Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Χίος: Το πρόγραμμα του 5ου ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΜΟΥΣΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ

Το φετινό 5 ο Φεστιβάλ ΜΟΥΣΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ συνδιοργανώνεται με την στήριξη της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και παρουσιάζει ένα πλούσιο πρόγραμμα δραστηριοτήτων που απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες. Το Φεστιβάλ αρχίζει με το «Ρόδο της Μοναξιάς», μία πολυδιάστατη εκδήλωση για το κοινωνικό φαινόμενο της Μοναξιάς, όπου συμμετέχουν δεκάδες καλλιτέχνες, συγγραφείς, εικαστικοί, ηθοποιοί, χορευτές και μουσικοί. Συνεχίζει με ένα τριήμερο τεσσάρων παραγωγών αφιερωμένων στην επέτειο των 200 ετών από την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης, οι οποίες συμπεριλαμβάνουν Ημερίδα με θέμα Γάλλους Φιλέλληνες, διανοούμενους και καλλιτέχνες, του 18 ου και 19 ου αιώνα, ένα ρεσιτάλ πιάνου, μία συναυλία με έργα Ελλήνων και Γάλλων συνθετών και μία βραδιά αφιερωμένη σε Βυζαντινούς ύμνους γραμμένους για τα Ολοκαυτώματα επί Τουρκοκρατίας. Το τριήμερο τελεί υπό την Αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» και του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος.

Ακολουθεί μία βραδιά με το Aeris Trio χάλκινων πνευστών, το οποίο πλαισιώνεται από τη Φιλαρμονική του Δήμου Χίου στο Αρχοντικό Στεφάνου στον Κάμπο. Στη συνέχεια η συναυλία «Musica Poetica», ένα ταξίδι στην ελληνική ποίηση και μουσική από την αρχαιότητα έως σήμερα στο Ανοικτό Θέατρο των Καρδαμύλων και μία βραδιά με «Μουσική που τη βλέπεις σα Θέατρο και Θέατρο που το ακούς σα Μουσική» στο Μουσείο Μαστίχας, έργα που ζευγαρώνουν τη μουσική, το θέατρο και το λόγο με ποικίλους, ευφάνταστους και ασυνήθιστους τρόπους. Ολοκληρώνεται με εκδήλωση αφιερωμένη στα νέα ταλέντα και στους μικρούς φίλους της μουσικής, με μουσικό παραμύθι και άλλες δραστηριότητες στο όμορφο πάρκο της Κλειδούς.

Παράλληλα με τις βραδινές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται δύο εργαστήρια για παιδιά, ένα μουσικής και ένα γλυπτικής με άμμο (Sand Art), δύο εκδηλώσεις στα Γηροκομεία Χίου και Καρδαμύλων, μουσικό σχολείο για όσα παιδιά σπουδάζουν μουσική και επιθυμούν να πάρουν σεμιναριακά μαθήματα με τους καλεσμένους καλλιτέχνες, τρεις διαλέξεις για το έργο του Ούγγρου συνθέτη György Ligeti (μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες του δεύτερου μισού του 20 ού αιώνα), αναλύσεις από τους σολίστ μερικών από τα προχωρημένα έργα που ερμηνεύουν, εργαστήρι Sand Art για ενήλικες και έκθεση εικαστικών με έργα από το εργαστήρι Sand Art και από τη συνεργασία με τους συγγραφείς της εκδήλωσης «Το Ρόδο της Μοναξιάς».

Το 5 ο Φεστιβάλ ΜΟΥΣΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ είναι μια γιορτή που ανεβάζει τον πολιτισμό, ψυχαγωγεί, εμπνέει, φωτίζει το
παρόν, μας φέρνει πιο κοντά στο παρελθόν, διδάσκει την ιστορία μας. Εννέα ημέρες πλούσιες σε δραστηριότητες, με
ελεύθερη είσοδο σε όλες τις εκδηλώσεις.

Είμαστε όλοι καλεσμένοι. Ελάτε να ζήσουμε ό,τι εκπλήξεις μας επιφυλάσσει!

Διοργάνωση: ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ & ΜΟΥΣΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ

 9 μέρες εκδηλώσεων με ελεύθερη είσοδο για το κοινό
 10 συναυλίες
 4 εκδηλώσεις αφιερωμένες στον εορτασμό των 200 χρόνων της Παλιγγενεσίας υπό την αιγίδα της

Επιτροπής «Ελλάδα 2021» και του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος:
Ημερίδα με θέμα τις σχέσεις Γαλλίας και Χίου κατά την Τουρκοκρατία και την Επανάσταση του 1821 και τον αντίκτυπό τους στη γαλλική διανόηση και καλλιτεχνική δημιουργία. Ρεσιτάλ πιάνου και Συναυλία με έργα Γάλλων και Ελλήνων συνθετών που καταδεικνύουν – ενδεικτικά – την καλλιτεχνική ώσμωση των δύο λαών. Έρευνα, παρουσίαση και συναυλία βυζαντινών ύμνων αφιερωμένων στα Ολοκαυτώματα της περιόδου της Τουρκοκρατίας.

 Το Ρόδο της Μοναξιάς: πειραματική παράσταση που αναφέρεται στο κοινωνικό φαινόμενο της Μοναξιάς, με κύρια στοιχεία το Λόγο, τα Εικαστικά, τη Μουσική και το Χορό
 152 μουσικοί και καλλιτέχνες από τη Χίο, την Ελλάδα και το εξωτερικό
 4 μέρες μουσικών μαθημάτων/masterclasses για σπουδαστές μουσικής
Κλασικό πιάνο
Συνοδεία στο πιάνο
Το πιάνο στο ελληνικό τραγούδι
Φωνητική-Όπερα
Τραγούδι και Δημοφιλές τραγούδι
Θέατρο/Απαγγελία
Κλασική κιθάρα
Η κιθάρα στο ελληνικό τραγούδι
Κρουστά ορχήστρας
Ντραμς
Έγχορδα (βιολί, βιόλα, βιολοντσέλο, κοντραμπάσο)
Ξύλινα και Χάλκινα πνευστά
Θεωρία και Σύνθεση
 3 διαλέξεις/παρουσιάσεις με θέμα το έργο του Ούγγρου συνθέτη György Ligeti
 3 συναντήσεις με τους σολίστ για συζήτηση και ανάλυση έργων που ερμηνεύουν (Berio, Απέργης, Σισιλιάνος, Μâche, Ξενάκης)
 Για τους μικρούς μας φίλους: επταήμερο μουσικό εργαστήριο για παιδιά 5-12 ετών με βάση ένα διαδραστικό μουσικό παραμύθι ειδικά γραμμένο για το Φεστιβάλ
 Πενθήμερο καλλιτεχνικό εργαστήριο Sand Art με τμήματα για παιδιά και ενήλικες
 2 συναυλίες στα Γηροκομεία Καρδαμύλων και Χίου
 Μουσικό Πάρκο και Συναυλία Νέων από Χίο (Μουσικό Σχολείο, Ωδεία, Φιλαρμονική)
 Έκθεση Εικαστικών

