Ο Μορφωτικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Πιτυούς “Ο Μάκελλος”, σε συνεργασία με την ΚΟΙΝΣΕΠ Πιτυός-Προορισμός και το Σύλλογο Ποιμένων Χίου “Ο Άγιος Μάμμας” για έκτη χρονιά διοργάνωσαν ένα πλούσιο πρόγραμμα για μικρούς και μεγάλους και σας καλούν με χαρά και ενθουσιασμό να απολαύσετε ένα τριήμερο γεμάτο γεύσεις, χρώματα, δημιουργίες, μελωδίες και παιχνίδιά, να τραγουδήσετε και να χορέψετε, να γνωρίσετε παραγωγούς και να πάρετε μια γεύση από την κουλτούρα του βουνού και της κτηνοτροφικής παράδοσης.
Κύριος στόχος της Γιορτής είναι η ενίσχυση και ανάδειξη του πλούτου της κτηνοτροφικής και αγροτικής δραστηριότητας, η προβολή τοπικών προϊόντων και παραγωγών, συλλόγων, μικρών οικοτεχνιών και χειροτεχνών, Χιακών εκδόσεων, και η γνωριμία του επισκέπτη να γνωρίσει τον τόπο και τους ανθρώπους της ευρύτερης περιοχής της Βόρειας Χίου, τις παραδόσεις και το φυσικό της κάλλος.
Η 6η Γιορτή Βουνού και Κτηνοτροφίας Χίου, την Παρασκευή 25/7, μετά τον Εσπερινό της Αγίας Παρασκευής στην πανέμορφη εκκλησία της μέσα πλατείας, της Απλάδας, ξεκινά με χορούς που παρουσιάζουν τα παιδιά του Μορφωτικού Εκπολιτιστικού Συλλόγου Πιτυούς “Ο Μάκελλος”, ο Λαογραφικός Πολιτιστικός Όμιλος “Λέων Αλλάτιος”, ο Σύλλογος Διατήρησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς “Χίοι εν χορώ” και ο Φιλοπρόοδος Όμιλος Καρδαμύλων. Ο κύκλος θα μεγαλώσει κι όλοι θα χωρέσουν στο απόλυτο Αιγαιοπελαγίτικο γλέντι που θ΄ ακολουθήσει. Με τις μουσικές και τα τραγούδια τους θα μας ξεσηκώσουν οι βιρτουόζοι μουσικοί Παναγιώτης Βέργος, στο σαντούρι και Γιώργος Μαρινάκης, στο βιολί με τους εξαιρετικούς συνεργάτες τους.
Το Σάββατο 26/7 στη βραδιά με Μικρασιάτικα, Πολίτικα και Αρχιπελαγίτικα τραγούδια και το σχήμα παραδοσιακής μουσικής Αστραγέρι, το χορό θα ανοίξουν ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μεσοτόπου Λέσβου “Ο Μεσότοπος” και ο Μορφωτικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Πιτυούς “Ο Μάκελλος”.
Την Κυριακή 27/7 θα γιορτάσουμε διπλά και μελωδικά καθώς ο αγαπημένος μας τραγουδιστής και συνθέτης Παντελής Θαλασσινός έρχεται ανήμερα της γιορτής του με το σχήμα του Μαρκέλλου και Σταμάτη Πούπαλου για να μας ταξιδέψουν με γνωστά και απρόσμενα τραγούδια.
Δράσεις για παιδιά
Και τις τρείς μέρες θα υπάρχουν δραστηριότητες και εργαστήρια για τα παιδιά και για όλη την οικογένεια όπως το εργαστήρι πηλού καi ζωγραφική στο πρόσωπο με την Αγγελική Μουζήθρα, ανακαλύψεις με το Μαστιχάκι – Το Σχολείο του Δάσους, μουσικοκινητικό ταξίδι σε παραδόσεις της Μεσογείου με την Ευφροσύνη Πάτρα, ομαδικά παιχνίδια από το 8ο ΣύστημαΑεροπροσκόπων Χίου, κατασκευές για παιδιά προσχολικής ηλικίας με την Ματίνα Κιουράνη, την ξεκαρδιτική παράσταση θεάτρου σκιών “Οι μεταμορφώσεις του Καραγκιόζη” με το Θίασο Μαρκαντώνη, το Σάββατο, και την ξεχωστιστή παράσταση κουκλοθεάτρου, Circulus, την Κυριακή.
