Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η βραβευμένη ταινία «Ράδιο Γούλφμαν» του Γιώργου Παντελεάκη στον Μικρόκοσμο

Η βραβευμένη ταινία του Γιώργου Παντελεάκη «Ράδιο Γούλφμαν» θα προβληθεί στο σινεμά «Μικρόκοσμος» την Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2024 στις 22:15.

Πρόκειται για ανεξάρτητη παραγωγή της IGCworks, η οποία τιμήθηκε στο 4ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κρήτης με τα βραβείο καλύτερης διεθνούς ταινίας μεγάλου μήκους, καλύτερου σεναρίου, καλύτερου ανδρικού ρόλου, καλύτερης γυναίκας ηθοποιού.

Στην ταινία ένα τυφλό κορίτσι καταδιώκεται από τον Τόμυ, έναν καλλιτέχνη του δρόμου με διχασμένη προσωπικότητα.

Η σουρεαλιστική εικόνα του Τόμυ, να κατηφορίζει το μοναχικό μονοπάτι του έκπτωτου αναζητητή. Το κοστούμι του φτιαγμένο «Μπί Σπόουκ», κατά παραγγελία. Ένα τυφλό κορίτσι στο μονοπάτι δίπλα από την όχθη. Μια περιδίνηση στους κόσμους της χωριστικότητας, πέρα από τα όνειρα και την πραγματικότητα. Σημειώνονται μια σειρά από περιστατικά που εκτυλίσσονται με τη λογική των ονείρων, που μπορεί να ερμηνευτεί χωρίς όμως να εξηγηθεί.

Σκηνοθετικό σημείωμα

Μόλις είχα μετακομίσει στο Λονδίνο, είμαι σκηνοθέτης και ηθοποιός για πολλά χρόνια. Βρέθηκα εκεί για την πρώτη μου μεγάλου μήκους ταινία. Σε ό,τι με αφορά ο κινηματογράφος είναι μια ουλή που προκαλεί κάποιος στον εαυτό του, ένας διαρκής δημόσιος διαλογισμός που δεν τελειώνει ποτέ, με διαφορετικά κεφάλαια, μια διαδικασία αυτογνωσίας…

Ήταν η εποχή που άρχισε να εξαπλώνεται ο Covid 19 και αρκετά σύντομα βρέθηκα απομονωμένος. Όλα κατέρρευσαν, τα πάντα μπήκαν στον πάγο, το μέλλον δεν ήταν ξεκάθαρο. Οποιαδήποτε προοπτική γύρω από την ταινία που σκόπευα να κάνω απλά εξαφανίστηκε, βρέθηκα ξαφνικά έγκλειστος, το μέλλον απροσδιόριστο. Το παρόν άρχισε να μοιάζει με τη ζωή φυλακισμένων, έξοδος για ψώνια και βόλτα στα πάρκα για λίγη ώρα.

Ένα τέτοιο χιονισμένο πρωινό, ενώ περπατούσα στο Φίνσμπερυ πάρκ, ακούγοντας ραδιόφωνο με τα ακουστικά, προσπαθώντας να βρώ το επόμενο βήμα, με έπιασα να επαναλαμβάνω ατάκες από ραδιοφωνικούς σταθμούς της Βαλτιμόρης, τότε ήταν που μου ήρθε. Είδα τη ράδιο περσόνα να παραληρεί επιβλητικά, σχεδόν να ερωτοτροπεί με το μικρόφωνο. Της έδωσα ένα όνομα και μαζί με αυτό και το όνομα της ταινίας: «Ράδιο Γούλφμαν».

Να σημειώσω δε πως σε αυτή μου τη περιπλάνηση στους χώρους της χωριστικότητας, βρέθηκα στα πρώτα μου βήματα στις ΗΠΑ, στα μέσα της δεκαετίας του ’80. Εποχή που τα πάντα ήταν ράδιο. Το άκουγες παντού, στο πανεπιστήμιο, στον εργασιακό χώρο, στις τουαλέτες. Η μόνιμη παρέα κατά τις ατελείωτες ώρες βόλτας με το αυτοκίνητο. Ακούσματα από ραδιο-περσόνες που με συντροφεύουν από τότε, με αυτές τις φοβερές φωνές από τα έγκατα της γης, και τις εικονικές ατάκες που ακόμα και σήμερα επιμένουν πεισματικά. Αυτές οι φωνές έγιναν η φωνή του Γούλφμαν, στο Ράδιο Γούφμαν. Έγραψα το σενάριο, ή μάλλον μια σκαλέτα, εν ριπή οφθαλμού και ξεκίνησα τα γυρίσματα. Δεν είμαι νέος στη δημιουργία ταινιών απο το τίποτα και έχοντας αρκετή εμπειρία σε ταινίες τεκμηρίου, άδραξα την ευκαιρία.

