Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Έχουμε δέσμη μέτρων αν η Τουρκία επιστρέψει με επιθετική συμπεριφορά απέναντι σε Ελλάδα και Κύπρο

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρέστη σήμερα στην έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, όπου πραγματοποιήθηκε τελετή στη μνήμη του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ντάβιντ Σασόλι.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έγραψε λίγα λόγια στο βιβλίο συλλυπητηρίων του προσφάτως αποθανόντα Νταβίντ Σασόλι εκ μέρους του ελληνικού λαού. Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός απέτισε φόρο τιμής σε έναν «πραγματικό Ευρωπαίο ηγέτη», ενώ υπογράμμισε πως ο Σασόλι «πάντοτε αγωνιζόταν για την προώθηση της κοινωνικής αλληλεγγύης».

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός μίλησε σε συνεδρίαση των ευρωβουλευτών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, όπου αναφέρθηκε εκτενώς στην πορεία της χώρας μας τα χρόνια της ηγεσίας του, με ιδιαίτερη έμφαση στην οικονομία και το μεταναστευτικό.

«Ένιωσα πως ήταν υποχρέωσή μου να αποτίσω φόρο τιμής στον Νταβίντ Σασόλι. Θυμάμαι με συγκίνηση την παρουσία του στην Αθήνα τον περασμένο Μάιο, όταν βρέθηκε μαζί μας για να γιορτάσει την 40ή επέτειο από την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός συνέχισε την ομιλία του εστιάζοντας στα κρίσιμα ζητήματα και τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουν οι χώρες της Ευρώπης το 2022.

Περιγράφοντας τις πρωτοβουλίες της Ελλάδας για την επέκταση του εμβολιασμού, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι σήμερα «είναι η πρώτη μέρα κατά την οποία ισχύει η επιβολή προστίμων για τους πολίτες άνω των 60 ετών που δεν έχουν εμβολιαστεί».

«Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι η στρατηγική μέχρι στιγμής έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα επιτυχημένη. Έχουμε αυξήσει το ποσοστό εμβολιασμού κατά περισσότερες από 15 ποσοστιαίες μονάδες από τότε που ανακοινώσαμε τη στρατηγική, άρα πολλοί πήγαν και εμβολιάστηκαν», είπε στους ευρωβουλευτές του Ευρωπαϊκου Λαϊκού Κόμματος.

Εν συνεχεία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην οικονομία και τόνισε πως αναμένει ότι «η ανάπτυξη της οικονομίας μας θα ξεπεράσει πιθανόν το 8%. Είχαμε επίσης μια εξαιρετική τουριστική σεζόν. Πιστεύω ότι υπάρχει προοπτική για μια μακροπρόθεσμη διαρκή ανάκαμψη για την ελληνική οικονομία. Νομίζω ότι πλέον βλέπουμε τα οφέλη των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που εφαρμόσαμε τους τελευταίους 30 μήνες. Στην πραγματικότητα, ποτέ δεν σταματήσαμε κατά τη διάρκεια της πανδημίας τις μεταρρυθμίσεις της οικονομίας, με στόχο να την κάνουμε πιο ανταγωνιστική. Και τώρα έχουμε και τα πρόσθετα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας», πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός έκανε επιπλέον εκτενή αναφορά στο μεταναστευτικό ζήτημα. Ειδικότερα, είπε πως η Ελλάδα έχει «αποδείξει ότι η αποτελεσματική προστασία των εξωτερικών συνόρων με απόλυτο σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων είναι μία στρατηγική που μπορεί πραγματικά να αποδώσει», τονίζοντας ωστόσο ότι «αυτή είναι μόνο μια πτυχή του προβλήματος».

