Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πέπη Λουλακάκη: «Πορτραίτα γυναικών» στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Μέσα από μια σειρά 48 φωτογραφιών, η έκθεση «Πορτραίτα Γυναικών» της Πέπης Λουλακάκη παρουσιάζει φωτογραφικές προσωπογραφίες γυναικών (1992 – 2020) από την ελληνική ύπαιθρο ή/και μη προνομιούχα κοινωνικά περιβάλλοντα του αστικού ιστού -παιδικές, εφηβικές στιγμές, αλλά και αποτυπώσεις από την ενήλικη ζωή γυναικών που παραμένουν τολμηρές και άφοβες, ανοιχτές στις προκλήσεις, με καθαρότητα, γλυκύτητα, ενθουσιασμό, δύναμη και ευγένεια -τέτοιο είναι και το φωτογραφικό βλέμμα που τις «αιχμαλωτίζει», πάντοτε ελεύθερες μέσα σε έναν ακίνητο χρόνο. Οι γυναίκες, όπως τις εξερευνά το φωτογραφικό βλέμμα της Πέπης Λουλακάκη, δεν μεγαλώνουν ποτέ. Την έκθεση φωτογραφίας που θα διαρκέσει από 6 Απριλίου έως 30 Ιουνίου μπορούν να παρακολουθήσουν οι επισκέπτες στην Περίμετρο του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος.

Let them play around me forever

«Αφήστε τες να παίζουν γύρω μου για πάντα. Να μην μεγαλώσουν ποτέ». Αυτές τις λέξεις χρησιμοποιεί ο Ναμπόκοφ για να περιγράψει πώς βλέπει τις «εκκολαπτόμενες» γυναίκες στο θρυλικό βιβλίο του Λολίτα.
Διαβάζοντάς το, μέσα από τα μάτια του, είδα τον εαυτό μου να παίρνω την φωτογραφική μηχανή του πατέρα μου, ήδη από το σχολείο, και να φωτογραφίζω τις φίλες μου, να σχολάμε, να κάνουμε βόλτες στους αρχαιολογικούς χώρους και το Θησείο, να παίζουμε, και εγώ να φωτογραφίζω συνέχεια πορτραίτα και τοπία.

Ήδη από τότε ένιωθα ότι η εποχή αυτή που λέγεται παιδική ηλικία και εφηβεία δεν ήθελα να τελειώσει, ή αν έπρεπε να τελειώσει, ήθελα να έχω κρατήσει όλα αυτά που την χαρακτηρίζουν: την καθαρότητα, τη γλυκύτητα, τη θεατρικότητα, την κομψότητα, την τρυφερότητα, την ευγένεια, το παιχνίδι, τον ενθουσιασμό και τη φαντασία, τη δύναμη -όλα αυτά που μας κάνουν τολμηρές και άφοβες.

Όλα αυτά, που πολλές γυναίκες από εμάς διατηρούμε άσβεστα μέσα μας και τα βρήκα αργότερα σε τόσες γυναίκες και παιδιά στις αποστολές μου, πολλές φορές ακόμα και σε περιβάλλοντα λιγότερο προνομιούχα, όπως στις Πομάκες, στις Ρομά, στα νυχτέρια που γίνονται ακόμα στα χωριά για να γνωρίζονται μεταξύ τους τα νέα παιδιά, στα σχολεία, στις παρέες, στις γιορτές, στο σπίτι και στη δουλειά τους.

Εκφράζομαι απόλυτα μέσα από τα λόγια της ζωγράφου Georgia O’Keeffe: «Νιώθω ότι υπάρχει κάτι ανεξερεύνητο στη γυναίκα που μόνο μια γυναίκα μπορεί να εξερευνήσει». Πέπη Λουλακάκη

Επιδραστικές φωτογραφίες

Η Πέπη Λουλακάκη γεννήθηκε στην Πλάκα, στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας. Ενδιαφέρθηκε για τη φωτογραφία από μικρή ηλικία και ξεκίνησε την καριέρα της, ως ανεξάρτητη φωτογράφος, ταυτόχρονα με τις σπουδές της, προτείνοντας cover stories ήδη από το 1992 στο Περιοδικό «Έψιλον» της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας. Έκτοτε, με δική της πρωτοβουλία, φωτογράφισε ένα πλήθος κοινωνικών και κοινωνικοπολιτικών θεμάτων στην Ευρώπη, την Ανατολή και τα Βαλκάνια.

Την απασχολούν, ιδιαίτερα, τα δικαιώματα των γυναικών και των παιδιών και τα περιβαλλοντικά ζητήματα της εποχής μας. Ένα μεγάλο μέρος της ακούραστης φωτογραφικής της δραστηριότητας περιλαμβάνει πορτραίτα των επιδραστικότερων προσωπικοτήτων, καλλιτεχνών και επιστημόνων του καιρού μας. Από το 2000 έχει συνεργαστεί με το Περιοδικό «Κ» της Καθημερινής και άλλα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα και οργανισμούς. Η φωτογραφική της δουλειά έχει παρουσιαστεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Το 2010 κυκλοφόρησε το λεύκωμα για τη Θράκη, «Τόσο κοντά, τόσο μακριά. Ο μουσουλμανικός κόσμος της», από τις εκδόσεις Καστανιώτη. Οι φωτογραφίες του βιβλίου εκτέθηκαν στο Μουσείο Μπενάκη το 2013.
Τα τελευταία 15 χρόνια φωτογραφίζει, μεταξύ άλλων, μουσικούς από την παγκόσμια μουσική σκηνή -φωτογραφίες της φιλοξενούνται σε εξώφυλλα δίσκων και περιοδικά- και δίνει διαλέξεις.

  • Μια παραγωγή του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
  • 06/04/2024 – 30/06/2024 / Περίμετρος Πάρκου Σταύρος Νιάρχος

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Σε ένα περιβάλλον που η μετάβαση προς την ηλεκτροκίνηση το κάνει να φαίνεται, για τους παραδοσιακούς τουλάχιστον, δυστοπικό, προτάσεις όπως αυτή της MINI με...

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τα πρώτα δύο επεισόδια (45 λεπτών διάρκειας) της νέας κοινωνικής, βιογραφικής σειράς 10 επεισοδίων της ΕΡΤ «Η Μαρία που έγινε Κάλλας» θα προβληθούν σε...

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αν μπορούσε η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας να ήμασταν εμείς, τότε θα έπρεπε κάθε παγιωμένη πεποίθηση να έσβηνε από τον εγγεγραμμένο χάρτη του...

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Το θέμα που αφορά την λειτουργία της ΒΙΑΛ «έρχεται» για ακόμα μία φορά στο τραπέζι των συζητήσεων, έπειτα από την παρουσία των κατοίκων του...

Advertisement