Δεν υπάρχει αγνοούμενο παιδί και σύμφωνα με τις αιτήσεις της οικογένειας προς το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και από όλες τις φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν, δεν υπάρχει επιπλέον παιδί, από τα τέσσερα που είχε δηλώσει η οικογένεια».

Ο κ. Μηταράκης μίλησε επίσης και για μια ιδεολογική διαφοροποίηση σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όπως είπε «η Ευρωπαϊκή Αριστερά, πιστεύει σε μια πολιτική πιο ανοιχτών συνόρων. Οι κυβερνήσεις χωρών που είναι αριστερής καταβολής, δεν συμμετέχουν σε προγράμματα μετεγκατάστασης, αυτών των μεταναστών από τις χώρε πρώτης γραμμής».

Όπως τόνισε ο Υπουργός Μετανάστευσης οι Ευρωπαίοι εταίροι στηρίζουν τα πέντε κράτη πρώτης υποδοχής μεταφέροντας έναν στους 25 και εξακολουθούν να ζητούν να σηκώνουμε δυσανάλογο βάρος.

Για τις δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων για τους νεκρούς στο Αιγαίο ο κ. Μηταράκης ανέφερε ότι «το 2015 ήταν 800, το 2016 ήταν 450. Ήδη το 60% του αριθμού που λέει ο κ. Σοϊλού αναφέρεται στο ‘15-’16, στη μεγάλη μεταναστευτική κρίση, και αυτό αποδεικνύει αυτό που λέμε εμείς ότι τα ανοιχτά σύνορα τελικά οδηγούν σε απώλειες ανθρώπινων ζωών, τα φετινά στοιχεία μιλάνε για δέκα απώλειες ανθρώπινων ζωών σε σχέση με 800. Αυτό δείχνει ότι αυτή η πολιτική είναι πράγματι αποτρεπτική και προστατεύει ανθρώπινες ζωές».

Τέλος όσον αφορά την συμμετοχή του στην σειρά του ΑΝΤ1 «Οι Παγιδευμένοι» ανέφερε πως «ήταν μια καλή στιγμή για να καλέσω τον κόσμο να έρθει στην Χίο».

Ακούστε όλη την συνέντευξη 


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Σοβαρό τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε περί τις 23:00 το βράδυ, στη λεωφόρο Πειραιώς. Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbomb.gr, ένα όχημα, υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, παρέσυρε πέντε...

ΧΙΟΣ

Με αφορμή τη Γιορτή της Μητέρας, το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) οργανώνει το δημιουργικό εργαστήρι «Μάνα, μητέρα, μανούλα, μαμά!» για παιδιά, ηλικίας 6...

ΑΠΟΨΕΙΣ

Γράφει η Ευγενία Γάλλου Πολλές φράσεις, προερχόμενες από τα δυνατά αφηγηματικά κείμενα των Ευαγγελίων και από την υψηλή ποίηση που χαρακτηρίζει την υμνολογία της Μ....

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Με γνώμονα την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας και την ασφαλή διακίνηση των επιβατών, το Υπουργείο Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής εξέδωσε κατευθυντήριες οδηγίες προς τις ακτοπλοϊκές...

Advertisement