Και μιας και θα βρίσκεστε στο γνωστό για τα μακαρόνια του Πιτυός, την Παρασκευή και το Σάββατο θα μπορείτε να πλάσετε κι εσείς τα χερίσια σας, να μάθετε τη συνταγή και να δείτε πώς γίνεται η τυροκόμηση για να φτάσει το αφράτο Πιτυανό τυράκι στο πιάτο μας.
Ο Πύργος του Πιτυούς θα είναι επισκέψιμος, το ελαιοτριβείο, επίσης, τα πιο διαλεχτα πρόβατα και κατσίκια θα σας περιμένουν στολισμένα σε ένα μικρό μαντρί δίπλα από την πλατεία. Αυτά κι άλλα πολλά που θα βρείτε με αναλυτικότερη περιγραφή στο πρόγραμμα που ακολουθεί.
Όπως πάντα η κεντρική πλατεία του Πιτυούς γίνεται σημείο συνάντησης και γευσιγνωσίας, ενώ η γνωριμία με τους ίδιους τους παραγωγούς, τους χειροτέχνες και τα προϊόντα τους, άμεσα και χωρίς μεσάζοντες, κάνει την επίσκεψη στο Πιτυός και στη Γιορτή ακόμα πιο απολαυστική.
Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη.
Μπορείτε να ενημερώνεστε από τη σελίδα Γιορτή Βουνού & Κτηνοτροφίας Χίου https://www.facebook.com/
Ελάτε στη Γιορτή Βουνού και Κτηνοτροφίας Χίου να βρείτε ξεχωριστές γεύσεις, φρέσκες ιδέες και ζεστές καρδιές!
Πληροφορίες Κριτούλη Ειρήνη στο τηλέφωνο 6972463148 και Τσιριά Ελένη στο τηλέφωνο 6949910779.
6Η ΓΙΟΡΤΗ ΒΟΥΝΟΥ ΚΑΙΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑΣ ΧΙΟΥ
25, 26, 27 Ιουλίου 2025
Πιτυός, Χίος
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Κεντρικήπλατεία
Καθημερινά18.00-00.00
Έκθεση παραδοσιακών προϊόντων, χειροτεχνημάτων και Χιακών εκδόσεων, γνωριμία με τους παραγωγούς, γευσιγνωσία.
Παρασκευή 25Ιουλίου
Γήπεδο μπάσκετ του Δημοτικού Σχολείου
18:00-19.30«Ταξιδεύοντας στους αιθέρες» ομαδικά παιχνίδια για παιδιά από 6 έως 12 ετών από το 8ο Σύστημα Αεροπροσκόπων Χίου
Είσοδος Μέσα Πλατείας – Απλάδας
18:30-20.30 «Φτιάξε το δικό σου παιχνίδι από πηλό» Εργαστήρι πηλού, για παιδιά από 5 ετών και άνω, με τη Αγγελική Μουζήθρα.
19.00 – 21.00 «Τα χερίσια του Πιτυούς» Εργαστήρι για μικρούς και μεγάλους. Μέλητου Μορφωτικού Εκπολιτιστικού Συλλόγου Πιτυούς μας δείχνουν τον παραδοσιακό τρόπο παρασκευής του τοπικού γευστικού εδέσματος και μας δίνουν ζυμάρι να πλάσουμε τα δικά μας χερίσια μακαρόνια.
Μέσα Πλατεία- Απλάδα
18:00–19:30 Εσπερινός Αγίας Παρασκευής. Με την απόλυση θα προσφερθεί παραδοσιακό κέρασμα στον αύλειο χώρο της εκκλησίας
19:30-20:00 Καλωσόρισμα από τον Μορφωτικό Εκπολιτιστικό Σύλλογο Πιτυούς «ο Μάκελλος»
20:00-21.00 «Ο κύκλος του χορού» μεγαλώνει σταβήματα της παράδοσης με χιώτικες χορευτικές ομάδες.
