Connect with us

Hi, what are you looking for?

(Γ.Τ. Πρωθυπουργού/ Δημήτρης Παπαμήτσος)

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης από Παρίσι: Μετά τα 24 Rafale η Ελλάδα αποκτά και 3+1 φρεγάτες Belh@rra

Με αναφορά στην στρατηγική σχέση Ελλάδας – Γαλλίας επ αφορμής της αγοράς 3+1 φρεγατών Belh@rra ξεκίνησαν τις αναφορές τους οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Εμανουέλ Μακρόν.

Οι δηλώσεις στον Τύπο ξεκίνησαν με την τοποθέτηση του Γάλλου προέδρου ο οποίος χαρακτήρισε την υπογραφή της συμφωνίας ως πολύ σημαντική στιγμή, καθώς όπως σημείωσε αποτελεί το απαύγασμα μίας εντατικής συνεργασίας των τελευταίων 18 μηνών. Η συνεργασία Ελλάδας – Γαλλίας εντάσσεται στο πλαίσιο της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, είπε, και συμπλήρωσε συνεισφέρει στην ευρωπαϊκή ανεξαρτησία. «Έχουμε κοινό όραμα», είπε ο Γάλλος πρόεδρος, απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη, κάνοντας λόγο για μεγαλύτερες ευρωπαϊκές δεσμεύσεις όσον αφορά την προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων της ηπείρου.

Τέλος ο Γάλλος πρόεδρος έκανε αναφορά στην βοήθεια προς την Ελλάδα για τις πυρκαγιές του Αυγούστου και έστειλε την αλληλεγγύη του για τον σεισμό στην Κρήτη, στην οποία θα βρεθεί ο πρωθυπουργός αμέσως μετά την ολοκλήρωση των υποχρεώσεών του στο Παρίσι.

«Η Ελλάδα είχε πολιτισμό πριν γίνει έθνος και μας επέτρεψε να είμαστε αυτό που είμαστε», είπε και συμπλήρωσε πως η Ελλάδα μέσα σε δύο αιώνες πέτυχε να συμβαδίσει με την υπόλοιπη Ευρώπη και βρίσκεται στην καρδιά της Ευρώπης, μία καρδιά που πάλλεται, σημείωσε.

Μητσοτάκης: Η συμφωνία ανοίγει τον δρόμο για την αυτοδύναμη Ευρώπη του μέλλοντος

Από πλευράς του ο πρωθυπουργός, σημείωσε πως Ελλάδα Γαλλία έχουν σημαντική σχέση που υπερβαίνει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ. «Οι κοινές προσπάθειές μας ανέδειξαν με τον πιο εύλογο τρόπο τις προκλήσεις από την κλιματική κρίση στην Μεσόγειο», είπε ο πρωθυπουργός σημειώνοντας πως Ελλάδα και Γαλλία έχουν διαχρονικά κοινές αξίες, όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ελλάδα και Γαλλία είπε ο πρωθυπουργός, κάνουν σήμερα το πρώτο βήμα για την ευρωπαϊκή αμυντική ανεξαρτησία.

Ο πρωθυπουργός στην συνέχεια ανακοίνωσε πως η Ελλάδα προμηθεύεται με τρεις γαλλικές φρεγάτες Belh@rra με την δυνατότητα να αποκτήσει άλλη μία λέγοντας πως η συμφωνία ενισχύει την κοινή αμυντική βιομηχανία. «Η συμφωνία έχει και χαρακτήρα ευρωατλαντικό», είπε ο κ. Μητσοτάκης, αφού οι δύο χώρες είναι μέλη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Μηταράκης: Πιο αισιόδοξος μετά την επίσκεψη του κ. Ταχιάου  Ταχιάος: Όλοι οι φορείς της Χίου να συμπράξουν στην εκτέλεση των έργων Επίσκεψη στα μεγάλα...

ΧΙΟΣ

Ξεκάθαρο μήνυμα προς τους  εργολάβους  ότι η Κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιτρέψει πλέον καμία ολιγωρία στα υπό εκτέλεση έργα στο νησί της Χίου, έστειλε...

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Την δέσμευση ότι ο Δήμος Χίου θα συμβάλει επικουρικά όπου μπορεί για να ολοκληρωθούν τα έργα που υλοποιούνται στο νησί μας από το Υπουργείο...

ΧΙΟΣ

Στις 30 και 31 Μαρτίου 2024 θα παρουσιαστεί στο Ομήρειο και ώρα 20:30 η καινούργια παραγωγή της θεατρικής ομάδας της «Βοκαριάς Νενήτων» με το έργο «Ο...

Advertisement