Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Παρουσίαση βιβλίου «Αυτός που έτρωγε όλο το γλυκό του» του Τηλέμαχου Τσαρδάκα

Οι Εκδόσεις Σοκόλη και το Perivoli διοργανώνουν την παρουσίαση του νέου βιβλίου του Τηλέμαχου Τσαρδάκα με τίτλο «Αυτός που έτρωγε όλο το γλυκό του». Πρόκειται για συλλογή δεκατριών νέων διηγημάτων και αποτελεί το δέκατο βιβλίο του συγγραφέα. Αντλώντας έμπνευση από τη Χίο, κοινός παρονομαστής σε όλες τις ιστορίες του βιβλίου, είναι ότι λαμβάνουν χώρα σε μία παραλία, ενός Αιγαιοπελαγίτικου νησιού.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 6 Αυγούστου 2021 στις 21.00 στον κήπο του καφέ-μουσείου Perivoli (Αργέντη 5) στον Κάμπο.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν η Μίτσυ Ακογιούνογλου (Διδάσκουσα στο τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου) και ο Μιχάλης Μελαχροινούδης (Εκπαιδευτικός). Αποσπάσματα θα διαβάσουν η Στέλλα Τσιροπινά (Φιλόλογος) και ο συγγραφέας.

Σύντομη περίληψη του βιβλίου

Άνθρωποι που λένε παραμύθια ή βγάζουν βόλτα τον σκύλο. Γυναίκες που κολυμπάνε με τον Ιησού ή νανουρίζονται απ’ το ροχαλητό του άντρα τους. Άντρες που κάνουν τζόκινγκ ή ονειρεύονται νυχτερινές κολυμβήτριες. Παιδιά που κρύβονται σε παλιές φωτογραφίες ή βλέπουν αράχνες στην κουζίνα. Πρόσφυγες που σιχαίνονται τη μυρωδιά της βενζίνης ή γράφουν ποιήματα. Αυτοί που ακούν τη φωνή τους μες στο σπίτι. Αυτοί που ζωγραφίζουν νεκρά ζώα. Αυτοί που τρώνε όλο το γλυκό τους και μετά εξαφανίζονται. Αυτοί είναι οι ήρωες ετούτων των δεκατριών ιστοριών μαγικού ρεαλισμού. Αναμετρώνται με όνειρα και φόβους δίπλα στη θάλασσα. Παλεύουν με τους απόηχους του θανάτου. Με τα απόνερα του έρωτα. Περπατάνε μόνοι σε κάποια παραλία, κάποιου νησιού, χειμώνα καλοκαίρι. Μέχρι να γίνουν ένα με το φως και τον αέρα. Ή μέχρι να τους πάρει η νύχτα.

Σύντομο βιογραφικό του συγγραφέα

Ο Τηλέμαχος Τσαρδάκας γεννήθηκε το 1978. Κατάγεται από τη Χίο. Σπούδασε Νομικά και Διεθνείς Σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Κόβεντρι. Έχει μεταπτυχιακούς τίτλους στην Πολιτική, Ασφάλεια και Ολοκλήρωση στα Βαλκάνια στο UCL του Λονδίνου και στο Πολιτιστικό Management στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο.

Έχουν εκδοθεί εννέα βιβλία του. Οι ποιητικές συλλογές: Αιμοσφαίριο του ουρανού (Αχαϊκές Εκδόσεις, 1998), Μικρές μπαλάντες γι’ απόψε (εκδόσεις Λιβάνη, 2003), Το σκοτεινό αγγελάκι και το δέντρο (Εκδόσεις Γαβριηλίδη, 2007, *Συμπεριλήφθηκε στη μικρή λίστα των βραβείων του περιοδικού Διαβάζω), Σονέτα για τα χείλη σου (Εκδόσεις Anima Libri, 2014) καθώς και το μακροσκελές ποίημα Μικρή Πατρινή Σερενάτα (Εκδόσεις Το Δόντι, 2015). Επίσης τα θεατρικά έργα:Δεν είναι αλήθεια (Εκδόσεις Κήπος με τις Λέξεις, 2009 *μαζί με συγγραφική ομάδα), Το σκυλί του Ωρίωνα (Εκδόσεις Χαραμάδα, 2011), Το κορίτσι που επιμένει (Εκδόσεις Σοκόλη, 2017), Οι κάτω απ’ τ’ αστέρια (Εκδόσεις Σοκόλη, 2018). Ποιήματά του έχουν δημοσιευτεί σε πολλά λογοτεχνικά περιοδικά (Ελίτροχος, Οροπέδιο, Το παράθυρο κ.α.) και ανθολογίες (Γιατί η ποίηση, Πάτρα μια πόλη στη λογοτεχνία, Ανθολογία ποιητών της Χίου, Προσεγγίσεις, (Δε)κατα κ.α.) και έχουν μεταφραστεί σε 11 γλώσσες (στα πλαίσια του Πάτρα Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2006).

