Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νότης Μηταράκης: Τα πολλαπλά μηνύματα της ανοιχτής ομιλίας του στη Χίο (εικόνες)

Μηνύματα με πολλαπλούς αποδέκτες εστάλησαν κατά την χθεσινή μεγάλη ανοιχτή ομιλία του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, και Βουλευτή Χίου με τη Νέα Δημοκρατία, Νότη Μηταράκη στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Χίου.

Σε μία κατάμεστη αίθουσα, όπου τηρήθηκαν όλοι οι απαραίτητοι κανόνες για την προστασία απέναντι στην πανδημία, ο Νότης Μηταράκης μίλησε για το μεταναστευτικό και το μέλλον της Χίου. Η ομιλία μάλιστα συνέπεσε με την δημοσίευση, την ίδια μέρα, της μεγάλης έρευνας της GPO για το μεταναστευτικό στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, για λογαριαμό του Aeolos Tv στην οποία φάνηκε πως οι νησιώτες σε συντριπτικό ποσοστό θεωρούν πως το μεταναστευτικό έχει αντιμετωπιστεί και αισθάνονται αισιόδοξοι. Σημειώνεται δε πως  σε ένα μεγάλο ποσοστό, 62,2% οι νησιώτες  θεωρούν ότι οι κλειστές δομές είναι η λύση για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Στην ομιλία του, ο της υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου τόνισε την πρόοδο που έχει σημειωθεί στον τομέα της διαχείρισης του μεταναστευτικού, παραθέτοντας τους τρεις ξεκάθαρους και μετρήσιμους στόχους, για την ανανέωση της εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη: Της αποσυμφόρησης της Χίου, της διατήρησης του νησιωτικού ΦΠΑ, για την οποία θύμισε ότι με βάση το νόμο της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ θα είχε καταργηθεί από 01.01.2022, αλλά η κυβέρνηση Μητσοτάκη κατάφερε να τον μονιμοποιήσει και από το 2025 να τον αποσυνδέσει από το Μεταναστευτικό, προστατεύοντας την αγοραστική δύναμη των κατοίκων των πέντε νησιών του Βορείου Αιγαίου και ο στόχος που αφορά την ολοκλήρωση «των έργων της γενιάς μας».

Είναι δε σημαντικό να αναφερθεί πως το «παρών» από πλευράς της Νέας Δημοκρατίας έδωσε και ο στενός συνεργάτης του Πρωθυπουργού, κ. Θανάσης Νέζης, δείχνοντας έτσι την στήριξη του κ. Μητσοτάκη τόσο στο πρόσωπο του κ. Μηταράκη αλλά και στις επιλογές που κάνει το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου εκφράζοντας πάντα σε συνεννόηση με τον πρωθυπουργό με τις κινήσεις του την γραμμή της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού.

«Η μεγάλη πλειοψηφία των νησιωτών στηρίζει την Κυβέρνηση και τη δημιουργία των κλειστών ελεγχόμενων δομών, διότι έτσι προστατεύονται και τα νησιά και η υπόλοιπη χώρα. Θα συνεχίσουμε την αυστηρή, αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική», είπε χαρακτηριστικά ο Νότης Μηταράκης.

Παράλληλα, λόγο έκανε για τα μεγάλα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη και συγκεκριμένα για το Αεροδρόμιο, το Τελωνείο, το Νέο Δικαστικό Μέγαρο και το Φράγμα “Κόρης Γεφύρι”, σημειώνοντας ότι η προοπτική ανάπτυξης για το νησί της Χίου είναι τα παραπάνω έργα υποδομής.

«Αυτό καταφέραμε ως Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Η πολιτική αξιοπιστία είναι το σημαντικότερο στίγμα. Οι θέσεις μου για το μεταναστευτικό ήταν πάντα ξεκάθαρες και συνεχίζω να τις υποστηρίζω από την αρχή μέχρι και σήμερα. Όλοι οι αιρετοί της Χίου, είχαμε συμφωνήσει ήδη από το 2017 στη βέλτιστη λύση και αυτό κάναμε», υπογραμμίζοντας πως όσοι γνωρίζουν για το μεταναστευτικό καταλαβαίνουν και τον λόγο δημιουργίας μίας Κλειστής-Ελεγχόμενης Δομής.