 

ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

Το Φεστιβάλ ΜΟΥΣΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ πραγματοποιείται για πέμπτη συνεχή χρονιά στη Χίο με ποικίλες δραστηριότητες. Το κοινό της Χίου προσκαλείται να τις παρακολουθήσει και να συμμετέχει ενεργά σε αυτές.
 10 συναυλίες με δεκάδες έργα Ελλήνων και ξένων δημιουργών (Λόγια μουσική, Βυζαντινή μουσική, Θέατρο,
Πειραματικές τάσεις, Δημοφιλές τραγούδι)
 Τριήμερο με 4 εκδηλώσεις αφιερωμένες στα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης
 Εκδήλωση αφιερωμένη στο κοινωνικό φαινόμενο της Μοναξιάς
 3 διαλέξεις με θέμα το έργο του Ούγγρου συνθέτη György Ligeti
 3 συναντήσεις με σολίστ για συζήτηση και ανάλυση των προχωρημένων έργων που ερμηνεύουν
 Τετραήμερο εργαστηρίων και masterclasses για μουσικούς και φιλόμουσους
 Εκδηλώσεις στα Γηροκομεία Καρδαμύλων και Χίου
 Για τους μικρούς μας φίλους: μουσικό και παιδαγωγικό πρόγραμμα για παιδιά 5-12 ετών με βάση ένα νέο
διαδραστικό παραμύθι ειδικά γραμμένο για το Φεστιβάλ
 Έκθεση Εικαστικών
 Kαλλιτεχνικό εργαστήριο Sand Art με τμήματα για παιδιά και ενήλικες
 Μουσικό Πάρκο και Συναυλία Νέων

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Η είσοδος στις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη. Είναι απαραίτητα Δελτία Προτεραιότητας, τα οποία θα διατίθενται στο χώρο των εκδηλώσεων 30 λεπτά πριν την έναρξη. Για τη συναυλία της Παρασκευής 30/7 στο Μουσείο Μαστίχας Χίου απαιτείται κράτηση θέσης εκ των προτέρων (22710-72212, 10:00-18:00 καθημερινά εκτός Τρίτης). Λόγω των ειδικών συνθηκών, και έχοντας ως προτεραιότητα τη δημόσια υγεία, όλες οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιούνται σύμφωνα με τα προβλεπόμενα μέτρα.

Σάββατο 24 Ιουλίου
Βράδυ

ΤΟ ΡΟΔΟ ΤΗΣ ΜΟΝΑΞΙΑΣ, ώρα: 21:00 – Κεντρική Πλατεία Αρμολίων *
Καμιά μοναξιά δεν είναι μικρή. Την τρέφουν οι φόβοι μας. Μπορούμε να την κάνουμε να μην έχει διάρκεια; Τα μέλη της εθελοντικής ομάδας ΘΑΛίΑ για την Τρίτη Ηλικία και φίλοι τους έγραψαν κείμενα βιωματικά, όπως δηλαδή ο καθένας κάποτε βίωσε τη μοναξιά. Τα δεκατρία αυτά κείμενα στάθηκαν πηγή έμπνευσης για πολλά πρωτότυπα εικαστικά έργα. Όλα μαζί θα αποτελέσουν ένα σκηνικό, που θα εμψυχώνεται από μουσική ζωντανή και χορογραφίες, σύμφωνα με τη σκηνοθετική έμπνευση του Χιώτη ηθοποιού και εικαστικού Αντώνη Μυριαγκού.
Η εκδήλωση αποτελεί ανάθεση του 5ου Φεστιβάλ ΜΟΥΣΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ στη θυγατρική της ομάδα ΘΑΛίΑ, η οποία έχει αναλάβει το συντονισμό και τη διοργάνωση.
Η ΘΑΛίΑ σε λίγους μήνες κλείνει 6 χρόνια γόνιμης και γεμάτης δράσεις ζωής: εβδομαδιαίες συναντήσεις των μελών της με αναλύσεις και προβληματισμό πάνω σε ποικίλα θέματα, επισκέψεις στο Γηροκομείο Χίου, καλλιτεχνικές και κοινωνικές εκδηλώσεις, ημερίδες και σεμινάρια, με σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης γύρω από τις ανάγκες και τα προβλήματα, αλλά και τις δυνατότητες και επιθυμίες των ατόμων της Τρίτης Ηλικίας. Το Κοινωφελές Ίδρυμα ΤΙΜΑ ενέκρινε και θα χρηματοδοτήσει για τον επόμενο χρόνο πρόγραμμα διάρκειας 8 μηνών, το οποίο κατέθεσε η ΘΑΛίΑ σε συνεργασία με το Κέντρο Ψυχικής Υγείας Χίου, με αντικείμενο τη δημιουργική απασχόληση και την ενδυνάμωση της μνήμης των τροφίμων του Γηροκομείου Χίου.

Σκηνοθέτες
Αντώνης Μυριαγκός
Συγγραφείς – Αφήγηση
Κυριακή Βαγιάνου
Κώστας Βολάκης
Νίκη Ζύμαρη
Ειρήνη Καζάνα
Σταμάτης Κάμπουρας
Σοφία Καρασούλη-Milobar
Αγγελική Κοκκινάκη
Ελευθερία Λυκοπάντη
Άννα Τσακάλη
Γκόλφω Τσακουμή
Μανώλης Φύσσας
Ανώνυμος
Μοναχή από την Πάτμο
Αφήγηση
Αφροδίτη Πρωίου
Ειρήνη Μπιρλή
Ιάσμη Χαλιορή
Ελεύθερη κίνηση
Άννα Συράκη

Εικαστικοί
Αλέκα Γλύκα
Κυριακή Γλύπτη
Γιώργος Ζυμαράκης
Δέσποινα Καλαγκιά
Άννα Κανάρη
Καλλιόπη Κοσμά
Κλεοπάτρα Κουτσουράδη
Τώνια Λαδάκη
Ελευθερία Λυκοπάντη
Μαρία Νεράκη
Αγγελική Νικήτα
Ελένη Ντουρλουντάδου-Συκαλά
Μάλαμα Ξύδα
Μαρία Παληού-Μπαχά
Άννα Πατηνιώτη
Άννα Πουλάκη
Δέσποινα Σταθάκη
Ruthhild Tillmann
Αργυρώ Φλάμου
Μαρία Φράγκου
Μουσικοί
Μαρία Δελή, ακορντεόν
Καθλήν Καλογερά, βιόλα
Κωστής Θέος, βιολοντσέλο
Τραγούδι
Υβόννη Χαλκιά
Ψυχολόγος
Φωτεινή Frrokaj

