Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Μέρες Ελληνικού Κινηματογράφου» στο εμβληματικό Μουσείο του Πέρα στην Κωνσταντινούπολη

Το Πανόραμα «Μέρες Ελληνικού Κινηματογράφου» (Greek Film Days) που συνδιοργανώνει η ΕΜΕΙΣ Α.Μ.Κ.Ε. με τον εκδοτικό οίκο και εταιρεία παραγωγής ISTOS στην Κωνσταντινούπολη, ανοίγει τις πύλες του στο ευρύ κοινό και προσκαλεί όλους τους σινεφίλ να ανακαλύψουν ταινίες Ελλήνων δημιουργών που θα προβληθούν στις αίθουσες του εμβληματικού Μουσείου του Πέρα (Pera Muzesi) στην Κωνσταντινούπολη, από τις 21 έως και τις 26 Νοεμβρίου 2023.

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, μετά την εξαιρετικά επιτυχημένη περσινή διοργάνωση, οι «Μέρες Ελληνικού Κινηματογράφου» προσφέρουν την ευκαιρία σε όλους όσους επισκεφθούν το Μουσείο του Πέρα κατά τη διάρκεια της εξαήμερης δράσης (21-26/11/2023), να απολαύσουν με ελεύθερη είσοδο, επιλεγμένες προβολές ταινιών από τον Κινηματογράφο των Δημιουργών, από τις δεκαετίες ’60-’90, υποτιτλισμένες στα τουρκικά και στα αγγλικά.

Στόχος της δράσης «Μέρες Ελληνικού Κινηματογράφου» είναι με αφορμή την καλλιτεχνική ματιά των δημιουργών, τη μαγεία της τέχνης του κινηματογράφου, τις δημιουργικές αναζητήσεις και φυσικά το τελικό καλλιτεχνικό αποτέλεσμα, να γνωρίσουν οι γείτονες πτυχές της Ελληνικής Ιστορίας και Κοινωνίας που μέχρι σήμερα αγνοούν. Οι προκαταλήψεις πηγάζουν και τρέφονται από την άγνοια, και η άγνοια μόνο με τη μάθηση και τη μόρφωση μπορεί να νικηθεί. Κι εδώ ο Πολιτισμός και οι τέχνες ειδικότερα, έχουν τη δυνατότητα ψυχαγωγώντας, να συνεισφέρουν δημιουργικά στο επιτακτικό αίτημα για πιο ανοιχτόκαρδες, φιλόξενες και ασφαλείς κοινωνίες. Στα πλαίσια αυτής της πρωτοβουλίας με επίκεντρο τον κινηματογράφο και τις παράλληλες εκδηλώσεις, οι «Μέρες Ελληνικού Κινηματογράφου» στην Κωνσταντινούπολη, θα ενθαρρύνουν την ανταλλαγή ιδεών και δημιουργικών συζητήσεων, πιθανώς και τη δημιουργία νέων συνεργασιών, αποδεικνύοντας τη στενή σχέση του ελληνικού με τον τουρκικό λαό, κάτι που δυστυχώς η πολιτική δεν έχει ακόμα καταφέρει να αναδείξει με πράξεις. Εκείνο που θα πρέπει να μας ενδιαφέρει είναι ο διάλογος, ο αντίλογος, οι διαφορετικές απόψεις, ακόμα και οι διαφωνίες, και όχι απλά η αποδοχή και η «επιβεβαίωση» των αντιλήψεών μας. Μέσα από την επαφή, έχουμε τη δυνατότητα να κατανοήσουμε καλύτερα τα γεγονότα, αλλά και την εξέλιξη των δυο κοινωνιών, αγγίζοντας πιο ουσιαστικά την πραγματικότητα της κάθε χώρας. Αυτή θα πρέπει να θέλουμε να προσεγγίσουμε, και να μας προσεγγίσει. Η Τέχνη του Κινηματογράφου μας δίνει γενναιόδωρα τη δυνατότητα αυτή για ό,τι μας αφορά, τη γνώση που εξελίσσεται και δεν εφησυχάζει.

