Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο Banksy είχε αποκαλύψει το μικρό του όνομα σε συνέντευξη που είχε δώσει στο BBC το 2003

Ο Banksy, ο διάσημος καλλιτέχνης γκράφιτι του οποίου η πραγματική ταυτότητα παραμένει ένα μυστήριο, πιθανώς είχε αποκαλύψει το μικρό του όνομα σε μια ξεχασμένη συνέντευξη που είχε δώσει στο BBC πριν από 20 χρόνια. Στη συνέντευξη του 2003, ο δημοσιογράφος του BBC Νάιτζελ Ρεντς, είχε ρωτήσει τον καλλιτέχνη αν το όνομά του είναι «Robert Banks». Τότε, ο Banksy είχε απαντήσει «Το όνομά μου είναι Ρόμπι».

Πρόκειται για μία από τις πρώτες γνωστές ραδιοφωνικές συνεντεύξεις με τον καλλιτέχνη, ο οποίος συχνά περιγράφεται από τον Τύπο ως «μυστηριώδης». Η πραγματική ταυτότητα του Banksy δεν έχει αποκαλυφθεί ποτέ, αλλά η συνέντευξη δίνει στους θαυμαστές του μια σπάνια ευκαιρία να ακούσουν τη φωνή του. Ο καλλιτέχνης -τότε στα 20 του – έδωσε συνέντευξη στον Ρεντς, τον πρώην καλλιτεχνικό ανταποκριτή του BBC, με αφορμή τα εγκαίνια της έκθεσης του Banksy Turf War στο ανατολικό Λονδίνο.

Ένα επεξεργασμένο απόσπασμα της συνέντευξης μεταδόθηκε τον Ιούλιο του ίδιου έτους στην εκπομπή PM του BBC. Ωστόσο, δεν χρησιμοποιήθηκε όλο το υλικό. Πολλά χρόνια αργότερα, ο Ρεντς άκουσε το podcast The Banksy Story και αποφάσισε να ανακτήσει ολόκληρη τη συνέντευξη. Στο ακυκλοφόρητο υλικό ο Banksy υπερασπίζεται την τέχνη του όταν τον κατηγορούν για βανδαλισμό.

«Δεν είμαι εδώ για να απολογηθώ γι’ αυτό», λέει στον δημοσιογράφο. «Είναι ένας πιο γρήγορος τρόπος για να πεις την άποψή σου, σωστά; Με τον ίδιο τρόπο που η μητέρα μου συνήθιζε να μαγειρεύει κάθε Κυριακή το κυριακάτικο ψητό και να λέει ‘χρειάζονται ώρες για να το φτιάξεις, λίγα λεπτά για να το φας’. Και αυτές τις μέρες τρώει έτοιμα γεύματα και φαίνεται πολύ πιο ευτυχισμένη. Πραγματικά, ακολουθώ αυτή την προσέγγιση στην τέχνη. Θέλω να το κάνω και να τελειώσω».

Όταν ο δημοσιογράφος τον ρώτησε αν το γκράφιτι είναι βανδαλισμός και παράνομο, ο Banksy απάντησε: «Βγείτε έξω! Καταστρέψτε πράγματα! Διασκεδάστε!». Πρόσθεσε δε, ότι οι άλλοι, με τη σειρά τους, θα μπορούσαν να ζωγραφίσουν πάνω στο έργο του.

«Οι άλλοι μπορούν να το αλλάξουν. Μπορούν να το ξεφορτωθούν», είπε.

(Museum Banksy Paris)

Ο Banksy έγινε γνωστός μέσα από μια σειρά έργων γκράφιτι που εμφανίστηκαν σε κτίρια σε όλη τη Βρετανία, τα οποία χαρακτηρίζονταν από τον πολιτικοποιημένο και σατιρικό τους χαρακτήρα. Είναι ένας από τους διασημότερους καλλιτέχνες στον κόσμο, αλλά παρόλα αυτά επιλέγει να κρατά την ταυτότητά του, επίσημα τουλάχιστον, άγνωστη.

Η πλήρης συνέντευξη του Banksy είναι διαθέσιμη στο BBC Sounds στο τελευταίο επεισόδιο του The Banksy Story στο Radio 4. Ένα bonus επεισόδιο του podcast ηχογραφήθηκε ειδικά μετά την ανακάλυψη της ηχογράφησης.

ΠΗΓΗ: BBC

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Επίσκεψη στο «Σκυλίτσειο» Γενικό Νοσοκομείο της Χίου πραγματοποίησε ο βουλευτής Χίου, κ. Νότης Μηταράκης, με αφορμή τη δημιουργία της Νέας Μονάδας Μόνιμης Εμφύτευσης στην...

ΑΠΟΨΕΙΣ

Γράφει ο Γιάννης Ν. Παληός Η 1η Μάη  κατοχυρώθηκε ως απεργία από τους αγώνες και τις θυσίες εκατομμυρίων εργατών σε όλον τον κόσμο, στον...

ΑΠΟΨΕΙΣ

Γράφει ο Μιχαήλ Αλ. Ξυλοπόδης 29-4-2024       Στις 20 Νοεμβρίου 2017 χειρουργήθηκα στην Αγγεοχειρουργική Κλινική του Νοσοκομείου ¨Αττικόν¨, από τον Καθηγητή κ.  Ιωάννη...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Η ERGOTRAK, μέλος του Ομίλου Σφακιανάκη και η DAF Trucks μας προσκαλούν να δούμε από κοντά και να οδηγήσουμε τα βραβευμένα φορτηγά New Generation...

Advertisement