Έχει γράψει και σκηνοθετήσει τα θεατρικά έργα: Πούπουλα (θέατρο Λιθογραφείον 2009-2010), Το σκυλί του Ωρίωνα (θέατρο act 2011, Θέατρο του Νέου Κόσμου 2014-2015), Το χώμα λερώνει (θέατρο act, 2012), Το κορίτσι που επιμένει (θέατρο act 2015-16, θέατρο Άβατον 2017-18, θέατρο Άλφα-Ιδέα 2018, ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής 2018-19, Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου 2019, ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης 2019-20), Η απόχη (θέατρο act 2016), Δυό χαρταετοί στη νύχτα (θέατρο act, Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Χίου 2018-19), Πάσπαργος (Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Χίου, θέατρο act, θέατρο Τεχνουργείον, θέατρο Έκφρασις, θέατρο Άλφα Ιδέα 2019). Συμμετείχε ως συγγραφέας στην καλλιτεχνική ομάδα του θεατρικού έργου Δεν είναι αλήθεια (θέατρο act 2009-10) από τις ομάδες Κάνθαρος και Βιομηχανική, σκην. Γιώργος Αγγελόπουλος). Τέλος έχει γράψει το θεατρικό έργο Οι κάτω απ’ τ’ αστέρια (θέατρο act 2018, θέατρο Άλφα-Ιδέα 2018-19 & 2019-20, σκην. Άρτεμις Γρύμπλα, Κωνσταντίνος Μπιμπής, Λίλα Μπακλέση). Σκηνοθέτησε επίσης το θεατρικό έργο του Δημήτρη Κάββουρα Πατρίτσια υπάρχει (θέατρο act 2013) και τις παραστάσεις: Το φιλί ανάποδα (θέατρο act 2011-2012), Τα θαύματα θυμώνουν αν δεν τα πιστεύεις (θέατρο act 2013) και Το κρυφό ευαγγέλιο (θέατρο act 2014) στις οποίες έπαιξε και ως ηθοποιός. Σκηνοθέτησε, ακόμα, τις παραστάσεις Ποιητές επί σκηνής (2010, 2012), Ιστορία για δύο του Φίλιπ Ρίντλει (2013), Μπλάνκο του Κωνσταντίνου Μάγνη (στα πλαίσια του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας 2014), Κώστας Καρυωτάκης – Το ημερολόγιο ενός πνιγομένου (θέατρο act και θέατρο Τεχνουργείον 2015), Σαράντα Πέντε Γιάννηδες του Κωνσταντίνου Μάγνη (Συνδετήρας 2016, θέατρο act 2017), Μεξικό του Κωνσταντίνου Μάγνη (θέατρο act 2018-19), Eroica του Κοσμά Πολίτη (ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας 2019) Το 2011 σκηνοθέτησε την performance Να Θυμάμαι, Να Γιορτάζω (QueenStudio). Ως ηθοποιός έχει παίξει ακόμα στις παραστάσεις Η βαλίτσα (θέατρο Λιθογραφείον, σκην. Φάνης Δίπλας) και Η κότα (ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, θέατρο Απόλλων, σκην. Χρήστος Στρέπκος). Τέλος, έχει γυρίσει την ταινία μικρού μήκους Θέλω να πάρω κάτι από τα χέρια σου (βασισμένη στην ποίηση του Δημήτρη Κάββουρα).

Έχει παρακολουθήσει μαθήματα σωματικού θεάτρου και υποκριτικής με τους Marcello Magni, Γιώργο Αγγελόπουλο, Νίκο Κατή, Δημήτρη Καταλειφό, Γιώργο Αρμένη, Κώστα Γάκη, Κωνσταντίνο Μπιμπή, Αθηνά Μουστάκα, Γεράσιμο Γενατά, Αναστασία Κουμίδου, Δημήτρη Φραγκιόγλου, θεάτρου ντοκιμαντέρ με τη Γεωργία Μαυραγάνη, σωματικών κρουστών με την Τζωρτζίνα Βαρδουλάκη, αφρικανικών κρουστών με τον Νίκο Πολυχρονίδη και θεατρικών φωτισμών με τον Σάκη Μπιρμπίλη.

Διευθύνει το θέατρο act στην Πάτρα.

Παρουσίαση βιβλίου

«Αυτός που έτρωγε όλο το γλυκό του»

του Τηλέμαχου Τσαρδάκα

Παρασκευή 6 Αυγούστου 2021 στις 21.00 στο καφέ-μουσείο Perivoli

Είσοδος ελεύθερη. Κατά την πραγματοποίηση της εκδήλωσης θα τηρηθούν όλα τα μέτρα που προβλέπονται σχετικά με τον covid-19.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Η BMW X5 θα είναι το πρώτο πολυτελές plug-in υβριδικό μοντέλο που θα παράγεται στη Νότια Αμερική από το τελευταίο τρίμηνο του 2024. Μετά...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Με απολύτως ισορροπημένες αναλογίες, αισθησιακή σχεδίαση με προσοχή στη λεπτομέρεια, την τελευταία γενιά MBUX και μια σειρά εκδόσεων κινητήρων και εξοπλισμού που μπορούν να...

ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης υποδέχτηκε σήμερα στην Περιφέρεια 57 μαθητές και 4 καθηγητές από το 2ο ΓΕΛ Καλυβίων, στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών...

ΧΙΟΣ

Στο πλαίσιο της Αξιολόγησης σχολικών μονάδων και στον άξονα Σχέσεις σχολείου – οικογένειας εκπονήθηκε Σχέδιο Δράσης για το Γυμνάσιο Κάμπου με θέμα: ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΩΝ...

Advertisement