Ταυτόχρονα, επεσήμανε ότι το μεταναστευτικό είναι μία πραγματικότητα και το ερώτημα που τίθεται είναι πώς αυτές οι ροές δεν θα  δημιουργούν πλέον πρόβλημα στην ασφάλεια και στο μέλλον των νησιών: «Στόχος δεν είναι να εγκλωβίσουμε τον κόσμο, αλλά να μην έρθουν. Να σταματήσουν οι παράνομες αφίξεις, αυτό επιδιώκουμεΠιστεύουμε ακράδαντα στη δύναμη της αλήθειας και του ορθού λόγου, εμπιστευόμαστε την κρίση των πολιτών».

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του υπενθύμισε στους πολίτες της Χίου ότι ο ίδιος και οι κ.κ. Α. Μιχαηλίδης, Κάρμαντζης, Βουρνούς πρότειναν με κοινή δήλωσή τους από την 1η Ιουλίου του 2017 “τη δημιουργία μίας και μόνης φυλασσόμενης δομής για όλους τους μετανάστες και πρόσφυγες στο ‘18’ μέσα στην οποία θα δημιουργηθεί ΠΡΟΚΕΚΑ”, ενώ προβλεπόταν ακόμα “στη νέα δομή που θα πρέπει να σχεδιαστεί ολοκληρωμένα, θα μεταφέρονται σταδιακά οι υπάρχουσες δομές Σούδας ΒΙΑΛ κλπ.”.  

Ο κ. Μηταράκης αναφέρθηκε και σε παλαιότερη δήλωση του Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου κ.  Κωνσταντίνου Μουντζούρη (23/11/2019), με την οποία υποστήριζε “με τις κλειστές δομές μεταναστών θα ανασάνουν οι πόλεις των νησιών. Με τις κλειστές δομές  θα μειωθούν οι ροές”.

Σημαντική μείωση κατα 85%  – Ορατό το αποτέλεσμα

Όπως δήλωσε, με τις στρατηγικές που ακολουθεί η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θα αντιμετωπίσουν ξανά τα νησιά όλα αυτά με τα οποία ήρθαν αντιμέτωποι και οι κάτοικοι του Χαλκειούς, προσθέτοντας ότι η Χίος έχει αλλάξει πολιτική, όντας τελείως ευθυγραμμισμένη με τα όσα υπόσχεται.

«Σήμερα η Χίος έχει 431 μετανάστες και μέσα στους επόμενους μήνες θα φύγουν κι αυτοί. Η Χίος έχει ξεπέρασε την μεταναστευτική κρίση, χάρη στην στρατηγική της κυβέρνησης, το Λιμενικό Σώμα και την Ελληνική Αστυνομία. Καταβάλλουν τα τελευταία 2,5 χρόνια σπουδαία προσπάθεια και τους οφείλουμε σεβασμό. Δε θέλουμε καμία μόνιμη παραμονή αιτούντων άσυλο. Δεν θελουμε τα νησιά μας να γίνουν κέντρα διερχομένων», τόνισε.

Στη συνέχεια ο κ. Μηταράκης σημείωσε ότι  η κυβέρνηση θα ολοκληρώσει τον σχεδιασμό της, δίνοντας έμφαση στα έργα της γενιάς, καθώς και ότι δεν επιθυμεί υπερδομές στην ακριτική Ελλάδα. Φέρνοντας ως παράδειγμα τη ΒΙΑΛ συμπλήρωσε ότι ένας τέτοιος χώρος μπορεί να χαρακτηριστεί ως υπερδομή, που αν μη τι άλλο αντιμετωπίζει τεράστια θέματα ασφαλείας, με τις συνθήκες διαβίωσης για τους διαμένοντες να είναι απάνθρωπες.

Στόχος οι δομές να μην επηρεάζουν τις τοπικές κοινωνίες

Σχετικά με τη δημιουργία Κλειστής Ελεγχόμενης Δομής ο κ. Μηταράκης εξήγησε πως θα περιβάλλεται από διπλή περίφραξη ασφαλείας και στην είσοδο της θα υπάρχει ειδική εγκατάσταση με όλα τα απαραίτητα συστήματα ελέγχου, τα οποία θα προειδοποιούν εγκαίρως για τυχόν έκτακτα συμβάντα.

Πιο συγκεκριμένα, έφερε το παράδειγμα της Σάμου, καλώντας τον κόσμο να την επισκεφτεί, προκειμένου να δει από κοντά τα απτά και τα θετικά αποτελέσματα της Κλειστής Ελεγχόμενης Δομής.

