Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μηταράκης: Θα πρέπει να περιμένουμε από την ΕΕ να κάνει πολύ περισσότερα για την προστασία των ευρωπαϊκών συνόρων

Tην ανάγκη για κοινή ευρωπαϊκή λύση στο μεταναστευτικό τόνισε ο Έλληνας υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, προσερχόμενος στο Συμβούλιο Εσωτερικών Υποθέσεων, στο Λουξεμβούργο, σημειώνοντας παράλληλα ότι «το νέο Σύμφωνο πρέπει να είναι πιο επιθετικό στο θέμα της αλληλεγγύης. Η μεταναστευτική πίεση δεν αποτελεί πρόκληση μόνο για τις χώρες της πρώτης υποδοχής αλλά και για ολόκληρη την Ένωση».

Ειδικότερα, ο κ. Μηταράκης ανέφερε: «H Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει μεταναστευτική πίεση στα εσωτερικά και εξωτερικά σύνορα. Αυτό κάνει τη συζήτηση για το νέο Σύμφωνο πιο επίκαιρη. Η κατάσταση στο Αφγανιστάν είναι προφανώς ανησυχητική για όλους. Η Ελλάδα προσφέρει σε εθελοντική βάση υποστήριξη σε ανθρώπους που έρχονται από το Αφγανιστάν. Τους προσφέρουμε ένα ασφαλές περιβάλλον.

Πρέπει να βρούμε μία κοινή ευρωπαϊκή λύση. Το νέο Σύμφωνο πρέπει να είναι πιο επιθετικό στο θέμα της αλληλεγγύης. Η μεταναστευτική πίεση δεν αποτελεί πρόκληση μόνο για τις χώρες της πρώτης υποδοχής αλλά και για ολόκληρη την Ένωση. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι τα βάρη κατανέμονται ισότιμα και δίκαια μεταξύ των κρατών-μελών».

«Δεν πρέπει, όμως, να περάσουμε σε μία φάση αδράνειας περιμένοντας το νέο Σύμφωνο. Θα πρέπει να περιμένουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να κάνει πολύ περισσότερα στο ζήτημα της εξωτερικής διάστασης, στην προστασία των ευρωπαϊκών συνόρων και στην επιστροφή όσων δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για διεθνή προστασία.

Αναμένουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να κάνει περισσότερα για την εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας. Κάθε λέμβος που αναχωρεί από τις τουρκικές ακτές αποτελεί παραβίαση της Κοινής Δήλωσης. Κάθε άτομο που θεωρείται ότι δεν πληροί τα κριτήρια για διεθνή προστασία και δεν μπορεί να επιστρέψει (στην Τουρκία) είναι επίσης αποτυχία της Κοινής Δήλωσης», πρόσθεσε ο κ. Μηταράκης.

«Ελπίζουμε να δούμε περισσότερη πρόοδο. Σχετικά με τα σχόλια που έγιναν πρόσφατα από τον Τύπο για υποτιθέμενες επαναπροωθήσεις, είπα χθες στην επίτροπο Γιόχανσον ότι προφανώς οι ελληνικές Αρχές θα διερευνήσουν τέτοιους ισχυρισμούς. Κάθε υπόθεση διερευνάται από τη Δικαιοσύνη και τα αρμόδια όργανα»», κατέληξε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Με κάθε ιεροπρέπεια και σύμφωνα με την από αιώνων διαμορφωμένη παράδοση εορτάσθηκε, χθες, στην Ιερά Καθέδρα της Πρωτοθρόνου Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως, η Κυριακή της...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Ο Όμιλος Σφακιανάκη ιδρύθηκε το 1958 και είναι ένας από τους κορυφαίους επιχειρηματικούς ομίλους πολλαπλών δραστηριοτήτων στην Ελλάδα, με κύρια έμφαση στους τομείς της...

ΧΙΟΣ

Μηταράκης: Πιο αισιόδοξος μετά την επίσκεψη του κ. Ταχιάου  Ταχιάος: Όλοι οι φορείς της Χίου να συμπράξουν στην εκτέλεση των έργων Επίσκεψη στα μεγάλα...

ΕΛΛΑΔΑ

Η επανάσταση του 1821, αποτελεί προϊόν μιας μακράς πορείας των πολλών και διαφορετικών δυνάμεων, κινήσεων, του Ελληνισμού προς μία επαναστατική πορεία. Για τα κεντρικά...

Advertisement