*Ανάθεση του 5 ου Φεστιβάλ Μούσα Ελληνική

Κυριακή 25 Ιουλίου
Πρωί

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΙΚΡΟΥΣ ΜΑΣ ΦΙΛΟΥΣ, ώρα: 11:00 – 13:00 – Αίθουσα Φιλαρμονικής Δήμου Χίου Μουσικό παιδαγωγικό πρόγραμμα/εργαστήριο με την Άννα Δανιηλίδη και τη Σταματία Κομνηνού για παιδιά 5-12 ετών. Γνωριμία με τη Μουσική και τα όργανα. Τα παιδιά θα ετοιμαστούν να συμμετάσχουν στο διαδραστικό μουσικό παραμύθι «Σώζοντας την Ελπίδα» στην εκδήλωση του Σαββάτου 31 Ιουλίου στο πάρκο της Κλειδούς.
ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΓΙΑ ΕΝΗΛΙΚΕΣ, ώρα: 11:00 – 13:00 – Αίθριο Φιλαρμονικής Δήμου Χίου
Με αφορμή τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, η Γερμανίδα εικαστικός Ruthild Tillmann καθοδηγεί
ομάδα ενηλίκων για να κατασκευάσουν δημιουργίες με άμμο και άλλα φυσικά υλικά (πέτρες, σπόρους, κοχύλια,
βότσαλα) με θέμα “Η ειρήνη μπορεί να είναι πραγματικότητα” Ο Πικάσο είπε πως «ο καθένας μας είναι καλλιτέχνης». Με λίγα εργαλεία, εμπιστοσύνη στη φαντασία και στο ένστικτο, πειραματιζόμαστε, …παίζουμε και χαιρόμαστε τη δημιουργία.

Κυριακή 25 Ιουλίου
Βράδυ

Τριήμερο εκδηλώσεων για την επέτειο των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση -1 η Μέρα
Όλες οι εκδηλώσεις τελούν υπό την Αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» και του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος

Ήδη από την Τουρκοκρατία η Χίος αποτελεί πηγή έμπνευσης για Γάλλους περιηγητές, νεοελληνιστές (Pernot),
συνθέτες (Berlioz, Ravel), ζωγράφους (Delacroix), συγγραφείς (Hugo) και διανοούμενους. Η Σφαγή της Χίου (1822) προκάλεσε παγκόσμια συγκίνηση και ευαισθητοποίησε την κοινή γνώμη. Στις δεκαετίες που ακολούθησαν οι Χιώτες έμποροι, κάποιοι από τους οποίους εγκαταστάθηκαν στα μεγάλα κέντρα της διασποράς, συνέβαλαν καθοριστικά στην ανάπτυξη του νησιού.

Η Ημερίδα της Κυριακής 25 Ιουλίου περιλαμβάνει 8 εισηγήσεις ακαδημαϊκών και ιστορικών από Ελλάδα και Γαλλία με θέμα τον γαλλικό φιλελληνισμό και ρεσιτάλ πιάνου με έργα Γάλλων και ελληνικής καταγωγής συνθετών. Η Συζήτηση και η Συναυλία της Δευτέρας 26 Ιουλίου τοποθετούν τις πολιτιστικές σχέσεις Γαλλίας και Ελλάδας σε προοπτική χρόνου όπου διαφαίνεται ξεκάθαρα πως οι αλληλεπιδράσεις και οι ανταλλαγές συνεχίζονται μέχρι τις μέρες μας.
ΗΜΕΡΙΔΑ: Χίος και Γαλλία 18 ος -19 ος αι: Φιλελληνισμός, Ιστορία, Μνήμη – Αρχοντικό Ρίζικο
Εισηγήσεις: 19:00 – 21:30
Ρεσιτάλ πιάνου: 22:00
Διοργάνωση – Συντονισμός: Ελευθερία Λυκοπάντη, φιλόλογος, μουσικός
Εισηγητές:
 Ειρήνη Αποστόλου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Τμήμα Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας ΕΚΠΑ
Από τον περιηγητισμό στο φιλελληνισμό: η Χίος και οι Γάλλοι συγγραφείς και καλλιτέχνες (18 ος -19 ος αι)*
 Ευτυχία Βλυσίδου, Φιλόλογος-Ιστορικός, τ. Διευθύντρια Δ/θμιας Εκπ/σης Χίου
Η επίδραση του γαλλικού Διαφωτισμού στη σκέψη του Α. Κοραή και η θέση του για την Επανάσταση του 1821
 Κωνσταντίνος Ηροδότου, Δρ. του Πανεπιστημίου Paris 8, διδάσκων στο ΠΜΣ του Τμήματος Φιλοσοφίας, ΕΚΠΑ
Η περιπέτεια της Βιβλιοθήκης του Α. Κοραή: από το Παρίσι στη Χίο
 Μιχάλης Βαρλάς, Ιστορικός ερευνητής
Ο Συνταγματάρχης Φαβιέρος και η διεκδίκηση της Χίου από το επαναστατημένο Ελληνικό Έθνος
 Μιχάλης Καλαπόδης, Δρ. και διδάσκων στο Πανεπιστήμιο Paul Valéry Montpellier III
Μασσαλία και Φιλελληνισμός στο 19 ο αι: γεωπολιτικές αναπαραστάσεις και ιστορικές επιπτώσεις
 Μίρκα Παλιούρα, Δρ. ΕΚΠΑ, επιμελήτρια Μουσείου Μπενάκη, Συλλογή Φινόπουλου
Ο Θεόδωρος Ράλλης από το Παρίσι στη Χίο: η εικονογράφηση του Λουκή Λάρα
 Jean-François Conil-Lacoste, Essec Business School, Διοικητής EPEXSPOT
Delacroix, peintre des Révolutions vu par Michel Conil-Lacoste
 Ματούλα Τομαρά Σιδέρη, Καθηγήτρια, Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο
Χίοι Ευεργέτες και Δωρητές: ένας διαχρονικός αστερισμός
* (Κεντρική Ομιλία)
Μουσικό Πρόγραμμα:
Ντιάνα Βρανούση, πιάνο
Προλογίζει ο Γιώργος Β. Μονεμβασίτης, κριτικός και ιστορικός μουσικής
 Μαριώ Φωσκαρίνα Δαμασκηνού (1850-1921): Feuillets d’Album, op. 20 (1877)
Jour de Fête
Chant du soir
L’Aragonaise
Fanny
Heureux Souvenir
La Leçon
 Μαριώ Φωσκαρίνα Δαμασκηνού (1850-1921): L’Enfant dort… (Berceuse) (1891)
 Emmanuel Chabrier (1841-1894): Feuillet d’album (1890)
Habanera (1885)
 Gabriel Fauré (1845-1924): Barcarolle no. 6, op. 70 (1896)
 Camille Saint-Saëns (1835-1921): Valse nonchalante, op. 110 (1898)
 Κάμιλλος Σταμάτης (1811-1870): Esquisses, op. 17 (1853)
1. Pensée d'amour
4. Valse expressive
11. Sommeil de Nanine
 Κάμιλλος Σταμάτης (1811-1870): Promenade sur l’eau, op. 22 (Barcarolle expressive) (1856)

Δευτέρα 26 Ιουλίου
Πρωί

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΙΚΡΟΥΣ ΜΑΣ ΦΙΛΟΥΣ, ώρα: 11:00 – 13:00 – Μουσικό Σχολείο Χίου Μουσικό/παιδαγωγικό πρόγραμμα/εργαστήριο με την Άννα Δανιηλίδη και τη Σταματία Κομνηνού για παιδιά 5-12 ετών. Γνωριμία με τη Μουσική και τα όργανα. Τα παιδιά θα ετοιμαστούν να συμμετάσχουν στο διαδραστικό μουσικό παραμύθι «Σώζοντας την Ελπίδα» στην εκδήλωση του Σαββάτου 31 Ιουλίου στο πάρκο της Κλειδούς.

Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ ΜΑΣ, ώρα: 13:30 – 15:00 – Μουσικό Σχολείο Χίου Παρουσιάσεις, συζητήσεις και αναλύσεις έργων της σύγχρονης μουσικής György Ligeti: Μικροπολυφωνία

Η πρώτη από τρεις συναντήσεις για την παρουσίαση του έργου του Ούγγρου συνθέτη György Ligeti, μίας από τις
σημαντικότερες προσωπικότητες του δεύτερου μισού του 20 ού αιώνα. Διαθέσιμες σημειώσεις, παρτιτούρες,
ηχογραφήσεις. Παρουσιάζει ο Αλέξανδρος Καλογεράς ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ – MASTERCLASSES, ώρα: 13:00 – 15:00 – Μουσικό Σχολείο Χίου Μάθημα με τους καλεσμένους εκτελεστές: βιολί, βιόλα, τσέλο, κοντραμπάσο, πιάνο, συνοδεία στο πιάνο, όπερα, τραγούδι, θέατρο/απαγγελία, κρουστά, ξύλινα και χάλκινα πνευστά, θεωρητικά και σύνθεση

Δευτέρα 26 Ιουλίου
Βράδυ

Τριήμερο εκδηλώσεων για την επέτειο των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση- 2 η Μέρα

Υπό την Αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» και του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος ΠΑΡΙΣΙ – ΑΘΗΝΑ, 19 ος – 21 ος ΑΙ, ώρα: 20:00 – Αρχοντικό Ρίζικο 20:30 François-Bernard Mâche: ένας σύγχρονος Γάλλος φιλέλληνας συνθέτης
Παρουσιάζει η μελετήτρια του έργου του Ιωάννα Βρακατσέλη

21:00 Συναυλία με έργα Ελλήνων και Γάλλων συνθετών από το 19 ο αιώνα έως τις μέρες μας.
Πολυσχιδείς και ποικιλόμορφες οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας δεν έχουν επηρεάσει μόνο την
κοινωνικοπολιτική και πολιτιστική ανάπτυξη των δύο χωρών με το πέρασμα του χρόνου, αλλά έχουν επίσης
τροφοδοτήσει την καλλιτεχνική δημιουργία με αμοιβαίο τρόπο. Κατά τη διάρκεια του 19 ου και 20 ού αιώνα οι
ανταλλαγές μεταξύ των δύο χωρών σε μουσικό επίπεδο γίνονται ιδιαίτερα εμφανείς. Η γαλλική μουσική επηρεάζει
σημαντικά πολλούς Έλληνες συνθέτες που πραγματοποιούν τις σπουδές τους στο Παρίσι. Από την άλλη, Γάλλοι
συνθέτες βρίσκουν γύρω από την ελληνική αρχαιότητα μια ανεξάντλητη πηγή έμπνευσης, καθώς ταυτόχρονα η
αρχαία ελληνική, παραδοσιακή και βυζαντινή μουσική γίνεται αντικείμενο έρευνας από διάφορους Γάλλους
ερευνητές.
Η συναυλία αφηγείται μια μουσική ιστορία που αρχίζει από την καταστροφή της Χίου από τους Τούρκους το 1822
και καταλήγει στις μέρες μας, με μουσικές δημιουργίες που καταδεικνύουν – ενδεικτικά – την καλλιτεχνική
ώσμωση των δύο λαών, με σημαντικά αποτελέσματα.
Δάφνη Πανουργιά, σοπράνο
Θάλεια Μουτοπούλου, σοπράνο
Ιωάννα Βρακατσέλη, μέτζο-σοπράνο
Χρήστος Μαρίνος, πιάνο
Ανδρέας-Ρολάνδος Θεοδώρου, τρομπόνι
Κωστής Θέος, βιολοντσέλο
 Μαριώ Φωσκαρίνα Δαμασκηνού (1850-1921): L’Enfant (1878)
 Claude Debussy (1862-1918): Trois chansons de Bilitis (1897)
La flûte de Pan
La chevelure
Le tombeau des Naïades
 Maurice Ravel (1875-1937): Cinq mélodies populaires grecques (1904)
Ξύπνησε πετροπέρδικα…
Κάτω στον Άγιο Σίδερο…
Ποιος ασίκης σαν κ’ εμένα…
Ω ν’ άντζελος είσαι, μάτια μου…
Γιαρούμπι
Τρίπατος (1909)
 Αιμίλιος Ριάδης (1880-1935)
Μιλά μια κόρη – από τα Τρία Τραγούδια του Jean Moréas
Bambous – από τα 4 Chansons Éxotiques
 Olivier Messiaen (1908-1992)
Louange à l’Éternité de Jésus – από το έργο Quatuor pour la fin du temps (1940)
 Γιώργος Απέργης (γ. 1945)
Récitations 9 & 14 (1978)
 Ιάννης Ξενάκης (1922-2001)
Keren (1986)
 François-Bernard Mâche (γ. 1935)
Rαsna – από τα Trois chants sacrés (1982)
 Γιώργος Κουρουπός (γ. 1942)
Sables Mouvants (1968) – Πρώτη πανελλήνια εκτέλεση
«Νύχτα γιομάτη θαύματα…» (2002)
Adolescence du jour (2012)

Τρίτη 27 Ιουλίου
Πρωί

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΙΚΡΟΥΣ ΜΑΣ ΦΙΛΟΥΣ, ώρα: 11:00 – 14:00 – Αίθουσα Φιλαρμονικής Δήμου Χίου 11:00 – 12:30 Καλλιτεχνικό εργαστήριο με άμμο και άλλα φυσικά υλικά υπό την καθοδήγηση της Γερμανίδας εικαστικού Ruthild Tillmann. Τα παιδιά φτιάχνουν κατασκευές εμπνεόμενα από το παραμύθι του μουσικού προγράμματος «Σώζοντας την Ελπίδα», οι οποίες θα εκτεθούν την ημέρα της εκδήλωσης στο πάρκο της Κλειδούς.

