Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης στο υπουργικό: Τέσσερα δισ. ευρώ τα μέτρα για τον εισαγόμενο πληθωρισμό – Επάρκεια στην αγορά

Οι επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία σε ανθρωπιστικό επίπεδο και στην οικονομία, οι εθνικές παρεμβάσεις απέναντι στην επακόλουθη ενεργειακή κρίση και τα επόμενα βήματα όσον αφορά στην επάρκεια προϊόντων αλλά και την στήριξη των πληττόμενων κλάδων, κυριάρχησαν μεταξύ άλλων στο υπουργικό συμβούλιο.

Μιλώντας κατά την εισαγωγική τοποθέτησή του στο υπουργικό συμβούλιο, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. «Έχει περάσει ένας μήνας από την τελευταία μας συνεδρίαση και δυστυχώς ο πόλεμος στην Ουκρανία εξακολουθεί να προκαλεί οδυνηρές συνέπειες παντού. Αίμα στα μέτωπα, πρόσφυγες στα σύνορα και ενεργειακή θύελλα με έκρηξη τιμών παντού στον κόσμο», είπε χαρακτηριστικά.

Συνεχίζοντας, σημείωσε πως «τα παγκόσμια προβλήματα απαιτούν παγκόσμιες διευθετήσεις, απαιτούν όμως ταυτόχρονα και σημαντικές εθνικές παρεμβάσεις», ενώ συμπλήρωσε πως η χώρα μας έχει τη δυνατότητα να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στο νέο ενεργειακό χάρτη ο οποίος διαμορφώνεται στην Ανατολική Μεσόγειο.

Παράλληλα ο πρωθυπουργός σημείωσε πως με δεδομένες τις ευρωπαϊκές ταχύτητες στην ωρίμανση των αποφάσεων, η ελληνική κυβέρνηση κινείται και αυτόνομα. «Τα μέτρα κατά του εισαγόμενου πληθωρισμού αγγίζουν πια σχεδόν τα 4 δισεκατομμύρια ευρώ», είπε.

Δείτε βίντεο:

Επίσης, νέα μέτρα για τα λιπάσματα και τις ζωοτροφές αλλά και νέα στήριξη για τους παραγωγούς προανήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης πέραν των τεσσάρων μέτρων που ανακοινώθηκαν πριν από μερικές ημέρες για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων «θα προστεθούν και άλλες για την επάρκεια της αγοράς, για κάποιες εισαγωγές από εμπόλεμα κράτη, οι οποίες τώρα θα πρέπει να αναζητηθούν αλλού ή να παραχθούν και εδώ, όπως για παράδειγμα με την καλλιέργεια ηλίανθων για το ηλιέλαιο, το οποίο αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε μεγάλη ζήτηση».

«Θα μπορούσαμε να καλλιεργήσουμε παραπάνω από 300 χιλιάδες στρέμματα, τα οποία βρίσκονται σε καθεστώς αγρανάπαυσης» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός προσθέτοντας ότι θα υπάρξει και πρόσθετη στήριξη των παραγωγών «ειδικά ως προς τα λιπάσματα και τις ζωοτροφές» για τα οποια θα υπάρχουν μέσα στις επόμενες μέρες συγκεκριμένες ανακοινώσεις.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαβεβαίωσε, επίσης, ότι «πρώτον, έχουμε απόλυτη επάρκεια στην αγορά και δεύτερον, οι έλεγχοι στην αγορά θα είναι εντατικοί ώστε να αποτραπεί κάθε φαινόμενο αισχροκέρδειας» υπενθυμίζοντας ότι «τα πρώτα πρόστιμα έχουν πέσει και όπως γνωρίζετε είναι “τσουχτερά”».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Μηταράκης: Πιο αισιόδοξος μετά την επίσκεψη του κ. Ταχιάου  Ταχιάος: Όλοι οι φορείς της Χίου να συμπράξουν στην εκτέλεση των έργων Επίσκεψη στα μεγάλα...

ΧΙΟΣ

Επιστολή προς τον Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών κ. Ταχιάο έστειλε ο Δικηγορικός Σύλλογος Χίου με αφορμή την επίσκεψή του στο νησί της Χίου. Αναλυτικά...

ΧΙΟΣ

Ξεκάθαρο μήνυμα προς τους  εργολάβους  ότι η Κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιτρέψει πλέον καμία ολιγωρία στα υπό εκτέλεση έργα στο νησί της Χίου, έστειλε...

ΧΙΟΣ

Σε συνέχεια των επιτυχημένων δεντροφυτεύσεων που πραγματοποιήθηκαν το περασμένο τρίμηνο, το Κοινωφελές Ίδρυμα “Μαρία Τσάκος”– Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης, προχωρά στην τέταρτη...

Advertisement