Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διερευνητικές επαφές Ελλάδας – Τουρκίας: Κράτησαν λιγότερο από 2 ώρες

Ελληνοτουρκικά: Λιγότερο από 2 ώρες κράτησε ο 63ος γύρος των διερευνητικών διαπραγματεύσεων που αυτή τη φορά πραγματοποιήθηκε στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών στην Άγκυρα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Οι αντιπροσωπείες των δύο πλευρών παρακάθισαν στη συνέχεια σε γεύμα, ενώ αργότερα σήμερα αναμένεται να εκδοθεί γραπτή ανακοίνωση, που θα αναφέρει τη διεξαγωγή των συνομιλιών και θα προαναγγέλλει τον επόμενο γύρο στην Ελλάδα, πιθανότατα σε 6 μήνες.

Πρόκειται για τον 3ο γύρο διερευνητικών επαφών που διεξάγεται φέτος.

Οι συνομιλίες διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών και συζητούνται ευαίσθητα θέματα εθνικής πολιτικής των δύο χωρών.

Ήταν δύσκολο να επιτευχθεί οποιαδήποτε πρόοδος υπό το βάρος των γεγονότων στην ανατ. Μεσόγειο και τη σκληρή ρητορική εκατέρωθεν.

Σύμφωνα με την ελληνική πλευρά, οι συζητήσεις αφορούν τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες σε Αιγαίο και ανατ. Μεσόγειο, ωστόσο η τουρκική πλευρά επιμένει ότι στο τραπέζι τίθενται όλα τα θέματα, μέχρι και αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου, η κυριαρχία ορισμένων εξ αυτών καθώς και η μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη.

Οι πηγές ανέφεραν ότι στη σημερινή συνάντηση, διατυπώθηκαν για άλλη μια φορά οι θέσεις των δύο πλευρών και διατήρησαν ανοικτούς τους διαύλους επικοινωνίας.

Η πολιτική ανάλυση στην Τουρκία υποστηρίζει επίσης ότι δεν υπάρχει πολιτική βούληση να προχωρήσουν περαιτέρω οι συνομιλίες από καμία πλευρά και ειδικά μέχρι να οριστεί καγκελάριος στη Γερμανία, την ηγέτιδα της Ευρώπης, «ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει πολύ μικρό κίνητρο να προχωρήσει σε αποτελεσματικότερες συνομιλίες με την Ελλάδα», αφήνοντας να εννοηθεί ότι η Άγκελα Μέρκελ προσωπικά ήταν εκείνη που ωθούσε τον Ερντογάν να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την ανατ. Μεσόγειο.

Ελληνοτουρκικά: «Η Ελλάδα δεν έχει δικαίωμα στα νησιά» – Νέα εμπρηστική επιστολή της Τουρκίας στον ΟΗΕ

Ανήμερα της έναρξης των διερευνητικών επαφών, ήρθε στο φως της δημοσιότητας, επιστολή της Άγκυρας στον ΟΗΕ, με την οποία συνδέει την κυριαρχία των ελληνικών νησιώντου Ανατολικού Αιγαίου με την αποστρατιωτικοποίηση τους.

Η επιστολή του μόνιμου αντιπροσώπου της Τουρκίας στον ΟΗΕ Φεριντούν Σινιρλίογλου, που δημοσιεύει η «Καθημερινή» εστάλη στον ΟΗΕ στις 30 Σεπτεμβρίου, δηλαδή δύο ημέρες μετά την υπογραφή της ελληνογαλλικής συμφωνία και ήρθε στο «φως» σήμερα, ανήμερα της έναρξης του 63ου κύκλου των διερευνητικών επαφών.

Στο τέλος της επιστολής του στον ΟΗΕ ο κ. Σινιρλίογλου σημειώνει ότι «η Τουρκία καλεί για ακόμα μία φορά την Ελλάδα να συμμορφωθεί με τις προβλέψεις αποστρατιωτικοποίησης» μιας σειράς συνθηκών «και να επαναφέρει το αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, όπως ήταν πριν από την πραγματοποίηση των παραβιάσεων της Ελλάδας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Το Διοικητικό Συμβούλιο, ο Σύλλογος Διδασκόντων και σύσσωμη η μαθητική κοινότητα του Πρότυπου ΕΠΑ.Λ ΤΣΑΚΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΝΑΥΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ (ΤΕΕΝΣ) εκφράζουν τη βαθειά τους...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Πιο συγκεκριμένα, το θερινό PremiumContact 7 βρέθηκε στην κορυφή ανεξάρτητων δοκιμών από περιοδικά αυτοκινήτου στη Μεγάλη Βρετανία, στη Σκανδιναβία και στην Πολωνία. Οι αξιολογήσεις...

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

“Η εξυπηρέτηση εφήμερων πολιτικών συμφερόντων δεν είναι σωστό να αποκρύπτει τις μακροπρόθεσμες απώλειες”, αναφέρει, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωσή της η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής για...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Με το DS 3 Hybrid, οι πελάτες της DS Automobiles μπορούν να επωφεληθούν από την αυτοφορτιζόμενη υβριδική τεχνολογία, αφού σε σύγκριση με έναν βενζινοκινητήρα,...

Advertisement