12:30 – 14:00 Μουσικό/παιδαγωγικό πρόγραμμα/εργαστήριο με την Άννα Δανιηλίδη και τη Σταματία Κομνηνού για παιδιά 5-12 ετών. Γνωριμία με τη Μουσική και τα όργανα. Τα παιδιά θα ετοιμαστούν να συμμετάσχουν στο διαδραστικό μουσικό παραμύθι «Σώζοντας την Ελπίδα» στην εκδήλωση του Σαββάτου 31 Ιουλίου στο πάρκο της Κλειδούς. Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ ΜΑΣ, ώρα: 13:00 – 15:00 – Μουσικό Σχολείο Χίου. Οι σολίστ του Φεστιβάλ συζητούν και αναλύουν έργα που ακούμε στις συναυλίες.
Γιώργος Απέργης: Récitations
François-Bernard Mâche: Γνωριμία με το έργο του σύγχρονου Γάλλου φιλέλληνα συνθέτη
Παρουσιάζει η Ιωάννα Βρακατσέλη, μέτζο-σοπράνο
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ – MASTERCLASSES, ώρα: 13:00 – 15:00 – Μουσικό Σχολείο Χίου
Μάθημα με τους καλεσμένους εκτελεστές: βιολί, βιόλα, τσέλο, κοντραμπάσο, πιάνο, συνοδεία στο πιάνο, όπερα,
τραγούδι, θέατρο/απαγγελία, κρουστά, ξύλινα και χάλκινα πνευστά, θεωρητικά και σύνθεση

Τρίτη 27 Ιουλίου
Βράδυ
VIVA BRASS, ώρα: 21:00 – Αρχοντικό Στεφάνου. Συναυλία με το τρίο χάλκινων πνευστών Aeris Trio.
Σοφία Σιωρά, τρομπέτα
Χρήστος Σαλβάνος, κόρνο
Ανδρέας-Ρολάνδος Θεοδώρου, τρομπόνι
Κυριακή Κουντούρη, πιάνο
Συμμετέχει η Φιλαρμονική του Δήμου Χίου, αρχιμουσικός: Ευγενία Βορριά
 Μαρία Δελή (γ. 1978): Γρίφος – για σόλο τρομπόνι (2010) *
 Giacinto Scelsi (1905-1988): 1 o μέρος από τα Tέσσερα κομμάτια για σόλο τρομπέτα (1956)
 Bernhard Krol (1920-2013): Laudatio – για σόλο κόρνο (1966)
 Ηλίας Νικολαΐδης (γ. 1972): Nebulas Core – για σόλο τρομπόνι (2019) *
 Σπύρος Μάζης (γ. 1957): Symmetries – για κόρνο, τρομπόνι και ηλεκτρονική μουσική (2021) *
 Σπύρος Μαυρόπουλος (γ. 1956): Πινδάριον Μέλος – Aeris Τrio (1995) *
 Anthony Plog (γ. 1947): Triple Concerto (1995)
 Paul Dukas (1865-1935): Fanfare pour précéder “La Péri” (1912) – Μεταγραφή Σπύρου Μαυρόπουλου
για
το Aeris Trio με τη συμμετοχή μελών της Φιλαρμονικής του Δήμου Χίου
 Terry Riley (γ. 1935): In C – Aeris Trio και η Φιλαρμονική του Δήμου Χίου (1964)

*Πρώτη εκτέλεση

Τετάρτη 28 Ιουλίου
Πρωί
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΗ ΠΑΡΕΑ, ώρα: 12:00 – Γηροκομείο Χίου
Ένα πρόγραμμα 45 λεπτών για όσους δεν μπορούν να επισκεφτούν τις αίθουσες συναυλιών. Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ ΜΑΣ, ώρα: 13:00 – 14:30 – Μουσικό Σχολείο Χίου. Παρουσιάσεις, συζητήσεις και αναλύσεις έργων της σύγχρονης μουσικής. György Ligeti: Έργα για πιάνο
Η δεύτερη από τρεις συναντήσεις για την παρουσίαση του έργου του Ούγγρου συνθέτη György Ligeti, μίας από τις
σημαντικότερες προσωπικότητες του δεύτερου μισού του 20 ού αιώνα. Διαθέσιμες σημειώσεις, παρτιτούρες,
ηχογραφήσεις. Παρουσιάζει ο Χρήστος Μαρίνος.
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ – MASTERCLASSES, ώρα: 13:00 – 15:00 – Μουσικό Σχολείο Χίου
Μάθημα με τους καλεσμένους εκτελεστές: βιολί, βιόλα, τσέλο, κοντραμπάσο, πιάνο, συνοδεία στο πιάνο, όπερα,
τραγούδι, θέατρο/απαγγελία, κρουστά, ξύλινα και χάλκινα πνευστά, θεωρητικά και σύνθεση

Τετάρτη 28 Ιουλίου
Βράδυ
ΜUSICA POETICA, ώρα: 21:00 – Ανοικτό Θέατρο Καρδαμύλων
Η συναυλία με 16-μελή ορχήστρα μας ταξιδεύει σε μια συναρπαστική διαδρομή που διαρκεί σχεδόν 20 αιώνες.
Ένα ταξίδι στην ελληνική ποίηση και μουσική από την αρχαιότητα έως σήμερα. Το παλαιότερο «τραγούδι» του
προγράμματος χρονολογείται στον 1 ο μ.Χ. αιώνα και το νεότερο γράφτηκε πριν από λίγους μόλις μήνες.
Το πρόγραμμα ανιχνεύει ένα κομμάτι της πολιτιστικής και πολιτισμικής ιστορίας της Ελλάδας, όπως αυτό
ενσαρκώνεται μέσα από τη μελοποιημένη ποίηση και ακολουθεί το νήμα που συνδέει την ελληνική ποιητική και
μουσική παράδοση μέσα στους αιώνες.
Σταθμοί στο νήμα αυτό είναι:
 η αρχαία ελληνική ποίηση και μουσική
 η βυζαντινή μουσική κληρονομιά
 η ελληνική λαϊκή μουσικο-ποιητική παράδοση του 18 ου και 19 ου αιώνα
 τα αστικά ποιητικά και μουσικά είδη, που αναπτύχθηκαν κατά το πρώτο μισό του 20 ού αιώνα (όπως το
ρεμπέτικο) και τέλος
 η ποίηση και η έντεχνη μουσική που γράφτηκε από τους μεγάλους Έλληνες ποιητές και συνθέτες του 20 ού
αιώνα
Ποιητές/Στιχουργοί: Σείκιλος, Αριστοφάνης, Γκάτσος, Βάρναλης, Ελύτης, Σεφέρης, Ελευθερίου, Μυρτιώτισσα, Καββαδίας, Βασιλειάδης, Χριστοδούλου, Αναγνωστάκης, Ρίτσος, Λειβαδίτης

Συνθέτες: Χατζιδάκις, Θεοδωράκης, Θάνος, Μαρκόπουλος, Σπανός, Μικρούτσικος, Παπαϊωάννου,

