Το βράδυ της Τετάρτης (18/08/2021) πραγματοποιήθηκε η πρώτη εκδήλωση του Οικολογικού-Περιβαλλοντικού τμήματός του Φιλοτεχνικού Ομίλου Χίου στον αύλειο χώρο του Κοινωφελούς Ιδρύματος Μαρία Τσάκος.
Στόχος της έκθεσης ήταν η καλλιέργεια και η αφύπνιση της περιβαλλοντικής συνείδησης, αλλά και η ευαισθητοποίηση κυρίως των νέων, προκειμένου να έχουν επίγνωση και να ενδιαφέρονται για τα περιβαλλοντικά ζητήματα.
Έτσι, λοιπόν, ο κ. Gerard St. Paul, φυσιοδίφης και δύτης κάτοχος αδείας της Γαλλικής Ομοσπονδίας Υποβρυχίων Μελετών και Αθλημάτων, πραγματοποίησε καταδύσεις σε τέσσερις περιοχές της Χίου, ανακαλύπτοντας και τιμώντας τη νησιωτικότητα των υποβρύχιων θαυμάτων.
«Αυτά τα υποβρύχια θαύματα τα φωτογράφισα επί 38 ολόκληρα χρόνια όταν έκανα καταδύσεις στην όμορφη Χίο μας. Ας δώσουμε θέση στην ανακάλυψη και το θαύμα», λέει ο κ. Gerard St. Paul.
Η ομιλία του, φυσικά, συνοδευόταν από παρουσίαση ιδιαίτερα ενδιαφερόντων φωτογραφιών του ιδίου με εικόνες της υποθαλάσσιας περιοχής της Χίου, οι οποίες ήταν στολισμένες και στον χώρο της εκδήλωσης.
Κάποια από τα φωτογραφιζόμενα πλάσματα ήταν τα λιβάδια από ποσειδωνίες που όπως επεσήμανε ο κ. Gerard St. Paul είναι υποβρύχια μονοχρωματικά ανθοφόρα φυτά και αποτελούν σημαντικό μέρος του οικοσυστήματος. Ένα ακόμα υποβρύχιο φυτό ήταν οι ανεμώνες με ποικιλία χρωμάτων, οι οποίες εντοπίζονται σε 2 με 3 μέτρα βάθος.
Από την παρουσίαση δεν έλειπαν φωτογραφίες με αστερίες, καλαμάρια, δράκενες, σουπιές, πολύχρωμα μικρά ψαράκια που δεν τα βλέπουμε εύκολα και άλλα πολλά εντυπωσιακά υποβρύχια θαύματα που βρίσκονται κρυμμένα στις θάλασσες της νήσου Χίου.
Από την άλλη, η κ. Μελίνα Γεωργιοπούλου, R&D Chemist, Msc. Marine Chemist έκανε λόγο για τη σημαντικότητα του θαλάσσιου περιβάλλοντος και την καθοριστική του σημασία τόσο για την οικολογική ισορροπία, όσο και για την οικονομική και κοινωνική ευημερία των κατοίκων.
Με τη σειρά του, ο κ. Θοδωρής Χονδρόγιαννος, απόφοιτος της Νομικής Σχολής Αθηνών, ερευνητής, δημοσιογράφος και παραγωγός, παρουσίασε συνοπτικά το βραβευμένο μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ του “Σιγή Ιχθύος” με θέμα την υπεραλίευση στη Μεσόγειο την εποχή της κλιματικής αλλαγής. Να επισημανθεί ότι το ντοκιμαντέρ αυτό θα προβληθεί ολόκληρο από τον Όμιλο σε επόμενη εκδήλωση.