Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ρώμη: Ο ευρωπαϊκός Νότος συντονίζει τον βηματισμό του ενόψει της Συνόδου Κορυφής

Την ώθηση στις αποφάσεις της επικείμενης Συνόδου Κορυφής για την ενεργειακή κρίση με τον «αέρα» του ευρωπαϊκού νότου, επιδιώκουν οι ηγέτες Ελλάδας, Ιταλίας, Ισπανίας και Πορτογαλίας οι οποίοι στη Ρώμη συγχρονίζουν τα βήματά τους πριν από το ραντεβού της 24ης Μαρτίου. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα δώσει το παρών στη Σύνοδο…του Νότου αναγκαστικά μέσω τηλεδιάσκεψης λόγω της θετικής διάγνωσης στον κορωνοϊό.

Στην αιχμή της πρωτοβουλίας των τεσσάρων χωρών βρίσκεται η ανάδειξης της αναγκαιότητας μιας ευρωπαϊκής λύσης απέναντι στο πρόβλημα που ταλανίζει το σύνολο της ευρωπαϊκής οικονομίας. Προς αυτήν την κατεύθυνση αναζητείται η διεύρυνση των ερεισμάτων εντός του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα ισχυροποιήσουν το μέτωπο του ευρωπαϊκού νότου έναντι της εναλλακτικής στην οποία οχυρώνεται το μπλοκ τω αποκαλούμενων «τσιγκούνηδων» του Βορρά προεξάρχοντος του Ολλανδού πρωθυπουργού Μάρκ Ρούτε με τη στήριξη του Βερολίνου.

Κεφαλαιοποιητικός παράγοντας για την πρωτοβουλία των «4» είναι η τάση που διαμορφώθηκε κατά την πρόσφατη, άτυπη Σύνοδο Κορυφής που φιλοξενήθηκε από την γαλλική προεδρία στις Βερσαλλίες. Όπως έγραφε το CNN Greece, το κλίμα που κατεγράφη από κυβερνητικής πλευράς έδειχνε τον ξεκάθαρο προσανατολισμό της πλατιάς πλειονότητας των κρατών-μελών υπέρ της ευρωπαϊκής παρέμβασης στην αγορά του φυσικού αερίου καθώς επίσης στην αγορά τιμολόγησης της ηλεκτρικής ενέργειας. Κατά την ίδια καταγραφή όμως, η υλοποίηση της συγκεκριμένης πολιτικής πρότασης συναντά ισχυρές αντιστάσεις.

Στη Σύνοδο Κορυφής η οποία διεξάγεται στις 24 και 25 Μαρτίου, έχει ζητηθεί από την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν να καταθέσει προτάσεις για τον τρόπο λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Στο πρόπλασμα των σχεδίων που έχει δημιουργηθεί έχει ενταχθεί η πρόταση έξι σημείων του κ. Μητσοτάκη για πλαφόν στη χονδρική αγορά φυσικού αερίου και ευρίσκεται μεταξύ εκείνων που μελετώνται από την Κομισιόν.

Ακόμη, επιδιώκεται και η ενίσχυση της ευρωπαϊκής εργαλειοθήκης, με μέτρα που θα υλοποιηθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την ανακούφιση νοικοκυριών και επιχειρήσεων, με τα οποία θα πλαισιωθούν οι κρατικές παρεμβάσεις σε εθνικό επίπεδο. Αποτελεί άλλωστε κοινή και εδραία πεποίθηση των χωρών του Νότου ότι οι δυνατότητες των κρατικών προϋπολογισμών είναι πεπερασμένες και απαιτείται επιπλέον ευρωπαϊκή ενίσχυση.

Στο επίκεντρο της συζήτησης στη Ρώμη θα βρεθεί η ενέργεια, όμως κυβερνητικά στελέχη αναδεικνύουν και την δυνατότητα η Σύνοδος του Νότου να δημιουργήσει μεγαλύτερα περιθώρια συνεργασίας και για τα υπόλοιπα, μεγάλα ζητήματα που απασχολούν την ευρωπαϊκή συζήτηση. Άλλωστε κατά το προσεχές διάστημα θα επιταθούν οι διεργασίες και θα εντατικοποιηθούν οι διαβουλεύσεις των ευρωπαϊκών θεσμών και των «27» για το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας και τον χαρακτήρα της δημοσιονομικής πολιτικής την επόμενη χρονιά.

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Μάριο Ντράγκι υποστηρίζει ανοιχτά την προοπτική αλλαγής των προβλέψεων του υπάρχοντος πλαισίου, καθώς «δεν είναι ρεαλιστικό να επιμείνουμε στους κανόνες του παρελθόντος», όπως έχει αναφέρει. Επίσης, μια βασική ελληνική θέση που είναι η εξαίρεση των δαπανών για την άμυνα από το έλλειμμα και το χρέος έχει την στήριξη της Πορτογαλίας με τον κ. Κόστα, σύμφωνα με πληροφορίες, να στηρίζει την επιχειρηματολογία που ανέπτυξε προς αυτή την κατεύθυνση ο κ. Μητσοτάκης στο Παρίσι.

Πηγή: cnn.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Με 26 μετάλλια επέστρεψαν οι αθλητές του CHIOS KARATE ACADEMY από το διασυλλογικό κύπελλο καράτε ATTICA SOUTH CUP. 6 χρυσά,10 αργυρά και 10 χάλκινα...

ΧΙΟΣ

Πραγματοποιήθηκαν χθες, Τρίτη 18 Ιουνίου, με μεγάλη επιτυχία τα εγκαίνια της δράσης «Άρωμα Χίου» στο Σύνταγμα, που υλοποιεί το Επιμελητήριο Χίου για 3η συνεχή...

ΧΙΟΣ

Από το Τμήμα Τροχαίας Χίου διενεργείται προανάκριση για τροχαίο ατύχημα, που έλαβε χώρα χθες (17-06-2024) στο Βροντάδο της Χίου. Ειδικότερα και σύμφωνα με τα...

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Στην κυκλοφορία δίνεται και πάλι η οδός Ιωάννου Χρήστου την Πέμπτη 27 Ιουνίου 2024, με τον Διευθυντή Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Χίου κ. Κώστα...

Advertisement