Σε μια εποχή αβεβαιότητας και κοινωνικής αναζήτησης, το Μουσικό Φεστιβάλ Χίου επανέρχεται πιο δυναμικά από ποτέ, αποτελώντας φάρο πολιτισμού και συλλογικής μνήμης. Από τις 28 Ιουλίου έως τις 6 Αυγούστου, η Χίος μετατρέπεται σε σκηνή δημιουργικής έκφρασης, αφιερωμένη στον μεγάλο συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη και τις διαχρονικές αξίες της ελευθερίας, της ανθρωπιάς και της μουσικής ενότητας.
Η φετινή διοργάνωση συμπίπτει με τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Μίκη και εμπνέεται από τη “γαλάζια” του μουσική και το όραμα για έναν πιο φωτεινό κόσμο. Όπως επισημαίνουν οι καλλιτεχνικοί διευθυντές Όλγα Holdorff Μυριαγκού και Λευτέρης Βενιάδης, «οι “αγώνες” του φεστιβάλ αποκτούν νόημα με τη συμμετοχή και την καρδιά του κόσμου».
Από μουσικές περιπλανήσεις στο φως των άστρων, μέχρι παραδοσιακά γλέντια και μπαρόκ ρεσιτάλ, το φεστιβάλ δίνει βήμα σε τοπικούς και διεθνείς καλλιτέχνες, συνδέοντας τις κοινότητες του νησιού μέσα από τον ήχο, τον στίχο και τη μνήμη.
Αναλυτικό Πρόγραμμα Μουσικού Φεστιβάλ Χίου 2025
Δευτέρα 28 Ιουλίου & Τετάρτη 30 Ιουλίου | 19:30 – Καλαμωτή
Με το Λύχνο του Άστρου
Περιπατητική μουσική παράσταση με αφορμή τη ζωή και το έργο του Μίκη Θεοδωράκη. Συμμετοχή τοπικών ομάδων.
Είσοδος ελεύθερη
Τρίτη 29 Ιουλίου | 10:00–21:00 – Σπίτι του Μίκη Θεοδωράκη, Χώρα Χίου
Ταξιδεύοντας με τον Μίκη
Βίντεο εγκατάσταση & προβολή του ντοκιμαντέρ του Αστέρη Κούτουλα.
Ακολουθεί συναυλία στην πλατεία Ν. Πλαστήρα (διοργάνωση: Δήμος Χίου).
Είσοδος ελεύθερη
Πέμπτη 31 Ιουλίου | 19:30 – Καράβικο, Κάμπος
Τα Ταξίδια μιας Αρπίστριας
Ρεσιτάλ με την Elisabeth Plank. Παράλληλο πρόγραμμα της έκθεσης “Κάποτε Ήμασταν Κήποι”.
Είσοδος ελεύθερη με δελτία εισόδου από το Κατάστημα Πυξίδα (περιορισμένες θέσεις)
Σάββατο 2 Αυγούστου | 19:30 – Βίγλα Αγίας Ελένης, Καρδάμυλα
Πρόγραμμα Μουσικής στην Κοινότητα
Συναυλία με τραγούδια, body percussion & πιάνο.
Είσοδος ελεύθερη
Κυριακή 3 Αυγούστου | 21:00 – Μουσείο Μαστίχας Χίου, Πυργί
Αστραγέρι
Βραδιά παραδοσιακής και λαϊκής μουσικής.
Είσοδος ελεύθερη | Κρατήσεις: 22710 72212 (10:00–18:00, εκτός Τρίτης)
Τρίτη 5 Αυγούστου | 21:00 – Πλατεία Γλάρου, Λιμένας Οινουσσών
Καλοκαιρινή Σερένατα στα Νησιά
Berlin Music Ensemble | Έργα των Cambini, Bach, Mozart & Boccherini
Είσοδος ελεύθερη
Τετάρτη 6 Αυγούστου | 21:00 – Κτήμα Σπύρου Στεφάνου, Κάμπος
Καλοκαιρινή Σερένατα στα Νησιά (II)
Berlin Music Ensemble | Γενική είσοδος: €10
Προπώληση: Κατάστημα Πυξίδα, Απλωταριάς 34, Χίος
+30 22710 26666
(Περιορισμένος αριθμός θέσεων)
Το Μουσικό Φεστιβάλ Χίου δεν είναι απλώς μια σειρά εκδηλώσεων, είναι μια πράξη αντίστασης απέναντι στην αδιαφορία και τη λήθη. Ενώνει κοινότητες, φέρνει κοντά γενιές και επαναφέρει τον πολιτισμό στο προσκήνιο ως εργαλείο κοινωνικής συνοχής. Όπως έλεγε και ο Μίκης: «Δεν μπορώ να φανταστώ αγώνες χωρίς τραγούδι».
Και στη Χίο, το τραγούδι συνεχίζει να αντιστέκεται.






















