Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο κ. Καμίνης από την μία «συμπαρίσταται» στους νησιώτες και από την άλλη διαμαρτύρεται για την φύλαξη των συνόρων

Νέα επίθεση στην κυβέρνηση αλλά και τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη, εξαπέλυσε ο κοινοβουλευτικός υπεύθυνος Μετανάστευσης και Ασύλου του Κινήματος Αλλαγής, Γιώργος Καμίνης, με αφορμή, όμως, αυτή την φορά, ένα ζήτημα εκτός Ελλάδος και συγκεκριμένα την παραίτηση του Εκτελεστικού Διευθυντή της FRONTEX Φαμπρίς Λετζέρι.

Ο κ. Καμίνης με ανακοίνωσή του εγκαλεί τον κ. Μηταράκη και του ζητά εξηγήσεις για την συγκεκριμένη παραίτηση, ταυτίζοντάς την με δήθεν παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου από την Ελλάδα με αφορμή τις λεγόμενες «επαναπροωθήσεις» μεταναστών στο Αιγαίο.

Ο κ. Καμίνης επιχειρώντας να προσεγγίσει το ομολογουμένως αποδεδειγμένα μικροσκοπικό κομμάτι των νησιωτών οι οποίοι αντιδρούν στην διαχείριση του μεταναστευτικού από την κυβέρνηση, υιοθετεί εμμέσως πλην σαφώς την τουρκική προπαγάνδα η οποία προκειμένου να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη από τις συνεχείς παραβιάσεις και υπερπτήσεις κατηγορεί την Ελλάδα πως «πνίγει μετανάστες».

Τα αποτελέσματα της διαχείρισης του μεταναστευτικού μιλούν από μόνα τους τόσο επί του πεδίου όσο και στην κοινή γνώμη. Οι ροές έχουν ελαχιστοποιηθεί ενώ τα νησιά έχουν αποσυμφορηθεί όσο ποτέ άλλοτε, ενώ όπως σημείωσε και ο ίδιος ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου στην πρόσφατη συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Action 24, οι κατηγορίες για push backs ακούγονταν από την Άγκυρα και κατά την περίοδο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Στο πλαίσιο αυτό, και ενώ ουδείς μπορεί να ξεχάσει την δημοσκόπηση της GPO του περασμένου Νοεμβρίου στην οποία γινόταν σαφές πως το 75,6% των νησιωτών του Βορείου Αιγαίου, έβλεπαν βελτίωση στην κατάσταση όσον αφορά το μεταναστευτικό, ενώ το 84% μιλούσε για αποσυμφόρηση. Στην ίδια έρευνα δε, οι πολίτες της Σάμου σε ποσοστό 77% έλεγαν πως καλώς ανεγέρθηκε και λειτούργησε η νέα κλειστή δομή η οποία και αντικατέστησε την δομή στο Βαθύ.

Τούτων δοθέντων επί ποίας βάσεως μιλά ο Γιώργος Καμίνης όταν επανειλημμένα καλεί την κυβέρνηση για διάλογο από μηδενικής βάσεως για την διαχείριση του μεταναστευτικού; Πώς ο ίδιος διατείνεται ότι δεν υιοθετεί την τουρκική προπαγάνδα όταν κάνει ακριβώς αυτό;

Ο κ. Καμίνης μιλά για a la carte σεβασμό του διεθνούς δικαίου οι μετανάστες που βρίσκονται στην χώρα μας βιώνουν συνθήκες που δεν έχουν καμία σχέση με το τι συνέβαινε στο παρελθόν; Ο κ. Καμίνης εμπορεύεται ανθρωπισμό, κατηγορώντας την χώρα, την ώρα που δεν καταθέτει βιώσιμες λύσεις.

