Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανεβαίνει το πολιτικό θερμόμετρο – Στη Βουλή η υπόθεση των παρακολουθήσεων (video)

Με το βλέμμα στραμμένο στην πρώτη πολιτική σύγκρουση στη Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για το θέμα των παρακολουθήσεων, συνεδρίασε επί τέσσερις ώρες η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας για τον διορισμό του Θεμιστοκλή Δεμίρη στη θέση του διοικητή της ΕΥΠ. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Δεμίρης δέχτηκε καταιγισμό ερωτήσεων από τους βουλευτές, ενώ σύμφωνα με πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, ερωτηθείς για το αν υπάρχουν και άλλες παρακολουθήσεις πολιτικών και δημοσιογράφων, ο ίδιος απάντησε ότι «κανείς δεν εξαιρείται»

Για το θέμα αυτό ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Γιώργος Κατρούγκαλος δήλωσε: «Ακόμα και από αυτήν την προσχηματική διαδικασία, όχι απλώς δεν διαψεύστηκαν αλλά επιβεβαιώθηκαν οι βεβαιότητες που έχει πια ο μέσος Έλληνας ότι παρακολουθούνται και πολιτικοί και δημοσιογράφοι. Εμείς δεν θα επιτρέψουμε στον κ. Μητσοτάκη να δραπετεύσει».

«Το μέλημα του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αποδείχθηκε από τις διαρροές, ήταν να κατασκευάσει ένα νοσηρό αφήγημα», σχολίασε η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, κάνοντας λόγο για ευτελισμό μιας κοινοβουλευτικής διαδικασίας από την αξιωματική αντιπολίτευση. Συγκεκριμένα τόνισε πως: «Η προκλητική και πρωτοφανής για τα κοινοβουλευτικά χρονικά στάση του, τον καθιστά αναξιόπιστο συνομιλητή σε μια κορυφαία διαδικασία που αφορά τη θεσμική θωράκιση του πλαισίου λειτουργίας της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών…Η κυβέρνηση με αίσθημα ευθύνης είναι αποφασισμένη να διορθώσει παθογένειες και διαχρονικές αδυναμίες και δεν πρόκειται να τη σταματήσουν κανενός είδους “πολακισμοί”».

Να καταθέσει εκ νέου στην επιτροπή θεσμών και διαφάνειας ο κ. Δεμίρης, πριν την προ ημερησίας συζήτηση την Παρασκευή, ζητά το ΠΑΣΟΚ, με τον βουλευτή Χάρη Καστανίδη να επισημαίνει ότι: «Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής ζητά να προηγηθεί της προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης στη Βουλή σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων, η άμεση σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, προκειμένου να προσέλθει εκ νέου και ο νυν διοικητής της ΕΥΠ να δώσει εξηγήσεις για αυτό που αποκαλέσαμε μείζον πολιτικό θέμα».

Οι διαρροές από την απόρρητη συνεδρίαση προκάλεσαν την έντονη ενόχληση του Προέδρου της Βουλής, ο οποίος επικοινώνησε ήδη με όλα τα κόμματα ζητώντας να επιδείξουν υπεύθυνη στάση.

Ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας, τόνισε πως: «η εν λόγω συνεδρίαση, παρά τον αυστηρά απόρρητο χαρακτήρα της, μεταδίδετο κατά τη διάρκεια της διεξαγωγής της επιλεκτικά σε συγκεκριμένο μέσο ενημέρωσης με αποτέλεσμα να μετατραπεί έτσι η όλη διαδικασία σε «σουρωτήρι», δίνοντας την εντύπωση πως η επίκληση των θεσμικών διαδικασιών είναι εντελώς προσχηματική και το μόνο που ενδιαφέρει τελικά είναι η αναπάντητη, άρα και ανεξέλεγκτη, δημοσιότητα, λόγω ακριβώς και του ότι οι υπεύθυνοι και επώνυμοι θεσμικοί φορείς αδυνατούν να απαντούν».

Mιλώντας στον Σκάι ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, ανέφερε πως: «Είναι συγκεκριμένο και το γεγονός των αλλεπάλληλων συνακροάσεων στο τηλεφωνικό κέντρο της κεντρικής επιτροπής του ΚΚΕ το 2016 ξεκίνησε η διαδικασία θέλουμε να ενσωματωθεί και αυτή η υπόθεση».

Από την πλευρά του ο Μιχάλης Κριθαρίδης, εκπρόσωπος Τύπου του ΜέΡΑ25, σχολίασε: «Ο διορισμός του νέου διοικητή της ΕΥΠ δεν αλλάζει τίποτα και δεν απαλλάσσει την κυβέρνηση από τις τεράστιες ευθύνες για τις υποκλοπές».

