Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης και Μακρόν δίνουν σάρκα και οστά στο σύνθημα «Ελλάς – Γαλλία – Συμμαχία»

Την ουσιαστική εμβάθυνση της ελληνογαλλικής στρατηγικής συνεργασίας αναμένεται να επισημοποιήσουν σήμερα μετά τη νέα συνάντηση που θα έχουν στο Μέγαρο των Ηλυσίων στις 10.00 το πρωί ώρα Ελλάδος ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Οι δύο ηγέτες τόσο κατά το χθεσυνοβραδινό δείπνο που είχαν μέσα σε ιδιαίτερα θερμό και φιλικό κλίμα, όπως μεταδίδουν συνεργάτες τους, όσο και κατά την παρουσία τους στα εγκαίνια της έκθεση τέχνης Paris – Athènes, Naissance de la Grèce moderne 1675 ‐ 1919 (Παρίσι – Αθήνα, η γέννηση της σύγχρονης Ελλάδας 1675 ‐ 1919), που διοργανώνεται στο Μουσείο του Λούβρου με αφορμή τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, έστειλαν πολλαπλώς το μήνυμα ότι το σύνθημα «Ελλάς – Γαλλία – Συμμαχία» που έρχεται από το παρελθόν παίρνει στις μέρες σάρκα και οστά περισσότερο από ποτέ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρωθυπουργός σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ αναγνώρισε την «απτή στήριξη» που προσέφερε το προηγούμενο διάστημα στην Ελλάδα η Γαλλία με τη στρατιωτική παρουσία δυνάμεων της στην ξηρά, τον αέρα και τη θάλασσές μας κατά την περίοδο που εκδηλώθηκαν οι τουρκικές προκλήσεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

mitsotakis_parisi__2_

Επεσήμανε επίσης ότι οι δύο χώρες θα βρεθούν στην πρώτη γραμμή της προσπάθειας για τη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης που είναι πια απολύτως επιτακτικό να προχωρήσει. Στο πλαίσιο αυτό χαρακτήρισε «ώριμη» την πρόταση του Γάλλου προέδρου για τη δημιουργία ευρωπαϊκού στρατού. «Είναι ώριμη πρόταση διότι αναγνωρίζει την πολυπλοκότητα των διεθνών σχέσεων. Και το γεγονός τελικά ότι εμείς οι Ευρωπαίοι είμαστε καθ’ ύλην αρμόδιοι να ασχοληθούμε με την ασφάλεια της περιοχής μας», ανέφερε.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η Ευρωατλαντική Συμμαχία, το ΝΑΤΟ, δηλαδή, αποτελεί τον κεντρικό πυλώνα, αμυντικό πυλώνα που θα ενώνει πάντα άρρηκτα τις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Πρόσθεσε, όμως, ότι «η Ευρώπη έχει την υποχρέωση να μπορεί εφόσον το επιθυμεί να μπορεί να δρα αυτόνομα, χωρίς κατ’ ανάγκη να χρειάζεται την άδεια ή τη συναίνεση οποιουδήποτε άλλου, αν κρίνουν τα κράτη-μέλη της Ευρώπης ότι υπάρχουν ζωτικά συμφέροντα της Ευρώπης τα οποία η Ευρώπη πρέπει να υπερασπιστεί».

Αναφερόμενος εμμέσως, εξάλλου, στα όσα αναμένονται να ανακοινωθούν σήμερα για την προμήθεια νέων φρεγατών από τη Γαλλία, ο πρωθυπουργός επεσήμανε με έμφαση την ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης της αμυντικής ικανότητας της χώρας. «Η Ελλάδα έχει υποχρέωση να ενισχύει την αποτρεπτική της δυνατότητα», είπε.

mitsotakis_parisi__1_

«Θα παραδώσω Ένοπλες Δυνάμεις πολύ πιο ισχυρές»

«Και το κάνουμε αυτό», συνέχισε, «με τρόπο πολύ συστηματικό και ουσιαστικό, στα πλαίσια πάντα των δημοσιονομικών περιορισμών μας. Υπάρχουν όμως καίρια ζητήματα εκσυγχρονισμού των Ενόπλων Δυνάμεων μετά από μια δεκαετία κρίσης, και έχω την ευθύνη να τα αντιμετωπίσω και να παραδώσω Ένοπλες Δυνάμεις πολύ πιο ισχυρές από αυτές που παρέλαβα εγώ».
Νωρίτερα, κατά τα εγκαίνια της έκθεσης στο Λούβρο, ο Γάλλος πρόεδρος μίλησε με πολύ θερμά λόγια για τη διαχρονική σχέση της Γαλλίας με την Ελλάδα, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «η Ελλάδα ήταν ένας πολιτισμός πριν καν γίνει έθνος – κράτος. Αυτό είναι βαρύ φορτίο, αλλά είναι κάτι που μας ενέπνευσε».

