Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η ειδική αναφορά Μητσοτάκη στη λύση του μεταναστευτικού: Τα εύσημα και η φύλαξη των συνόρων

Με όχημα την λύση του ζητήματος του μεταναστευτικού ζητήματος η οποία επετεύχθη επί κυβερνήσεως Νέας Δημοκρατίας, επιτέθηκε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την επίσκεψή του στην Κω.

Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός, ο οποίος επέλεξε να βρεθεί στα Δωδεκάνησα και τα ακριτικά νησιά μεταξύ αυτών και η Ψέριμος, λίγες ώρες αφότου οι Τούρκοι αμφισβήτησαν ευθέως την ελληνική κυριαρχία σε αυτά, επειδή είναι στρατιωτικοποιημένα, έκανε ειδική αναφορά στο μεταναστευτικό. Ένα θέμα το οποίο είχε επιβαρύνει πολύ όλα τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου τα τελευταία χρόνια.

Διαβάστε επίσης: Μητσοτάκης από την Κω: Λύσαμε το προσφυγικό, ελπίζω να το δει και ο κ. Τσίπρας που είναι στη Μυτιλήνη

Μιλώντας σήμερα ο πρωθυπουργός στους φορείς της Κω, μεταξύ άλλων, είπε: «ελπίζω ο κ. Τσίπρας, που επισκέπτεται τη Μυτιλήνη, να έχει την ίδια εμπειρία: ότι κανείς δεν θα του μιλήσει για το προσφυγικό γιατί το πρόβλημα αυτό καταφέραμε να το λύσουμε».

«Θέλω να μιλήσω για κάτι, για το οποίο δεν μου μιλήσατε καθόλου και χάρηκα πολύ γι’ αυτό. Εάν είχα έρθει πριν από δύο χρόνια στο νησί το πρώτο θέμα θα ήταν το προσφυγικό. Σήμερα δεν το ανέφερε κανείς. Ελπίζω και ο κ. Τσίπρας, ο οποίος επισκέπτεται σήμερα την Μυτιλήνη, να έχει την ίδια εμπειρία: ότι κανείς δεν θα του μιλήσει για το προσφυγικό γιατί, πολύ απλά, το πρόβλημα αυτό καταφέραμε να το λύσουμε», είπε.

«Με τη δική σας βοήθεια, φυλάσσοντας τα σύνορά μας -μεγάλες ευχαριστίες στο Λιμενικό μας που κάνει μια σπουδαία δουλειά σε πολύ δύσκολες συνθήκες- με τη στήριξη της Ευρώπης, επιταχύνοντας τις διαδικασίες ασύλου, δημιουργώντας νέες δομές, εξασφαλίζοντας τον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ για τα πέντε νησιά τα οποία έχουν σήμερα δομές, στείλαμε ένα μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι σε θέση, με απόλυτο σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, να φυλάσσει αποτελεσματικά τα χερσαία και τα θαλάσσια σύνορά της. Και αυτή είναι μία πολύ σοβαρή αποστολή την οποία έχουμε αναλάβει, όχι μόνο για λογαριασμό της πατρίδας μας αλλά και για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Δείτε βίντεο:

Πρόκειται για ακόμη μία αναγνώριση του έργου που έχει επιτελέσει το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου επί υπουργίας, Νότη Μηταράκη, εφαρμόζοντας μία αυστηρή αλλά δίκαιη πολιτική, αποσυμφόρησης των νησιών, αυξημένων επιστροφών, φύλαξης των συνόρων, αλλά και δημιουργίας δομών οι οποίες προσφέρουν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης στους μετανάστες και πρόσφυγες οι οποίοι βρίσκονται σε αυτές.

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση, στα μέσα Μαΐου, οι διαμένοντες μετανάστες στα νησιά τον Απρίλιο του 2022 ανέρχονται συνολικά σε 2.315. Εξ αυτών, 2.059 (89%) διαμένουν στα ΚΥΤ, 0 σε λοιπές δομές και 0 στο πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ. Οι υπόλοιποι 248 (11%) διαμένουν στα Α.Τ. και τα ΠΡΟΚΕΚΑ της ΕΛΑΣ (64), καθώς και στις δομές του ΕΚΚΑ (184).

Την ίδια ώρα, καταγράφεται μείωση κατά 80%, σε σχέση με τον Απρίλιο του 2021, στον συνολικό αριθμό των διαμενόντων στα νησιά τον Απρίλιο του 2022. Η μεγαλύτερη μείωση καταγράφεται στους διαμένοντες στην Λέσβο, η οποία είναι της τάξης του 82,1% και ακολουθεί η Σάμος με 82%, η Χίος με 81%, η Λέρος με 39% και η Κως με 37%.

Ο αριθμός των συνολικά διαμενόντων σε όλη την επικράτεια τον Απρίλιο του 2022 παρουσιάζει μείωση κατά 10% σε σχέση με τον Μάρτιο του 2022, καταγράφεται μείωση 9% στην ενδοχώρα και μείωση 25% στα νησιά. Τον Απρίλιο του 2022, συνολικά σε όλες τις δομές που διαχειρίζεται ή έχει την εποπτεία το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου διέμεναν 24.529 αιτούντες άσυλο, ενώ τον Απρίλιο του 2021 διέμεναν 55.457.

* Φωτογραφία αρχείου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Μαθητές και καθηγητές από το 3ο Γυμνάσιο Χαλανδρίου «Γιώργος Σεφέρης» υποδέχτηκε σήμερα 24 Απριλίου 2024 ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου Παντελής Βρουλής στο κτήριο της ΠΕ...

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Την Δευτέρα 22 Απριλίου 2024 κλιμάκιο της Συμμαχίας Αξιών επισκέφθηκε τον Αντιδήμαρχο Καθαριότητας και Ηλεκτροφωτισμού, κ. Αυγερινό Δημήτριο προκειμένου να ενημερωθεί για θέματα αρμοδιότητάς...

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Επίσκεψη από τον Πρόεδρο του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας, κ Παναγιώτη Κατσίβελα δέχθηκε στο Γραφείο του, σήμερα, 24 Απριλίου ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου Παντελής Βρουλής.  Ο...

ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Οι πιο γρήγορες πτήσεις διαρκούν από 2 έως 20 λεπτά στον αέρα, με μία από αυτές να πραγματοποιείται πάνω από τα νερά του Αιγαίου....

Advertisement