Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δένδιας: Ο Μπλίνκεν είδε αδιάσειστα τεκμήρια της τουρκικής παραβατικότητας σε Αιγαίο – Αν. Μεσόγειο

«Η έξαρση της τουρκικής παραβατικότητας έναντι της χώρας μας εντάσσεται στο γενικότερο κλίμα αναθεωρητισμού και θέτει σε κίνδυνο όχι μόνο την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου αλλά την ίδια τη φύση της διεθνούς τάξης», ανέφερε σε συνέντευξή του ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

Μιλώντας στην εφημερίδα Real News, ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε στο ενδιαφέρον της Άγκυρας για αγορά νέων F-16, τη συνάντηση που είχε με τον Αμερικανό ομόλογο του Άντονι Μπλίνκεν και την τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Αρχικά, ερωτώμενος για το εάν μπορεί να παγώσει το φλερτ των Αμερικανών με τους Τούρκους και μαζί μια νέα αγορά F-16 και εάν έχει ενισχυθεί γεωπολιτικά η Τουρκία, απάντησε:«Όπως ήδη έχω υπογραμμίσει στο πλαίσιο της επίσκεψής μου στην Ουάσιγκτον είχα την ευκαιρία να ενημερώσω ενδελεχώς τον Αμερικανό ομόλογο μου τον κύριο Μπλίνκεν για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η Ελλάδα στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Συγκεκριμένα αναφέρθηκα στην έξαρση της τουρκικής παραβατικής συμπεριφοράς. Και αυτό σε μια ιστορική συγκυρία κατά την οποία το NATO πρέπει να συνιστά περισσότερο από ποτέ άλλοτε μια αδιάσπαστη Συμμαχία. Ο κύριος Μπλίνκεν ενημερώθηκε για τις τουρκικές προκλήσεις για τις υπερπτήσεις πάνω από το ελληνικό έδαφος και ιδιαίτερα σε κατοικημένες περιοχές.

Παρουσίασα στον συνομιλητή μου αδιάσειστα τεκμήρια της τουρκικής παραβατικότητας με χάρτες που απεικονίζουν ξεκάθαρα τι συμβαίνει στο Αιγαίο αλλά και στην Ανατολική Μεσόγειο. Και όπως λένε μια εικόνα αξίζει χίλιες λέξεις.

Στην προκειμένη περίπτωση αναφορικά με τις υπερπτήσεις σε διάστημα μίας ημέρας μία απεικόνιση αξίζει 42 χιλιάδες λέξεις. Βεβαίως αναφέρθηκα επίσης στο casus belli καθώς και στο παράνομο και ανυπόστατο τουρκολιβυκό μνημόνιο. Στο ίδιο πλαίσιο προβλήθηκε εκ νέου η πάγια θέση της Ελλάδας για προώθηση των διμερών σχέσεων στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και ιδιαίτερα του Δικαίου της θάλασσας αρχές τις οποίες ασπάζονται πλήρως οι ΗΠΑ.

Η χώρα μας λειτουργεί επί τη βάσει αδιαπραγμάτευτων αρχών και αξιών εδραιώνοντας τη θέση της όχι μόνο απέναντι στις ΗΠΑ αλλά και σε ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα ως ένας αξιόπιστος σύμμαχος ο οποίος σέβεται και εφαρμόζει τους νόμους και τους κανόνες της διεθνούς τάξης. Σε αντίθεση με την Τουρκία η οποία συνιστά έναν μη φερέγγυο εταίρο με παράλογες αξιώσεις και δεν διστάζει ενίοτε να παραβεί κανόνες αποκλειστικά προς ίδιον όφελος. Αυτό νομίζω ότι πλέον έχει καταστεί σαφές στην αμερικανική ηγεσία αλλά και σε ολόκληρη την πολιτική σκηνή των ΗΠΑ. Η Ελλάδα αποτελεί μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος σε αντίθεση με τη γείτονα η οποία με τις αναθεωρητικές της τάσεις και την επαμφοτερίζουσα στάση της εντός του NATO προκαλεί όχι μόνο τη χώρα μας αλλά την ίδια την ενότητα και το μέλλον της Συμμαχίας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Η νέα BMW Σειρά 5, καθώς και η πρώτη ηλεκτρική i5, υιοθετούν την αιχμή των τεχνολογιών ηλεκτροκίνησης, των ψηφιακών και ηλεκτρονικών συστημάτων και υπηρεσιών,...

ΕΘΝΙΚΑ

«Η ελληνική σημαία, το ΓΕΕΘΑ και η ΔΕΠ (Διοίκηση Ειδικού Πολέμου) στη σκεπή του κόσμου! Στην πιο ψηλή κορυφή του Έβερεστ! Μάριε Συγχαρητήρια! Ψηλά...

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Επί τη εορτή των Αγίων Θεοστέπτων Βασιλέων και Ισαποστόλων, Κωνσταντίνου και Ελένης, στην Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Πριγκήπου, τελέστηκε Αρχιερατική Θεία...

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο Βρετανός τραγουδοποιός Matt Elliott επιστρέφει στην Ελλάδα με σταθμούς σε Αθήνα, Πάτρα και Θεσσαλονίκη. Γεννημένος στο Bristol της Μεγάλης Βρετανίας, ξεκίνησε την καριέρα...

Advertisement