Η ταινία εκτυλίσσεται στη πόλη του Λονδίνου – ένα φιλικό προς τον κινηματογραφιστή – αστικό περιβάλλον μοναδικής ομορφιάς και στύλ. Προσέγγισα όσους συμμετείχαν κατά τη διάρκεια των περιπάτων μου και τους ρωτούσα αν θα ήθελαν να είναι μέρος της ταινίας. Όλοι τους συμφώνησαν. Έκανα λήψεις ενώ έπαιζαν ή εργάζονταν στο αντικείμενό τους, άτομα όπως ο κύριος Πόλ ο «Μπί σπόουκ ράφτης» και ο μαθητευόμενος του Τσάκσι, ο Τζίμ Γούντκοκ ο μονοκυκλιστής και πολλοί άλλοι. Άνθρωποι με ταλέντο, εμμονικοί, καλλιτέχνες, δεξιοτέχνες στο έιδος τους. Όλοι συμφώνησαν χωρίς κανέναν δισταγμό να είναι μέρος της ταινίας.

Την ταινία την έκανα μόνος, με την βοήθεια των όσων παίρνουν μέρος σε αυτή. Γυρισμένη με ένα παλιό αναμορφικό Shankor που πήρα από το ebay προσθήκη σε μια ημιεπαγγελματική panasonic και μία “action” κάμερα, ο ήχος είναι φορετός.

Συντελεστές Ταινίας

Σενάριο, σκηνοθεσία: Γιώργος Παντελεάκης

Παίζουν οι:

Ελένη Τσόκα Τυφλό κορίτσι

Γιώργος Παντελεάκης Τόμυμαιμεν, Γούλφμαν Ράδιο Περσόνα, Στόκερ (ο Λύκος),“Η άφιξη των Αριανών” εκφωνητής ράδιου

Τσάκσουι Ταουλίρ ο Μαθητευόμενος

Τζίμ Γούντκοκ Γούντυ Γούντκοκ

Παύλος Κίτσαρος ο Ράφτης

Μια παραγωγή της IGC/UK 2022

Πληροφορίες Προβολής

Κυριακή 25 Φεβρουάριου, 22:15

Σινέ Μικρόκοσμος (Συγγρού 105, απέναντι από το Μουσείο Μοντέρνας Τεχνης, Μετρό στάση ΦΙΞ)

Εισιτήριο 6 ευρώ στα ταμεία του κινηματογράφου και ηλεκτρονικά εδώ

  • Ακούστε το soundtrack της ταινίας και τον σκηνοθέτη Γιώργο Παντελεάκη να συνομιλεί με την Ντέπυ Βρεττού στην εκπομπή του Πρώτου Προγράμματος «Μουσική σε 24 καρέ» εδώ.

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Ο Δήμος Χίου ενημερώνει ότι στα πλαίσια του έργου «Βελτίωση Ασφαλείας Οδών Δήμου Χίου», θα ξεκινήσει εργασίες στις παρακάτω οδούς: Α) Τμήμα της οδού...

ΧΙΟΣ

ΣΑΒΒΑΤΟ – ΚΥΡΙΑΚΗ 27-28/4/2024 SATURDAY – SUNDAY 27-28/4/2024 ΚΑΡΥΕΣ ΧΙΟΣ – KARIES VILLAGE CHIOS  Ημέρα  Δράση  Ώρα  Τοποθεσία Πέμπτη 25/4/2024  Συνέντευξη Τύπου  12:00  Αίθουσα...

ΧΙΟΣ

Ανακοίνωση ΠΕΣ-ΝΑΤ Χίου για την εργατική Πρωτομαγιά Με ιδιαίτερη ικανοποίηση διαβάσαμε την απόφαση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (Π.Ν.Ο) και των Ναυτεργατικών Σωματείων για την...

ΑΠΟΨΕΙΣ

Γράφει ο Σταύρος Παπαγιαννάκης Σήμερα, θα διερευνήσουμε ένα θέμα που αγγίζει τα βάθη της ανθρώπινης ψυχής και του πνεύματος: την Ανάσταση του Κυρίου και...

Advertisement