Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πλεύρης: Απολύτως ασφαλή τα εμβόλια για τον κορωνοϊό-Δεν συνδέονται με την περικαρδίτιδα

Επικαλούμενος στοιχεία από την τελευταία επιστημονική έρευνα του ΕΟΦ για την ασφάλεια των εμβολίων κατά του κορωνοϊού, ο υπουργός Υγείας, Θανάσης Πλεύρης, απέρριψε κατηγορηματικά ισχυρισμούς που συνδέουν τους εμβολιασμούς με αυξημένα προβλήματα περικαρδίτιδας, που εμφανίζονται σε νεαρά άτομα μετά τον εμβολιασμό τους.

   «Τα τελευταία στοιχεία του ΕΟΦ για την ασφάλεια των εμβολίων κατά του covid, αποδεικνύουν ξεκάθαρα ότι δεν υπάρχει καμία αύξηση προβλημάτων με την εμφάνιση περικαρδίτιδας σε νεαρά άτομα, σε σχέση με τον εμβολιασμό για τον covid», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Πλεύρης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού της Ελληνικής Λύσης, Μαρίας Αθανασίου, που αμφισβήτησε ότι τα εμβόλια για την αντιμετώπιση της πανδημίας είναι ασφαλή και δεν προκαλούν παρενέργειες.

   «Με ποια υγειονομικά κριτήρια λέτε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με τα εμβόλια για τον covid; Είστε σίγουρος ότι είναι ασφαλή 100%; Και γιατί ο γιατρός δεν αναλαμβάνει την ευθύνη; Μόνο τον εαυτό του προφυλάσσει με το εμβόλιο – και αυτό με επιφύλαξη», σχολίασε η κ. Αθανασίου.

   «Είναι ανακριβή όσα ισχυρίζεστε. Λέτε ψέματα. Δεν ισχύει αυτό» απάντησε ο υπουργός. «Όσοι είναι πλήρως εμβολιασμένοι, κατά βάση προστατεύονται πλήρως από την πανδημία. Δεν υπάρχει καμία απολύτως αύξηση περιπλοκών. Πάντοτε υπήρχαν τα εμφράγματα, οι θάνατοι και οι επιπλοκές στην κοινότητα, ακόμα και σε μια κοινή γρίπη.

   Τα εμβόλια για τον covid είναι απολύτως ασφαλή και είναι τα πλέον δοκιμασμένα και σε μεγαλύτερο ποσοστό στον πληθυσμό. Χάρη σε αυτά μπήκαμε σε άλλη φάση της πανδημίας. Σήμερα έχουμε ύφεση της πανδημίας και αυτή η διαφορά οφείλεται ότι το 55% των εμβολιασμένων έγινε 90%. Ούτε μπορεί να παραγνωρίζουμε το γεγονός ότι βαριές ασθένειες και θάνατοι σχετίζονται με τους μη εμβολιασμένους», υπογράμμισε ο κ. Πλεύρης.

  
   Ταυτόχρονα επανέλαβε, ότι το μέτρο της αναστολής εργασίας των ανεμβολίαστων υγειονομικών, θα ισχύει όσο διαρκεί η πανδημία, τονίζοντας ότι, για τους γιατρούς και τους νοσηλευτές υπάρχει ένας λόγος παραπάνω να ζητά η Πολιτεία να εμβολιαστούν – και αυτό έχει ηθική βάση, όπως είπε.

   «Υπάρχει μια απαίτηση παραπάνω για το υγειονομικό προσωπικό, να είναι εμβολιασμένοι. Ενδεχομένως, αυτό να μην αφορά τους διοικητικούς υπαλλήλους, όμως οι γιατροί και οι νοσηλευτές που δεν πιστεύουν στην επιστήμη τους, οι ίδιοι έθεσαν τον εαυτό τους σε αργία. Ούτε εκδικητικά, ούτε τιμωρητικά κινηθήκαμε ζητώντας τον υποχρεωτικό εμβολιασμό τους, ούτε θέλαμε να τους προσβάλουμε. Απλά ήταν ένα μέτρο προστασίας της δημόσιας υγείας και της μη εξάπλωσης της πανδημίας. Όλες οι ευρωπαϊκές χώρες το θέσανε και έπρεπε η θέση όλων των κομμάτων να είναι ξεκάθαρη και να ζητήσουν από γιατρούς και νοσηλευτές να εμβολιαστούν», τόνισε ο υπουργός Υγείας και πρόσθεσε:

   «Υπάρχουν οι κανόνες της ιατρικής επιστήμης, που λένε ποιο είναι ιατρικά ορθό, και αποδεικνύουν και στη πράξη ότι η ύφεση της πανδημίας συνδέεται με την κάλυψη του προγράμματος εμβολιασμού. Γλιτώσαμε περίπου 40.000 θανάτους λόγω της κάλυψης του εμβολιασμού, και αν ο κόσμος δεν είχε πλήρως εμβολιαστεί, δεν θα ήταν αυτά τα αποτελέσματα».

   «Στους γιατρούς και νοσηλευτές έχουμε ένα λόγο παραπάνω να τους ζητάμε να εμβολιαστούν. Πρέπει να σέβονται αυτό που σπούδασαν και υπηρετούν, πρέπει να σέβονται τους κανόνες της ιατρικής επιστήμης. Δεν τους υποχρεώσαμε να εμβολιαστούν αλλά δεν στερούμε και το δικαίωμα της Πολιτείας να προστατεύσει τη δημόσια υγεία και τους πολίτες. Έτσι, θα ισχύει η αναστολή εργασίας των ανεμβολίαστων υγειονομικών, όσο διαρκεί η πανδημία», κατέληξε ο κ. Πλεύρης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Με κάθε ιεροπρέπεια και σύμφωνα με την από αιώνων διαμορφωμένη παράδοση εορτάσθηκε, χθες, στην Ιερά Καθέδρα της Πρωτοθρόνου Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως, η Κυριακή της...

ΧΙΟΣ

Μηταράκης: Πιο αισιόδοξος μετά την επίσκεψη του κ. Ταχιάου  Ταχιάος: Όλοι οι φορείς της Χίου να συμπράξουν στην εκτέλεση των έργων Επίσκεψη στα μεγάλα...

ΧΙΟΣ

Επιστολή προς τον Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών κ. Ταχιάο έστειλε ο Δικηγορικός Σύλλογος Χίου με αφορμή την επίσκεψή του στο νησί της Χίου. Αναλυτικά...

ΧΙΟΣ

Ξεκάθαρο μήνυμα προς τους  εργολάβους  ότι η Κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιτρέψει πλέον καμία ολιγωρία στα υπό εκτέλεση έργα στο νησί της Χίου, έστειλε...

Advertisement