«Για τη Γαλλία», υπογράμμισε ο κ. Μακρόν, «ήταν αυτονόητο ότι θα προσέφερε τη στήριξή της για τον Αγώνα για Ανεξαρτησία της Ελλάδος, ότι θα στηρίζαμε την Ελλάδα σε κάθε της βήμα, καθώς η Ελλάδα είναι η εστία του πολιτισμού. Από αυτόν τον πολιτισμό αντλούμε τις ρίζες μας, τη φαντασία μας, αλλά και τα σημεία αναφοράς μας, είτε είναι καλλιτεχνικά, είτε φιλοσοφικά και άλλα».

«Είναι, όντως, αλήθεια ότι όταν οι Έλληνες ξεσηκώθηκαν εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, οι πιθανότητες να εξασφαλίσουν την ελευθερία τους ήταν περιορισμένες», ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Μητσοτάκης. «Πολεμούσαν κόντρα στις πιθανότητες. Και αν δεν υπήρχε η συνεισφορά των ξένων δυνάμεων, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, η δημιουργία του πρώτου έθνους – κράτους στο νοτιοανατολικό άκρο της Ευρώπης δεν θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα», σημείωσε.

Σύμφωνα με τον Έλληνα πρωθυπουργό «μέρος αυτής της έκθεσης είναι επίσης ένα ευχαριστώ σε όλους εκείνους που συνέβαλαν για να επιτευχθεί ο σκοπός της ελληνικής ανεξαρτησίας». Όπως είπε για να υπογραμμίσει. «Και φυσικά, η Γαλλία ήταν πάντα εκεί από την αρχή».

«Τολμώ όμως να πω ότι γιορτάζουμε επίσης τα 200 χρόνια ανεξαρτησίας μας σε μια άλλη απολύτως κρίσιμη περίοδο, όταν εμφανίζονται νέες προκλήσεις, με πιο σημαντική αυτή της Κλιματικής Αλλαγής, όταν πάλι η συλλογική αντίδραση είναι απολύτως απαραίτητη», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης. Για να καταλήξει: «Και ίσως το επόμενο κεφάλαιο της ελληνικής Ιστορίας, το επόμενο κεφάλαιο της γαλλικής Ιστορίας θα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ικανότητά μας να προσθέσουμε στις εθνικές μας ταυτότητες, οι οποίες δημιουργήθηκαν μέσα από δύσκολους αγώνες, ένα επιπλέον στρώμα. Και αυτό είναι η ευρωπαϊκή ταυτότητα για την οποία αγωνίζομαι συνεχώς τόσο εγώ όσο και ο Γάλλος πρόεδρος».

mitsotakis_parisi__3_

Πηγή: protothema.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Ο Ναυτικός Όμιλος Χίου (ΝΟΧ), ένα ναυταθλητικό σωματείο με έδρα την Χίο, ανακοινώνει την έναρξη της διαδικασίας του έργου ανακαίνισης και αναστήλωσης των αθλητικών...

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

“Και σήμερα η Εκκλησία ανθεί όπου διώκεται. Εκεί οι μάρτυρες. Εκεί η ευψυχία. Εκεί η θυσία. Εκεί και τα κατορθώματα που υπενθυμίζουν πρωτοχριστιανικές ημέρες....

ΧΙΟΣ

Ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Παππάς, καθώς και ο κ. Άγγελος Συρίγος, καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, επισκέφθηκαν...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το 20ο BMW Art Car παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο κοινό, στο Κέντρο Πομπιντού στο Παρίσι. Φιλοτεχνημένο από τη διάσημη σύγχρονη δημιουργό Τζούλι Μεχρετού...

Advertisement