Αναλυτικά η δήλωση του Γιώργου Καμίνη:

Ο εξαναγκασμός σε παραίτηση του Εκτελεστικού Διευθυντή της FRONTEX Φαμπρίς Λετζέρι, υπό την πίεση της διεξοδικής έρευνας της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) αφήνει έκθετο τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη. Και βεβαίως, υπό το φως των εξελίξεων λαμβάνει πλέον διαστάσεις φαρσοκωμωδίας και η προ μηνών επίσημη παρασημοφόρηση του ευρωπαϊου αξιωματούχου από τον Υπουργό .

Τώρα πλέον ο κ. Μηταράκης δεν μπορεί να συνεχίσει να αποφεύγει, με προκλητικό αυταρχισμό και με την εύκολη δικαιολογία της «τουρκικής προπαγάνδας» τις εύλογες ερωτήσεις σχετικά με παράνομες επαναπροωθήσεις Ως υπεύθυνος Υπουργός της Ελληνικής Κυβέρνησης, οφείλει να απαντήσει σε βάθος, με στοιχεία και την απαιτούμενη σοβαρότητα, σχετικά με τις πρακτικές της Ελληνικής Κυβέρνησης και της FRONTEX, στα ελληνικά σύνορα. Με τη μέχρι τώρα στάση του το μόνο που έχει καταφέρει είναι να καταστήσει τη χώρα υπόλογη και να προσδώσει αξιοπιστία στις κατηγορίες του κ. Ερντογάν. Εν ολίγοις, να υπονομεύσει το βασικό επιχείρημα που προτάσσει διαχρονικά η Ελληνική Εξωτερική Πολιτική στο Αιγαίο: ότι ασπίδα μας είναι οι κανόνες του διεθνούς δικαίου. Α la carte σεβασμός των κανόνων αυτών δεν είναι νοητός.

Το Κίνημα Αλλαγής τήρησε στάση ευθύνης και αναμονής στο θέμα των παράνομων επαναπροωθήσεων. Σε ένα ζήτημα εξαιρετικά ευαίσθητο, δεν υιοθέτησε άκριτα καταγγελίες, δεν λειτούργησε εμπρηστικά, δεν υπονόμευσε τη θέση της Ελλάδας. Ακόμη κι όταν εδώ και ένα χρόνο, ο ένας μετά τον άλλον, όλοι οι διεθνείς οργανισμοί, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο της Ευρώπης, ο Ευρωπαίος Συνήγορος του Πολίτη, η Ύπατη Αρμοστεία του Ο.Η.Ε. εκδήλωσαν τις έντονες ανησυχίες τους. Όταν δημοσιογραφικοί οργανισμοί παγκοσμίου κύρους δημοσίευαν αναλυτικά και εμπεριστατωμένα ρεπορτάζ για παράνομες επαναπροωθήσεις από κουκουλοφόρους στα νησιά με τη συνεργασία των ελληνικών αρχών και της FRONTEX.

Τώρα όμως έχει έρθει η ώρα για απαντήσεις. Και αυτές πρέπει πρωτίστως να δοθούν στον φυσικό χώρο του συντεταγμένου πολιτικού διαλόγου της χώρας, στην Εθνική Αντιπροσωπεία.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης υποδέχτηκε σήμερα φοιτητές δημοσιογραφίας από το Πολιτικό ίδρυμα  Konrad – Adenauer Stiftung (KAS) της Γερμανίας, κατόπιν αιτήματος των...

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Ανακοίνωση ΛΑΣ Δήμου Χίου Δεν περιμέναμε τίποτα το διαφορετικό από το δήμαρχο της Χίου στο ταξίδι του στις ΗΠΑ, προσκαλεσμένος της ομογένειας , από...

ΧΙΟΣ

Ανακοίνωση Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Χίου ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΣΤΙΣ 24 ΑΠΡΙΛΗ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΠΟΥ “ΚΑΤΑΡΓΕΙ” 113 ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΑΡΤΗ! ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΝΑ...

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Μαθητές και καθηγητές από το 3ο Γυμνάσιο Χαλανδρίου «Γιώργος Σεφέρης» υποδέχτηκε σήμερα 24 Απριλίου 2024 ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου Παντελής Βρουλής στο κτήριο της ΠΕ...

Advertisement