«Ένας από τους τομείς στους οποίους πρέπει να εργαστούμε πολύ πιο συστηματικά είναι το ζήτημα των επιστροφών σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Είναι ένα μεγάλο πρόβλημα για όλες τις χώρες που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα. Αλλά συνολικά, πιστεύω ότι αποδείξαμε ότι η στρατηγική που εφαρμόσαμε λειτουργεί στην πράξη», επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τους ευρωβουλευτές του ΕΛΚ για τη στήριξή τους προς την Ελλάδα. «Θα ήθελα και πάλι να σας ευχαριστήσω όλους για την υποστήριξη που μας παρείχατε, ειδικά όταν κατηγορούμαστε για υποτιθέμενη παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αυτές οι κατηγορίες προέρχονται από μια χώρα που δεν χαρακτηρίζεται από ένα, θα έλεγε κανείς, “λαμπρό ιστορικό”” όσον αφορά τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αναφέρομαι βεβαίως στην Τουρκία», υπογράμμισε.

Σχετικά με τις ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι «πρέπει να έχουμε επίγνωση του γεγονότος ότι δεν έχει υπάρξει θεμελιώδης αλλαγή στην τουρκική πολιτική απέναντι στην Ελλάδα».

«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αυτή η προσέγγιση δύο επιπέδων που ακολουθήσαμε, τείνοντας χέρι φιλίας ενώ ταυτόχρονα έχουμε έτοιμη μία δέσμη πιθανών περιοριστικών μέτρων που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν εάν η Τουρκία επιστρέψει σε μια επιθετική συμπεριφορά απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο εξακολουθεί να είναι -κατά τη γνώμη μου- η σωστή προσέγγιση», πρόσθεσε, και τόνισε πως η Ανατολική Μεσόγειος αποτελεί περιοχή ύψιστης στρατηγικής σημασίας για την Ευρώπη, ειδικά όσον αφορά ζητήματα ενέργειας.

«Η Ανατολική Μεσόγειος γίνεται πολύ πιο σημαντική και από την άποψη της διερεύνησης εναλλακτικών πηγών ενέργειας, όπως το φυσικό αέριο με τη μορφή κυρίως του LNG που θα μπορούσε να εξαχθεί από την Αίγυπτο. Ωστόσο, προωθούμε επίσης ενεργά τις διασυνδέσεις ηλεκτρικής ενέργειας με την Αφρική, στην περίπτωσή μας με την Αίγυπτο», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τέλος, ο πρωθυπουργός στάθηκε στη σημασία της ελληνογαλλικής στρατηγικής συνεργασίας, την οποία έχει επανειλλημένα αποκαλέσει παράγειγμα για την εμβάθυνση της αμυντικής συνεργασίας σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι για την Ελλάδα «έχει σημασία ότι αποφασίσαμε να αγοράσουμε ευρωπαϊκά όπλα, σε αυτή την περίπτωση φρεγάτες, αντί να κοιτάξουμε πέρα από τον Ατλαντικό για σημαντικές αμυντικές προμήθειες».

Κατά την επίσκεψή του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο πρωθυπουργός συνομίλησε σύντομα με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι, τον πρωθυπουργό της Κροατίας Άντρεϊ Πλένκοβιτς, τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου Ξαβιέ Μπετέλ, τον πρωθυπουργό της Μάλτας Ρόμπερτ Αμπέλα και την Πρόεδρο της Βουλής της Κυπριακής Δημοκρατίας, Αννίτα Δημητρίου.

Τέλος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε και με τους ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Παρουσιάστηκε η νέα πεζοπορική διαδρομή της Χίου «Λιθί-Αγιάσματα», μία διαδρομή 92 χιλιομέτρων η οποία βρίσκεται πλέον στη φάση της οριστικής της ολοκλήρωσης. Δημοσιογράφοι από το...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το Piaggio Style Center δημιούργησε ένα μοντέλο στο οποίο οι συλλέκτες έχουν ήδη στραμμένο το βλέμμα τους επειδή θα κατασκευαστεί σε περιορισμένο αριθμό για...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το δεύτερο μοντέλο που κατασκευάζεται στην πλατφόρμα Large Architecture της Mazda μετά το CX-60, το νέο CX-80 είναι το πιο ευρύχωρο αυτοκίνητο που διαθέτει...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Η Kosmocar- Volkswagen παρουσιάζει τα “Volkswagen Deals” και καθιστά την απόκτηση κάθε ετοιμοπαράδοτου μοντέλου Volkswagen πιο εύκολη από ποτέ. Με το πρόγραμμα “Volkswagen Deals”,...

Advertisement