Το σκεπτικό της φετινής δράσης: Ντοκιμαντέρ vs. αφηγηματική μυθοπλασία, υπάρχουν απροσπέλαστα σύνορα ανάμεσά τους;

Η φόρμα των ταινιών που θα προβληθούν φέτος στο Μουσείο του Πέρα, στο πλαίσιο της δράσης «Μέρες Ελληνικού Κινηματογράφου», εναρμονίζεται με τα θέματά τους και τα αναδεικνύει: ιστορική μνήμη, ανθρώπινα δικαιώματα, μετανάστευση και διασπορά του ελληνικού στοιχείου, κ.α. Ταινίες που θα επιτρέψουν στο κοινό να επισκεφθεί και να εξερευνήσει πτυχές της Ελληνικής Ιστορίας και να κατανοήσει τη σημερινή Ελληνική κοινωνία. Η εξερεύνηση του παρελθόντος φέρνει στο φως τους σύγχρονους προβληματισμούς και προσπαθεί να κατανοήσει το σημερινό γίγνεσθαι, αφού η πρόοδος είναι συνυφασμένη με τη γνώση.

Η δράση «Μέρες Ελληνικού Κινηματογράφου» της ΕΜΕΙΣ Α.Μ.Κ.Ε. τελεί υπό την αιγίδα και την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελλάδος και του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, ενώ παράλληλα, έχει τη θερμή υποστήριξη της Α.Θ. Παναγιότητας του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου, του Γενικού Προξενείου της Ελλάδος στην Κωνσταντινούπολη, της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου και των σταθερών συνεργατών-συνδιοργανωτών στην Κωνσταντινούπολη, του Ρωμέικου Εκδοτικού Οίκου & Εταιρείας παραγωγής “ISTOS”, καθώς και του Μουσείου του Πέρα, συνοδοιπόρου των στόχων της δράσης, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά.

Εάν το διάστημα 21-26/11/2023 βρεθείτε στην Κωνσταντινούπολη, είστε καλεσμένοι να απολαύσετε παρέα με δημιουργούς, καλλιτέχνες, σινεφίλ και φίλους, τις κινηματογραφικές δημιουργίες που έχουν επιλεγεί να προβληθούν σε αυτήν την υπέροχη γιορτή για τον Ελληνικό Κινηματογράφο, συμμετέχοντας στις συζητήσεις και τα masterclasses που θα διεξαχθούν στο πλαίσιο της δράσης «Μέρες Ελληνικού Κινηματογράφου».

Περισσότερες πληροφορίες από την περσινή δράση μπορείτε να βρείτε εδώ (αγγλικά/τουρκικά): https://yunanfilmgunleri.com/

Λίστα Προβαλλόμενων Κινηματογραφικών Ταινιών

Μακεδονικός Γάμος του Τάκη Κανελλόπουλου (1960/ 29’)

100 ώρες του Μάη των Δήμου Θέου & Φώτου Λαμπρινού (1964/ 20’)

Τζίμης ο Τίγρης του Παντελή Βούλγαρη (1966 / 14’)

Οικόπεδο του Θόδωρου Μαραγκού (1971/ 13’)

Γράμματα από την Αμερική του Λάκη Παπαστάθη (1972/ 19’)

Μέγαρα των Σάκη Μανιάτη & Γιώργου Τσεμπερόπουλου (1974 / 79’)

Η Δοκιμή του JulesDassin(1974 / 92’)

Ο Θίασοςτου Θόδωρου Αγγελόπουλου (1975 / 230’)

Τελευταίος σταθμός, Κρόιτσμπεργκ του Γιώργου Καρυπίδη (1975 / 22’)

Το Άλλο Γράμμα του Λάμπρου Λιαρόπουλου (1976 / 75’)

Χάππυ Νταίη του Παντελή Βούλγαρη (1976 / 110’)

Μπέτυ του Δημήτρη Σταύρακα (1979 / 33’)

Στα Τουρκοβούνια του Λευτέρη Ξανθόπουλου (1982 / 23’)

Φούρνοι, μια γυναικεία κοινωνία των Αλίντα Δημητρίου & Νίκου Κανάκη (1983 / 48’)

Μετέωρο και Σκιά του Τάκη Σπετσιώτη (1985 / 101’)

Το δέντρο που πληγώναμε του Δήμου Αβδελιώδη (1986 / 75’)