Συμμετέχουν :
Τα παιδιά του Μορφωτικού Εκπολιτιστικού Συλλόγου Πιτυούς “Ο Μάκελλος” (υπεύθυνη: Ειρήνη Αρνίδη)
Ο Λαογραφικός Πολιτιστικός Όμιλος “Λέων Αλλάτιος” (υπεύθυνος: Γιώργος Καραολάνης)
Ο Σύλλογος Διατήρησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς “Χίοι εν χορώ” (υπεύθυνη: Άννα Μιμίδη)
Ο Φιλοπρόοδος Όμιλος Καρδαμύλων (υπεύθυνη: Ιουλία Λιγνού)
21:00-00:00 «Αιγαιο πελαγίτικο γλέντι» Ένα καλοκαιρινό μελωδικό ταξίδι, μια πενταμελήςορχήστρα απαρτιζόμενη από εξαιρετικούς καταξιωμένους καλλιτέχνες και το απόλυτο πρόγραμμα του νησιώτικου πανηγυριού, με κουπιά τις νότες και τις λέξεις, τα όργανα και τις φωνές, άλλοτε μεταμορφώνεται σε κατανυκτική τελετουργία με δυνατές κορυφώσεις κι άλλοτε εξελίσσεται σε πραγματικό γλέντι όπου το κοινό ενώνεται και γίνεται μια μεγάλη παρέα με τους μουσικούς.
Συμμετέχουν:
Βιολί: Γιώργος Μαρινάκης
Τραγούδι: Διονυσία Παππούλη
Σαντούρι: Παναγιώτης Βέργος
Λαούτο: Ηλίας Μαυρίκης
Κρουστά: Λάζαρος Ακριβόπουλος
Καλλιτεχνική επιμέλεια: Γιώργος Μαρινάκης
Μουσική επιμέλεια: Παναγιώτης Βέργος
Σάββατο 26 Ioυλίου
Γειτονιά Παναγιάς Φανερωμένης
18.00-20:00 Ανακαλύπτοντας τη φύση γύρω μας – Το Μαστιχάκι – Σχολείο του Δάσους
Ένα ξεχωριστό βιωματικό οικολογικό εργαστήρι, γεμάτο δημιουργικότητα, παιχνίδια, παρατήρηση και κουβέντες για τη φύση, την ομορφιά και τη σοφία της. Δράσεις σετρία σημεία-σταθμούς, με την καθοδήγηση της πιστοποιημένης εκπαιδευτικού Αγριππίνας Σταμούλη και των συνεργατών της. (Για παιδιά από 5 ετών)
Είσοδος Μέσα Πλατείας – Απλάδας
19:00-21.00 «Τα χερίσια του Πιτυούς» Εργαστήρι για μικρούς και μεγάλους (Βλέπε την περιγραφή της Παρασκευής)
19.00-20.30 “Ζωγραφιστά προσωπάκια” Facepainting με τη Αγγελική Μουζήθρα
Μέσα Πλατεία – Απλάδα
18:00-18.30Καλωσόρισμα από το Σύλλογο Ποιμένων Χίου «ο Άγιος Μάμας» και Βράβευση του Γηραιότερου Κτηνοτρόφου.
18.30-19:30 Παραμυθένια τυροκόμ
19:30-20:30 «Οι μεταμορφώσεις του Καραγκιόζη» Ο Χατζηαβάτης προειδοποιεί τον Καραγκιόζη για περίεργα πράγματα που συμβαίνουν στη γειτονιά, καθώς οι φίλοιτους με τρόπο μαγικό, μεταμορφώνονται από άνθρωποι σε… ζώα! Ποια θα είναι η λύση στο πρόβλημα; Η συνέχεια στο μπερντέ… Με το Θίασο Σκιών Μαρκαντώνη
21.00-00.00 «Θα τραγουδήσω αγερινά» ένα πάντρεμα χορών και τραγουδιών που ξεκινά από τη Χίο και τη Μυτιλήνη συνεχίζει στο Αιγαίο, τα παράλια της μικράς Ασίας και τη Σμύρνη για να μας ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα με το σχήμα παραδοσιακής μουσικής Αστραγέρι. Ένα κάλεσμα να μοιραστούμε θύμισες και μελωδίες και να σμίξουνε γενιές με κέφι κι ενθουσιασμό.