Σύμφωνα με τον Υπουργό η νέα δομή θα αντικαταστήσει τις πολλαπλές εστίες διαμονής κόσμου που υπάρχουν, καθώς και ότι θα περιλαμβάνει διοικητικούς χώρους, κοινόχρηστους χώρους όπως εστιατόριο, αθλητικές εγκαταστάσεις (γήπεδα ποδοσφαίρου, μπάσκετ και τέννις), παιδικές χαρές, χώροι για τσάι, κτίριο για τις βασικές ιατρικές ανάγκες και κοινωνικό πλυντήριο.

«Σέβομαι την ομάδα ατόμων που φοβούνται, είναι δικαιολογημένο. Εδώ πρέπει να πολεμήσουμε με την παραπληροφόρηση», συμπλήρωσε.

Μόνιμος μηχανισμός αποσυμφόρησης των νησιών

Ειδικότερα, για την κλειστή ελεγχόμενη δομή στη Χίο, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου υπογράμμισε ότι λόγω μειωμένων αναγκών θα έχει λιγότερες θέσεις από όσες αρχικά είχαν σχεδιαστεί, ενώ τόνισε ότι η Ελλάδα έχει θέσει θέμα δημιουργίας μόνιμου μηχανισμού αποσυμφόρησης των νησιών, όταν φτάνει στο 50% της χωρητικότητας, με στόχο την αποσυμφόρηση που πρέπει να περιλαμβάνει ουσιαστικές μετεγκαταστάσεις στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Αλληλεγγύης, σε άλλα Κράτη – Μέλη, εκτός από την αποσυμφόρηση που ήδη υλοποιείται προς την ενδοχώρα.

«Οι κλειστές ελεγχόμενες δομές δεν είναι για να έρχονται αλλά για να μην έρχονται. Δεν είναι για να υπάρχουν μόνιμα διαμένοντες στα νησιά, αλλά για να κερδίσουμε τη μάχη απέναντι στα κυκλώματα εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού. Δηλαδή να προστατέψουμε την πατρίδα μας» συνέχισε ο κ. Μηταράκης και ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να επιστρέψει στην πολιτική των ανοιχτών συνόρων με τις επιπτώσεις που αυτή μας δημιούργησε και στην ιδεολογική επιλογή των ανοικτών κέντρων.

Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Νότης Μηταράκης, έδωσε τον λόγο τόσο στους παρευρισκόμενους, όσο και στους κατοίκους  της Χίου που δεν κατάφεραν να δώσουν το παρόν τους δια ζώσης. Με αυτόν τον τροπο είχαν την δυνατότητα να υποβάλουν τα ερωτήματα τους, ενώ με τη σειρά του ο Υπουργός απάντησε υπομονετικά και τεκμηριωμένα σε όλα αυτά που του έθεσαν, ώστε να επιλυθούν όλες οι απορίες και οι ανησυχίες τους.

«Ας αναλογιστεί ο καθένας και ας σηκώσει τις ευθύνες του. Η Κυβέρνηση θα ολοκληρώσει το σχεδιασμό της, διότι προστατεύει και τα νησιά και τη χώρα. Θα δώσουμε έμφαση στην ανάπτυξη της Χίου, ολοκληρώνοντας τα έργα της γενιάς μας. Θα αποτρέψουμε το μεταναστευτικό από το να μας επηρεάσει ξανά. Οι Χιώτες εμπιστεύονται τα αποτελέσματα της πολιτικής μας. Οι Χιώτες εμπιστεύονται τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Προχωράμε και συνεχίζουμε, προχωράμε μαζί!» κατέληξε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, βουλευτής Χίου κ. Νότης Μηταράκης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Η ομάδα του ΩΡΙΩΝ ΑΠΟ ΧΙΟΥ έλαβε μέρος στους τελικούς του Πανελληνίου Πρωταθλήματος επιτραπέζιας αντισφαίρισης  Παίδων – Κορασίδων για το έτος 2021-22. Αναλυτικά τα...

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Πλήθος κόσμου παραβρέθηκε και φέτος, στο ΧΙΩΤΙΚΟ ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑ «ΔΡΟΜΟΚΑΪΤΕΙΟ», στον εορτασμό που ενώνει το Χιώτικο στοιχείο της Αττικής, σε ένα όμορφο αντάμωμα φίλων και...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Η νέα γενιά του Nissan Qashqai ξεχωρίζει για την αισθητική της, αλλά και την τεχνολογία ασφάλειας που ενσωματώνει. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι έχει...

ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Στο πλαίσιο του στρατηγικού του στόχου για ενίσχυση της έρευνας και της καινοτομίας   μέσω της ανάπτυξης συνεργασιών με επιχειρήσεις και Φορείς – Οργανισμούς διαμόρφωσης τουριστικής πολιτικής,...