Τσιτσάνης, Ξαρχάκος, Λάγιος και άλλοι

Η παράσταση κάνει χρήση «πολυμέσων» και «διαδραστικών» τεχνικών, όπου ο ζωντανός ήχος πλαισιώνεται από
εικόνα και ηχογραφημένο υλικό, μέσω των οποίων παρουσιάζονται, εν είδει ιστορικής αναδρομής, σημαντικές
πληροφορίες σχετικά με τη ζωή και το έργο των παραπάνω ποιητών/συνθετών.
Ελένη Βουδουράκη, τραγούδι
Κώστας Βασιλιάγκος, τραγούδι
Παναγιώτης Λιαρόπουλος, πιάνο, ενορχηστρώσεις, διεύθυνση
Αντουανέτα Ζιάκα, φλάουτο
Παναγιώτης Σιωράς, κλαρινέτο
Σοφία Σιωρά, τρομπέτα
Γιώργος Πολυχρονάκος, ντραμς
Θοδωρής Ματούλας, άρπα
Μαρία Δελή, ακορντεόν
Θοδωρής Κότσυφας, κιθάρα
Δημήτρης Κουφογιώργος, μπουζούκι
Στέλλα Ζιοπούλου, βιολί
Ελισάβετ Αναγνώστου, βιολί
Καθλήν Καλογερά, βιόλα
Κωστής Θέος, βιολοντσέλο
Γιώργος Γεωργιάδης, κoντραμπάσο
Δημήτρης Μπουρμπούλης, ηχολήπτης

Πέμπτη 29 Ιουλίου
Πρωί

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΙΚΡΟΥΣ ΜΑΣ ΦΙΛΟΥΣ, ώρα: 11:00 – 14:00 – Αίθουσα Φιλαρμονικής Δήμου Χίου 11:00 – 12:30 Μουσικό/παιδαγωγικό πρόγραμμα/εργαστήριο με την Άννα Δανιηλίδη και τη Σταματία Κομνηνού για παιδιά 5-12 ετών. Γνωριμία με τη Μουσική και τα όργανα. Τα παιδιά θα ετοιμαστούν να συμμετάσχουν στο διαδραστικό μουσικό παραμύθι «Σώζοντας την Ελπίδα» στην εκδήλωση του Σαββάτου 31 Ιουλίου στο πάρκο της Κλειδούς.

12:30 – 14:00 Καλλιτεχνικό εργαστήριο με άμμο και άλλα φυσικά υλικά υπό την καθοδήγηση της Γερμανίδας
εικαστικού Ruthild Tillmann. Τα παιδιά φτιάχνουν κατασκευές εμπνεόμενα από το παραμύθι του μουσικού προγράμματος «Σώζοντας την Ελπίδα», οι οποίες θα εκτεθούν την ημέρα της εκδήλωσης στο πάρκο της Κλειδούς.

Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ ΜΑΣ, ώρα: 13:00 – 14:30 – Μουσικό Σχολείο Χίου
Παρουσιάσεις, συζητήσεις και αναλύσεις έργων της σύγχρονης μουσικής
György Ligeti: Μετα-γλώσσα
Η τρίτη από τρεις συναντήσεις για την παρουσίαση του έργου του Ούγγρου συνθέτη György Ligeti, μίας από τις
σημαντικότερες προσωπικότητες του δεύτερου μισού του 20 ού αιώνα. Διαθέσιμες σημειώσεις, παρτιτούρες,
ηχογραφήσεις.
Παρουσιάζει ο Αλέξανδρος Μπαλαούρας
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ – MASTERCLASSES, ώρα: 13:00 – 15:00 – Μουσικό Σχολείο Χίου
Μάθημα με τους καλεσμένους εκτελεστές: βιολί, βιόλα, τσέλο, κοντραμπάσο, πιάνο, συνοδεία στο πιάνο, όπερα,
τραγούδι, θέατρο/απαγγελία, κρουστά, ξύλινα και χάλκινα πνευστά, θεωρητικά και σύνθεση

Πέμπτη 29 Ιουλίου
Βράδυ

Τριήμερο εκδηλώσεων για την επέτειο των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση
3 η Μέρα
Υπό την Αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021»

H YΜΝΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΩΝ, ώρα: 21:00 – Ι. Μ. Αγ. Μηνά
Οι υμνογράφοι ανά εποχές και κυρίως κατά την Τουρκοκρατία δεν έμειναν ασυγκίνητοι από τις θηριωδίες των
κατακτητών. Μέσω της ποιητικής τους γραφίδας εξέφρασαν με το γλαφυρότερο τρόπο τον πόνο και τον
αποτροπιασμό για τη θυσία των μαρτύρων, παράλληλα όμως και την παράκληση προς τον Θεό για την ανάπαυσή
τους. Τέλος, με τους νέους ύμνους προσέφεραν εγκώμιο τερπνό προς τους μάρτυρες, καθώς η θυσία τους
τελέστηκε για χάρη του Γένους και της Πίστης. Στην εκδήλωση παρουσιάζονται κανόνες και ύμνοι που εκφράζουν
αυτό ακριβώς το περιεχόμενο: τη σύζευξη θρήνου και θριάμβου, πόνου και επαίνου, λύπης και ελπίδας για τη
θυσία των απλών ανθρώπων, των μαρτυρικώς πεσόντων και εν πίστει τετελειωμένων.
Θα παρουσιαστούν υμνογραφήματα, συντεθειμένα από λογίους του Γένους, για τη Σφαγή της Χίου (1822), για
τους πατέρες των νήσων Στροφάδων (1537), για όλους του Νεομάρτυρες της Τουρκοκρατίας κ.ά.
Πρόκειται για μια απολύτως πρωτότυπη παραγωγή, προϊόν σχετικής έρευνας, φιλολογικής και μουσικής*.
Στις εισηγήσεις θα γίνει αναφορά σε σημαντικά κείμενα για την Εκκλησία και το Έθνος του Χιώτη λογίου
Γεωργίου Θεοτοκά (1906-1966), με καταγωγή από το Πυργί.

Παρουσιάζουν:
Παναγιώτης Ανδριόπουλος, Θεολόγος, Μουσικός Μιχάλης Στρουμπάκης, Εκλ. Αναπληρωτής Καθηγητής Ιστορικής Βυζαντινής Μουσικολογίας της Πατριαρχικής Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Κρήτης

Συναυλία
Ύμνοι προς τιμήν των μαρτύρων της Πίστης και του Έθνους
Στην απόδοση των ύμνων συμμετέχει ο
Ψαλτικός Χορός του Συλλόγου Ιεροψαλτών Χίου «Ρωμανός ο Μελωδός»
Το κέρασμα είναι προσφορά του Πολιτιστικού Μορφωτικού Συλλόγου «Ο Άγιος Μηνάς»