Νέο γύρο πολιτικής αντιπαράθεσης προκαλεί δημοσίευμα του Politico, που αναφέρεται στην επιστολή του μόνιμου αντιπροσώπου της Ελλάδας στην Ε.Ε. στις 2 Αυγούστου, προς την αρμόδια επιτροπή της Κομισιόν. Στην επιστολή αναφέρεται ότι θα πρέπει “στο μέλλον να αποφύγουμε να υιοθετούμε αυτολεξεί συγκεκριμένα δημοσιεύματα που προέρχονται από πολιτικά μέσα ενημέρωσης που δεν διακρίνονται πάντα για την ακρίβεια και την αντικειμενικότητά τους».

Μόνος στόχος του κ. Μητσοτάκη, από την πρώτη στιγμή, ήταν η συγκάλυψη του σκανδάλου των παρακολουθήσεων», δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος: «Κάθε μέρα που περνάει οι κινήσεις Μητσοτάκη θα αποκαλύπτουν ακόμα πιο βαθιά την ενοχή του. Όσο και να προσπαθεί να συγκαλύψει το σκάνδαλο, όλα θα αποκαλυφθούν: και τα υπόλοιπα πολιτικά πρόσωπα που παρακολουθούνταν από το παρακράτος του, όπως δεν μπόρεσε να διαψεύσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αλλά και το ρεσάλτο στα μυστικά κονδύλια υπουργείων μέσα από απόρρητες συμβάσεις, που θα είναι το επόμενο κεφάλαιο των αποκαλύψεων».

Η κυβέρνηση, δια του κυβερνητικού εκπροσώπου, έκανε λόγο για ανακριβέστατο δημοσίευμα και επεσήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να ευτελίζεται. Παράλληλα, έδωσε στη δημοσιότητα την απαντητική επιστολή του Μόνιμου Αντιπροσώπου της Ελλάδας στις Βρυξέλλες, σημειώνοντας ότι διαχωρίζονται πλήρως τα περί Predator από τα σχετικά με τις νόμιμες επισυνδέσεις, αλλά και ό,τι σε εκείνη την χρονική στιγμή δεν είχε γίνει γνωστή η υπόθεση Ανδρουλάκη. Ο Γιάννης Οικονόμου, δήλωσε πως: «Όπως γίνεται ολοφάνερο, τα πραγματικά γεγονότα δεν έχουν καμία σχέση ούτε με όσα αποσπασματικά επικαλείται προκειμένου να υποστηρίξει το αφήγημα της η συντάκτρια στο δημοσίευμα, ούτε με τις αερολογίες και τα ασύστολα ψεύδη του Εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ. Το ερώτημα είναι πια πιεστικό: με δεδομένα τα αμάχητα στοιχεία, θα έχουν, η συντάκτρια και ο ΣΥΡΙΖΑ, την ευθιξία να ανακαλέσουν και να αποκαταστήσουν την αλήθεια»;

«Αυτή η τεχνητή σύγκρουση είναι η απόδειξη του ότι έχουμε μία κακή και επικίνδυνη κυβέρνηση, επειδή έχουμε μια επίσης κακή και επικίνδυνη αντιπολίτευση», επισημαίνει η Ελληνική Λύση.

Ο χρόνος για την πολιτική κόντρα της Παρασκευής στην Ολομέλεια για τις παρακολουθήσεις κυλάει πλέον αντίστροφα και το ενδιαφέρον στρέφεται στην προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή, την Παρασκευή, σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών. Το πλαίσιο της στρατηγικής τους χαράσσουν κυβέρνηση και αντιπολίτευση, αποτιμώντας και την διαδικασία που προηγήθηκε στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας.

Ρεπορτάζ: Δημήτρης Γκάτσιος, Γιώργος Παντελάκης, Εμμανουέλα Αργείτη

Πηγή: ΕΡΤ

Σχετική είδηση: Πόλεμος ανακοινώσεων μετά την συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας – Εγκρίθηκε ο διορισμός Δεμίρη στην ΕΥΠ

www.ertnews.gr

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Μήνυμα Δημάρχου Χίου κ. Ιωάννη Μαλαφή για τη Θύελλα Χαλκειούς Θερμά συγχαρητήρια στους παίκτες, τον προπονητή, τον Πρόεδρο και όλα τα μέλη του διοικητικού...

ΕΛΛΑΔΑ

Ενα απίστευτο ατύχημα σημειώθηκε το πρωί της Τρίτης 16/04 στην Π.Ε.Ο Κορίνθου – Άργους, στην Κόρινθο, όταν γερανός φορτηγού χτύπησε σε γέφυρα, με αποτέλεσμα...

ΧΙΟΣ

Στο πλαίσιο της Αξιολόγησης σχολικών μονάδων και στον άξονα Σχέσεις σχολείου – οικογένειας εκπονήθηκε Σχέδιο Δράσης για το Γυμνάσιο Κάμπου με θέμα: ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΩΝ...

ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Συνελήφθησαν, κατά το προηγούμενο πενθήμερο σε Λέσβο, Χίο και Σάμο, από αστυνομικούς του Τμήματος Τροχαίας Μυτιλήνης, του Αστυνομικού Τμήματος Πλωμαρίου, του Τμήματος Τροχαίας Χίου...

Advertisement