Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Bearing Witness – Μαρτυρίες»: Φωτογραφικές ιστορίες τριών δεκαετιών από 30 χώρες στο Ωδείο Αθηνών

Ένα μωσαϊκό φωτογραφιών από ανείπωτες ιστορίες του κόσμου, η έκθεση «Bearing Witness – Μαρτυρίες» του Ιορδανού φωτογράφου Muhammed Muheisen, δυο φορές βραβευμένου με Πούλιτζερ, εγκαινιάζεται στο Ωδείο Αθηνών Πολυχώρος Ω2 (Ρηγίλλης και Βασ. Γεωργίου) στις 18 Δεκεμβρίου και θα διαρκέσει έως τις 22 Δεκεμβρίου, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Στη συνέχεια θα ταξιδέψει στο Άμστερνταμ.

Η αθηναϊκή έκθεση είναι μια επιλογή φωτογραφιών τραβηγμένες σε βάθος τριών δεκαετιών από 30 διαφορετικές χώρες. «Ακόμα και στο μέσο μιας σύγκρουσης, η ζωή δεν σταματάει και συνεχίζει» λέει ο Muhammed Muheisen.

Η έκθεση ξεδιπλώνει φωτογραφίες δικές του και τού επίσης φωτογράφου Howard G. Buffett, μαρτυρίες από τη ζωή μέσα στο χάος, την καταστροφή, την ανθρώπινη δυστυχία, και τον αγώνα επιβίωσης εκείνων που υφίστανται αυτές τις συνθήκες. Και οι δύο αποτίουν φόρο τιμής στην φίλη τους Anja Niedringhaus, την βετεράνο Γερμανίδα φωτογράφο που έπεσε από σφαίρες στο Αφγανιστάν τον Απρίλιο του 2014, καθώς κάλυπτε τις εθνικές εκλογές. Φωτογραφίες της Anja, πλαισιώνουν την έκθεση.

«Κανένας δεν εγκαταλείπει το σπίτι του, εκτός αν αναγκαστεί να το κάνει» » λέει ο Muhammed Muheisen, καθώς εδώ και χρόνια αποτυπώνει την προσφυγική κρίση σε διάφορα σημεία του κόσμου: ένα γήπεδο ποδοσφαίρου μετατρέπεται σε νεκροταφείο στη Βοσνία. Ένας Ιρακινός πανηγυρίζει στην κορυφή ενός αμερικανικού στρατιωτικού οχήματος στο Ιράκ. Μια γιαγιά κρατά την εγγονή της σε ένα καμπ προσφύγων στο Τσαντ. Μια μητέρα από τη Συρία αγκαλιάζει την κόρη της, καθώς μαγειρεύει στην σκηνή της σε ένα καμπ στην Ιορδανία.

«Κάποιες στιγμές πιάνω τον εαυτό μου να μην αισθάνεται άνετα από τις τραγωδίες που βλέπω και φωτογραφίζω. Όταν βρίσκομαι πίσω από τον φακό, υπενθυμίζω στον εαυτό μου την αξία της καταγραφής όσων βλέπω. Αυτές οι εικόνες μπορούν να αλλάξουν καρδιές και μυαλά. Αυτός είναι ο συναισθηματικός μηχανισμός αποτύπωσης εκείνη την στιγμή», λέει ο Howard G. Buffett, ο έτερος φωτογράφος που φέρει και άλλες ιδιότητες: αγρότης, οικολόγος, επιχειρηματίας,πρόεδρος του Howard G. Buffett Foundation, ενός ιδιωτικού φιλανθρωπικού ιδρύματος που επενδύει στην παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια, τον περιορισμό των συγκρούσεων και τις προσπάθειες αντιμετώπισης της εμπορίας ανθρώπων.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2023, στις 18:00, ενώ τις υπόλοιπες μέρες η έκθεση θα είναι ανοιχτή για το κοινό από τις 12:00 έως τις 20:00.

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Την Δευτέρα 22 Απριλίου 2024 κλιμάκιο της Συμμαχίας Αξιών επισκέφθηκε τον Αντιδήμαρχο Καθαριότητας και Ηλεκτροφωτισμού, κ. Αυγερινό Δημήτριο προκειμένου να ενημερωθεί για θέματα αρμοδιότητάς...

ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Οι πιο γρήγορες πτήσεις διαρκούν από 2 έως 20 λεπτά στον αέρα, με μία από αυτές να πραγματοποιείται πάνω από τα νερά του Αιγαίου....

ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ένας στρατιωτικός οδηγός κατέγραψε αντιαεροπορικές συστοιχίες πυραύλων  του Iron Dome και έστειλε τις φωτογραφίες στο ψεύτικο  προφίλ μιας...

ΧΙΟΣ

Ο Δήμος Χίου ενημερώνει ότι στα πλαίσια του έργου «Βελτίωση Ασφαλείας Οδών Δήμου Χίου», θα ξεκινήσει εργασίες στις παρακάτω οδούς: Α) Τμήμα της οδού...

Advertisement