Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Συρματένιοι, ξεσυρματένιοι όλοι»: Μία συμβολική θεατρική παράσταση στα χωριά της Χίου από τον Αύγουστο

Το πρωί της Παρασκευής (31/07/2021) η ηθοποιός Χριστίνα Λυκοτσέτα-Χλωρού, ο συγγραφέας και σκηνοθέτης Γιάννης Μακριδάκης και ο σκηνοθέτης Βασίλης Παχουνδάκης, μίλησαν στα τοπικά μέσα για την παράσταση “Συρματένιοι, ξεσυρματένιοι όλοι” που θα παρουσιαστεί στη Χίο τον Αύγουστο.

Πρόκειται για μία παράσταση, βασισμένη πάνω στο βιβλίο «Συρματένιοι, ξεσυρματένιοι όλοι: Χιώτες πρόσφυγες και στρατιώτες στη Μέση Ανατολή: αφηγήσεις 1941-1946». Οι μαρτυρίες που παρουσιάζονται σε αυτό το βιβλίο καταγράφουν τις δύσκολες καταστάσεις που πέρασαν χιλιάδες Χιώτες, οι οποίοι εγκατέλειψαν την πατρίδα τους ως πρόσφυγες κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής. Συνθήκες πείνας και ανέχειας, νυχτερινές, παράνομες αποδράσεις από το νησί, επικίνδυνα ταξίδια με καΐκια και προορισμό την Κύπρο, ο στρατός της Μέσης Ανατολής, οι προσφυγικοί καταυλισμοί, το μέτωπο, τα κινήματα, τα σύρματα, ο Ιερός Λόχος.

«Η ιστορία επαναλαμβάνεται, η ιστορία αλλάζει ρότα. Είπαμε να ανεβάσουμε αυτήν την θεατρική παράσταση ως φόρο τιμής και συμβολικά για το νέο προσφυγικό», δηλώνει ο κ. Μακριδάκης.

Με τη σειρά του ο κ. Παχουνδάκης επεσήμανε ότι το εν λόγω έργο έχει μία δομή μυθοπλαστική με μορφή παραμυθιού. «Η ιστορία έχει ονοματεπώνυμο, όλοι καταλαβαίνουν ποιος λέει τι από τον τρόπο σκηνοθετικής προσέγγισης».

Τέλος, η κ. Λυκοτσέτα-Χλωρού αναφέρει ότι ήταν μία ομαδική δουλειά. «Ο στόχος μας ήταν κοινός ότι αυτή η ιστορία πρέπει να υποθεί πραγματικά όπως την αφηγούνταν οι γιαγιάδες μας από μία καρέκλα με λόγο λαϊκό, έχοντας ελάχιστα μέσα στη διάθεσή τους», καταλήγοντας ότι οι συγκεκριμένες παραστάσεις διαφοροποιούνται από την παράσταση που είχε ανέβει πριν από δυο έτη στην Αθήνα.

Συντελεστές
Σκηνοθεσία: 
Γιάννης Μακριδάκης & Βασίλης Παχουνδάκης
Δραματουργική επεξεργασία: 
Γιάννης Μακριδάκης
Ερμηνεία: 
Χριστίνα Λυκοτσέτα
Σκηνικό:  
Έβης Χρήστου
Κοστούμια: Μάρθα Φωκά
Φωτογραφίες: 
Σταμάτης Μενής

 Ημερομηνίες Παραστάσεων «Συρματένιοι, ξεσυρματένιοι όλοι»

  • Τρίτη 3 Αυγούστου 2021, 9 μ.μ. Πιτυός (υπό την αιγίδα της ΚΟΙΝΣΕΠ «ΠΙΤΥΟΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ»)
  • Τετάρτη 4 Αυγούστου 2021, 9 μ.μ. Καλλιμασιά (σε συνεργασία με το Εκπολιτιστικό Σωματείο Καλλιμασιάς «ΠΡΟΟΔΟΣ»)
  • Κυριακή 8 Αυγούστου 2021, 9 μ.μ. Βολισσός (σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Βολισσού «Ο Όμηρος»)
  • Πέμπτη 12 Αυγούστου 2021, 9 μ.μ. «Περιβόλι» στον Κάμπο
  • Παρασκευή 13 Αυγούστου 2021, 9 μ.μ. Καρδάμυλα – Ανοιχτό Θέατρο (σε συνεργασία με τον Φιλοπρόοδο Όμιλο Καρδαμύλων)

Σε αυτό το σημείο να επισημανθεί ότι σε όλες τις παραστάσεις θα τηρηθούν τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας για την πανδημία του Covid-19.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Μαθητές και καθηγητές από το 3ο Γυμνάσιο Χαλανδρίου «Γιώργος Σεφέρης» υποδέχτηκε σήμερα 24 Απριλίου 2024 ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου Παντελής Βρουλής στο κτήριο της ΠΕ...

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Επίσκεψη από τον Πρόεδρο του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας, κ Παναγιώτη Κατσίβελα δέχθηκε στο Γραφείο του, σήμερα, 24 Απριλίου ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου Παντελής Βρουλής.  Ο...

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Την Δευτέρα 22 Απριλίου 2024 κλιμάκιο της Συμμαχίας Αξιών επισκέφθηκε τον Αντιδήμαρχο Καθαριότητας και Ηλεκτροφωτισμού, κ. Αυγερινό Δημήτριο προκειμένου να ενημερωθεί για θέματα αρμοδιότητάς...

ΧΙΟΣ

Σήμερα (23-04-2024), στο πλαίσιο ερευνών για την παράνομη κατοχή, κατασκευή, χρήση, διακίνηση και εμπορία βεγγαλικών, ενόψει των εορτών του Πάσχα, αστυνομικοί της Ομάδας Πρόληψης...

Advertisement