Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δένδιας σε Μπλίνκεν: Η Ελλάδα αντιμέτωπη με casus belli- Υπεγράφη η αμυντική συμφωνία με ΗΠΑ

Την ανανέωση της συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας και ΗΠΑ, υπέγραψαν πριν από λίγο οι υπουργοί εξωτερικών των δύο χωρών, Νίκος Δένδιας και Άντονι Μπλίνκεν.


Κατά τη διάρκεια της εναρκτήριας ομιλίας του για τον Στρατηγικό Διάλογο, ο κ. Δένδιας σημείωσε ότι η αναθεώρηση της συμφωνίας έχει έναν συμβολικό, αλλά και ιδιαίτερα σημαντικό αχαρακτήρα, καθώς αποτελεί θεμέλιο λίθο της συνεργασίας των δύο χωρών.

«Οι ΗΠΑ ανησχυσούν για τις προκλήσεις στον κόσμο», τόνισε και πρόσθεσε ότι και και οι δύο είναι αποφασισμένα κράτη για να διασφαλίσουν την κυριαρχία τους και την εδαφική τους ακεραιότητα.

Πρόσθεσε δε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στη Μεσόγειο και αντιμετωπίζει casus belli (αιτία πολέμου) αν ασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα, αφήνοντας σαφείς αιχμές για την Τουρκία, ενώ επισήμανε ότι η χώρα μας προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις με τη διπλωματία και με βάση το Διεθνές Δίκαιο.

Δένδιας σε Μπλίνκεν: Η Ελλάδα αντιμέτωπη με casus belli- Υπεγράφη η αμυντική συμφωνία με ΗΠΑ

Αναφερόμενος στην αμυντική συνεργασία που υπέγραψε με τη Γαλλία, ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι «θα μας βοηθήσει στη βελτίωση της άμυνας μας, αλλά και στη βελτίωση του ΝΑΤΟ» ξεκαθαρίζοντας ότι η Ελλάδα ήταν και θα πραμείνει σύμμαχος του ΝΑΤΟ.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σημείωσε ο στρατηγικός διάλογος «είναι ένα σήμα της κοινής μας δέσμευσης να εμβαθύνουμε τη συνεργασία μας» και πρόσθεσε ότι μαζί με την Ελλάδα οι ΗΠΑ μπορούν να γίνουν μια ακόμα πιο ισχυρή δύναμη για την ειρήνη, την ευημερία και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Χαρακτήρισε δε την Ελλάδα πυλώνα σταθερότητας για τις βορειοατλαντικές σχέσεις και αξιόπιστο σύμμαχο για τις ΗΠΑ, ενώ ευχαρίστησε την χώρα μας εκ μέρους του Τζο Μπάιντεν, για την ανανέωση της αμυντικής συμφωνίας, αλλά και για τις καλές σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Μηταράκης: Πιο αισιόδοξος μετά την επίσκεψη του κ. Ταχιάου  Ταχιάος: Όλοι οι φορείς της Χίου να συμπράξουν στην εκτέλεση των έργων Επίσκεψη στα μεγάλα...

ΧΙΟΣ

Επιστολή προς τον Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών κ. Ταχιάο έστειλε ο Δικηγορικός Σύλλογος Χίου με αφορμή την επίσκεψή του στο νησί της Χίου. Αναλυτικά...

ΧΙΟΣ

Ξεκάθαρο μήνυμα προς τους  εργολάβους  ότι η Κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιτρέψει πλέον καμία ολιγωρία στα υπό εκτέλεση έργα στο νησί της Χίου, έστειλε...

ΧΙΟΣ

Σε συνέχεια των επιτυχημένων δεντροφυτεύσεων που πραγματοποιήθηκαν το περασμένο τρίμηνο, το Κοινωφελές Ίδρυμα “Μαρία Τσάκος”– Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης, προχωρά στην τέταρτη...

Advertisement