Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πομπηία: Ανασκαφές έφεραν στο φως τοιχογραφίες με θέμα τον Τρωικό Πόλεμο

Νέα ανακάλυψη πραγματοποιήθηκε στον αρχαιολογικό χώρο της Πομπηίας, στους πρόποδες του Βεζούβιου στη Νάπολη, αυτή τη φορά με θέμα τον Τρωικό Πόλεμο.

Ανταπόκριση: Κρίστιαν Μαυρής

Πρόκειται για μια πρόσφατη ανακάλυψη που έφερε στο φως μια επιβλητική αίθουσα δεξιώσεων, ένα μεγάλο χώρο μεγέθους 15 επί 6 μέτρα, με τοιχογραφίες και ψηφιδωτά του 3ου ρυθμού, πιθανότατα προς χρήση για συμπόσια, το οποίο αναδεικνύει το υψηλό επίπεδο διαβίωσης.

Η αίθουσα φέρει κομψούς μαύρους τοίχους, διακοσμημένους με μυθολογικά θέματα εμπνευσμένα από τον Τρωικό Πόλεμο. Στις τοιχογραφίες απεικονίζονται η Ελένη και ο Πάρης ο οποίος υποδεικνύεται σε μια ελληνική επιγραφή ανάμεσα στις δύο μορφές με το άλλο του όνομα «Αλέξανδρος», αλλά και η μορφή της Κασσάνδρας, κόρης του Πριάμου, σε ζεύγος με τον Απόλλωνα.

Πομπηία: Θησαυρός θαμμένος κάτω από τις στάχτες του Βεζούβιου – Τα μυθικά ζευγάρια αφορμή για συζητήσεις

Η πόλη της Πομπηίας έμεινε θαμμένη κάτω από ηφαιστειακές στάχτες κατόπιν έκρηξης του ηφαιστείου Βεζούβιο το 79 π.Χ. που σκότωσε επί τόπου περίπου 2.000 άτομα, και αποτελεί ένα ανεκτίμητο στιγμιότυπο της τότε καθημερινότητας.
“Τα μυθικά ζευγάρια ήταν αφορμές για συζητήσεις για το παρελθόν και για τη ζωή, μόνο που προφανώς είχαν απλώς ερωτικό χαρακτήρα” όπως τονίζει ο διευθυντής του Αρχαιολογικού Πάρκου της Πομπηίας, Gabriel Zuchtriegel.

Όπως σχολίασε ο Ιταλός ΥπΠολ, Τζενάρο Σαντζουλιάνο, έχουν χρηματοδοτηθεί νέες ανασκαφές, εφόσον “η Πομπηία είναι πραγματικά ένα σεντούκι θησαυρών που δεν παύει να μας εκπλήσσει”.

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία ο δεύτερος αγώνας του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Motocross, στα Τρίκαλα, με 195 συμμετοχές και πλήθος κόσμου – παρότι η βροχή που προηγήθηκε...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Η Ford Pro αποκάλυψε μια νέα επιλογή για το E-Transit με μπαταρία Extended Range, ενισχύοντας τις δυνατότητες του δημοφιλέστερου μεγάλου ηλεκτρικού van της Ευρώπης,...

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Στον Κωνσταντίνο Π. Καβάφη (Αλεξάνδρεια, 1863-1933) θα είναι αφιερωμένη η 14η ποιητική συνάντηση La Forza della Poesia που θα πραγματοποιηθεί 4-12 Μαΐου 2024, στην...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Η φιλοσοφία “form follows function” της AC Schnitzer, σύμφωνα με την οποία τα βελτιωτικά αξεσουάρ είναι κυρίως λειτουργικά και αποτελεσματικά, εκτός από ιδιαίτερα εντυπωσιακά,...

Advertisement