*Ανάθεση του 5 ου Φεστιβάλ Μούσα Ελληνική

Παρασκευή 30 Ιουλίου
Πρωί
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΗ ΠΑΡΕΑ, ώρα: 10:30 – Γηροκομείο Καρδαμύλων
Ένα πρόγραμμα 45 λεπτών για όσους δεν μπορούν να επισκεφτούν τις αίθουσες συναυλιών.
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΙΚΡΟΥΣ ΜΑΣ ΦΙΛΟΥΣ, ώρα: 11:00 – 13:00 – Μουσικό Σχολείο Χίου
Μουσικό/παιδαγωγικό πρόγραμμα/εργαστήριο με την Άννα Δανιηλίδη και τη Σταματία Κομνηνού για παιδιά
5-12 ετών. Γνωριμία με τη Μουσική και τα όργανα. Τα παιδιά θα ετοιμαστούν να συμμετάσχουν στο διαδραστικό
μουσικό παραμύθι «Σώζοντας την Ελπίδα» στην εκδήλωση του Σαββάτου 31 Ιουλίου στο πάρκο της Κλειδούς.
ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΓΙΑ ΕΝΗΛΙΚΕΣ, ώρα: 11:00 – 13:00 – Αίθριο Φιλαρμονικής Δήμου Χίου
Με αφορμή τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, η Γερμανίδα εικαστικός Ruthild Tillmann καθοδηγεί
ομάδα ενηλίκων για να κατασκευάσουν δημιουργίες με άμμο και άλλα φυσικά υλικά (πέτρες, σπόρους, κοχύλια,
βότσαλα) με θέμα Η ειρήνη μπορεί να είναι πραγματικότητα. Ο Πικάσο είπε πως «ο καθένας μας είναι καλλιτέχνης». Με λίγα εργαλεία, εμπιστοσύνη στη φαντασία και στο ένστικτο, πειραματιζόμαστε, …παίζουμε και χαιρόμαστε τη δημιουργία. ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ – MASTERCLASSES, ώρα: 13:00 – 15:00 – Μουσικό Σχολείο Χίου
Μάθημα με τους καλεσμένους εκτελεστές: βιολί, βιόλα, τσέλο, κοντραμπάσο, πιάνο, συνοδεία στο πιάνο, όπερα,
τραγούδι, θέατρο/απαγγελία, κρουστά, ξύλινα και χάλκινα πνευστά, θεωρητικά και σύνθεση

Παρασκευή 30 Ιουλίου
Βράδυ
ΜΟΥΣΙΚΗ – ΘΕΑΤΡΟ – ΛΟΓΟΣ, ώρα: 21:00 – Μουσείο Μαστίχας
Πέρα από τις λέξεις και τους ήχους. «Μουσική που τη βλέπεις σα Θέατρο και Θέατρο που το ακούς σα Μουσική»
(Luciano Berio). Έργα τα οποία ξεπερνάνε τη συνηθισμένη αντίληψη του Λόγου, της Μουσικής και του Θεάτρου
και επαναπροσδιορίζουν με ποικίλους, ευφάνταστους και ασυνήθιστους τρόπους τις μεταξύ τους σχέσεις.
Αντιγόνη Γαϊτανά, δραματουργός, σκηνοθέτης Θάλεια Μουτοπούλου, σοπράνο
Ιωάννα Βρακατσέλη, μέτζο-σοπράνο
Χρήστος Μαρίνος, πιάνο,
Κυριακή Κουντούρη πιάνο
Παναγιώτης Σιωράς, κλαρινέτο
Σοφία Σιωρά, τρομπέτα
Ανδρέας-Ρολάνδος Θεοδώρου, τρομπόνι
Μαρία Δελή, ακορντεόν
Στέλλα Ζιοπούλου, βιολί
Καθλήν Καλογερά, βιόλα
Κωστής Θέος, βιολοντσέλο
Γιώργος Γεωργιάδης, κοντραμπάσο
Νεφέλη Χαδούλη, διεύθυνση
Νεφέλη Μανιάτη, σκηνοθεσία, βίντεο Καζάσογλου
Γιάννης Κυριαζόπουλος, κάμερα, μοντάζ, βίντεο Καζάσογλου
Αρχοντούλα Μαρούση, φωτογράφος, ηθοποιός

Ηχογραφημένοι θα ακουστούν οι:
Αγγελική Καθαρίου, μέτζο-σοπράνο
Θανάσης Αποστολόπουλος, πιάνο
Richard Dubelski και Christian Dierstein, κρουστά
 Γιώργος Σισιλιάνος (1920-2005): 6 Τραγούδια, έργο 37 – για φωνή και πιάνο (1975)
 Αλέξανδρος Μπαλαούρας (γ. 1997): life boosts herself rapidly at me – για φωνή και πιάνο-4 χέρια
(2021)  1
 Αλέξανδρος Καλογεράς (γ. 1961): There – για φωνή και πιάνο (2017)  4
 Φωτεινή Τρυφεροπούλου (γ. 1995): Voices of Struggle – για βιολί, βιόλα, τσέλο, κοντραμπάσο και ηλεκτρονικά (2020)  3
 Γεώργιος Καζάσογλου (1908-1984): Το νανούρισμα της Μαργκρέτας – για φωνή, πιάνο και βίντεο
(1945/2021)  2
 Στέλλα Ζιοπούλου (γ. 1988): Οι λέξεις έσταζαν – για κλαρινέτο, τρομπέτα, ακορντεόν και κοντραμπάσο (2021) 1
Ανθή Φουντά, κείμενο, αφήγηση, σκηνοθεσία
 Luciano Berio (1925-2003): Sequenza III – για σόλο γυναικεία φωνή (1965)
 Luciano Berio (1925-2003): Sequenza V – για σόλο τρομπόνι (1966)
 Γιώργος Απέργης (γ. 1945): Retrouvailles (2013) – για δύο κρουστούς/ηθοποιούς

Ταινία μικρού μήκους των Marc Mahn και Harry Vogt
1 Ανάθεση του 5 ου Φεστιβάλ Μούσα Ελληνική – Πρώτη εκτέλεση
2 Βίντεο: ανάθεση του 5 ου Φεστιβάλ Μούσα Ελληνική – Πρώτη εκτέλεση
3 Πρώτη εκτέλεση
4 Πρώτη πανελλήνια εκτέλεση

Σάββατο 31 Ιουλίου
Πρωί

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΙΚΡΟΥΣ ΜΑΣ ΦΙΛΟΥΣ, ώρα: 10:00 – 11:00 – Πάρκο Κλειδούς Γενική δοκιμή για το διαδραστικό μουσικό παραμύθι «Σώζοντας την Ελπίδα»
Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ ΜΑΣ, ώρα: 11:00 –14:00 – Πάρκο Κλειδούς
Οι σολίστ του Φεστιβάλ συζητούν και αναλύουν έργα που ακούμε στις συναυλίες.
Luciano Berio: Sequenza V
Ιάννης Ξενάκης: Keren
Μαρία Δελή: Γρίφος
Ηλίας Νικολαΐδης: Nebula
Παρουσιάζει ο Ανδρέας-Ρολάνδος Θεοδώρου, τρομπόνι
Γιώργος Σισιλιάνος: 6 Τραγούδια – για φωνή και πιάνο
Παρουσιάζουν οι: Ιωάννα Βρακατσέλη, μέτζο-σοπράνο
Χρήστος Μαρίνος, πιάνο
Luciano Berio: Sequenza ΙΙΙ
Παρουσιάζει η Ιωάννα Βρακατσέλη, μέτζο-σοπράνο
ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΓΙΑ ΕΝΗΛΙΚΕΣ, ώρα: 11:00 – 13:00 – Αίθριο Φιλαρμονικής Δήμου Χίου
Με αφορμή τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, η Γερμανίδα εικαστικός Ruthild Tillmann καθοδηγεί
ομάδα ενηλίκων για να κατασκευάσουν δημιουργίες με άμμο και άλλα φυσικά υλικά (πέτρες, σπόρους, κοχύλια,
βότσαλα) με θέμα Η ειρήνη μπορεί να είναι πραγματικότητα.