Θεόφιλος του Λάκη Παπαστάθη (1987 / 115’)

Δοξόμπους του Φώτου Λαμπρινού (1987 / 105’)

Τα Παιδιά της Χελιδόνας του Κώστα Βρεττάκου (1987 / 118’)

ROMτου Μενέλαου Καραμαγγιώλη (1989 / 76’)

Μπάϋρον, μπαλάντα για ένα δαιμονισμένο του Νίκου Κούνδουρου(1992 / 138’)

Aθήναι της Εύας Στεφανή (1995 / 40’)

Ο Ηρακλής, ο Αχελώος και η γιαγιά μουτου Δημήτρη Κουτσιαμπασάκου (1997 / 28’)

Μιρουπάφσιμ των Γιώργου Κόρρα & Χρήστου Βούπουρα (1997 / 125’)

MASTERCLASSES 2023

Masterclass μετηνΕύαΣτεφανή

«Ντοκιμαντέρ: το Παιχνίδι της Παρατήρησης.»

Η διακεκριμένη δημιουργός ντοκιμαντέρ και πανεπιστημιακός έρχεται στην Πόλη για να συζητήσει με Τούρκους κινηματογραφιστές και το σινεφίλ κοινό τη θέση του ντοκιμαντέρ στον κινηματογράφο ως αυθύπαρκτης καλλιτεχνικής δημιουργίας.

Masterclass με τον Χάρη Παπαδημητρακόπουλο

«Streetphotography & Ντοκιμαντέρ: ομοιότητες & διαφορές

Ο γνωστός φωτογράφος θα παρευρεθεί στο Μουσείο του Πέρα για να συζητήσει με Τούρκους κινηματογραφιστές και το σινεφίλ κοινό την τέχνη της φωτογραφίας και τις πιθανές ομοιότητες και διαφορές ανάμεσα στο street photography και το ντοκιμαντέρ.

Παράλληλα θα παρουσιαστεί έκθεση με 56 φωτογραφίες του καλλιτέχνη με τίτλο Lockdowned.

Λίγα λόγια για την ΕΜΕΙΣ Α.Μ.Κ.Ε.

Η ΕΜΕΙΣ Α.Μ.Κ.Ε. είναι μια καλλιτεχνική ομάδα/κοινότητα που δημιουργήθηκε το 2018 για να ενισχύσει τις σχέσεις μεταξύ παιδείας και πολιτισμού, πιστοί στο τρίπτυχο Παιδεία, Πολιτισμός και Κινηματογράφος. Όλες οι παραγωγές και δράσεις της ΕΜΕΙΣ Α.Μ.Κ.Ε. – καλλιτεχνικές, πνευματικές, ανθρωπιστικές και εκπαιδευτικές – στόχο έχουν την ενίσχυση και την προβολή του έργου Ελλήνων καλλιτεχνών, τη βελτίωση της ανθρώπινης ενότητας, μεταξύ λαών, πολιτισμών, και κοινωνιών.

Την ΕΜΕΙΣ Α.Μ.Κ.Ε. αποτελούν οι: Πέτρος Μάρκαρης, Φωτεινή Σισκοπούλου, Βάσω Κυριαζάκου και Ιωσηφίνα Μαρκαριάν (νόμιμη εκπρόσωπος).

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Όπως και ο προκάτοχός του, έτσι και το νέο Ford Kuga παραμένει η κορυφαία επιλογή στην κατηγορία των μεσαίων SUV και συγχρόνως η ιδανική...

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η Αθήνα έχει μπει πλέον σε metal ρυθμούς, καθώς μετράμε αντίστροφα για την συναυλία των Rammstein στις 30 Μαΐου στο Ολυμπιακό Στάδιο και η...

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

“Η δύναμη της Αναστάσεως, δύναμη συγχωρήσεως και αναγεννήσεως, διαλύει κάθε ανθρώπινο πανικό και διασκορπίζει κάθε ενδοιασμό”. Αυτό το νίζει μεταξύ αλλων ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης...

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Στον απόηχο της εξαιρετικής εμφάνισης της Μαρίνας Σάττι, στη δεύτερη -τεχνική- πρόβα της ελληνικής αποστολής για την Eurovision 2024 που γίνεται στο Μάλμε ο...

Advertisement