Παίζουν οι μουσικοί:
Γιώργος-Βορέας Μελάς (φωνή, βιολί, ούτι)
Δημοσθένης Καραχριστοδούλου (πολίτικη λύρα)
Αθηνά Κουκή (κανονάκι)
Ηλίας Μαρκαντώνης (κλαρίνο, λαούτο, φωνή)
Θωμάς Μελετέας (ούτι)
Βαγγέλης Οικονομόπουλος (σαντούρι)
Αλεξάνδρα Παπαστεργιοπούλου (κρουστά)
Συμμετέχουν:
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μεσοτόπου Λέσβου “Ο Μεσότοπος” (υπεύθυνος: Ευθύμιος Σαραντίδης)
Ο Μορφωτικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Πιτυούς “Ο Μάκελλος”(υπεύθυνος: Δημήτρης Γιαννιώδης)
Οι τσαμπουνιέριδες του Μορφωτικού Συλλόγου Αγίου Γεωργίου Συκούση
Κυριακή 27 Ioυλίου
ΕίσοδοςΜέσα Πλατείας – Απλάδας
18:30-19.30 «Γαϊδουράκια, προβατάκια πολύχρωμα!» Δημιουργικό εργαστήρι για παιδιά προσχολικής ηλικίας (2,5 – 4 ετών) και τους συνοδούς τους. Εμψύχωση: Ματίνα Κιουράνη
Μέσα Πλατεία – Απλάδα
18:00-18.30Καλωσόρισμα από την ΚΟΙΝΣΕΠ Πιτυός – Προορισμός
18.00-19:30 «Ταξίδιστη Μεσόγειο» Ένα εργαστήρι με μουσικοκινητική, θεατρικό παιχνίδι, χορό και μουσική Για παιδιά από 5 ετών και άνω Εμψύχωση: Eυφροσύνη Πάτρα, μουσικοπαδιαγωγός – Ομάδα έκφρασης «Αερικό»
19:30-20:30«CIRCULUS» Μια… τροχήλατη απολαυστική παράσταση με έξι κούκλες άμεσου χειρισμού που κάνουν… τα πάντα για να εντυπωσιάσουν μικρούς και μεγάλους. Ένα τρίκυκλο ποδήλατο που μετατρέπεται σε κουκλοθεατρική σκηνή για να φιλοξενήσει το «CIRCULUS» και τους μοναδικούς καλλιτέχνες του! Mια αληθινά ξεχωριστή παράσταση!
Σύμπραξη των ομάδων: «ΜΑΝΙΒΕΛΑ Κουκλοθέατρο» και «ΑΝΕΜΟΔΟΥΡΑ Θέατρο Κούκλαςκαι Σκιών»
21.00 «Διπλή Γιορτή!» Ο αγαπημένος τραγουδιστής καισυνθέτης Παντελής Θαλασσινός γιορτάζει μαζί μας σε μια συναυλία γεμάτη συναίσθημα σε δικά του και απρόσμενα τραγούδια. Συμμετέχουν: Μαρκέλλος Πούπαλος (λαούτο, ούτι), Σταμάτης Πούπαλος (βιολί), Μανώλης Στάθης (μπουζούκι),Γιάννης Βούκουνας (κρουστά)
Παράλληλες δράσεις
Έκθεση φωτογραφίας και παραδοσιακών αντικειμένων από την τσοπανική και αγροτική ζωή του Πιτυούς στα σοκάκια του χωριού από τη Συλλογή του Μορφωτικού Εκπολιτιστικού Συλλόγου Πιτυούς.
Η είσοδός είναι ελεύθερη.
ΣΗΜΕΙΩΣΕΤΕΝΕ… Μην παραλείψετε να επισκεφτείτε τον παραδοσιακό ξυλόφουρνο του Γιάννη Αποστολή και το ελαιοτριβείο του Γιώργου Χλωρού, να κρούσετε τις χειροποίητες κουδούνες του Νικολάου Αποστολή, να δείτε τις τοιχογραφίες του Λεωνίδα Γιαννακόπουλου και του STMTS που εμπνεύστηκαν από πέρασμα του Ομήρου από το Πιτυός όπου, κατά τον Ηρόδοτο Αλικαρνασσέα,





