Ο Πικάσο είπε πως «ο καθένας μας είναι καλλιτέχνης». Με λίγα εργαλεία, εμπιστοσύνη στη φαντασία και στο
ένστικτο, πειραματιζόμαστε, …παίζουμε και χαιρόμαστε τη δημιουργία.

Σάββατο 31 Ιουλίου
Βράδυ
ΣΤΟ ΠΑΡΚΟ ΤΗΣ ΚΛΕΙΔΟΥΣ, ώρα: 19:00 – Πάρκο Κλειδούς
Μία σπονδυλωτή, πολύκλωνη εκδήλωση μας δίνει την ευκαιρία να χαρούμε νέους δημιουργούς και μουσικούς,
μαθητές σχολείων και σπουδαστές ωδείων, σε έργα της επιλογής τους και να απολαύσουμε την πρώτη εκτέλεση
του μουσικού παραμυθιού Σώζοντας την Ελπίδα.
Συμμετέχουν:
Νέοι και πολύ νέοι εκτελεστές
Μαθητές του Μουσικού Σχολείου Χίου, των Ωδείων και της Φιλαρμονικής Χίου παρουσιάζουν έργα
Ελλήνων και ξένων συνθετών.
Ομηρικό Εργαστήρι Καλλιτεχνικής Έκφρασης Νέων
Δημιουργίες και έργα μαθητών Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου: τα παιδιά με τους δασκάλους τους
φτιάχνουν και παρουσιάζουν τα δικά τους έργα με πηγή έμπνευσης την Ιλιάδα και την Οδύσσεια του Ομήρου.
Για τους Πολύ Μικρούς μας Φίλους
Μουσικό/παιδαγωγικό πρόγραμμα/εργαστήριο με την Άννα Δανιηλίδη και τη Σταματία Κομνηνού για
παιδιά προσχολικής ηλικίας και των πρώτων τάξεων του Δημοτικού Σχολείου.
Σώζοντας την Ελπίδα, μουσικό παραμύθι* (βασισμένο στο ομώνυμο παραμύθι της Αρετής Παληού) για αφηγητή, οργανικό σύνολο και παιδική χορωδία
Μουσική και κείμενο: Άννα Δανιηλίδη
Αφήγηση: Δάφνη Πανουργιά
Αικατερίνη Δρομιάδη, φλάουτο
Παναγιώτης Σιωράς, κλαρινέτο
Σοφία Σιωρά, τρομπέτα
Φωκίων Καλογεράς, τρομπόνι
Αλέξανδρος Μπαλαούρας, κιθάρα
Νεονίλλη Δρομιάδη, μαρίμπα
Μαριάννα Καλογερά, πλήκτρα
Ελισάβετ Αναγνώστου, βιολί
Καθλήν Καλογερά, βιόλα
Χριστίνα Καλογερά, κοντραμπάσο
Μέλη της Φιλαρμονικής Χίου:
Ειρήνη Πιππίδη, φλάουτο
Ευαγγελία Μπούτου, φλάουτο
Ισίδωρος Βούκουνας, κλαρινέτο
Κυριακή Πιππίδη, σοπράνο σαξόφωνο
Παιδική χορωδία: Μέλη του εργαστηρίου «Για τους Μικρούς μας Φίλους»
Διεύθυνση: Μαρία Δελή και Νεφέλη Χαδούλη
Τα εκθέματα είναι κατασκευές των παιδιών από άμμο και άλλα φυσικά υλικά που έγιναν κατά τη διάρκεια
καλλιτεχνικού εργαστηρίου με την Γερμανίδα εικαστικό Ruthild Tillmann

*Ανάθεση του 5 ου Φεστιβάλ Μούσα Ελληνική

Κυριακή 1 Αυγούστου
Βράδυ
Η ΜΟΝΑΞΙΑ ΤΗΣ ΘΑΛΊΑΣ, ώρα: 20:00 – Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος»
Ομαδική έκθεση εικαστικών καλλιτεχνών από τη Χίο με νέα έργα εμπνευσμένα από τα κείμενα της εκδήλωσης του
Σαββάτου 23 Ιουλίου στην Πλατεία των Αρμολίων. Στα εκθέματα θα προστεθούν και οι κατασκευές του τμήματος
των ενηλίκων του Εργαστηρίου Sand Art.
Συμμετέχουν:
Αλέκα Γλύκα
Κυριακή Γλύπτη
Γιώργος Ζυμαράκης
Δέσποινα Καλαγκιά
Άννα Κανάρη
Καλλιόπη Κοσμά
Κλεοπάτρα Κουτσουράδη
Τώνια Λαδάκη
Ελευθερία Λυκοπάντη
Μαρία Νεράκη
Αγγελική Νικήτα
Ελένη Ντουρλουντάδου-Συκαλά
Μάλαμα Ξύδα
Μαρία Παληού-Μπαχά
Άννα Πατηνιώτη
Άννα Πουλάκη
Δέσποινα Σταθάκη
Ruthhild Tillmann
Αργυρώ Φλάμου
Συνοδεύει το κουαρτέτο εγχόρδων του Φεστιβάλ
Στέλλα Ζιοπούλου, βιολί
Ελισάβετ Αναγνώστου, βιολί
Καθλήν Καλογερά, βιόλα
Κωστής Θέος, βιολοντσέλο

Το κέρασμα είναι προσφορά των Supermarket Χαρά και του Ζαχαροπλαστείου Candio

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Μαθητές και καθηγητές από το 3ο Γυμνάσιο Χαλανδρίου «Γιώργος Σεφέρης» υποδέχτηκε σήμερα 24 Απριλίου 2024 ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου Παντελής Βρουλής στο κτήριο της ΠΕ...

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Την Δευτέρα 22 Απριλίου 2024 κλιμάκιο της Συμμαχίας Αξιών επισκέφθηκε τον Αντιδήμαρχο Καθαριότητας και Ηλεκτροφωτισμού, κ. Αυγερινό Δημήτριο προκειμένου να ενημερωθεί για θέματα αρμοδιότητάς...

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Επίσκεψη από τον Πρόεδρο του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας, κ Παναγιώτη Κατσίβελα δέχθηκε στο Γραφείο του, σήμερα, 24 Απριλίου ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου Παντελής Βρουλής.  Ο...

ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Οι πιο γρήγορες πτήσεις διαρκούν από 2 έως 20 λεπτά στον αέρα, με μία από αυτές να πραγματοποιείται πάνω από τα νερά του Αιγαίου....

Advertisement